ΠΑΟΚ-Μεταγραφές: Η Γιουνάιτεντ, ο Σορετίρε και… το restart στην Ελλάδα (vids)

ΠΑΟΚ-Μεταγραφές: Η Γιουνάιτεντ, ο Σορετίρε και… το restart στην Ελλάδα (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε και φέρνει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου! Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τη μεταγραφή-έκπληξη του αρχηγού της U23 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Ούτε ο Σόλα Σορετίρε «κάνει χάρη» που έρχεται να παίξει στην Ελλάδα, ούτε ο ΠΑΟΚ τού «κάνει χάρη» να τον έχει παίκτη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τελεία και παύλα.

O Σόλα Σορετίρε ήταν ένα από τα πιο υποσχόμενα project για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατέχοντας μάλιστα το ρεκόρ του συλλόγου για τον νεότερο παίκτη που έπαιξε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Αγγλονιγηριανός έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 17 ετών και εξακολουθεί να διατηρεί το ρεκόρ ως ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε με τη Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 8 Φεβρουαρίου 2021, μια εβδομάδα αφότου έγινε 17 ετών. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2021 οι «Κόκκινοι Διάβολοι» υποδέχθηκαν τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο «Ολντ Τράφορντ» για τη φάση των «16» του Europa League. Ο Όλα Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν στον πάγκο και ο προπονητής που έδωσε την ευκαιρία στον 17χρονο, τότε, Σόλα Σορτάιρ, να γράψει ιστορία.

Στο 75ο λεπτό τον έριξε στο ματς στη θέση του Μέισον Γκρίγουντ (οι δυο τους ξανά συναντήθηκαν αυτό το καλοκαίρι κάνοντας μαζί ατομικές προπονήσεις), ενώ τέσσερις ημέρες νωρίτερα τον είχε χρησιμοποιήσει ως αλλαγή στο 88ο λεπτό αντί του Μάρκους Ράσφορντ, στην εντός έδρας νίκη πρωταθλήματος με 3-1 επί της Νιούκαστλ για το πρωτάθλημα στο επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο 20χρονος μεσοεπιθετικός δεν πήρε μια δεύτερη ευκαιρία από την τελευταία αγωνιστική της σεζόν του 2021-2022 με προπονητή τον Ραλφ Ράνγκνικ. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν βασίστηκε στον πιτσιρικά από το Νιουκάστλ, που είδε να τον ξεπερνούν άλλοι απόφοιτοι της ακαδημίας. Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής έχει άλλον δεσμό με τον προπονητή του. Είναι πιο δεκτικός στις εντολές και τις αποφάσεις του.

Ο δανεισμός στην Μπόλτον την επόμενη σεζόν, επίσης, δεν βοήθησε τον πιτσιρικά, που δυσκολεύτηκε αρκετά να προσαρμοστεί στις συνθήκες και τις απαιτήσεις της League One, επέστρεψε στη δεύτερη ομάδα των «Κόκκινων Διαβόλων» και αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, όλα έδειχναν ότι θα αναζητήσει μια νέα πρόκληση.

Ο Ερικ Τεν Χαγκ είχε υιοθετήσει μια πιο πρακτική προσέγγιση στην ακαδημία από τότε που πήγε στο Μάντσεστερ, έχοντας αισθανθεί ότι οι περισσότεροι παίκτες της U21 ήταν «απομονωμένοι» πριν από την άφιξή του. Ο Ολλανδός τεχνικός αποφάσισε να ανεβάσει αρκετούς νέους στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας με στόχο να βγάζει τουλάχιστον έναν παίκτη από τις ακαδημίες που θα γίνεται μέλος της πρώτης ομάδας κάθε σεζόν που θα βρίσκεται στον σύλλογο.

Ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής αρνήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο να φύγει εκ νέου δανεικός για κάποια ομάδα των μικρότερων κατηγοριών, δεν έβαλε ποτέ την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο και άρχισε τις συνομιλίες με τον ΠΑΟΚ, που τον προσέγγισε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Με βάση όλα όσα είχαν προηγηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, η απόφαση να αποδεχθεί το τετραετές συμβόλαιο των Πρωταθλητών Ελλάδας, μοιάζει να είναι μάλλον η σωστή επιλογή. Η περίπτωση του είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της ακραίας φύσης του ποδοσφαίρου των ακαδημιών. Ένα εγχώριο ταλέντο σε έναν σύλλογο όπως η Γιουνάιτεντ φαντάζει να είναι κάτι εξαιρετικό μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλο για να πάρει τη θέση του.

Παλαιά, δεν υπήρχαν εκπαιδευτές, επειδή δεν υπήρχε ανάγκη να υπάρχουν! Το ταλέντο ξεπηδούσε στον δρόμο, στη γειτονιά, στην αλάνα που λέμε εμείς στην Ελλάδα. Κι όταν το ταλέντο γινόταν μεγάλος, ο μεγάλος έπαιζε περίπου όπως τον φώτιζε η κούτρα του να παίξει. Σε ποδόσφαιρο, πολύ λιγότερο περίπλοκο και απαιτητικό.

Τώρα, το ταλέντο δεν ξεφυτρώνει. Εκτρέφεται. Παράγεται. Με ορίζοντα, να ανταποκριθεί σε παιχνίδι (τόσο στη θεωρία όσο και στην πρακτική) πολύ πιο δύσκολο. Το παιδί έχει ανάγκη να μάθει τεχνική, να παίζει fair, να 'ναι πειθαρχημένο δίχως να πάψει να είναι τολμηρό, να συνηθίζει στην πίεση του ανταγωνισμού.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έκαναν αρκετά ταξίδια στην Αγγλία προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τον 20χρονο ποδοσφαιριστή, να μιλήσουν με τον ίδιο και τους εκπροσώπους του, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους προτάσεις από αρκετές αγγλικές ομάδες, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον από Ισπανία, Σαουδική Αραβία και MLS.

Οι «ασπρόμαυροι» παρουσίασαν το πλάνο, που έχουν όχι μόνο για τον νεαρό ποδοσφαιριστή, αλλά γενικότερα για το κλαμπ, εξάλλου φημίζονται για τη δουλειά τους στο κομμάτι των ακαδημιών, το μόνο που απέμενε ήταν η τελική απόφαση του.

Με το «παράθυρο των μεταγραφών» να έχει ανοίξει και τον ΠΑΟΚ να προχωράει σε πολλές εσωτερικές αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας, οι «ασπρόμαυροι» έπρεπε, σ' ότι αφορά το σχεδιασμό της ομάδας, να πάρουν και ένα ρίσκο με τον μικρό από το Μάντσεστερ. Γιατί, το ξέρουν ότι μια τέτοια κίνηση κρύβει και αρκετό ρίσκο.

Ο πιτσιρικάς έρχεται σ' ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον, μακριά από την πατρίδα του για πρώτη φορά, θα βρει έντονο συναγωνισμό και σπουδαίους παίκτες μπροστά, αλλά αυτός είναι ο στόχος: να πάρει πράγματα από τον Τάισον, κυρίως, αλλα και τους υπόλοιπους, τον Τισουντάλι, τον Ντεσπόντοφ, τον Ζίβκοβιτς.

Η μεταγραφή – έκπληξη «κλείδωσε» πριν από λίγα 24ωρα και πλέον, ο Σορετίρε αναμένεται τη Δευτέρα (29/7) στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να βάλει την υπογραφή του στο τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.

  • Tags: