ΠΑΟΚ: Τα τραπέζια Λουτσέσκου, το «μπούλινγκ» σε Τσάλοφ και η κόντρα Σαμάτα-Βιλένα…

ΠΑΟΚ: Τα τραπέζια Λουτσέσκου, το «μπούλινγκ» σε Τσάλοφ και η κόντρα Σαμάτα-Βιλένα…

ΠΑΟΚ: Τα τραπέζια Λουτσέσκου, το «μπούλινγκ» σε Τσάλοφ και η κόντρα Σαμάτα-Βιλένα…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα πιο επίκαιρα μεταγραφικά ζητήματα του ΠΑΟΚ, επικεντρώνοντας σε Τσάλοφ και Τισουντάλι που δυναμώνουν αφάνταστα την επίθεση των πρωταθλητών.

Δεν υπάρχει για τον ΠΑΟΚ ΤΙΠΟΤΑ πιο σημαντικό από την πρόκριση στον αγώνα της Τετάρτης. Απλά… μέχρι τότε βρίσκουμε λίγο χρόνο να ασχοληθούμε και με τα άλλα…

Όποιος πιστεύει ότι οι μεταγραφές γίνονται για να παίξεις καλοκαιρινά προκριματικά, ειδικά τα πρώτα-πρώτα του Ιουλίου, είναι σε άλλη διάσταση. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς (ούτε ο Λουτσέσκου) να με πείσει ότι η όποια μέτρια ή κακή παρουσία της ομάδας προχθές με τα τόσα αβίαστα λάθη και τη μεγάλη ανασφάλεια, οφείλονταν σε οποιουσδήποτε μεταγραφικούς λόγους. Όταν 9-10 παίκτες παίζουν στο 30% τους και σε όλη την προετοιμασία έχουν κακό σκεπτικό και νοοτροπία, προφανώς και δεν φταίει ότι δεν τελείωσες τις μεταγραφές σου από τον Ιούλιο. Αλίμονο

Οι πρωταθλητές έχουν μία καλή βάση στο ρόστερ τους, αλλά επειδή οι στόχοι και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, πρέπει να μεγαλώσει και το επίπεδο του ρόστερ για όλη τη χρονιά. Όποιος κι αν έρθει όμως η ομάδα θα τον αξιοποιήσει και θα ανέβει μαζί του ΜΕΤΑ από πολλή δουλειά με τον προπονητή. Στον ΠΑΟΚ το Α και το Ω είναι η δουλειά του Λουτσέσκου. Τα άλλα ακολουθούν και έρχονται επιπρόσθετα. Και μέσα στη δουλειά του κορυφαίου προπονητή είναι και όλα τα τρικ που κάνει στη διαχείριση των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύει. Επένδυσε προχθές -με τον τρόπο που επέλεξε ενδεκάδα- στη σωστή και δίκαιη λειτουργία του συνόλου. Τα κέρδη από τέτοιες κινήσεις τα αποκομίζει αργότερα όταν όλοι εμείς ψάχνουμε πώς αυτός ο τύπος από τη Ρουμανία παίρνει ομάδες του 6-7 και τις κάνει να παίζουν στο 8-9. Εννοείται ότι μπορεί και να χάσει, μπορεί να την πατήσει κάποια στιγμή που θα επιχειρήσει να επενδύσει στο μακροπρόθεσμο κλίμα και όχι στο άμεσο αποτέλεσμα. Στο κάτω-κάτω είπαμε ότι είναι ιδιαίτερος, αλλά όχι και… βλάκας. Την Τετάρτη στη Βοσνία δίνει τελικό και αυτό προέχει.

Οι Ρώσοι κάνουν μεταγραφάρα την απόκτηση Τσάλοφ

Ξεκινάω από τον Τσάλοφ για τον οποίο στη δική μου λογική δεν κυριαρχεί η ποιότητα και η εκτελεστική του ικανότητα που έβγαλε ΜΟΝΟ επί Ρωσικού εδάφους. Για τον συγκεκριμένο και την επιλογή του, στο δικό μου μυαλό το κυρίαρχο είναι η προσαρμογή του σε έναν άλλο περιβάλλον, σε μία άλλη κουλτούρα, σε εντελώς άλλη καθημερινότητα αλλά και ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Όπως και να το κάνουμε, όπως έχουμε ανησυχία για κάθε λατινοαμερικάνο ή Αφρικανό που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έτσι -και ακόμη περισσότερο- πρέπει να ανησυχούμε και για τον Ρώσο, ειδικά σε περίοδο πολέμου. Αφήστε τον πόλεμο απέξω και βρείτε μου τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 5-10 Ρώσους που έφευγαν πρωταγωνιστές από τη χώρα τους και πετύχαιναν κάτι παρόμοιο στο ποδόσφαιρο της δυτικής Ευρώπης. Οι μεταγραφές θα είναι εκατοντάδες. Οι επιτυχημένες ξεπερνούν το 20% ;

Αλλά…

Οι ίδιοι οι Ρώσοι που του κάνουν μπούλινγκ εδώ και μία εβδομάδα για να μην έρθει στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, το μόνο που καταφέρνουν στο δικό μου το μυαλό είναι να μεγαλώσουν την αξία και το γόητρο της μεταγραφής που πραγματοποιούν οι πρωταθλητές Ελλάδας. Όσο πιο πολύ τον πιέζουν και τον κατηγορούν και του ζητάνε να μη φύγει, τόσο και πιο πολύ χαίρομαι για τον παίκτη που φέρνει ο Σαββίδης. Αν συνεχίσουν έτσι μία-δύο μέρες ακόμη, εγώ πρώτος θα πάω στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθώ πανηγυρικά, αν βέβαια όλα κυλήσουν φυσιολογικά γιατί όπως τα χουμε γράψει 450 φορές… «πάντα κρατάμε πισινές».

Αν έρθει και ο Ρώσος θα πανηγυρίζουν στο κέντρο...

Ο σπουδαίος Τισουντάλι ήρθε και λογικά θα ανακοινωθεί σήμερα αύριο. Ένας βιρτουόζος παίκτης που έχει το ξεχωριστό προτέρημα να φτιάχνει φάσεις και για τον εαυτό του, κάτι που φυσικά λείπει από τον ΠΑΟΚ. Ένας ιδιαίτερος επιθετικός που τα καταφέρνει καλά και στα άκρα και στην κορυφή, παίκτης που εννοείται ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στο έτοιμο παιχνίδι της εκπληκτικής και απόλυτα οργανωμένης ομάδας στην οποία ήρθε.

Ήρθε ο Μαροκινός και αν έρθει και ο Ρώσος, τότε ο Λουτσέσκου θα έχει να διαχειριστεί άλλα… δύο-τρία πολύ ανταγωνιστικά δίδυμα όπως αυτό του Ζίβκοβιτς με τον Ντεσπόντοφ! Είναι (και ακούγεται) πάρα πολύ ωραίο να διαθέτεις ισάξιους παίκτες σε όλες τις θέσεις. Για να πετύχεις όμως και να κερδίσεις από τον ανταγωνισμό στο κάθε ζευγάρι… Τάισον-Τισουντάλι ή Τσάλοφ-Τισουντάλι, πρέπει να έχεις «ντοκτορά» και στη διαχείριση των προσωπικοτήτων πέρα από όλα τα άλλα τα προπονητικά και τακτικά που βοηθούν στη χημεία μίας ομάδας.

Πιστεύω ότι ο Λουτσέσκου… γι αυτά ζει. Δώστου τέτοιες καταστάσεις, δώστου λύσεις και πολλούς παίκτες και… άστον μετά να βρίσκει τη χημεία. Άστον και να επιλέγει ψάρια που θα τους κερνάει στα τραπέζια τα οποία κάνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με σκοπό να τους «ψήνει» ώστε να βάζουν το εγώ κάτω από την ομάδα. «Μάστορας» και σε αυτό είναι! Έχουν να γίνουν τραπέζια για να τους φτιάχνει όλους αυτούς τους παικταράδες που… θα αναστενάξει ο Θερμαϊκός από τα ψάρια που πρέπει να βγουν για να φάνε. Πώς ο «μπαγάσας» καταφέρνει και τους ψήνει όλους και στο τέλος παίζουν όλοι για πάρτη του… είναι κάτι φοβερό! Μα ποτέ κανείς να μην έχει βγει να τον ξεφωνίσει αισθανόμενος ότι αδικήθηκε… Και όχι μόνο αυτό! Το 60-70-80% των παικτών που παίζουν στις ομάδες του, καταφέρνουν και ανεβάζουν την αξία τους!

Και επειδή θα τα καταφέρει να τους «ψήσει», ο ΠΑΟΚ θα απολαύσει και θα κερδίσει μέσα από τον ανταγωνισμό… Τάισον, Κωνσταντέλια, Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ, Μπράντον, Τσάλοφ (αν έρθει). Τισουντάλι, Μουργκ και… της ποδοσφαιρικής-καλλιτεχνικής αυτής Θεότητας που ακούει στο όνομα Μπράντον Τόμας. Και… μη γελάτε. Αυτή η πανέξυπνη και θεότρελη μορφή από τη Μαγιόρκα, στο τέλος-τέλος μπορεί και πάλι να τους «φάει» όλους και έτσι όπως πορώνεται να παίζει και πάλι αυτός βασικός…

Σαμάτα και Βιλένα

Κάτι με αφορμή τον Σαμάτα, αλλά και αυτό που γράφω πάντα ότι… «η ομάδα κάνει τους παίκτες», κατάσταση που δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση των παικτών, αλλά και γενικά με όλο το κλίμα... Βλέπετε πώς στην επιτυχημένη ομάδα του ΠΑΟΚ το κοινό ακόμη και μέσα στο γήπεδο, αντιμετωπίζει το λάθος (ακόμη και επαναλαμβανόμενο) του κάθε Σαμάτα; Δείτε τι γίνεται και στον Παναθηναϊκό που είναι προβληματικός. Δείτε τι έγινε προχθές με τον Σαμάτα και πάλι στην Τούμπα σε μία ομάδα υγιή και δείτε το απίστευτο ξέσπασμα των Παναθηναϊκών στο λάθος του Βιλένα! Τα πάντα είναι η ομάδα κι αυτό που βγάζει, το όραμα που δίνει. Η καλή, οργανωμένη ομάδα μπορεί και αντιμετωπίζει ψύχραιμα τα πάντα, μεταφέροντας αυτή την ανάγκη και την αύρα και στο κοινό που πάντα είναι σκληρό και απαιτητικό. Όταν όμως το κοινό έχει πεισθεί για το παρόν και το μέλλον, τότε ακολουθεί τον δρόμο που του δείχνει η ομάδα. Αν όλα είναι στον αέρα, τότε και η κάθε αντίδραση βγάζει μία πολύ-πολύ επικίνδυνη υπερβολή.(Το έχουμε ζήσει κι αυτό το κλίμα στο ΠΑΟΚ τότε που κάθε μέρα γινόταν χαμός σε όλα τα επίπεδα).

Δηλαδή… Αν οι ΠΑΟΚτσήδες ήταν στη θέση και στη ψυχολογία των Παναθηναϊκών, τότε ο Σαμάτα δεν θα μπορούσε ούτε να περπατήσει από τις εναντίον του αντιδράσεις! Τώρα (με την ομάδα πετυχημένη) αντιμετωπίζεται τόσο μα τόσο διαφορετικά και… όχι, δεν θα παίξει καλύτερα γιατί το έχει χάσει εντελώς, αλλά τουλάχιστον θα φύγει ομαλά με την ομάδα και πάλι να έχει όφελος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.