Τελικά είναι εφικτό το ευρωπαϊκό top-10 για την Ελλάδα;
- Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα με μια θέση στο Τop-10 και στο Top-12
- Με ποιες ομάδες και ποιες χώρες θα ανταγωνιστεί η Ελλάδα
- Η μάχη ξεκινά από την προκριματική φάση
- Γιατί ξεκινάμε με μειονέκτημα
Δεν είναι και τόσο σύνηθες οι Ελληνες παράγοντες να τοποθετούνται σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο θέτοντας ως βασικό άξονα την ευρωπαϊκή του προοπτική και από αυτή και μόνο την άποψη δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η τοποθέτηση του προέδρου της Super League, Βαγγέλη Μαρινάκη, κατά την ομιλία του πριν από τη χθεσινή κλήρωση του νέου πρωταθλήματος.
Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και ανάλυσης το κατά πόσο είναι εφικτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο μία θέση στο Top-10 της UEFA, όταν την τελευταία τριετία κατάφερε δύο φορές στο τσακ και τη μία απέτυχε να τσεκάρει με ιδρώτα και κόπο την 15η θέση στην ευρωπαϊκή βαθμολογία.
Για να το πετύχει αυτό στη σεζόν που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, να γαντζωθεί δηλαδή στο όριο της 15ης θέσης, δεν χρειάστηκε απλώς να έρθει η πρώτη ευρωπαϊκή κούπα σε συλλογικό επίπεδο με τον Ολυμπιακό, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» θα έπρεπε να κάνουν τρεις στις τρεις νίκες σε ημιτελικά και τελικό! Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα είχε μεν την πρώτη της κούπα, αλλά θα τερμάτιζε πίσω από τη Δανία στη 16η θέση…
Υπερβολική, λοιπόν, η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη ή καλύτερα «μη ρεαλιστικός» ο στόχος που έθεσε; Σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για απόλυτα ρεαλιστικό και ευκταίο στόχο, που αντανακλά στο μέγεθος του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην πραγματική δυναμική των ομάδων μας, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί. Ή, καλύτερα, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, σχέδιο και συνολική επικέντρωση στην ευρωπαϊκή προοπτική του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα με μια θέση στο Τop-10 και στο Top-12
Και επειδή δεν πρόκειται μόνο για θέσεις πρεστίζ αλλά για απόλυτη ουσία ας δούμε τι σημαίνει το top-10 για το ελληνικό ποδόσφαιρο: επιστροφή του πρωταθλητή Ελλάδας απευθείας στο Group Stage του Champions League χωρίς προκριματικά, ο δεύτερος του πρωταθλήματος στον τρίτο προκριματικό του League Path (εξασφαλισμένη δηλαδή η ευρωπαϊκή του συμμετοχή μίνιμουμ στο Conference ακόμα και με δυο καλοκαιρινούς αποκλεισμούς!), ο Κυπελλούχος στα πλέι οφ του Europa League (επίσης εξασφαλισμένη η ευρωπαϊκή συμμετοχή), ο τρίτος του πρωταθλήματος στον δεύτερο προκριματικό του Europa και ο τέταρτος στον δεύτερο προκριματικό του Conference.
H 12η θέση, που έθεσε ως… μίνιμουμ στόχο ο πρόεδρος της Super League και σε πρώτη φάση δείχνει πολύ πιο ρεαλιστικός από την φετινή κιόλας σεζόν δεν έχει απευθείας συμμετοχή στο Champions League, αλλά παρέχει σημαντικά αβαντάζ όπως: ο πρωταθλητής Ελλάδας απευθείας στα πλέι οφ του Champions League (εξασφαλισμένη δηλαδή η ευρωπαϊκή του συμμετοχή μίνιμουμ στο Europa), ο δεύτερος του πρωταθλήματος στον δεύτερο προκριματικό του League Path (εξασφαλισμένη δηλαδή η ευρωπαϊκή του συμμετοχή με μία στις τρεις προκρίσεις), ο Κυπελλούχος στα πλέι οφ του Europa League (επίσης εξασφαλισμένη η ευρωπαϊκή συμμετοχή), ο τρίτος του πρωταθλήματος στον δεύτερο προκριματικό του Europa και ο τέταρτος στον δεύτερο προκριματικό του Conference.
Με ποιες ομάδες και ποιες χώρες θα ανταγωνιστεί η Ελλάδα
Και για να μην μιλάμε στον αέρα ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες με τις οποίες θα πρέπει να κοντραριστεί η Ελλάδα ή μάλλον οι τέσσερις ομάδες μας για τον στόχο του Top-10 ή του Top-12. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη σεζόν από την 15η θέση (επειδή η Σκωτία έχει ήδη τους μίνιμουμ βαθμούς του μπόνους από την απευθείας συμμετοχή της Σέλτικ στο Group Stage του νέου Champions League) και έχει να αντιμετωπίσει τις ομάδες από τη Σκωτία (14), τη Νορβηγία (13), την Αυστρία (12), το Ισραήλ (11) και την 10η Τσεχία.
Ανάμεσά τους υπάρχουν ομάδες με ευρωπαϊκή παράδοση όπως η Σέλτικ και η Ρέιντζερς από τη Σκωτία, υπάρχει η αρκετά φιλόδοξη τα τελευταία χρόνια Σάλτσμπουργκ, οι σταθερές τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Σλάβια – Σπάρτα Πράγας και Πλζεν από την Τσεχία, η Κοπεγχάγη από τη Δανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ευρωπαϊκά μεγαθήρια, ειδικά όταν ανάμεσά τους βλέπουμε και ομάδες όπως η Κιλμάρνοκ, η Σεντ Μίρεν, η Σεντ Γκάλεν, η Ζυρίχη, η Μπάνικ Οστράβα, η Μπόλεσλαβ, η Μπραν, η Τρόμσο και άλλες… Αυτές οι ομάδες είναι οι αντίπαλοι των ομάδων και δεν αποκλείεται να έχουμε συγκρούσεις από τα προκριματικά κιόλας!
Με βάση το περσινό αντίστοιχο χάντικαπ που κάλυψαν οι ομάδες μας από την 20η θέση έως την 15η στην οποία τελικά τερματίσαμε, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση βολής μέχρι το top-11 και το Ισραήλ, αλλά είναι μεγάλη η απόσταση από την 10η Τσεχία, που έχει ξεφύγει μετά και την περσινή πολύ καλή σεζόν των ομάδων της.
Αντίστοιχα βεβαίως οι ομάδες μας θα πρέπει να αντέξουν και στον ανταγωνισμό των ομάδων από την 16η Ελβετία και την 17η Δανία προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η 15η θέση, που θα εξασφαλίσει για δεύτερη σερί σεζόν (από το φετινό και το επόμενο πρωτάθλημα) τις πέντε ομάδες στην Ευρώπη μαζί με το δεύτερο εισιτήριο για το Champions League…
Η μάχη ξεκινά από την προκριματική φάση
Tίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί και η μάχη ξεκινάει όχι από τον Σεπτέμβριο, αλλά σε λίγες μόλις μέρες από σήμερα, αφού οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες μας ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους από τον δεύτερο προκριματικό των τριών διοργανώσεων και το κοντέρ θα αρχίσει άμεσα να γράφει. Η ετοιμότητα των τριών ομάδων μας είναι ένα σημαντικό θέμα σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έχει ένα καλοκαίρι μπροστά του…
Σκωτία και Αυστρία μετέχουν με δύο ομάδες στην ίδια φάση, η Τσεχία με τρεις, ενώ η Νορβηγία και το Ισραήλ μετέχουν και με τις τέσσερις εκπροσώπους τους. Για την Ελλάδα είναι μεν καλό το ότι έχει δεδομένα τον έναν (Ολυμπιακό) από τους τέσσερις εκπροσώπους της απευθείας στο League Stage του Europa, αλλά θα λείψουν οι βαθμοί του από τα προκριματικά, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ανάγκη συγκομιδής από ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.
Ο ΠΑΟΚ περιμένει από απόψε την Μπόρατς Μπάνια Λούκα ή την Εγκνάτια (η πρωταθλήτρια Βοσνίας νίκησε στην έδρα της με το φτωχό 1-0 στο πρώτο ματς), ο Παναθηναϊκός τη Μάριμπορ ή την Μπότεφ Πλόβντιβ (η βουλγαρική ομάδα νίκησε στην έδρα της με 2-1 στο πρώτο ματς) και η ΑΕΚ τη… γνωστή της Βελέζ από το Μόσταρ ή την Ιντερ Κλαμπ ντ’ Εσκάλδες στην ανοιχτή ρεβάνς στην Ανδόρα μετά το 1-1 στο πρώτο ματς.
Πρόκειται για τα έξι πρώτα ευρωπαϊκά ματς των ομάδων μας στη σεζόν με την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό να είναι το πρώτο ζητούμενο, τις έξι νίκες στα ματς του δεύτερου προκριματικού το δεύτερο ζητούμενο και μια ακόμα βατή κλήρωση για τις ομάδες μας στον τρίτο προκριματικό την ερχόμενη Δευτέρα στη Νιόν το τρίτο…
Εννοείται ότι το πιο σημαντικό αυτό το καλοκαίρι είναι να έχουμε και πάλι το τέσσερα στα τέσσερα στα τέλη Αυγούστου στο Μονακό με τη συμμετοχή Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στην πρώτη κλήρωση για τα League Stages των τριών διοργανώσεων, αλλά και οι πρώτοι βαθμοί των προκριματικών (έστω και στο ήμισυ σε σχέση με την κυρίως σεζόν) μπορεί να αποδειχθούν απόλυτα καθοριστικοί.
Γιατί ξεκινάμε με μειονέκτημα
Να διευκρινίσουμε ότι σε σχέση με τις επτά χώρες του άμεσου ανταγωνισμού στη διάρκεια ολόκληρης της εφετινής σεζόν (Σκωτία, Νορβηγία, Αυστρία, Ισραήλ και Τσεχία προς τα πάνω και Ελβετία-Δανία προς τα… κάτω) εξασφαλισμένη εκπροσώπηση στο Μονακό, εκτός από την Ελλάδα με τον κάτοχο του Conference League Ολυμπιακό στο League Stage του Europa League, έχουν ακόμα η Σκωτία με την πρωταθλήτρια Σέλτικ (Ρέιντζερς και Χαρτς παίζουν προκριματικά, αλλά είναι επίσης εξασφαλισμένες ακόμα και με αποκλεισμούς το καλοκαίρι), η Αυστρία με την πρωταθλήτρια Στουρμ Γκρατς (Σάλτσμπουργκ και Λασκ παίζουν προκριματικά, αλλά είναι επίσης εξασφαλισμένες) και η Ελβετία με την πρωταθλήτριά της Γιουνγκ Μπόις στο League Stage του Champions League. Επίσης η Τσεχία γνωρίζει ότι η Σλάβια Πράγας ακόμα και με δυο αποκλεισμούς στο League Path του Champions League θα είναι μίνιμουμ στο League Stage του Conference.
Με άλλα λόγια, ενώ εμείς έχουμε εξασφαλισμένη συμμετοχή μόνο του Ολυμπιακού (ίσως και του ΠΑΟΚ, που χρειάζεται όμως μία πρόκριση σε τρεις απόπειρες μέσα στο καλοκαίρι), η Σκωτία και η Αυστρία γνωρίζουν από τώρα ότι θα έχουν μίνιμουμ τρεις ομάδες μετά τον Σεπτέμβριο. Από μία εξασφαλισμένη θέση έχουν και η Ελβετία με την Τσεχία.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.