Αρης: Ο Μόντσου αντιπροσωπεύει την… καλλιτεχνική ματιά του ποδοσφαίρου

Αρης: Ο Μόντσου αντιπροσωπεύει την… καλλιτεχνική ματιά του ποδοσφαίρου

«Ο Άρης τα βρήκε με Βαγιαδολίδ για Μόντσου στα 3,6 εκατ. ευρώ»

bet365

Η ερωτική σχέση με την μπάλα μαζί με τη λατρεία για την Μπαρτσελόνα είναι μεταξύ των στοιχείων που δεν αμφισβητούνται και χαρακτηρίζουν τον Ραμόν Ροντρίγκεθ ή αλλιώς «Μόντσου» για χατίρι του οποίου ο Άρης αποφάσισε να προχωρήσει σε επένδυση 7 εκατ. ευρώ και το Gazzetta γράφει για τον βραχύσωμο ποδοσφαιρικό αρτίστα.

Τούτος ο χαρακτηρισμός ανήκει στους Ισπανούς εκτιμητές ταλέντων εξ’ ου και το παρατσούκλι που κουβαλά στα χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του καθώς ο προσδιορισμός «Μόντσου» σημαίνει γλυκός και φανερώνει τη σχέση του με την μπάλα. Αυτή χρονολογείται από ηλικίας τεσσάρων ετών, τότε ξεκίνησε να την κλωτσάει ή μάλλον να την περιεργάζεται με σκοπό να μάθει τα μυστικά της.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε χρόνο καθότι, αν κανείς εμβαθύνει στο ιστορικό καριέρας του θα διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε νικητής και από ηλικία επτά ετών εξελίχθηκε σε συλλέκτης ατομικών βραβείων. Αυτά αύξησαν τη λίστα των επιχειρημάτων του πατέρα του ο οποίος, ως φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, διέκρινε ότι ο κανακάρης του θα μπορούσε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ζούσε με το όνειρο να τον δει με τη φανέλα της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα.

Αυτή η «τρέλα» μεταδόθηκε από τον παππού ο οποίος επίσης λάτρευε τους Μπλαουγκράνα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι έγινε στο σπίτι όταν το καλοκαίρι του 2012 έφθασε η επίσημη πρόταση/πρόσκληση της Μπαρτσελόνα στον μικρό Ραμόν. Ο πατέρας ετοίμασε τις βαλίτσες, η μητέρα του Ρόζα Μαρία κρέμασε την ταμπέλα «προσωρινά κλειστόν» στο κατάστημα ρούχων και accessorize που διατηρεί και η μεγάλη αδερφή, Μαρί, φώναζε την περηφάνια της για τον μικρό αδερφό της. Η σχέση τους εξάλλου είναι στενή και αναδείχθηκε μέσα από το πρώτο τατουάζ του Μόντσου ο οποίος έγραψε στον καρπό του το όνομα της αδερφής του κι αυτή ανταπέδωσε με τον ίδιο τρόπο.


Προηγήθηκαν τα κατορθώματά του με τη φημισμένη ακαδημία ποδοσφαίρου CIDE η οποία θεωρείται η κορυφαία στις Βαλεαρίδες Νήσους. Με αφετηρία τη σεζόν 2006-07 και στα τοπικά Πρωταθλήματα υποδομών, η CIDE κατέκτησε το ένα Πρωτάθλημα μετά το άλλο βασιζόμενη στον μικρότερο παίκτη της ομάδας, στον «Μόντσου».

«Κάλυψη απόκρυψη λόγω… Ρεάλ»


Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες ισπανικές ομάδες συνηθίζουν τη μέθοδο που… παιδομαζώματος κι έχοντας γνώστη περί της ύπαρξης ενός βραχύσωμου αρτίστα, η Ρεάλ Μαδρίτης έστειλε άνθρωπο στις Βαλεαρίδες για να ελέγξει τον Μόντσου. Προηγήθηκαν οι κατακτήσεις Πρωταθλημάτων και η ανάδειξή του σε κορυφαίο παίκτη του νησιού στην ηλικία του. Παράλληλά, το όνομά του είχε κυκλοφορήσει στην ισπανική αγορά, έτσι προέκυψε εξάλλου και το ενδιαφέρον της Βιγιαρεάλ πριν καλά-καλά κλείσει το όγδοο έτος της ηλικίας.

