Παναθηναϊκός: Πείτε τον «διαμάντι», «κυκλώνα», «τυφώνα» ή αλλιώς... Τετέ (vids)

Παναθηναϊκός: Πείτε τον «διαμάντι», «κυκλώνα», «τυφώνα» ή αλλιώς... Τετέ (vids)

Τετέ

bet365

Ο Τετέ που πλέον συνεχίζει στον Παναθηναϊκό πήρε μεταγραφή στην Σακχτάρ χωρίς να παίξει έστω ένα ματς με τους «μεγάλους» της Γκρέμιο και στα 18 του ήταν με την αποστολή της Βραζιλίας στις ΗΠΑ για προετοιμασία. Οταν έβγαλε τα πρώτα του «καλά» λεφτά από το ποδόσφαιρο, αγόρασε στους γονείς του σπίτι και αυτοκίνητο.

Ηταν Φεβρουάριος του 2000 όταν στην πόλη Αλβοράντα που βρίσκεται κοντά στο Ρίο Γκράντε γεννήθηκε ο Ματέους Καρντόσο Λέμος Μαρτίνς ή κατά κόσμον Τετέ, που πλέον θα μας «συστηθεί» με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Το deal ολοκληρώθηκε πρόσφατα και μάλιστα οι «πράσινοι»… τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, καθώς έβγαλαν από το ταμείο τους ένα ποσό που υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για το κομμάτι που αφορά τους εμπλεκόμενους πλην τον ποδοσφαιριστή.

Ετσι ο 24χρονος μεσοεπιθετικός (ακραίος που παίζει δεξιά) μπήκε στο… τεφτέρι της «πράσινης» ιστορίας ως μία από τις πλέον δαπανηρές μεταγραφές που έκανε το club, αν και το background του… προδιαθέτει το γιατί.

Βλέπετε παρότι σχετικά πιτσιρικάς έχει ήδη αφήσει το… στίγμα του στο ευρωπαϊκό football, ενώ ας μην ξεχνάμε πως το νεαρό της ηλικίας εκτινάσσει, εύλογα, το budget που απαιτείται να για πάρεις έναν παίκτη τέτοιου βεληνεκούς/αξίας.

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι της ιστορίας του…

Στα 18 του είχε buy out 100 εκατομμύρια, τον φώναζαν «διαμάντι», του… έμεινε το «τροπικός κυκλώνας» ή «τροπικός τυφώνας»!

Οπως κάθε Βραζιλιάνος έτσι και εκείνος ήταν από μικρός με μία μπάλα στα πόδια, σε μία μάλλον αυτονόητη διαπίστωση που αφορά όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποτέλεσε έκπληξη που σε ηλικία μόλις 8 ετών βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της Γκρέμιο και άρχισε σταδιακά να «σκαρφαλώνει» τις αντίστοιχες ομάδες του συλλόγου.

Από το 2015 δε «μονιμοποιήθηκε» στις Under της χώρας του και το όνομά του ξεκίνησε να συμπεριλαμβάνεται στη Generation X της Σελεσάο.

Αυτόματα στο «Arena do Grêmio» θέλησαν να τον «δέσουν» και πριν καν κλείσει τα 18 υπέγραψε νέο συμβόλαιο μαζί τους με χρονική διάρκεια ως το 2021, ενώ η ρήτρα αποδέσμευσής του ανέρχονταν στα 100 εκατομμύρια ευρώ, παρότι ακόμη δεν είχε αγωνιστεί με τους «μεγάλους».

Η παραπάνω εξέλιξη, σε συνάρτηση φυσικά με την πρόοδό του, οδήγησε πολλούς να τον αποκαλούν «διαμάντι», ενώ την ίδια στιγμή στον εκεί Τύπο γράφονταν τα «κατορθώματα» του όταν συμμετείχε στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας.

