ΠΑΟΚ: Τι δίνει ο Καμαρά, τι άλλο ψάχνει η ομάδα στο κέντρο και στην επίθεση

ΠΑΟΚ: Τι δίνει ο Καμαρά, τι άλλο ψάχνει η ομάδα στο κέντρο και στην επίθεση

ΠΑΟΚ: Τι δίνει ο Καμαρά, τι άλλο ψάχνει η ομάδα στο κέντρο και στην επίθεση

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την μεταγραφή Καμαρά και όσα προσθέτει σίγουρα στον ΠΑΟΚ, αλλά και σε όσα ακόμη αναζητούνται στο κέντρο και στην επίθεση των πρωταθλητών που θέλουν και τον Τσαλόφ.

Λίγες ημέρες έμειναν για να ξεκινήσει τους επίσημους αγώνες του ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ και καλύτερο είναι να επιμείνουμε στους παρόντες. Ένας από αυτούς είναι βέβαια και ο Μαντί Καμαρά μία από τις μεγαλύτερες και πιο σίγουρες μεταγραφές του καλοκαιριού στη χώρα. Προσεχώς, ίσως και ο Τσαλόφ…

«Σίγουρη» είναι η μεταγραφή με το λιγότερο ρίσκο, αυτή που έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να «πιάσει». Για παράδειγμα οι μεταγραφές αεροδρομίου (για πολλούς και διάφορους λόγους) συνήθως δεν πιάνουν στη χώρα μας. Ίσως είναι και η εντύπωση που δίνουμε στο… όνομα που έρχεται και αντικειμενικά είναι σε πτωτική πορεία. (Αλλιώς, σιγά να μην ερχόταν…). Επιπροσθέτως η μεταγραφή «πιάνει» συνήθως, αν μπει σε οργανωμένο και έτοιμο σύνολο, ενώ πολύ θετική για την προσαρμογή είναι και η γνώση του νέου περιβάλλοντος. Η μεταγραφή Καμαρά έχει πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις.

Το κέντρο των πρωταθλητών

Τι γίνεται όμως τώρα στο κέντρο του ΠΑΟΚ; Ποια πεντάδα κεντρικών χαφ είχε ο ΠΑΟΚ, τι του έλειπε, τι έχασε, τι προσθέτει στην πεντάδα που τώρα διαμορφώνει και τι ψάχνει ακόμη.

Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ μετά και την περσινή σεζόν (ίσως και για χρόνια) αναζητούσε στο κέντρο ταχύτητα και δύναμη. Ο Καμαρά είναι εξ ορισμού ένας ταχυδυναμικός παίκτης που για παράδειγμα μπορεί να λύσει σε μεγάλο βαθμό το θέμα των αμυντικών μεταβάσεων το οποίο ταλαιπωρεί την ομάδα που ανεβάζει αρκετούς παίκτες μπροστά από την μπάλα.

Ο νεοαποκτηθείς χαφ των πρωταθλητών μπορεί να πάρει πολύ καλά την πρώτη πάσα από την άμυνα, χρησιμοποιώντας ωραία το σώμα του, κάνοντας και εξαιρετικές περιστροφές. Όλες αυτές τις υποδοχές-επαφές τις κάνει να φαίνονται πολύ εύκολες.

Από εκεί και πέρα όμως ο Καμαρά και σε φάση άμυνας τις πολύ καλές χρονιές του τις έκανε κυρίως στο οκτώ, έχοντας άλλα εξάρια πίσω του, όπως συνέβη για παράδειγμα και με τον Μπουχαλάκη. Αμυντικά καλύπτει χώρους πιο ψηλά εκεί που πιέζει βάζοντας σώμα και πόδια με μεγάλη αποφασιστικότητα.

Με τον Καμαρά λοιπόν ο ΠΑΟΚ κερδίζει σε δύναμη, σε ταχύτητα, σε ασφάλεια με την μπάλα και χωρίς αυτή στις αμυντικές μεταβάσεις, δυναμώνει πολύ στο οκτώ με παίκτη που λογικά θα παίξει από το πρώτο πρώτο ματς μια και δεν θέλει δουλειά στην προσαρμογή, εκτός και αν μετρήσει ότι έχει να παίξει αρκετό καιρό σε επίσημο αγώνα.

Σκέφτομαι ότι μία από τις υποχρεώσεις του Καμαρά είναι να μας αποδείξει ότι ο Σβααμπ ΔΕΝ είναι ο καλύτερος χαφ του ΠΑΟΚ. Είναι τόσο απλό όπως το διαβάσατε! Χαφ με μεγάλη τακτική παιδεία και εξαιρετικά νούμερα ο Αυστριακός! Με γκολ, με ασίστ με μεγάλο ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών χαμηλά ή στον αέρα! Τα έχει αυτά ο Καμαρά που τώρα μπαίνει στην ομάδα του ΠΑΟΚ; Πιο γρήγορος, δυνατός και αθλητικός είναι, δεν ξέρω αν τακτικά και ειδικά στα νούμερα (γκολ-ασίστ) καταφέρει να καλύψει κενά που η πεντάδα του Δικεφάλου είχε.

Αυτό μάλλον λείπει τώρα από την πεντάδα του ΠΑΟΚ στο κέντρο. Παίκτης-εγκέφαλος που θα παίζει και πιο πίσω σε φάση άμυνας, μία μεγάλη ποιότητα που θα διαβάζει καλά το παιχνίδι, παίκτης που με κάποιο τρόπο θα ανεβάσει και τα νούμερα της ομάδας από αυτές τις θέσεις μια και ο Λουτσέσκου αλλάζει συχνά ρόλους στα δίδυμα που χρησιμοποιεί.

Είναι κι αυτό μεγάλο θέμα και στον ΠΑΟΚ. Η χημεία των ζευγαριών και η ισορροπία που θα βρουν με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Ο Λουτσέσκου ξέρει και θεωρεί ότι ταιριάζει πολύ και ένα πιθανό δίδυμο Μεϊτέ-Καμαρά (αμφιβάλλω για τα νούμερά τους) αλλά και το Μίσιτς-Καμαρά.

Θα δούμε…

Προς το παρόν ξεκινάμε με τους παρόντες στους οποίους δίνουμε μεγάλη βάση. Ο Καμαρά για όλους τους λόγους που προαναφέραμε έχει πολλά να δώσει στον ΠΑΟΚ και οι πιθανότητες να πιάσει η μεταγραφή είναι τεράστιες. Πιο πολλές ίσως κι από κάθε άλλον στη χώρα αυτό το καλοκαίρι. Αν και ο πέμπτος ταιριάξει προσθέτοντας όσα λείπουν, τότε και ο Καμαρά θα εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο.

Τέλος πάντων αυτοί ξεκινούν τώρα, αυτοί θα οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ στα πρώτα κρίσιμα ματς. Για όσους… θα έρθουν, βλέπουμε… Στα χαφ και στην επίθεση. Μακάρι να επιβεβαιωθεί το… κάθε εμπόδιο σε καλό και στην επίθεση με την απόφαση να αποκτηθεί ο Τσαλόφ. Ένας παίκτης που έρχεται εύκολα στο γκολ, πάει καλά στο συνδυαστικό παιχνίδι παίζοντας πολλές φορές και ως δεύτερος, ένας Ρώσος που ονειρεύεται να παίξει στο δυτικό ποδόσφαιρο κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί εύκολο και αυτονόητο. Καλή κίνηση (εφόσον κλείσει) με ενεργό παίκτη που έρχεται σε απόλυτα οργανωμένο σύνολο το οποίο τον περιμένει πώς και πώς έχοντας όπως όλοι γνωρίζουμε πολλές απαιτήσεις από τον σέντερ φορ.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.