Η ΑΕΚ του Αλμέιδα: Season 3!

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα: Season 3!

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα: Season 3!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης λίγο πριν επιστρέψει από την Ολλανδία γράφει για ένα ακόμη καλοκαίρι δίπλα στον Πελάδο και τους «κιτρινόμαυρους» και έχει μεταγραφικά υστερόγραφα...

Μία ακόμη προετοιμασία έφτασε στο τέλος της... Μη με ρωτάτε αριθμό διότι έχει ...χαθεί η μπάλα πλέον! Ωστόσο ειλικρινά σας το μεταφέρω με τον Ματίας Αλμέιδα στη τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ κάθε καλοκαίρι είναι σα να είναι η πρώτη φορά σε βασικό στάδιο προετοιμασίας... Αποτελεί το ίδιο προνόμιο και συνιστά τιμή να παρακολουθείς την καθημερινότητα της Ένωσης χάρη σε αυτόν και τη δουλειά φυσικά που κάνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του με τους ποδοσφαιριστές τους. Μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος τεχνικός (και) σε βασικό στάδιο προετοιμασίας που έχω τη τύχη να παρακολουθήσω και επαναλαμβάνω είναι τόσα πολλά τα καλοκαίρια δίπλα στην ομάδα και στο χτίσιμό της, όπου πραγματικά δεν τα θυμάμαι πια και σωστά. Όμως επαναλαμβάνω: κανένα από όλα όσα προηγήθηκαν (κάτι που επιβεβαιώνει και ο Τσίλης που 'χουμε τον ίδιο αριθμό προετοιμασιών στις ...καμπούρες μας) δεν πλησιάζει καν αυτά με τον Αλμέιδα στον πάγκο της ΑΕΚ.

Το Gazzetta βρίσκεται στην Ολλανδία με την υποστήριξη της Novibet

Ένα πρόσωπο που όπως είχα -θαρρώ- σημειώσει και πέρυσι τέτοιο καιρό, στο αντίστοιχο blog μου για τον απολογισμό της προετοιμασίας, είναι ο απόλυτος star όντας ταπεινός, καθημερινός και ευχάριστος... Σου δίνεται η δυνατότητα ότι θα μπορούσες να είσαι μαζί του και για ώρες να κάνεις κουβέντα σοβαρή, ήσυχη συζήτηση για όλα και όταν απαιτείται χαβαλές, τη στιγμή που παράλληλα με ένα μαγικό τρόπο, αισθάνεσαι αμήχανα και να πλησιάσεις. Όχι επειδή το επιδιώκει εκείνος, είναι το δέος που νιώθεις σε όλη τη φάση της συνύπαρξής σου μαζί του και παράλληλα η προσωπικότητά του... Στην ΑΕΚ της εποχής Αλμέιδα όποιος και να 'ρθει στην ομάδα πραγματικά είναι πολύ κάτω από το μεγάλο αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος και αυτό επιτυγχάνεται απλά και αβίαστα με όσα σημειώνω παραπάνω. Δίχως να ιδρώσει πραγματικά... Ένας καταπληκτικός άνθρωπος, ένας εξαιρετικός προπονητής, ένας απόλυτος ηγέτης!

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα: Season 3! Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο τίτλος με την ευχή παράλληλα να πρόκειται πάντα για την αρχή... Διότι δεδομένα έχουμε πολλές σεζόν μαζί του στη τεχνική ηγεσία στην Ένωση. Πάμε να δούμε παρακάτω όσα έγιναν εδώ στο Μπουργκ Χάαμστεντ, εκείνα που ξεχώρισαν, να εστιάσουμε σε πρόσωπα που αναδείχτηκαν και να καταλήξουμε στο ότι: η δουλειά δεν άλλαξε, η ποιότητα αυτής δεν έπεσε, η ένταση απογειώθηκε και ο στόχος παρέμεινε ο ίδιος: να συνεχίσει η ΑΕΚ να βαδίζει στο δρόμο που το έκανε τα τελευταία δυο χρόνια, της κορυφής, εκείνον που την έχει κάνει βασική διεκδικήτρια των τίτλων έως το τέλος και από ρόλο κομπάρσου που είχε να συνεχίσει μόνιμα να πρωταγωνιστεί! Κι αφού δυο χρόνια η κεντρική ιδεά δουλειάς έφερνε το αποτέλεσμα που οφείλει να παρουσιάζει η ΑΕΚ, να διεκδικεί και να κατακτά τίτλους (φέτος να χαρίζει), προφανώς και δεν υπήρχε λόγος να αλλάξεις κάτι, παρά μόνο να διορθώσεις πράγματα και κάποιες καταστάσεις...

