Ο Ολυμπιακός, ο Πιρόλα, ο Κάρμο και ο…Βεζένκοβ!

Ο Ολυμπιακός, ο Πιρόλα, ο Κάρμο και ο…Βεζένκοβ!

Ο Ολυμπιακός, ο Πιρόλα, ο Κάρμο και ο…Βεζένκοβ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον παλιό και για τον νέο αριστερό στόπερ του Ολυμπιακού, αλλά και για κάτι που…χρωστάει από Βεζένκοβ.

Δεν μπορώ να κρύψω ότι έριξα μια ματιά στον Πιρόλα, εννοώ είδα κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Όχι πολλά, για να είμαι ειλικρινής. Κι ούτε πρόκειται να τον αναλύσω αγωνιστικά, καθώς παραδέχομαι ότι το σκάουτινγκ που έκανα ήταν επιφανειακό.

Είχα, όμως, τους λόγους μου! Μετά από αυτό που πήγα να πάθω τον Γενάρη με τον Κάρμο, φυσάω και το γιαούρτι! Είχα κάτσει και είχα δει εκτεταμένα συγμιότυπα από την παρουσία του στην Πόρτο στο πρώτο μισό της σεζόν, καθότι η τελευταία εικόνα είναι που πρωτίστως μετράει. Και είχα απελπιστεί! Μιλάμε ότι το παιδί έκανε την μία γκάφα μετά την άλλη! Πέναλτι, γκολ δώρα στους αντίπαλους κυνηγούς, κόκκινες κάρτες! Και στο ένας μ' έναν; Κίνδυνος θάνατος-μόνο με φάουλ για κίτρινη η, κόκκινη κάρτα σταματούσε τον παίκτη του!

Τα έβλεπα και δικαιολογούσα τον Κονσεϊσάο, που τον είχε υποβιβάσει στην Πόρτο Β! Απλά, κάτι μου έλεγε να μην γράψω τίποτα απ΄ όλα αυτά. Και να αποφύγω να σχολιάσω πολλά πολλά επί αγωνιστικού για τον πανύψηλο αριστεροπόδαρο στόπερ. Ευτυχώς! Θα είχα γίνει ρεντίκολο! Γιατί όλοι είδαμε ότι ο Κάρμο ήρθε στον Ολυμπιακό, άλλαξε αέρα, ψυχολογία, πήρε αυτοπεποιθηση και ήταν πάρα πολύ καλός, μέχρι που αναδείχθηκε ο καλύτερος αριστερός στόπερ στο Κόνφερενς Λιγκ. Διότι, στο ποδόσφαιρο καμιά φορά συμβαίνουν αυτά-αρκεί ένα κλικ για να διαφοροποιηθεί όλη η εικόνα ενός παίκτη. Αρκει φυσικά να μιλάμε για έναν καλό παίκτη και όχι για έναν παίκτη του σωρού.

ΚΑΡΜΟ ΜΠΕΛΟΤΙ

Οπότε, μετά από αυτό που είχα βιώσει με τον Κάρμο, μην περιμένε να γράψω τίποτα…φοβερό για τον Πορέντσο Πιρόλα, τον Ιταλό που αγόρασε ο Ολυμπιακός με 3 εκ. Ευρώ για να αναπληρώσει το κενό του Πορτογάλου. Απλά, σε γενικές γραμμές πρέπει να έχουμε υπόψιν μας έναν αρκετά καλό στο ψηλό παιχνίδι και αρκετά γρήγορο αριστεροπόδαρο στόπερ, που βάσει βιογραφικού έχει προδιαγραφές για ωραία πράγματα.

Πριν πέντε χρόνια, Μάϊο του 2019 στην Νότια Ιρλανδία, αυτό το παιδί είχε παίξει 11 σερί 90λεπτα στην πορεία της Εθνικής Ιταλίας πριν τον τελικό του EURO Κ17 ετών. Με νίκες επί της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Τουρκίας κ.α., μέχρι που έχασε στον τελικό από την Ολλανδία. Λίγους μήνες αργότερα, Νοέμβριο του 2019, η Ιταλία έπαιξε στο Παγκόσμιο Κ17, με τον Πιρόλα βασικό και στα τέσσερα παιχνίδια, μέχρι την ήττα της από την γηπεδούχο Βραζιλία στα προημιτελικά. Πάρα πολλά παιχνίδια έπαιξε και με την Ιταλία Κ19, στην οποία ήταν αρχηγός στα πέντε τελευταία παιχνίδια του μαζί της, το περασμένο φθινόπωρο και τον προηγούμενο Μάρτιο. Δύο φορές έφτασε μαζί της ως την τελική φάση, χωρις να φτάσει ανάλογα ψηλά με την Κ17.

Η ομάδα του, η Ίντερ, του έδωσε ντεμπούτο 15 λεπτών σε ηλικία 18 ετών, στο Σπαλ-Ίντερ 0-4 για το ιταλικό πρωτάθλημα τον Ιούλιο του 2020, με την πανδημία. Ένα χρόνο πριν ο Πιρόλα είχε στεφθεί πρωταθλητής με την Κ17 της Ίντερ, κερδίζοντας στον τελικό τη Ρόμα. Τη σεζόν 2020-21 τον έδωσε δανεικό στη Β΄τότε κατηγορίας Μόντσα, στην οποία έγινε βασικός στο β΄μισό της σεζόν, χάνοντας σε μπαράζ την άνοδο στην Α’.

Η σεζόν 2021-22 ήταν γι΄ αυτόν η πιο δύσκολη. Παρέμεινε δανεικός στη Μόντσα, αλλά μία επέμβαση στο γόνατο τον άφησε εκτός δράσης δύο μήνες, ενώ και η αλλαγή προπονητή δεν τον είχε βοηθήσει. Πήρε τη ρεβάνς, όμως, στα τέσσερα παιχνίδια για τα μπαράζ, παίζοντας σε όλα βασικός, με νίκες επί της Μπρέσια και της Πίζα, με την Μόντσα να κερδίζει την άνοδο στην Α΄κατηγορία. Κάπως έτσι το καλοκαίρι του 2022 ήταν γι΄ αυτόν αναβάθμιση, καθώς τον πήρε, πάλι ως δανεικό, από την Ίντερ η Σαλερνιτάνα, δίνοντας την ευκαιρια να παίξει ουσιαστικά για πρώτη φορά στην Α΄κατηγορία. Το ξεκίνημα δεν ήταν εύκολο για τον 21χρονο στόπερ, με αποκορύφωμα μία συντριβή 2-8 από την Αταλάντα. Ο Πιρόλα, όμως, πήρε τα πάνω του στο β΄μισό της σεζόν, όταν ανέλαβε την ομάδα του Σαλέρνο ο Πορτογάλος Πάουλο Σόουσα, δίνοντας του αμέσως θέση βασικού.

πιρολα - προετοιμασία

Τα πήρε τόσο καλά που η Σαλερνιτάνα πλήρωσε 5 εκ. Ευρώ στην Ίντερ το καλοκαίρι του 2023 για να τον αγοράσει, με τους Μιλανέζους να κρατάνε ποσοστό μεταπώλησης 10%, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και το 15%, άρα ήδη να έχουν λαμβάνειν 300 χιλιάδες Ευρώ από τα τρία εκατομμύρια Ευρώ με τα οποία συμφώνησε ο Ολυμπιακός με τη Σαλερνιτάνα. Η σεζόν για την ομάδα του, αλλά και για τον ίδιο δεν ήταν καλή. Το Σαλέρνο γρήγορα μονιμοποιήθηκε στην ουρά της βαθμολογίας, ο μέντορας του, ο Πάουλο Σόουσα, απολύθηκε και ο Πιρόλα είχε τραυματισμό με δίμηνο νοκ άουτ. Το καλό είναι ότι στο τελευταίο τρίμηνο της σεζόν ο Πιρόλα ήταν καλά, έπαιξε κανονικά, βασικός, με τη Σαλερνιτάνα να υποβιβάζεται, κάτι που ήταν μαθηματικά σίγουρο.

Στη Σαλερνιτάνα συνυπήρξε φέτος για εξι μήνες με τον Μανωλά. Συγκυριακά, στο πρώτο τους παιχνίδι μαζι, ο Πιρόλα πήρε τη θέση του Μανωλά στο ημίχρονο του Κάλιαρι-Σαλερνιτάνα 4-2. Στην ίδια 11άδα έπαιξαν σε τέσσερα παιχνίδια. Όπως συνυπήρξε στο Σαλέρνο και με τον Πασαλίδη, με τον οποίο έπαιξαν μαζί μόλις δύο ημίχρονα. Παρά τα πολλά προβλήματα της ομάδας, ο Πιρόλα είχε την ευκαιρία να πανηγυρίσει την απερχόμενη σεζόν κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως τη νίκη 2-1 επί της Λάτσιο, την ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας με τη Γιουβέντους και την ισοπαλία 2-2 εντός έδρας με τη Μίλαν.

Πολλά παιχνίδια τα έπαιξε με τον έμπειρο Αργεντίνο Φάτσιο (πρώην Ρόμα, Τότεναμ, Σεβίλλη), ενώ τη σεζόν 2022-23 για δύο παιχνίδια ήταν στην ίδια 11άδα με τον Τρόοστ Εκόνγκ του ΠΑΟΚ. Εκείνη την χρονιά με το Σαλέρνο είχε αποτελέσματα όπως το 1-0 επί της Αταλάντα και οι ισοπαλίες με τις Ίντερ, Μίλαν, Νάπολι, Ρόμα και Φιορεντίνα.

Πολύ σημαντικό και ότι έχει παίξει πάρα πολλά παιχνίδια με τρεις στην άμυνα, αλλά και πολλά με τέσσερις στην άμυνα. Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει είναι να έχει τύχη, εννοώ αποφεύγοντας τραυματισμούς, γιατί έχει ήδη δύο και είναι σαφές ότι έχει επηρεαστεί αφού γίνεται αρκετά συχνά αλλαγή προς το τέλος παιχνιδιών, όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει.

ΠΙΡΟΛΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αν του γίνει μία σωστή διαχείριση και κοιτάξει κι ο ίδιος να διαχειριστεί καλύτερα τα πόδια του, μπορεί κατά πάσα πιθανότατα να βοηθήσει πάρα πολύ, πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει παρουσιάσει. Δεν είναι λίγα τα 46 παιχνίδια στα οποία έχει παίξει βασικός σε μία διετία στην Α΄κατηγορία της Ιταλίας, συν εφτά αλλαγή, συν πέντε στο Κύπελλο.

Άσχετο: Η ΑΕΚ, μου λένε, ψάχνεται για έναν Αμερικάνο σέντερ φορ, τον 23χρονο Ντάνκαν ΜακΓκουάϊαρ (1μ85) από την Ορλάντο Σίτι, με την οποία έχει συμβόλαιο έως το Δεκέμβριο του 2024 με 20 γκολ σε ενάμιση χρόνο στο MLS.

Η φωτογραφία της ημέρας:

«Δεν ξέρω εάν θα ξανασχοληθείς με μπάσκετ, ποσώς με ενδιαφέρει εάν θα ξανακάνεις σχόλιο ή πρόβλεψη στο ραδιόφωνο (σ.σ. μακάρι να συνεχίσεις να κάνεις, παρεμπιπτόντως). Αυτό που ξέρω καλά όμως, ειναι οτι Ολόκληρη η Ερυθρόλευκη Οικογένεια σου χρωστάει χάρη για εκείνο το άρθρο για την εξωπραγματική πρόταση των πρασίνων. Μηδέ εκείνου του πολύκροτου άρθρου, ουδείς γνωρίζει εαν τα απανταχού ερυθρόλευκα αντανακλαστικά θα ηταν τόσο άμεσα και δυναμικά ωστε να επιστρέψει σπίτι, να γίνει ο ακριβότερος εν ενεργεία αθλητης του Θρύλου αντί να γίνει ''Σλούκας''. Φαντάσου πως θα ηταν το καλοκαίρι μας εαν είχε ολοκληρωθεί η αρπαγή απο απέναντι. ΟΧΙ απλά πολύτιμη, αλλά ανεκτίμητη η προσφορά σου Κώστα Νικολακόπουλε σε όλο τον Ερυθρόλευκο Οργανισμό. Ιστορική Ευγνωμοσύνη στα 100 Χρόνια, που θα μνημονεύεται για καιρό. Κάβουρας Γιάννης».

Αυτές οι γραμμές έφτασαν χθες στο μέιλ μου και με έκαναν να θυμηθώ ότι είχα υποσχεθεί από ραδιοφώνου πως θα έλεγα κάποια πράγματα για την υπόθεση Βεζένκοβ όταν τελείωνε και τυπικά, γιατί αυτό πάντα μετράει, όταν πέσουν οι υπογραφές. Νομίζω ότι πρέπει να το κάνω από εδώ, γιατί εδώ είχα γράψει την πληροφορία μου περί της μυθικής προσφοράς του Παναθηναϊκού προς τον μπασκετμπολίστα, μεγαλύτερης από της αρχικής του Ολυμπιακού κλπ, κλπ.

Λοιπόν, πρέπει να παραδεχθώ ότι στην υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκα! Με πήρε τηλέφωνο ένας άρρωστος Ολυμπιακός, και μου είπε γράψε αυτό και αυτό, είναι τεράστιο αποκλειστικό, θα δεις ότι θα δικαιωθείς απίστευτα. Επειδή του έχω εμπιστοσύνη, εδώ και 25 χρόνια, και ό,τι μου είχε πει ήταν λίρα εκατό, το έκανα. Χωρίς να φανταστώ ότι οι τρεις γραμμές που είχα γράψει, θα δημιουργούσαν τέτοιο φοβερό θόρυβο, καθότι δεν κατέχω από μπάσκετ.

Εκ των υστέρων, και μετά από όλες τις συγκλονιστικές εξελίξεις που συνέβησαν και έφεραν την παραμονή του Βεζένκοβ, λέω ακριβώς αυτό: με χρησιμοποίησε! Για να γίνει ο χαμός που έγινε και να αποφευχθεί ο μεγαλύτερος καλοκαιρινός εφιάλτης του (απ΄ότι κατάλαβα στην πορεία, όχι μόνο δικός του αλλά και κάποιων εκατομμυρίων Ολυμπιακών!), η απώλεια του Βεζένκοβ. Πόνταρε στον θόρυβο που θα γίνονταν, ευελπιστώντας ότι θα ήταν ευεργετικός ως προς την κατεύθυνση να μείνει ο παίκτης.

σασα

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο ρόλο έπαιξε στην εξέλιξη του θέματος Βεζένκοβ εκείνη η πληροφορία που δημοσιοποίησα. Πιθανότατα είναι υπερβολή όσα μου έγραψε ο ακραιφνής γάβρος Γιάννης Κάβουρας. Ότι χρησιμοποιήθηκα, πάντως, χρησιμοποιήθηκα! Χαλάλι όμως, αφού η έκβαση της υπόθεσης χαροποίησε τόσο πολύ τους Ολυμπιακούς, που εγώ άργησα να το καταλάβω καθότι δεν είμαι μπασκετικός!

Παρεμπιπτόντως, έστειλα ένα μήνυμα τις προάλλες στον «πληροφοριοδότη μου». Του έγραψα, «τον κράτησες τελικά τον Βεζένκοβ». Μου απάντησε, «εσύ τον κράτησες». Πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς και σε ποιο βαθμό ισχύει, γιατί δεν είμαι «μέσα» στο ρεπορτάζ του μπάσκετ. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι με προστάτευσε ο Μελάγιες. Διότι, εγώ είχα γράψει πλην της πληροφορίας για τις προσφορές και ότι, «ουσιαστικά οι πράσινοι έχουν συμφωνήσει με τον μπασκετμπολίστα». Με παίρνει λοιπόν στο τηλέφωνο ο Κωνσταντίνος και μου λέει, «κύριε Κώστα, εμπιστευθείτε με, ο Βεζένκοβ θα γυρίσει στον Ολυμπιακό». Τον εμπιστεύτηκα και απέσυρα την φράση, «ουσιαστικά οι πράσινοι έχουν συμφωνήσει με τον μπασκετμπολίστα»…

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.