Ας μη γίνει πρόβλημα του ΠΑΟΚ μετά τον φορ και το… πρωτάθλημα

Ας μη γίνει πρόβλημα του ΠΑΟΚ μετά τον φορ και το… πρωτάθλημα

Ας μη γίνει πρόβλημα του ΠΑΟΚ μετά τον φορ και το… πρωτάθλημα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την Ολλανδία μετά και από τις χθεσινές ήττες του Δικεφάλου, παραθέτοντας τα συμπεράσματά του για τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωταθλητής Ελλάδας ΠΑΟΚ.

«Φιλικά είναι… Δοκιμές γίνονται. Οι παίκτες είναι πιασμένοι… Στα επίσημα θα δείξουν τι αξίζουν…». Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά ΔΕΝ θα τα διαβάσετε εδώ. Είναι ποτέ δυνατόν να γράφουμε αυτά που κοροϊδεύουμε;

Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει ένα παράξενο βασικό στάδιο προετοιμασίας στο οποίο κεντρικό γεγονός δεν είναι μόνο οι τέσσερις(!) συνεχόμενες ήττες στα πέντε φιλικά παιχνίδια. Είναι μία προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή. Πολύ βασική συνθήκη που αποδεικνύεται ότι δεν εμπεριέχει μόνο θετικά στοιχεία. Είναι και μία προετοιμασία με πολύ-πολύ μεγάλο στόχο να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για να αυξηθούν οι πιθανότητες πρόκρισης του ΠΑΟΚ στα γκρουπ του Champions League.

Τώρα που τελειώνει αυτό το βασικό στάδιο, τίθεται το ερώτημα: «Τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ και σε τι ποσοστό;» Πώς να απαντήσεις απόλυτα σε κάτι τέτοιο. Ας παραθέσουμε τα γεγονότα…

Επειδή οι μεταγραφές δεν είναι το Α και το Ω του καλοκαιριού σε μία ομάδα (όπως λανθασμένα θεωρούν οι πολλοί) πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για καλοκαιρινούς στόχους, ξεκινάμε από την κατάσταση του ΠΑΟΚ μετά τις 14 ημέρες. Η ομάδα δεν είναι γεμάτη και πλήρης επειδή αναγκαστικά λείπει ο (περσινός πολυτιμότερος παίκτης) Ζίβκοβιτς, η ομάδα αντιμετώπισε τραυματισμούς όπως του Κωνσταντέλια, άργησε ο Κεντζιόρα, ενώ εκκρεμούν και δύο ή τρεις μεταγραφές από τις οποίες κατά την άποψή μου η μία επηρεάζει πολύ τον ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ, φορ και Σαμάτα

Ξεκινάω από αυτό και γράφω με απόλυτη σιγουρά και συνείδηση ότι ο ποδοσφαιριστής Σαμάτα δεν αξίζει να κατέχει θέσει στο ρόστερ του ΠΑΟΚ και πρέπει σύντομα να αποχωρήσει ή να πάρει τρίτο ρόλο. Είναι απίστευτο και αδιανόητο για εμένα, ο ΠΑΟΚ που έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο και έχει τέτοιους στόχους, να ποντάρει ακόμη σε έναν παίκτη που φοβάται την μπάλα, έναν φορ που τρέμει να κοιτάξει την εστία και έχει πάθει ψυχολογικό κλακάζ. Βλέποντας τον Σαμάτα κάθε μέρα, το σοκ μου είναι μεγάλο για το πώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και να βάλει 140 γκολ. Δεν μπορείτε να το διανοηθείτε! Υπ’ αυτή την έννοια δεν γίνεται η ομάδα να συνεχίζει με έναν φορ, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς εδώ και τόσους μήνες δεν έχει γίνει τέτοια προεργασία με πολλούς υποψήφιους ώστε να αντικατασταθεί γρήγορα ο Σαμάτα, δεν χωράει το μυαλό μου πώς ο ΠΑΟΚ έχασε τρεις-τέσσερις-πέντε εβδομάδες με τον Μπρέθγουεϊτ.

Δεν ξέρω τι βλέπει ο προπονητής και τι κάνουν οι παράγοντες, για εμένα το ότι ο ΠΑΟΚ ακόμη και τώρα στις 14 Ιουλίου ποντάρει… κάτι, έστω 10 λεπτά φιλότιμης παρουσίας, στον Σαμάτα, είναι μεγάλο λάθος. Μα μιλάμε για το σέντερ φορ! Είναι απίστευτο πώς ο ΠΑΟΚ στέκεται και παίζει με έναν τέτοιο παίκτη στη σύνθεσή του!

Μακάρι όπως τελείωσε το πρωτάθλημα με το εκπληκτικό μακιγιάρισμα αυτής της αδυναμίας, έτσι και να ξεκινήσει η σεζόν. Ό, τι κάτι γίνεται λάθος είναι δεδομένο. Και πέρσι το καλοκαίρι πάρθηκαν ρίσκα τα οποία κρύφτηκαν κάτω από τις μεγάλες προκρίσεις της ομάδας. Αλίμονο να θεωρούνται όλα επιτυχημένα επειδή… έτσι προέκυψε το τελικό αποτέλεσμα ή και το αντίθετο. Να θεωρούνται όλα λάθος αν η ομάδα δεν κερδίζει… Ό τι συνέβη πέρσι βέβαια, κανείς δεν υπογράφει πώς θα συμβεί και φέτος. Μπάλα είναι και εσύ είσαι υποχρεωμένος να τη σέβεσαι και να κάνεις ό τι καλύτερο μπορείς για να δημιουργείς συνθήκες.

Ήττες και Πρωτάθλημα

Ότι ο ΠΑΟΚ ποντάρει ακόμη στον Σαμάτα ή τέλος πάντων δεν έχει αποκτήσει έναν κανονικό φορ είναι μεγάλο πρόβλημα στη δική μου οπτική και λογική, αλλά το ότι η ομάδα κάνει τόσα λάθη και έχει τόσες αδυναμίες στα φιλικά αλλά και στην καθημερινότητά της, ΔΕΝ είναι μόνο θέμα… Σαμάτα. Αλίμονο…

Για τα συμπτώματα χαλάρωσης και εφησυχασμού που διαπιστώνονται κάθε μέρα, έγραψα και στο περασμένο blog. Για τις δυσκολίες μέσα στους αγώνες που φέρνουν και νεύρα, το σημείωσα επίσης. Για τις κακές-νωχελικές αντιδράσεις γενικώς μέσα στο παιχνίδι και στην προπόνηση, έχουν επισημανθεί πράγματα και φυσικά διαφωνώ με τον Λουτσέσκου που λέει ότι γι αυτά, φταίνε και οι αλλαγές στο γκρουπ του. Εκείνος ξέρει περισσότερα (δεν αλλάζει αυτό ποτέ) αλλά για όλα τα παραπάνω που παρατηρούμε κάθε μέρα στην ομάδα, δεν φταίει ότι έφυγαν Μεϊτέ, Τζίμας και Μάρκος Αντόνιο και κάπως έτσι άλλαξαν οι συνήθειες του γκρουπ.

Κάτι είπε χθες μετά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα από την Φίτεσε Β ο Λουτσέσκου για το ότι… «ακόμη πετάμε». Αυτό ναι! Πιστεύω ότι για όλα όσα βλέπουμε -ευτυχώς- τώρα που είναι νωρίς, φταίει ότι και εκείνος δεν κατάφερε ακόμη να προσγειώσει στο έδαφος τους πρωταθλητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι φορώντας αυτή τη φανέλα θα βγουν στο γήπεδο και θα κερδίζουν τους πάντες. Προς το παρόν πάντως, όχι μόνο δεν μπορούν να κερδίσουν, αλλά ούτε και να σταθούν καλά απέναντι στους πιτσιρικάδες της χρεωκοπημένης Φίτεσε που θα παίξει στη δεύτερη κατηγορία και έκανε ομάδα από τις ακαδημίες της. Θέλετε την πραγματικότητα ή να το ωραιοποιήσουμε και αυτό; Ως εικόνα και οργάνωση η Φίτεσε Β, με τον έλεγχο της μπάλας και του ρυθμού, μαζί με τις κερδισμένες μονομαχίες ήταν καλύτερη του ΠΑΟΚ, έστω της δεύτερης ενδεκάδας στην οποία έπαιζαν βέβαια και οι Κεντζιόρα, Καμαρά, Κωνσταντέλιας και άλλοι…