Η ένταση, οι απόντες, ο Λιβάι και όσοι ξεχώρισαν...

LIBAI

Το στοιχείο της έντασης είναι και πάλι εκείνο που ξεχωρίζει στη δουλειά των «κιτρινόμαυρων» σε κάθε άσκηση στη διάρκεια των προπονήσεων. Σε οτιδήποτε κάνουν και πάντα με την μπάλα... Πολλή δουλειά και όλη με μπάλα! Ταχύτητες, ασκήσεις έκρηξης και η μόνιμη λέξη: πίεση! Ασφυκτική, που πνίγει τον αντίπαλο, με λύσσα, με δύναμη και κυρίως φυσικά με: ένταση... Ακόμη και στα χαρακτηριστικά των παικτών στην αναζήτηση μεταγραφών, μπορεί να μην υπάρχουν όλα όσα απαιτούνται, μα αδιαπραγμάτευτο παραμένει ένα: να βγάζουν και να 'χουν ένταση στο παιχνίδι τους: στα τρεξίματα, στην πίεση, στο μαρκάρισμα, στη πάσα στο συμπαίκτη τους, στην επιθυμία να επικρατήσουν, σε όλα: ένταση! Η δουλειά έγινε και είχε πολύ μεγάλο βαθμό ανταπόκρισης σε αυτό το κομμάτι και εκτίμησή μου είναι πως αυτό το είδε και πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος ο Αργεντινός τεχνικός.

Προφανώς και δούλεψε στη τακτική: στο χτίσιμο επιθέσεων από την άμυνα, στη συνοχή των γραμμών, στην άμεση μετάβαση από τη φάση άμυνας σε αυτή της επίθεσης και τούμπαλιν, στην εκδήλωση επιθέσεων από τα άκρα και τον άξονα. Στην πίεση στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου... Όλα έγιναν και ας έλειπαν πολλά από τα κομμάτια του παζλ και όχι μόνο από νέα πρόσωπα και προσθήκες που σίγουρα πάντα χρειάζεται να υπάρχουν. Αλλά λόγω και των υποχρεώσεων με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους για αρκετούς παίκτες: πιο συγκεκριμένα η Ένωση στερήθηκε έξι βασικών ποδοσφαιριστών της και μόλις τις τελευταίες μέρες είδε εδώ στην Ολλανδία ο Αλμέιδα να δουλεύουν για λίγο μαζί του οι: Βίντα, Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς και Κάλενς, τη στιγμή που απουσίασαν εντελώς οι Πινέδα και Τσούμπερ, οι οποίοι θα ενσωματωθούν με την έναρξη της δουλειάς στην Αθήνα πλέον και στα Σπάτα. Εκεί θα περάσουμε στο δεύτερο κομμάτι του βασικού σταδίου προετοιμασίας όπου οι προσθήκες και οι διεθνείς απόντες από την Ολλανδία θα δουλέψουν έτσι ώστε να φτάσουν στο επίπεδο των υπολοίπων...

Φυσικά υπήρξαν και αυτοί που δούλεψαν εδώ και ήταν πολλοί με μεγάλους κερδισμένους τους μικρούς που πήρε και δούλεψε μαζί του ο Αλμέιδα και τους έκανε μια εμπειρία ζωής ανεπανάληπτη και τους έδωσε πράγματα που δεν θα είχαν φανταστεί. Όμως υπάρχουν και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ομάδας όπως είναι ο Λιβάι Γκαρσία παρακαλώ... Ο χαρισματικός επιθετικός της ΑΕΚ έκανε όλο το βασικό στάδιο προετοιμασίας, όπως το 'χε κάνει και τη χρονιά του νταμπλ (και όλοι καταλαβαίνουμε και θυμόμαστε τι σημαίνει αυτό), δίχως να βγάλει το παραμικρό πρόβλημα! Στο τελευταίο φιλικό αν και στο 30 με 40% της ετοιμότητάς του είδαμε τι μπορεί να κάνει όταν είναι καλά δουλεμένος. Δεν θα εστιάσω σε πολλά πρόσωπα γιατί δεν χρειάζεται. Είναι εξίσου σημαντικό ότι από τα κέρδη (στο δικό μου κεφάλι και μάτι) της προετοιμασίας είναι ο Ρότα, πολύ καλή δουλειά, ο Πήλιος (η βελτίωσή του μέσα σε ένα χρόνο από πέρυσι που ήταν και πάλι εδώ μαζί μας είναι συγκλονιστική, μακάρι και η εξέλιξή του φέτος) και ο Γαλανόπουλος από τα ελληνόπουλα (το θέμα είναι να βρει χρόνο και ματς)! Ενώ και πάλι ο Ζίνι παίρνει άριστα!

Πλέον επιστρέφουμε Αθήνα. Το μεσημέρι πετάει η ομάδα, έπειτα ακολουθούμε εμείς το απόγευμα, η δουλειά τώρα αρχίζει όπως και η σεζόν... Καλή δύναμη σε όλους!

Υγ: Η άφιξη του Τούκου Περέιρα είναι γεγονός και έως το απόγευμα – βραδάκι θα έχουμε και την ανακοίνωση απόκτησής του. Μια σούπερ, έως τώρα δεδομένα η καλύτερη εντός συνόρων, μεταγραφή αφού πρόκειται για ένα βιογραφικό που δεν συναντάς εύκολα: γεμάτος από συμμετοχές σε Premier League, θα ανταμώσει ξανά με Άμραμπατ, αλλά και Serie A (και με τίτλους), τη στιγμή που ήταν και στην Αργεντινή! Ημέρα όμως και Κοϊτά αυτή για την ΑΕΚ και το κομμάτι της ενίσχυσής της αφού αναμένεται σήμερα στη χώρα μας για να τελειώσει τα τυπικά της απόκτησής του από την Ένωση γεγονός που επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό το σερί των αποκλειστικών μας ρεπορτάζ! Όπως έγινε και με τον Περέιρα όπου από εδώ (πρώτα απ' όλους) πληροφορηθήκατε με το που βγήκε το όνομά του από την Αργεντινή για την ΑΕΚ, ότι δεν «παίζει» απλώς, αλλά υπάρχει προφορική συμφωνία και deal έως το 2026! Περιμένουμε φυσικά τι θα γίνει με Λαμέλα και συνεχίζουμε για φορ και ακραία μπακ (πλην Οντουμπάτζο που έχουμε πει μήνες πλέον ότι τον θέλει η ΑΕΚ και έχει ξεχωρίσει ο Αλμέιδα).

Υγ2: Κάτι για ...άλλους (όχι για ΑΕΚ). Από εδώ ενημερωθήκατε για το ενδιαφέρον και την κίνηση του Ολυμπιακού για τον Μίλσον (που δεν έχει καεί εντελώς), ο οποίος απασχολούσε πριν κλείσει τον Κοϊτά και την ΑΕΚ -αλλά επέλεξε να πάρει τον Μαυριτανό η Ένωση που ήταν πρώτος στη λίστα και να μην προχωρήσει του άσου της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Λογικά η αναζήτηση στα αριστερά συνεχίζεται όσο παλεύεται η δύσκολη περίπτωση του Ποντένσε από τους «ερυθρόλευκους» και τα ...ραντάρ μου και οι πληροφοριοδότες μου, πιάνουν κι άλλους και με ενημερώνουν ότι κάνει κίνηση (όχι έχει απλά ενδιαφέρον) ο Ολυμπιακός: η νέα περίπτωση για τα αριστερά (μπροστά) είναι αυτή του Κρίστοφερ Βέλντε της Λεχ Πόζναν όπου από την Σκανδιναβία μου μετέφεραν ότι έχει δεχτεί πρόταση από την ομάδα του Μεντιλίμπαρ.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...