Εδώ ας ανοίξουμε μία παρένθεση για να παραθέσουμε την εκτενή αναφορά που «ανακαλύψαμε» σε «ποδιές» που έκανε τότε στον Βάλτερ Κάνεμαν - Αργεντινός διεθνής στόπερ - και επειδή όταν έπαιζε… παράσερνε τους αντιπάλους του, ως παρατσούκλι του έμεινε στην πορεία το «τροπικός κυκλώνας» ή «τροπικός τυφώνας», όπως θέλετε πείτε το καθώς ουσιαστικά το ίδιο μεταφράζεται.

Στην αποστολή της Εθνικής Βραζιλίας για προετοιμασία στις ΗΠΑ

Παράλληλα το συγκεκριμένο, πάνω-κάτω, χρονικό διάστημα συνέβη και κάτι που εκ των προτέρων ίσως και να «ενίσχυσε» τη φήμη του. Παρότι δεν είχε ντεμπουτάρει ακόμη με την πρώτη ομάδα της Γκρέμιο, στην U21 της έκανε «τρελά» πράγματα, την οδηγούσε σε κούπες και έτσι συμπεριλαμβάνονταν συνεχώς στις κλήσεις των «μικρών» της Βραζιλίας.

Στη λεγόμενη των Ελπίδων ήταν το 2018 προπονητής ο Κάρλος Αμαντέου που συνεργάζονταν άψογα με τον Τίτε που βρίσκονταν στον πάγκο της Σελεσάο και ο νυν κόουτς Φλαμένγκο του ζήτησε ένα report που θα «λέει» ποιοι από τους πιτσιρικάδες του θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στους «μεγάλους». Το όνομά του φιγουράριζε στη σχετική λίστα και τον Σεπτέμβριο του 2018 τον περίμενε μία τεράστια ευχάριστη έκπληξη.

Η Εθνική Βραζιλίας μετέβη στις ΗΠΑ για μίνι προετοιμασία και ο Τέτε συμπεριλήφθηκε, μαζί με 3-4 ακόμα νέους, στην αποστολή της, όπου για αρκετές ημέρες έκανε προπονήσεις με τους Νεϊμάρ, Φιρμίνιο και τους άλλους «αστέρες» της χώρας του, ενώ για να μην νιώθει «ψαρωμένος» τον βοήθησε πολύ ο Κασεμίρο με τον οποίο γνωρίζονται προσωπικά.

Ο μόλις 18 ετών Τετέ δεν έπαιξε σε κάποιο από τα φιλικά που έδωσε τότε το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα και μεταγενέστερα αποκάλυψε στον διάλογο που είχε με τον Τίτε. «Μου είπε πως τα πάω καλά και θα μπορούσα να είμαι στο Μουντιάλ του 2022».

Το 2020 αγωνίστηκε σε δύο φιλικά της Ολυμπιακής Ομάδας, κόντρα σε Αίγυπτο και Νότιο Κορέα, όμως με την Ανδρών δεν έτυχε ακόμη να παίξει, αν και φυσικά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αφού είναι μόνο 24!

Η Σαχτάρ έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ για το 45% των δικαιωμάτων του χωρίς να έχει παίξει στην πρώτη ομάδα της Γκρέμιο!

Λίγους μήνες μετά, στις αρχές του 2019, βρίσκονταν στην αποστολή της U20 για το αντίστοιχο Copa America που έγινε στη Χιλή και η φήμη του είχε ήδη εξαπλωθεί πέρα από τον Ατλαντικό. Υστερα από τη λήξη του τουρνουά η ομάδα που κινήθηκε πιο ουσιαστικά για την απόκτησή του ήταν η Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά η Γκρέμιο αποδείχθηκε «δύσκολος» διαπραγματευτής παρότι μεταξύ τους υπήρχε... παρελθόν επειδή το 2010 η πρώτη αγόρασε από τη δεύτερη τον Ντάγκλας Κόστα.