Αν πρόκειται για αστικό μύθο ή πραγματικότητα μπορούν να απαντήσουν μόνο τα μέλη της οικογένειας αλλά με το άκουσμα του ερχομού ανθρώπου της Ρεάλ Μαδρίτης, η οικογένεια ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον δει με τη φανέλα της «Βασίλισσας». Μάλιστα, τα ισπανικά media έγραψαν τότε ότι… «η Ρεάλ βρήκε την πόρτα κλειστή» τονίζοντας τη λατρεία της οικογένειας για την Μπαρτσελόνα!


Τα χρόνια πέρασαν και το 2010 ο Μόντσου άλλαξε γειτονιά πηγαίνοντας στην ομάδα της Μαγιόρκα διατηρώντας τον τίτλο του κορυφαίο 10χρονου του νησιού. Στην παρθενική σεζόν του στο εθνικό Πρωτάθλημα των τμημάτων υποδομής δέχθηκε το πρώτο ηχηρό χτύπημα καθώς φτάνοντας στον τελικό των U12 απέναντι στην Εσπανιόλ όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι και τούτος αστόχησε σε αυτό που θα έδινε στην ομάδα του τον τίτλο. Λίγους μήνες μετά συνάντησε για πρώτη φορά τον Έντερ Σαράμπια ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ποδοσφαιρική ανάπτυξή του στην Μπαρτσελόνα.


«Στα δεκαπέντε χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, είναι ο καλύτερος παίκτης με τον οποίον έχω δουλέψει. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που ηρεμούσε το παιχνίδι έχοντας σκληράδα και ένταση στις κινήσεις του. Με υψωμένο βλέμμα για να βλέπει την κάθε πάσα, το κάθε σουτ», είχε δηλώσει ο προπονητής του στη CIDE, Τόνι Σάντσεθ.


«Πάρε ό,τι θέλεις αλλά όχι τα ποδοσφαιρικά παπούτσια μου»


Αυτή η ιστορία εκτυλίχθηκε στη διάρκεια μιας αποστολής με τη CIDE και ο Τόνι Σάντσεθ την αποκάλυψε με σκοπό την ανάδειξη της αφοσίωσης του Μόντσου στο ποδόσφαιρο.

«Ήταν ένα παιδί το οποίο σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του οι οποίοι στον ελεύθερο χρόνο έπαιζαν play station, αυτός επένδυσε τις ώρες του με την μπάλα. Πήγαινε στο πάρκο για να δυναμώσει το αδύναμο πόδι του. Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβαινε. Στη διάρκεια μιας αποστολής για το Πρωτάθλημα U12 της Ισπανίας είχαμε πάει σ’ ένα ξενοδοχείο και στη διάρκεια του γεύματος, σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου, κρύψαμε όλα τα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Το κάναμε να φανεί σαν ληστεία. Τα παιδιά γέλασαν όταν διαπίστωσαν την κλοπή εκτός από ένα. Τον Μόντσου.

Έβαλε τα κλάματα γιατί δεν θα μπορούσε να παίξει την επόμενη μέρα», είπε ο Τόνι Σάντσεθ ο οποίος υπήρξε και διευθυντής του προγράμματος των ακαδημιών της CIDE.


Όταν το όνειρο έγινε πραγματικότητα


Οι απόψεις διίστανται για το έτος ένταξής του στην περίφημη La Masia καθώς επικυρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 αλλά η μετακόμιση στη Βαρκελώνη ολοκληρώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Ο πατέρας του Μόντσου τον συνόδευσε στο πρώτο μεγάλο ταξίδι της ζωής του επαναλαμβάνοντάς του ότι… «εκεί που νομίζεις ότι δεν μπορείς, πρέπει να συνεχίσεις, γιατί έτσι θα διαφέρεις από τους υπόλοιπους».

Κι αυτό έκανε διατηρώντας μερικές από τις συνήθειες του. Για παράδειγμα, το ρύζι με αβοκάντο και σολομό που αποτελεί το γεύμα πριν από κάθε παιχνίδι ή το κοίταγμα στον ουρανό πριν την έναρξη ενός αγώνα προσδοκώντας στη βοήθεια των προπαππούδων του.

Πηγαίνοντας στη θρυλική ακαδημία της Μπαρτσελόνα, ο Μπόμπι Αντεκάνιε ήταν ο πρώτος συγκάτοικός του αλλά αδερφική σχέση ανέπτυξε με τους Αλεχάνδρο Βιέντμα και Χεσούς ντελ Άμο. Από την πρώτη σεζόν συνέχισε αυτό που συνήθιζε να κάνει και στον τόπο του. Την κατάκτηση τίτλων, ομαδικών και ατομικών. Αρχικά εντάθηκε στη Youth Team της Μπαρτσελόνα και δοκιμάστηκε στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Συνέχισε να δουλεύει με προπονητή τον Κίκε Άλβαρεθ και στις 21 Νοεμβρίου 2015 σκόραρε στο Γουέμπλεϊ σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με την αντίστοιχη αναπτυξιακή ομάδα της NIKE.


«Ο Μόντσου είναι παιδί της Masia», είπε στο Gazzetta ο Σέρχι ντε Χουάν, ρεπόρτερ της Barcelona B’. «Έπαιξε σε όλες τις μικρές ομάδες φθάνοντας στο σημείο να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην πρώτη σ’ έναν αγώνα για το Champions League απέναντι στη Νάπολι». Εκείνη τη βραδιά (2020) πραγματοποιήθηκε το όνειρο της οικογένειας και η αλήθεια είναι ότι την κατέκτησε με πολύ κόπο καθώς είχε προηγηθεί μια φανταστική σεζόν στη δεύτερη ομάδα της «Μπάρτσα» με δέκα γκολ και τρεις ασίστ. Τότε θεωρούταν ο πιο κομβικός παίκτης της ομάδας και στον αγώνα με τη Νάπολι πέρασε στο γήπεδο στο 84ο λεπτό φορώντας τη φανέλα με το Νο42 και αντικαθιστώντας τον Αντουάν Γκριεζμάν.


Αντρές Ινιέστα… το μεγάλο είδωλο


«Ο Μόντσου είναι πραγματικά ένας ταλαντούχους ποδοσφαιριστής αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάθε μέσο να σταθεί στην Μπαρτσελόνα καθώς είναι γεμάτη στο κέντρο. Σε επίπεδο χαρακτηριστικών θα έλεγα ότι έχει στοιχεία του Πέδρι», συμπλήρωσε. Βέβαια, ο παίκτης-είδωλο του Μόντσου είναι ο Αντρές Ινιέστα. «Πιστεύω ότι είναι ικανός και χρήσιμος ποδοσφαιριστής γιατί μπορεί να παίξει σε τρεις θέσεις. Ως εσωτερικός μέσος, ως επιτελικός αλλά και στα άκρα. Η πορεία του είναι σταθερή και παρουσιάζει ενδιαφέρον η απόφασή του να μετακομίσει στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι θα του κάνει καλό. Είναι παίκτης με μεγάλη χρησιμότητα στο χώρο του κέντρου. Είναι παραγωγικός μέσος, τεχνίτης και συνηθίζει να δοκιμάζει τα πόδια του από μεγάλη απόσταση όπως επίσης και να εκτελεί τις στατικές φάσεις», κατέληξε.


Το ταλέντο του βραχύσωμου (1.73μ.) επιθετικού δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, ξεκάθαρα όμως δεν ήταν αρκετό για να τον οδηγήσει στην καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα. Ενδεχομένως να έπαιξαν ρόλο οι διαδοχικές αλλαγές στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα και η αποχώρηση του Κίκε Σετιέν με τον οποίον ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση. Η ουσία είναι ότι το 2020 η Μπαρτσελόνα πούλησε το 50% των δικαιωμάτων του στη Γρανάδα έπειτα από τον δανεισμό του στη Χιρόνα στην οποία έπαιξε σε 43 παιχνίδια έχοντας βασικό ρόλο. Εκεί εκτοξεύτηκε και η αξία του – σύμφωνα με το Transfermarkt – καθώς η αξιολόγηση τον Απρίλη του 2020 «έγραφε» 900.000 ευρώ και τον Οκτώβρη του ίδιου έτους έφτασε στα 5 εκατ. ευρώ!

Αυτή διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα μετά τη μεταγραφή του στη Βαγιαδολίδ το καλοκαίρι του 2022 έναντι 1.2 εκατ. ευρώ. Το κοντέρ έγραψε 92 αγώνες με έντεκα γκολ και εννιά ασίστ. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών αγωνίστηκε ως εσωτερικός μέσος ενώ πέρυσι διαφοροποιήθηκε ο αγωνιστικός ρόλος του καθώς έπαψε να κινείται μεταξύ των γραμμών αλλά έπαιρνε την μπάλα χαμηλά από τους δύο στόπερ «χτίζοντας» τις επιθέσεις της ομάδας του. Λογικά, αυτός θα είναι ο ρόλος του και στον Άρη καθώς ο Μόντσου έχει δείξει ότι διαθέτει τα στοιχεία για να τον υπηρετήσει…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα