Παναθηναϊκός: Μία πρόκριση με το ποδόσφαιρο του Αλόνσο

Παναθηναϊκός: Μία πρόκριση με το ποδόσφαιρο του Αλόνσο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Μία πρόκριση με το ποδόσφαιρο του Αλόνσο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για τα κομμάτια της δουλειάς του Ντιέγκο Αλόνσο που εμφανίστηκαν κόντρα στη Μπότεφ και οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο εντυπωσιακό πέρασμα με 4-0.

Ο Παναθηναϊκός τούτο το καλοκαίρι βρίσκεται μέσα σε μια διαδικασία αλλαγής ποδοσφαιρικής ταυτότητας, η επιλογή του Ντιέγκο Αλόνσο έγινε ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνολο πιο πιεστικό, πιο άμεσο, πιο γρήγορο πάνω στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ουρουγουανός προπονητής είναι κάποιος που στην καριέρα του ''έχτισε'' ομάδες με τα παραπάνω κύρια χαρακτηριστικά και το ίδιο επιχειρεί να κάνει και στο Τριφύλλι.

Στα καλοκαιρινά προκριματικά το ζητούμενο-προφανώς- είναι οι προκρίσεις αλλά για να έρθουν αυτές, θα πρέπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο να παρουσιάζεις πράγματα, να έχεις καλή εικόνα, να αποδίδεις.

Οι ''πράσινοι'' στο ζευγάρι με την Μπότεφ πήραν το εισιτήριο με επιμέρους σκορ 6-1, όντας και στα δύο παιχνίδια πολύ ανώτεροι από τον αντίπαλο.

Στο ΟΑΚΑ η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να φτάνει τα 2.3xGoals και την Μπότεφ στο 1.15 ενώ στην ρεβάνς οι Αθηναίοι βελτίωσαν και την παραγωγή φάσεων αλλά και την ανασταλτική τους εικόνα και ήταν πολύ πιο κυνικοί στη τελική προσπάθεια. 2.46xGoals έναντι 0.71, σε ένα παιχνίδι όπου η κατοχή της μπάλας ήταν μικρότερη από αυτή του αντιπάλου(45%) αλλά πολύ πιο ποιοτική, πιο δημιουργική, πιο αποδοτική.

Αυτή η πρόκριση, η αυτονόητη βάσει την διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στα δύο κλαμπ, ήρθε μέσα από το ποδόσφαιρο του Αλόνσο και αυτό αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό δείγμα της δουλειάς του προπονητή.

Με την βοήθεια του Wyscout θα φωτίσουμε μέσα από τα γκολ του Παναθηναϊκού στη Φιλιππούπολη, κάποιες από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του 48χρονου κόουτς, οι οποίες εμφανίστηκαν στο χορτάρι και οδήγησαν σε αυτό το εντυπωσιακό 4-0.

H ''πρόσκληση'' στον τερματοφύλακα, η άμεση ανάπτυξη, το γκολ

Στη φάση που ο Παναθηναϊκός ανοίγει το σκορ, αρκετοί θα σταθούν και σωστά στην συνεργασία των τελευταίων μέτρων, εκεί όπου Τζούρισιτς-Μλαντένοβιτς-Γερεμέγεφ συνεργάστηκαν αρμονικά. Για να φτάσει η μπάλα, όμως, στο επιθετικό τρίτο, έχουν προηγηθεί σημαντικές ομαδικές ενέργειες και απόλυτα στοχευμένες.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας στην Αυστρία, ο Αλόνσο είχε δουλέψει σε 3-4 διαφορετικά μοτίβα build up, ανάλογα με το high press του αντιπάλου. Ένα από αυτά τα μοτίβα εμφανίστηκε στο έκτο λεπτό, με τις συρτές και κοντινές πάσες να δίνουν την θέση τους σε μακρινή μεταβίβαση.

