Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει από τον Τετέ ο Παναθηναϊκός!

Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει από τον Τετέ ο Παναθηναϊκός!

Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει από τον Τετέ ο Παναθηναϊκός!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την αγωνιστική ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά, τα δυνατά και αδύναμα σημεία του Βραζιλιάνου εξτρέμ που απέκτησε το Τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να ανακοινώσει την μεταγραφή του Βραζιλιάνου 24χρονου εξτρέμ, Τετέ, από την Γαλατά. Οι ''πράσινοι'' από την αρχή του καλοκαιριού ήθελαν να προσθέσουν στην μεσοεπιθετική τους γραμμή τουλάχιστον δύο παίκτες με μεγάλη ποιότητα, ήθελαν να βάλουν στοιχεία που έλειπαν από τους εξτρέμ του ρόστερ, όπως κατά κύριο λόγο η ταχύτητα, η ικανότητα στο 1vs1 και κατά δεύτερο λόγο η δημιουργία και το γκολ, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμβατότητα με το αγωνιστικό μοντέλο του Ντιέγκο Αλόνσο.

Ο Λατινοαμερικάνος άσος είναι κάποιος που το Transfermarkt αξιολογεί την χρηματιστηριακή του αξία στα 10 εκατομμύρια ευρώ, είναι κάποιος που η Σαχτάρ το 2019 δαπάνησε 15 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει από την Γκρέμιο, είναι κάποιος με εξαιρετικές σεζόν και καλούς ''αριθμούς'' στην Ουκρανία, στην Γαλλία(Λιόν) και λιγότερο καλές σε Αγγλία(Λέστερ) και Τουρκία.

Τα απλά νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, με βάση τα ελλιπέστατα κριτήρια της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης, είναι ικανά να προκαλέσουν ενθουσιασμό. Να σε κάνουν να πεις ''παιχταράς''. Χωρίς να έχεις την παραμικρή εικόνα. Παρακινδυνευμένο. Όπως σε αντίθετη περίπτωση μπορούν τα παραπάνω ''στοιχεία'' να βγάλουν κάποιον ''λίγο'', χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία να έχει πραγματική εικόνα για το ''ποιόν'' του αθλητή.



Τα βιογραφικά και οι αξίες που προσφέρει το TM είναι ικανά να δώσουν μια πρώτη γεύση και τίποτα παραπάνω.

Σημασία έχουν τα χαρακτηριστικά και αν είναι συμβατά με τα κριτήρια της αναζήτησης, σημασία έχουν τα analytics που μπορούν να προσφέρουν νούμερα με μεγαλύτερη ασφάλεια στην αξιολόγηση, σημασία έχει να βλέπεις τον πρότερο ποδοσφαιρικό βίο ενός παίκτη, να καταγράφεις τα όσα κάνει καλά, μέτρια ή κακά πάνω στο χορτάρι έχοντας επαρκή εικόνα και να περιμένεις να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν όταν αποκτήθηκε. Χωρίς να ξεχνάμε πως όσο σημαντική είναι μία μεταγραφή όταν υλοποιείται, άλλο τόσο σημαντική είναι και η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, η δημουργία μίας ιδανικής κατάστασης σε ανθρώπινο και αθλητικό επίπεδο για να μπορέσει το κλαμπ να πάρει το 100%.


Σε αυτό τη σημείωμα, λοιπόν, και με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης Wyscout, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά, να απαντήσουμε στο ''τι παίκτης είναι ο Τετέ'' ερώτημα. Παρακολουθώντας για αρκετές ώρες συγκεκριμένα στιγμιότυπα από το παιχνίδι και έχοντας φυσικά τα analytics, σε ένα ''πάντρεμα'' εικόνας και αριθμών.

Η θέση και τα χαρακτηριστικά

Ο Τετέ είναι ένας ακραίος μεσοεπιθετικός(1.75), ο οποίος αγωνίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο δεξί ''φτερό'', παίζοντας με ''ανάποδο'' πόδι, δηλαδή με το αριστερό.

Στη καριέρα του έχει υπηρετήσει με επιτυχία τόσο το ρόλο του winger, παίζοντας περισσότερο κοντά στη πλάγια γραμμή, όσο και εκείνο του inverted winger, κλείνοντας προς τα μέσα, κοντά στον σέντερ φορ ή και ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, στα σημεία του χώρου όπου είναι κομβικό η μπάλα να περνά για να δημιουργούνται υπεραριθμίες.

