Παναθηναϊκός: Τα δύο πρόσωπα, η πρώτη αξιολόγηση του μεταγραφικού σχεδιασμού και η Μπότεφ

Παναθηναϊκός: Τα δύο πρόσωπα, η πρώτη αξιολόγηση του μεταγραφικού σχεδιασμού και η Μπότεφ

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το γκολ του Μαντσίνι με τη Μακάμπι Νετάνια

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την εικόνα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μακάμπι Νετάνια, τον αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό γύρο και τις έως τώρα κινήσεις του Τριφυλλιού στο κομμάτι της ενίσχυσης.

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί tο σημερινό σημείωμα, καθώς ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το βράδυ της Πέμπτης την pre season του και ξεκινά από σήμερα το πρωί την προετοιμασία του για τα πρώτα και πολύ κρίσιμα ματς της χρονιάς κόντρα στην Μπότεφ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League.

Σε αυτό το καλοκαίρι το Τριφύλλι θέλει 2/3 προκρίσεις για να κάνει το μίνιμουμ και να μπει στο league stage του Conference και το απόλυτο για να μπορέσει να συμμετάσχει στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA.

Στο τελευταίο φιλικό, αυτό με την Μακάμπι Νετάνια στην άδεια Λεωφόρο, το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο νίκησε 1-0 αλλά τα αποτελέσματα δεν μετρούν(παρά μόνο στη ψυχολογία) σε αυτή την διαδικασία. Μετρά η εικόνα, συνολική και ατομική, οπότε αξίζει να σταθούμε στα εξής:

  • Ο Παναθηναϊκός είχε θετική εικόνα στο πρώτο μέρος. Ειδικά για τριάντα λεπτά. Κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ, έφτιαξε 2-3 ακόμα καλές ευκαιρίες, πίεσε συντονισμένα και αποτελεσματικά, έκλεισε στο μισό γήπεδο τον αντίπαλο. Θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα δημιουργικά, να έχει αποφύγει την μεγάλη ευκαιρία των Ισραηλινών από στατική φάση, με τον Ντραγκόφσκι να πραγματοποιεί μια σπουδαία επέμβαση.
  • Στο δεύτερο μέρος και με τις πολλές αλλαγές, χάθηκε ο όποιος ρυθμός, η εικόνα δεν ήταν καθόλου καλή, σε καμία από τις φάσεις του παιχνιδιού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί σημαντικές απειλές η εστία του Λοντίγκιν. Ένα σουτ του Αϊτόρ έξω από την περιοχή και μια κεφαλιά του Νίκα από κόρνερ ήταν ότι είχε να επιδείξει επιθετικά το Τριφύλλι. Λίγα πράγματα.
  • Σε ατομικό επίπεδο, ο Μαντσίνι εκτός από το γκολ που είχε το ανάγκη για ψυχολογικούς λόγους, ήταν καλός. Θετικός ο Τζούρισιτς, αρκετή δουλειά από τον Μαξίμοβιτς στο ντεμπούτο του, παίζοντας σαν τρίτος στόπερ στις επιθέσεις του συνόλου(3-1-6), παίρνοντας τις περισσότερες πρώτες πάσες. Ξανά σε ρηχά νερά ο Βιλένα, ο Γερεμέγεφ πρέπει να γίνει πιο επιδραστικός όταν συμμετέχει στο παιχνίδι της ομάδας. Λείπει πάρα πολύ ο Φώτης Ιωαννίδης.

Από τα μέχρι τώρα φιλικά είναι ξεκάθαρο πως ο Αλόνσο, βάσει του χρόνου συμμετοχής, έχει καταλήξει στους 13-14 παίκτες που θα εμπιστευθεί περισσότερο στα ματς με τους Βούλγαρους. Λοντίγκιν ή Ντραγκόφσκι κάτω από τα δοκάρια. Βαγιαννίδης, Κώτσιρας, Μλαντένοβιτς για δύο θέσεις στα μπακ. Γεντβάι και Σένκεφελντ στο κέντρο της άμυνας. Αράο, Βιλένα, Μαξίμοβιτς για δύο θέσεις στον άξονα του κέντρου. Τζούρισιτς, Μαντσίνι, Μπακασέτας η μεσοεπιθετική τριπλέτα και στην κορυφή ο Γερεμέγεφ.

Από κει και πέρα, παρά το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός μπήκε στα προκριματικά από τα... τάρταρα της ειδικής βαθμολογίας, θα βρει απέναντί του την Μπότεφ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League.

Μία ομάδα που από όσα είδαμε κόντρα στην Μάριμπορ, έχει 2-3 καλούς και γρήγορους παίκτες στην επίθεση(Άκερε, Ουζά, Ποπόφ) αλλά ως σύνολο και ιδιαίτερα ανασταλτικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Το Τριφύλλι είναι το απόλυτο φαβορί αλλά τα πράγματα κρίνονται και αποδεικνύονται πάνω στο χορτάρι. Αλίμονό του αν την υποτιμήσει και αλίμονό του δύο φορές αν δεν την περάσει, την περσινή 7η του βουλγαρικού πρωταθλήματος.

Τα συν και τα πλην του μεταγραφικού σχεδιασμού

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα σχολιάσουμε την πρώτη φάση του μεταγραφικού σχεδιασμού του Παναθηναϊκού, λίγες ημέρες πριν τα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν. Δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο, υπάρχει και το γκρι. Σε καμία περίπτωση-αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί- δεν μπορούμε να πούμε πως το Τριφύλλι δεν έκανε κινήσεις που θεωρητικά αποτελούν αναβάθμιση αλλά από την άλλη-αν επίσης θέλουμε να είμαστε σοβαροί και δίκαιοι- δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην μη έγκαιρη απόκτηση αριστερού μπακ και πολύ περισσότερο αριστερού εξτρέμ, ώστε οι παίκτες αυτοί να είναι διαθέσιμοι για τα ματς που έρχονται, ώστε ο σύλλογος να αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισης.

Όποιος και να έρθει, ακόμη και σήμερα ή μέσα στο σαββατοκύριακο, προλαβαίνει να δηλωθεί στη λίστα αλλά δεν θα προλάβει να αποκτήσει καλό επίπεδο, χημείας, επικοινωνίας και προσαρμογής. Και ναι ο Παναθηναϊκός την Μπότεφ αν είναι σοβαρός την περνάει και με το ρόστερ που έχει. Στον επόμενο γύρο, όμως, είναι πιθανό να έρθουν τα ζόρια, οπότε όσο περισσότερες ημέρες στην ομάδα τα νέα αποκτήματα, τόσο το καλύτερο.

+ Ο Παναθηναϊκός αγόρασε τον περσινό δανεικό του στόπερ(Γεντβάι) και τον περσινό εν δυνάμει βασικό κίπερ του(Ντραγκόφσκι). 1 εκατομμύριο ευρώ στη Λοκομοτίβ, 1.5 στη Σπέτσια, δαπανήθηκαν. Σωστές κινήσεις, καθώς αμφότεροι είχαν πολύ καλή εικόνα και πάντα, σε κάθε ομάδα θα πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια.

- Δεν έχει αποκτήσει μέχρι και σήμερα αριστερό μπακ πρώτης ταχύτητας και έχει σε αυτή την θέση μόνο τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς και τον... μπαλαντέρ, Γιάννη Κώτσιρα. Δεν είναι μια ιδανική συνθήκη αυτή, ο Μλαντένοβιτς είναι καλός δημιουργικά και προβληματικός ανασταλτικά και το Τριφύλλι θα έπρεπε να είχε προσθέσει και κάποιον με μεγαλύτερη ισορροπία. Γνώριζε εδώ και πάρα πολύ καιρό πως ο Χουάνκαρ θα αποχωρήσει, θα έπρεπε το κενό να έχει κλείσει.

+ Στο κέντρο της άμυνας αποκτήθηκε ο Ίνγκι Ίνγκασον. Θεωρητικά αποτελεί αναβάθμιση στους ήδη υπάρχοντες στόπερ, σύμφωνα με όσα έδειξε με την φανέλα του ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. 3.5 εκατομμύρια ευρώ στη Μίντιλαντ δόθηκαν για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ανέβηκε και ο ανταγωνισμός στα δεξιά της άμυνας με τον ερχομό του Τζορτζ Μπάλντοκ, του βασικού μπακ της Εθνικής Ελλάδος.

+Στον άξονα αποκτήθηκε ο Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Ένας τοπ επιπέδου κεντρικός χαφ με σπουδαία θητεία στη La Liga. Θεωρητικά κι εδώ υπάρχει αναβάθμιση, με μία μεταγραφή που έχει ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο, δείχνοντας πολύ καλά αντανακλαστικά.

Μπερνάρντ έχει υπογράψει στην Ατλέτικο Μινέιρο από τις αρχές του 2024, το κενό που άφησε πίσω του ποιοτικά είναι πολύ μεγάλο και ο Παναθηναϊκός δεν το έχει καλύψει μέχρι και σήμερα.

Σε αυτό το κομμάτι εντοπίζεται και η μεγαλύτερη έως τώρα αστοχία ενόψει των παιχνιδιών με την Μπότεφ. Ναι, προφανώς, με Μαντσίνι, Τζούρισιτς, Αϊτόρ, Βέρμπιτς, Λημνιό μπορεί να γίνει η... δουλειά αλλά εχθρός του καλού θα πρέπει πάντα να είναι το καλύτερο και σε αυτή την θέση, του αριστερού εξτρέμ, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχει κάνει μια δυνατή κίνηση.

-Μέχρι και σήμερα δεν έχει καλυφθεί ούτε και το κενό του πιο επιδραστικού εξτρέμ του συλλόγου τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος αποχώρησε, ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε να τον κρατήσει και το κενό του φυσικά και θα καλυφθεί με παίκτη στο δεξί ''φτερό'' από την μεταγραφική αγορά. Είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά, το Τριφύλλι θα έπρεπε να έχει κάνει μια δυνατή μεταγραφή, καθώς έχασε πολλά από τα πράγματα που έδινε ο Βραζιλιάνος και ο Αργεντινός.

Συνοψίζοντας:

Ο Παναθηναϊκός αναβάθμισε-θεωρητικά πάντα, όλα κρίνονται στο χορτάρι- ενόψει της έναρξης της σεζόν στα προκριματικά, την θέση του στόπερ, του δεξιού μπακ και του αμυντικού μέσου. Διατήρησε την λογική των δύο ισάξιων κίπερ. Από την άλλη, όμως, δεν έβαλε περισσότερη ποιότητα στα άκρα της επίθεσής του, καλύπτοντας άμεσα το κενό των Μπερνάρντ και Παλάσιος, ενώ δεν έχει και τον βασικό αριστερό του μπακ.

Ο ένας εξτρέμ και ο αριστερός μπακ έπρεπε να έχουν ταξιδέψει στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία. Μέχρι και την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, μεταγραφή σε αυτές τις θέσεις δεν έχει προκύψει. Τουλάχιστον να άξιζε αυτή η αναμονή, τουλάχιστον να έρθουν άμεσα top class παίκτες για να ανεβάσουν επίπεδο τις διαθέσιμες λύσεις του Ντιέγκο Αλόνσο...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.