Από εκεί και πέρα και για να είμαστε σωστοί, στο πρώτο χθεσινό παιχνίδι με την εξαιρετική Σεν Ζιλουάζ, μία δυνατή ενδεκάδα του ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο και επί 30 λεπτά κυριάρχησε πλήρως. Ήταν απόλυτα σοβαροί, πειθαρχημένοι, ήλεγξαν τα πάντα μέσα στο γήπεδο και θέλω να πιστεύω ότι μας έδειξαν πώς όταν έρθουν τα πολύ κρίσιμα, ο ΠΑΟΚ και οι πρωταθλητές του θα ξυπνήσουν και θα ανταποκριθούν. Σωματικά, τακτικά αλλά και πνευματικά. Χθες δεν άντεξαν απλά και στο δεύτερο που οι αντίπαλοι φρέσκαραν όλη την ομάδα, κατάφεραν και πήραν τον έλεγχο αλλά και το παιχνίδι.

Κλείνοντας. Δεν με απασχόλησε και δε με απασχολεί καθόλου αν θα με πουν απαισιόδοξο ή μίζερο μερικά παιδάκια ή και μεγαλύτεροι που έμαθαν στη σχολή δημοσιογραφίας που «πρέπει» όλα να παρουσιάζονται καλά, άγια και «υποχρεωτικά αισιόδοξα» με μία μανία να κρυφτούν τα όποια προβλήματα μην τυχόν και παρεξηγηθεί κάποιος; «Μα αυτό κάνουν οι άλλοι, κάντε το και εσείς». Αυτή η γελοιότητα! Ρεαλισμός. Στα καλά και στα δύσκολα. Η πραγματικότητα όπως είναι ή όπως εγώ τη βλέπω.

Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει φάει μερικές σφαλιάρες. ΟΧΙ μόνο επειδή έχασε κάποια συνεχόμενα φιλικά παιχνίδια δεχόμενος πολλά γκολ. Η καθημερινότητα το δείχνει ότι το περσινό πρωτάθλημα αντί να τους κάνει καλό στην αυτοπεποίθηση, τους έχει ανεβάσει ψηλά την… μύτη. Τα καμπανάκια βαράνε, αλλά αυτό συμβαίνει σε καλό διάστημα ΠΡΙΝ τα επίσημα ματς. Ο Λουτσέσκου έχει πτυχίο στη διαχείριση των παικτών και της νοοτροπίας τους και αν αποβάλει από μέσα του το… άλλοθι ότι για όλα φταίνε οι δύο που έφυγαν και οι δύο που ακόμη δεν ήρθαν, τότε την ημέρα των αγώνων θα παρουσιάσει τον ΠΑΟΚ που πρέπει, τον οργανωμένο ΠΑΟΚ που δεν λυγίζει ό τι και να του συμβεί μέσα στον αγώνα.

Εννοείται ότι όπως και πέρσι, όπως πάντα, συμβόλαιο με τη νίκη και την επιτυχία δεν μπορεί να υπογραφεί από κανέναν, ειδικά όταν μέσα στο καλοκαίρι παίζεις τη μισή σου χρονιά.

* Ήταν πολύ ευχάριστη έως και συγκινητική η συνύπαρξη μου με την Εθνική του 2004 πριν λίγες μέρες στο Ντίσελντορφ και στο Νόις. Μία ομαδάρα με όλη την έννοια της λέξης με πολλές-πολλές μεγάλες προσωπικότητες. Από τότε η Εθνική είχε πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες και ήταν ξεκάθαρα ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα για να φθάσουν στο θαύμα.

Και τους βλέπεις 20 χρόνια μετά, πολλοί έχουν φθάσει στα 50 και όμως σε όλα τους ήταν από αξιοπρεπείς έως αξιοθαύμαστοι. Σε όλα! Εντός και εκτός γηπέδου. Τους είχα ζήσει το 2003 σε δύο ταξίδια στη Σαραγόσα και στο Μπέλφαστ, τους έζησα και τώρα το 2024 και πραγματικά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα γκρουπ-παράδειγμα προς μίμηση. Παικταράδες. Ψυχάρες. Ηγέτες που έχουν την ομάδα πάνω από όλα.

Μιλήσαμε μαζί τους για πολλά, εννοείται και για ΠΑΟΚ, ομάδα που σχεδόν όλοι τους εκτιμούν και χάρηκαν για την περσινή επιτυχία σε σύγκριση και με άλλες ομάδες που διεκδικούσαν τον τίτλο. Εδώ ζουν και ξέρουν πώς ο ΠΑΟΚ κατέκτησε αυτόν τον μυθικό τίτλο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.