Η ταχύτητά του είναι σε υψηλό επίπεδο, είναι αρκετά γρήγορος και διακρίνεται για την άριστη τεχνική του κατάρτιση. Βραζιλιάνος γαρ. Του αρέσει να κινείται στην πλάτη των ακραίων μπακ για να επιτεθεί στον χώρο αλλά και να κλείνει προς τα μέσα, έχοντας ποικιλία στις κινήσεις του χωρίς την μπάλα.

fff

ff

Η σημαντική ικανότητα στο 1vs1

Ποιο είναι το μεγάλο ατού του Τετέ; Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει; Η ικανότητά του στο 1vs1. Η διάθεση όταν πάρει την μπάλα να επιτεθεί προς τον αντίπαλο, να τον περάσει, να δημιουργήσει για τον ίδιο του τον εαυτό. Τα analytics όσον αφορά τις ντρίμπλες, επιβεβαιώνουν και την διάθεση αλλά και την αποτελεσματικότητα σε αυτές.

7.45(53.6% επιτυχία) ανά παιχνίδι την σεζόν 19/20, 6.51(58.7% επιτυχία) την αγωνιστική περίοδο 20/21, 8.73(56.1% επιτυχία) την σεζόν 2021/2022. Τις δύο τελευταίες χρονιές ο μέσος όρος έπεσε κοντά στο 5.5 αλλά η αποτελεσματικότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στο 55%.


Οι αγαπημένες του κινήσεις είναι δύο. Είτε να περάσει προς με αλλαγή κατεύθυνσης προς τον εσωτερικό διάδρομο και μικρά αγγίγματα στην μπάλα, είτε με... τούνελ προς τον αντίπαλο, περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του. Είναι κάτι που το δοκιμάζει συχνά και του ''βγαίνει'' επίσης συχνά.

Λιγότερες φορές θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τους εξωτερικούς διαδρόμους για να προσπεράσει τον αντίπαλό του.

fff

gg

Τα ανεβασμένα xGoals, η δημιουργία, οι σέντρες

Από κει και πέρα, ο Τετέ είναι ένας ακραίος μεσοεπιθετικός με υψηλό δείκτη απειλής βάσει των τελικών που πραγματοποίησε. Τον βοηθά σε αυτό το καλό διάβασμα του παιχνιδιού, οι σωστές κινήσεις από έξω προς τα μέσα και η φυσικά η ταχύτητά του σε καταστάσεις transition 0.35xG την σεζόν 19/20, έπειτα 0.32, 0.43, 0.32 και πέρσι 0.23xG ανά παιχνίδι. Είναι μέσα σε αρκετές ''επικίνδυνες'' φάσεις, μέσα σε τελικές αξιόλογες.

Aπό το 2019 που ήρθε στην Ευρώπη έχει σκοράρει 41 φορές σε τελικές ίσες με 43.82xGoals, δηλαδή τρία λιγότερα από το αναμενόμενο. Εκτελεστικά μέχρι στιγμής στη καριέρα του δεν είναι ο εξτρέμ killer, αυτός που φημίζεται για το ένστικτο του σκόρερ αλλά έχει καλή επαφή με αντίπαλα δίχτυα.

Δημιουργικά προσφέρει κυρίως μέσα από τα πατήματα στη περιοχή και τα συρτά γυρίσματα προς τους συμπαίκτες του. Δεν είναι κάποιος που θα σηκώσει το κεφάλι και θα σεντράρει έξω από την περιοχή(2 σέντρες ανά παιχνίδι, 34% ευστοχία), κατά βάση. Προτιμά το 1vs1, να μπει στο κουτί και έπειτα να ψάξει την σύνδεση με τον συμπαίκτη.

gggff

Όσον αφορά την δημιουργία ο δείκτης των Xassist, που προφανώς είναι πιο ασφαλής από τις assist που πάντα εξαρτώνται και από εκείνον που εκτελεί, ήταν πάντα πάνω από τον μέσο όρο του 0.10, χωρίς όμως κάτι τρομερό.

Ο Τετέ είναι περισσότερο ένας παίκτης που επιτίθεται για να ντριμπλάρει και να σκοράρει παρά για να ''φτιάξει'' το παιχνίδι και να δημιουργήσει. Να πάρει την μπάλα από δεξιά, να περάσει τον αντίπαλο, να κλείσει προς τα μέσα και να εκτελέσει.

0.17 πέρσι, 0.15 πρόπερσι, 0.17 την σεζόν 21/22, 0.14 την αγωνιστική περίοδο 20/21 και καλύτερη επίδοση την χρονιά 19/20 με 0.24xA ανά παιχνίδι, μία πολύ εντυπωσιακή παρουσία.

Η απαιτούμενη βελτίωση στις τελικές αποφάσεις

Ο 24χρονος άσος για να μπορέσει να αυξήσει τα γκολ, την δημιουργία, την επιδραστικότητα στο παιχνίδι των ομάδων του, θα πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα των τελικών του αποφάσεων.

Ειδικά όταν πατά στην περιοχή και παίρνει τον εξωτερικό διάδρομο για να επιτεθεί, χρησιμοποιώντας το δεξί του πόδι, το οποίο δεν τον βοηθά. Είναι λογικό οι αντίπαλοι να τον έχουν ''διαβάσει'', να ξέρουν πως του αρέσει να κλείνει προς τα μέσα και να του ''κλείνουν'' το αριστερό πόδι.

Ο Τετέ υστερεί στο κομμάτι αυτό, δηλαδή στο να παίρνει με μεγαλύτερη συχνότητα μέσα στους αγώνες, την σωστή επιλογή είτε στην μεταβίβασή του, είτε στο timing της εκτέλεσης κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Η ουσία στα τελευταία μέτρα είναι το ''ψωμί'' για κάθε εξτρέμ. Ο Τετέ έχει αρκετά πατήματα στην αντίπαλη περιοχή ανά παιχνίδι(4.5) και αν αυξήσει τις καλές επιλογές, θα μπορέσει να γίνει ακόμη πιο επιδραστικός.

Συνέπεια στα αμυντικά καθήκοντα

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού είναι συνεπής στο ανασταλτικό κομμάτι. Η ταχύτητά του θα βοηθήσει το Τριφύλλι να γίνει πιο πιεστικό, τόσο στο build up των αντιπάλων όσο και στην προσπάθεια για άμεση επανάκτηση της κατοχής.

Δεν είναι κάποιος που θα... εκθέσει τον μπακ του, δίνει επαρκώς τις απαιτούμενες βοήθειες και παρά το γεγονός πως με την μπάλα στα πόδια είναι αυτό που λέμε ''ντελικάτος'', δεν ''κρύβεται'' στο μαρκάρισμα.

Το συμπέρασμα

Ο Παναθηναϊκός είχε ως κύριο ζητούμενο στην αναζήτηση για τους εξτρέμ την ταχύτητα και την ικανότητα στο 1vs1. Ο Τετέ με την εικόνα στο χορτάρι και τους αριθμούς είναι ακραίος μεσοεπιθετικός που έχει σημαντική ικανότητα στην αποφυγή του αντιπάλου, είναι ταχύτατος και κατά βάση απειλητικός για την αντίπαλη περιοχή.

Οι ''πράσινοι'' πήραν έναν απόλυτα συμβατό παίκτη με το σχέδιο του Ντιέγκο Αλόνσο, ένα παιδί που μπορεί συχνά να σηκώνει το ΟΑΚΑ στο... πόδι με τις ατομικές του ενέργειες αλλά που θα πρέπει παράλληλα να βάλει και μεγαλύτερη ουσία στο παιχνίδι του για να γίνει απόλυτα κομβικός.

Σε θεωρητικό επίπεδο η προσθήκη του συνιστά αναβάθμιση. Όχι γιατί το ΤΜ των κοστολογεί στα 10M ευρώ αλλά επειδή η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του έλειπαν από τα άκρα του Παναθηναϊκού, ειδικά μετά την αποχώρηση του Μπερνάρντ.

Μία μεταγραφή που θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για χάραξη μεταγραφικής φιλοσοφίας

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια... κυκλοφορεί στις μεταγραφικές αγορές με ένα ''πορτοφόλι'' αρκετά φουσκωμένο, έχοντας σημαντικά χρήματα να δαπανήσει για μεταγραφές. Οι αγορές, όμως, παικτών στην ηλικία του Τετέ(22-26) ήταν ελάχιστες. Μοναδική εξαίρεση ο Τσέριν. H μεταγραφή αυτή ως προφίλ παίκτη είναι ιδανική και θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για την συνέχεια.

Δηλαδή να έχει ως φιλοσοφία το κλαμπ να αγοράζει παίκτες σε αυτό το διάστημα ηλικιών(22-26), ποδοσφαιριστές που βρίσκονται είτε σε ανοδική είτε σε σταθερά καλή πορεία στη καριέρα τους, ώστε, σε 2-3 χρόνια να μπορεί να δημιουργεί ακόμη πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Υπεραξίες Ο Τσέριν ήρθε με 500.000 ευρώ και τώρα κοστίζει τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ.

Ο Τετέ αγοράστηκε με ένα πολύ σημαντικό ποσό από την Γαλατά και μπορεί σε 2-3 χρόνια, η τιμή του να έχει διπλασιαστεί.

Το να αγοράζεις στο Χ ποσό(βελτιώνοντας την αγοραστική σου ικανότητα μέσα από την δημιουργία top τμήματος scouting) και να πουλάς δύο και τρεις φορές παραπάνω μελλοντικά, είναι ο μοναδικός, ο πιο safe, ο πιο δοκιμασμένος τρόπος για να μεγαλώσει ένας σύλλογος, ποδοσφαιρικά και οικονομικά.

Για κάθε Μπάλντοκ(31) ή Μαξίμοβιτς(30) που και αυτοί προφανώς είναι σημαντικοί, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επενδύει σε 3 και 4 περιπτώσεις τύπου Τετέ, να δίνεις χώρο και χρόνο σε περιπτώσεις τύπου Ιωαννίδη και Βαγιαννίδη και γενικότερα να αποκτήσει μία σταθερή φιλοσοφία και έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας ως προς τις μεταγραφικές του αναζητήσεις.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.