Η Μπότεφ πιέζε με έξι παίκτες, ωστόσο, η τελευταία γραμμή άμυνας έχει μεγάλη απόσταση με την δεύτερη γραμμή πίεσης σε αυτό το 4-4-2. Ο Παναθηναϊκός έχει τοποθετήσει παίκτες σε αυτόν τον κενό χώρο και ''προσκαλεί'' τον αντίπαλο με την πίσω πάσα στον Ντραγκόφσκι.

Ο Πολωνός κίπερ που είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, διαβάζει την κατάσταση, βρίσκει τον Μπακασέτα με μακρινή μεταβίβαση και η κεφαλιά του Έλληνα χαφ, η κερδισμένη προσωπική μονομαχία στον αέρα ''ξεκλειδώνει'' την γρήγορη επίθεση του Παναθηναϊκού.

fff

Η υπόσχεση και η πράξη για vertical football

Ο Παναθηναϊκός σκόραρε τέσσερις φορές, τις δύο από αυτές μέσα από αυτό που ο Ντιέγκο Αλόνσο αποκάλεσε ως ''καθετότητα'' στην πρώτη του τοποθέτηση ως προπονητής του συλλόγου. Κάθετες μεταβιβάσεις, κάθετες κινήσεις στον χώρο, αμεσότητα.

Στο 1-0 με τον Τζούρισιτς να κινείται ως ''10'' και τον Μλαντένοβιτς ως εξτρέμ, ο Σέρβος βρίσκει κάθετα στον χώρο τον συμπατριώτη του, ο οποίος έχει κάνει μια εξαιρετική κίνηση για να επιτεθεί στον χώρο ξεκλειδώνοντας την αντίπαλη άμυνα για την εκτέλεση του Γερεμέγεφ.

fff

Στο τέταρτο γκολ και πάλι η Μπότεφ πιέζει τον Παναθηναϊκό και πάλι η πίεση σπάει, αυτή την φορά με διαφορετικό τρόπο, με τον ελεύθερο παίκτη στα άκρα που ήταν ο Μλαντένοβιτς. Οι ''πράσινοι'' εκδήλωσαν μια άμεση επίθεση και μέσα σε 30'', με δώδεκα εναλλαγές της μπάλας, έφτασαν για ακόμη μία φορά στο γκολ. Στα τελευταία μέτρα, στις τελικές ενέργειες της επίθεσης, ξανά κάθετο ποδόσφαιρο.

Ο Κώτσιρας ''βλέπει'' την κίνηση του Γερεμέγεφ στη πλάτη της άμυνας, του περνάει την μπάλα και ο Σουηδός κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα στο ρόστερ. ''Εκτελεί'' τον αντίπαλο κίπερ.

δδδ

Καμία μπάλα δεν είναι χαμένη, πίεση παντού!

Ο Αλόνσο έχει μια αγαπημένη λέξη. Ποια είναι αυτή; Πίεση. Είτε ο Παναθηναϊκός πιέζει στο ''χτίσιμο'' των αντίπαλων επιθέσεων, είτε προσπαθεί για την άμεση επανάκτηση της κατοχής, καμία μπάλα δεν είναι χαμένη.

Κάθε μπάλα είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσεις πρόβλημα στον αντίπαλο μέσα από μία επανάκτηση ψηλά στο γήπεδο. Ο Ουρουγουανός τεχνικός από την day1 προσπαθεί να περάσει αυτή την νοοτροπία στους παίκτες του και εκείνοι ανταποκρίνονται.

Στο 3-0 ο Μαντσίνι δημιουργεί υπέροχα για τον Τζούρισιτς αλλά χωρίς την επανάκτηση της κατοχής από τον Γερεμέγεφ στον αέρα, δεν υπάρχει φάση, δεν υπάρχει πλεονέκτημα επίθεσης στον χώρο.

Από μία κακή απομάκρυνση του Ντιαμπατέ, ο Γερεμέγεφ διεκδίκησε την μπάλα στον αέρα, κέρδισε την ''μονομαχία'' και δημιούργησε την κατάσταση.

ηηη

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.