Οι σχετικές επαφές διάρκεσαν πολλές ημέρες και στις 25 Φεβρουαρίου του 2019 επήλθε συμφωνία που μάλιστα ήταν δαιδαλώδες. Σύμφωνα λοιπόν με τα media της εποχής η ομάδα της Ουκρανίας δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ fix για το 45% των δικαιωμάτων του (σ.σ. το υπόλοιπο 55% μοιράστηκε στην πλευρά του παίκτη), ενώ η Γκρέμιο κράτησε ποσοστό μεταπώλησης 15%. Το συνολικό κόστος της μεταγραφής εκτινάχθηκε στα περίπου 15.000.000, μαζί με bonus, εφορία κτλ.

Ο Τετέ από την πλευρά του υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με μηνιαίες αποδοχές 125.000 ευρώ, το buy out του ανέρχονταν... μόνο στα 150.000.000 «χαρτιά» και έτσι ολοκληρώθηκε ένα πολυδάπανο deal για έναν ποδοσφαιριστή που δεν έπαιξε ποτέ με την πρώτη ομάδα που ανήκε (!), κάτι που για την ιστορία αποτελούσε για μήνες σημείο τριβής μεταξύ του συλλόγου και του εκπροσώπου του.

Στην Ουκρανία αναγορεύτηκε αμέσως σε «πρωταγωνιστή»

Ετσι λοιπόν αφίχθηκε στην Ουκρανία και με το «καλημέρα» αναγορεύτηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της «μηχανής» του νέου του club. Ως επί το πλείστων έπαιζε στο δεξί «φτερό» και μάλιστα στη Σαχτάρ υπήρξε, μεταξύ άλλων, συμπαίκτης με τον Τάισον του ΠΑΟΚ που πλέον θα βρει αντίπαλο στην Ελλάδα.

Από τις 13 Απριλίου του 2019 μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου του 2021 και ένα ματς κόντρα στη Ρόμα έπαιξαν πλάι-πλάι σε 59 αγώνες (ο Τετέ δεξιά, ο Τάισον αριστερά), συνεργάστηκαν σε τρία γκολ και κατέκτησαν αρκετούς τίτλους. Την ίδια στιγμή ο νέος άσος του «τριφυλλιού» γίνονταν όλο και καλύτερος, έπαιρνε πρωτοβουλίες και στα λεγόμενα «μεγάλα ματς» (σ.σ. μεταξύ άλλων σκόραρε δις στον τελικό Κυπέλλου του 2019) και μετατρέπονταν σε παίκτη-ηγέτη.

Ο πόλεμος τον «έστειλε» σε Λιόν, Λέστερ, η Γαλατά τον πήρε με 3 plus εκατομμύρια

Η έναρξη του 2021/22 τον βρήκε με το... πόδι στο γκάζι καθώς το «κοντέρ» του έγραφε 9 γκολ (plus 1 ασίστ) στα πρώτα 18 παιχνίδια του εκεί πρωταθλήματος, ωστόσο τον Φλεβάρη του 2022 η υφήλιος «πάγωσε» με την έναρξη του πολέμου στην περιοχή και την εισβολή της Ρωσίας.

Το ποδόσφαιρο πέρασε αυτόματα και λογικά σε δεύτερη μοίρα και η FIFA έκανε γνωστό πως οι ξένοι παίκτες που αγωνίζονταν στην Ουκρανία δύναται να συνεχίσουν σε ομάδες του εξωτερικού εκτός των μεταγραφικών περιόδων που είχαν τότε εκπνεύσει, χωρίς όμως να μείνουν ελεύθεροι από τα clubs τους (σ.σ. θα αναστέλλονταν η ισχύ των συμβολαίων τους).

Ετσι τον Μάρτιο του 2022 έφτασε στη Γαλλία για χάρη της Λιόν και επειδή το παραπάνω μέτρο παρέμεινε σε ισχύ και το 2022/23, από την Ωβέρνη ανανέωσαν τον δανεισμό του για ακόμη μία σεζόν. Ωστόσο τον Γενάρη έφυγε από το «Parc Olympique Lyonnais» και συνέχισε εκ νέου με on loan καθεστώς στη Λέστερ, όπου και γνώρισε δια ζώσης τον μαγικό κόσμο της Premier Leage.

Ηταν δε μία χρονική περίοδος που το όνομά του «φιγουράριζε» στα ρεπορτάζ αρκετών εκεί ομάδων όπως π.χ. της Εβερτον και στις «αλεπούδες» γνώρισε την αποθέωση από τον τότε προπονητή τους Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος σε ανύποπτη στιγμή σχολίασε για εκείνον πως «είναι ακριβώς ότι έψαχνα και πρόκειται για έναν 100% επαγγελματία».

Σε αμφότερες τις περιπτώσεων με τις παραπάνω ομάδες ήταν μόνιμος στο δεξί «φτερό», για σχεδόν 1,5 σεζόν τον βλέπαμε σε υψηλό επίπεδο, αλλά το καλοκαίρι του 2023 έπρεπε να επιστρέψει στο Ντόνετσκ.

Ωστόσο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης έκανε σαφές πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει στην Ουκρανία και ζήτησε από τη Σαχτάρ να του δώσει το «ok» ώστε να αποχωρήσει, αφού η διάταξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει σε Λιόν και Λέστερ δεν υφίστανται πια. «Αγαπάω τη Σαχτάρ αλλά δεν μπορώ να παίζω ποδόσφαιρο και δίπλα να γίνεται πόλεμος. Φοβάμαι και ελπίζω ο κόσμος να κατανοήσει την απόφασή μου», σχολίασε σχετικά. Η Σέλτικ ήταν εκείνη που έκανε πρώτη κίνηση, όμως στις 10 Αυγούστου «έσκασαν» τα νέα.

Η Γαλατάσαραϊ κατέβαλε λίγο περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ (3,1 για την ακρίβεια), εκείνος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 4+1 σεζόν και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, αν και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων στο «Rams Park» δεν «κόλλησε». Βασικά σα να μην ήθελαν να τον στηρίξουν, αφού έπαιζε συνήθως σαν αλλαγή και έτσι ο εγκλιματισμός δεν ήταν εύκολος. Παρόλα αυτά το...κοντέρ του έγραψε 45 ματς, πήρε τον τίτλο και ήρθε στην Ελλάδα με την ιδιότητα του πρωταθλητή.

Η μεγάλη έκπληξη στους δικούς του ήταν όταν τους αγόρασε ένα σπίτι!

Για τον νέο παίκτη του «τριφυλλιού» η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και όταν έβγαλε τα πρώτα του «καλά» χρήματα από το ποδόσφαιρο θέλησε να ανταποδώσει στον πατέρα του Λουίζ Εντουάρντο και στη μητέρα του Ροσαντζέλα Καρντόσο, ένα μέρος των μεγάλων θυσιών που έκαναν ώστε να τον μεγαλώσουν.

Κάποια στιγμή λοιπόν οργάνωσε ένα οικογενειακό δείπνο όπου παραβρέθηκαν και οι δύο του αδερφές που επίσης δεν γνώριζαν τι θα συμβεί και την έκπληξη που τους ετοίμαζε, αφού μετά την ολοκλήρωσή του έφυγαν όλοι μαζί από τη γειτονιά που μεγάλωσε και πήγαν στο Πόρτο Αλέγκρε. Εκεί λοιπόν τους έδειξε μία μονοκατοικία που όπως τη χαρακτήρισε μεταγενέστερα ήταν «100 φορές καλύτερη ως σπίτι από εκεί που μέναμε» και τους είπε πως είναι δική τους, ως ένα δώρο προς αυτούς.

Δίπλα της δε ήταν παρκαρισμένο και ένα αυτοκίνητο που επίσης πλέον τους ανήκε και ο Τετέ θα θυμάται για πάντα τη συγκεκριμένη ημέρα. «Σχεδόν έκλαιγαν από χαρά», σχολίασε καιρό μετά, ενώ όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε σχετικά βίντεο, όταν μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα το πρόσωπό του «φωτίζεται».

GFDS

Ο Πελέ το μεγάλο του είδωλό, στα 12 «έκοψε» τα αναψυκτικά

Ο Τετέ γεννήθηκε το 2000 και ο Πελέ ήταν τότε 60 ετών και είχε από χρόνια αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο ήρωας της ιστορίας μας δεν είδε, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ποτέ εν δράση τον «Βασιλιά» που το 2022 έφυγε από τη ζωή, όμως νιώθει σα να τον έχει ζήσει από κοντά.

Από μικρός έμαθε τα κατορθώματά του και μεγάλωσε με τον «μύθο» του, ενώ μεταγενέστερα έβλεπε βίντεό του που διασώθηκαν από την εποχή που μεσουρανούσε. Ο Πελέ λοιπόν αποτελεί το ποδοσφαιρικό του είδωλο και σε ανύποπτη στιγμή σχολίασε πως «είναι παράδειγμα για τα όσα πέτυχε εντός και εκτός γηπέδου. Προσέχω τις κινήσεις του και κάθε τι που κάνει. Η ιστορία του είναι εκπληκτική».

Το πόσο προσηλωμένος είναι από μικρός στο ποδόσφαιρο αποτυπώνεται ακόμη στο ότι παλαιότερα ένας εκ των εκπροσώπων του αποκάλυψε πως από την ηλικία των 12 ετών και μετά «έκοψε» τα αναψυκτικά, με σκοπό να προσέχει 100% τη διατροφή του.

Πάντως αν και Βραζιλιάνος στο δίλλημα του 21ου πρώτου αιώνα «Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο» εκείνος μάλλον τάσσεται υπέρ του Αργεντινού.

Ο Τετέ με αριθμούς και η ιστορική εμφάνιση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης

Πλέον ο Βραζιλιάνος θα φορά το τριφύλλι στο στήθος με το Νο10 και ήρθε στην Ελλάδα με «προίκα» τους τίτλους που κέρδισε στην εν Ευρώπη καριέρα του, όπου με Σαχτάρ Ντόνετσκ και Γαλατά πήρε, μεταξύ άλλων, το πρωτάθλημα σε Ουκρανία και Τουρκία αντίστοιχα.

Συν τοις άλλοις μετρά 38 συμμετοχές σε Champions League & Europa League με προσωπικό απολογισμό 5 γκολ και 4 ασίστ, ενώ το τέρμα που ίσως θα θυμάται περισσότερο, τουλάχιστον σε επίπεδο διοργανώσεων UEFA, είναι εκείνο της 21ης Οκτωβρίου του 2020, όταν στο 29' άνοιξε το σκορ στο 3-2 που κέρδισε η Σαχτάρ την Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, για τη φάση των ομίλων του Champions League. Σε ένα παιχνίδι μάλιστα όπου ήταν μακράν ο MVP του, αφού μεταξύ άλλων «έφτιαξε» και το 0-3 του Μανόρ Σόλομον.

Σαχτάρ Ντόνετσκ: 108 ματς/31 γκολ/15 ασίστ
Γαλατάσαραϊ: 45 ματς/3 γκολ/6 ασίστ
Λιόν: 30 ματς/8 γκολ/10 ασίστ
Λέστερ: 14 ματς/1 γκολ

Τίτλοι
Πρωταθλήματα Ουκρανίας
: 2 (2018/19, 2019/20)
Πρωταθλήματα Τουρκίας: 1 (2023/24)
Κύπελλα Ουκρανίας: 1 (2018/19)
Κύπελλα Τουρκίας: 1 (2023/24)
Σούπερ Καπ Ουκρανίας: 1 (2021/22)
Σούπερ Καπ Τουρκίας: 1 (2023/24)

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα