Φιλίπ Σίντκλεφ: Η μεγάλη επένδυση του Άρη κάτω από τα δοκάρια (vid)
Η αίσθηση προσθήκης δεύτερου τερματοφύλακα από την ξένη αγορά ήταν δεδομένη καθότι ο Άρης δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις περιπτώσεις των Ελλήνων που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Αντιθέτως, η απόφαση ηχηρής επένδυσης σ’ ένα παιχνίδι 19 ετών με περιορισμένη εμπειρία σε επαγγελματικό επίπεδο και προφανή στόχο να αποτελέσει τη δεύτερη λύση πίσω από τον αμετακίνητο Χουλιάν Κουέστα μάλλον στοιχειοθέτησε έκπληξη πρώτου βαθμού. Η προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο ήταν πριν από περίπου μια πενταετία με τον Αυστραικό Φαμπιάν Έμαν σ’ ένα εγχείρημα το οποίο δεν πέτυχε, εντούτοις, δεν είχε το κόστος που εμπεριείχε η διαφαινόμενη απόκτηση του Φιλίπ Σίντκλεβ. Βάσει και της επιβεβαίωσης της πληροφορίας που μετέδωσαν τα σουηδικά media, ο νεαρός θα υπογράψει πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας ενώ οι «κίτρινοι» σημείωσαν ότι η οικονομική αποζημίωση για την Μπρομαποϊκάρνα θα φτάσει τα 1.5 εκατ. ευρώ. Τόσα λεφτά δίνεις μόνο σε τερματοφύλακα για τον οποίον πιστεύεις ότι θα εξελιχθεί σε βασικό στέλεχος στα επόμενα χρόνια.
Η περίπτωση του… νησιώτη Σίντκλεβ παρουσιάζει ενδιαφέρον βάσει μιας πρώτης ματιά στο βιογραφικό του συμπεριλαμβανομένων επίσης μερικών σημειώσεων Σουηδών συναδέλφων οι οποίοι καταγράφουν την πορεία του. Ένας εξ’ αυτών μου είπε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή, ότι το club… «έπεσε από το Λευκό Πύργο και βρήκε πορτοφόλι». Για τους Σαλονικιούς τούτη η έκφραση είναι συνηθισμένη, προσδιορίζει το βαθμό του αναπάντεχου και τονίζει τη σημασία του παράγοντας της τύχης. «Ο Σίντκλεβ ήταν αρκετά άτυχος στην Μπρομαποϊκάρνα. Μετά τα πρώτα απόλυτα επιτυχημένα παιχνίδια του την περασμένη σεζόν, ο προπονητής δεν του έδειξε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Από τη θέση του τερματοφύλακα πέρασαν τρία-τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι ο Σίντκλεβ ήταν ο καλύτερος όλων. Ο Άρης απέκτησε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους Σουηδούς ποδοσφαιριστές ο οποίος σίγουρα χαρακτηρίζεται για τη δυνατή σκέψη του και τη συγκέντρωσή του στο παιχνίδι», μου έγραψε με βεβαιότητα ένας εκ των συναδέλφων.
Προσωπικά θα τον χαρακτήριζα συνειδητοποιημένο και προσγειωμένο υπό την έννοια ότι για έναν έφηβο δεν είναι τόσο απλό να «χαλαλίζει» τα όμορφα φοιτητικά χρόνια του φτάνοντας στο σημείο μη πρόσκλησής του στα πάρτι επειδή ήταν δεδομένη η μη ανταπόκρισή του. Εστιάζοντας σε όλες τις επιλογές του, το ποδόσφαιρο πάντα αποτελούσε τον βασικό άξονα των αποφάσεών του. Καταγόμενος από ένα νησί στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, ζούσε μαζί με τους γονείς του σε μια ανακαινισμένη άσπρη βίλα – χτισμένη στη δεκαετία του 1930 – γιατί προφανώς η οικογένειά του διαθέτει την οικονομική δυνατότητα. Προτίμησε να μην φοιτήσει στο σχολείο με τους κολλητούς του στο νησί Λίντιγκο αλλά να πάει σε αθλητικό γυμνάσιο το οποίο συνήθως επιλέγεται από παιδιά τα οποία θέλουν να συνδυάσουν τον αθλητισμό με τη μαθησιακή σταδιοδρομία. Δόμησε τη ζωή του βάσει των απαιτήσεων μιας επαγγελματικής ποδοσφαιρικής καριέρας και ο ίδιος παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η ζωή που έκανε δεν είχε καμία σχέση με αυτή ενός φοιτητή. Μετά από ένα σημείο, η αφοσίωσή του στις προπονήσεις οδήγησαν και στη σταδιακή πτώση των βαθμών του. Εντούτοις, από τον περασμένο χειμώνα άρχισε να αντιλαμβάνεται την αξία των κόπων του όταν ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτόν τόσο η Βασιλεία όσο και η Έλφσμποργκ.
Στην ίδια συνέντευξη, ο 19χρονος εξήγησε τις καραμπόλες που χρειάστηκε να προηγηθούν για να φτάσει στο σημείο της παρθενικής εμφάνισης στην πρώτη ομάδα της Μπρομαποϊκάρνα στο πλαίσιο του Κυπέλλου Σουηδίας. Πράγματι η πορεία του τη σεζόν 2022-23 ήταν γεμάτη αναταράξεις καθώς εκεί που μετρούσε διαδοχικές συμμετοχές ξαφνικά εξαφανιζόταν, αλλά στα μπαράζ παραμονής της ομάδας του, αυτός προτιμήθηκε. Φέτος, ο άλλοτε κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού και νυν προπονητής της Μπρομαποϊκάρνα, Όλαφ Μέλμπεργκ, του έδειξε εμπιστοσύνη και τον καθιέρωσε. Αυτή η χρονιά του τον ενέταξε στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο «Golden Boy» του 2023 αλλά στην ψηφοφορία για τον «εκπρόσωπο» από τη Σουηδία βρέθηκε στην 4η θέση.
Μιλώντας μ’ έναν ακόμη συνάδελφο ο οποίος δεν ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της Μπρομαποϊκάρνα αλλά έχει άποψη για τον Σίντκλεβ είπε με βεβαιότητα ότι… «δύο είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία του. Η αντίληψη του παιχνιδιού, κυρίως όμως το παιχνίδι με τα πόδια. Είναι εξαιρετικός με την μπάλα κάτω, βλέπει γήπεδο και μπορεί να υπηρετήσει το build up παιχνίδι». Όντως αυτό επιβεβαιώνεται μέσα και από τα video’s που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς για τον 19χρονο κι αυτή η ικανότητα έχει εξήγηση. Εντάχθηκε στις ακαδημίες της σουηδικής ομάδας σε ηλικία 13 ετών έχοντας αγωνιστεί νωρίτερα στην ομάδα του νησιού όπου χρησιμοποιούταν στην κορυφή της επίθεσης. «Έβαζα πολλά γκολ, ήμουν πραγματικά καλός αλλά στο τέρμα ήμουν πολύ καλύτερος», είχε πει σε μια συνέντευξή του ερμηνεύοντας την… κοσμογονική αλλαγή αγωνιστικού ρόλου. Μάλιστα σε καθημερινή βάση επένδυε τουλάχιστον μιάμιση ώρα στα μεταφορικά μέσα για να μην χάσει προπόνηση, γι’ αυτό εξάλλου απέκτησε δίπλωμα οδήγησης και αυτοκίνητο μόλις απέκτησε τη δυνατότητα. Σε σύνολο 41 αγώνων στην πρώτη ομάδα της Μπρομαποϊκάρνα – η οποία συνήθως παλεύει για την παραμονή της στην κατηγορία – μέτρησε 12 clean sheets.
Η Εθνική και το ταξίδι στην Αμερική
Ως μέλος των τμημάτων υποδομής του σουηδικού club, ο 19χρονος κέρδισε αρκετούς εγχώριους τίτλους, αυτοί τον οδήγησαν εξάλλου στις μικρές εθνικές ομάδες της Σουηδίας. Συμμετοχή έχει κάνει με τις U17, U18, U21. Το 2022 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα της Μπρομαποϊκάρνα ως δεύτερη λύση πίσω από τον Όσκαρ Λίνερ αλλά ο τραυματισμός του τελευταίου διαφοροποίησε τον ρόλο του. Βέβαια, σε μια συνέντευξή του στην Expressen είπε πρόσφατα ότι… «νομίζω ότι ήδη έχω καθίσει στον πάγκο σε πάρα πολλά παιχνίδια».
Οι εμφανίσεις του την περασμένη σεζόν «έγραψαν» το όνομά του στο μπλοκάκι των υποψηφίων τερματοφυλάκων της εθνικής Σουηδίας κι ενώ αρχικά δεν είχε κληθεί, στην περιοδεία του εθνικού συγκροτήματος της χώρας του τον περασμένο Γενάρη χρειάστηκε να μπει στις εφεδρείες. Ή μάλλον, δέχθηκε την πρόσκληση αλλά εκείνη την περίοδο βρισκόταν και ο ίδιος σε… περιοδεία με την οικογένειά του καθώς ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς οι διακοπές άρχισαν από τη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκαν στο Μαϊάμι. Ήταν η μοναδική φορά που έβαλε το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα καθώς προτίμησε να ολοκληρώσει τις διακοπές του και όπως εξήγησε… «απείχα από τις προπονήσεις και θεώρησα ότι δεν ήμουν στην κατάλληλη κατάσταση για κάτι τόσο σπουδαίο. Κι έτσι αποφάσισε να συνεχίσω τις διακοπές μου. Φυσικά ένιωσα άσχημα αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για μένα».
Μια χαιρετούρα που δεν έγινε ποτέ
Κι αυτή η ιστορία διαδραματίστηκε κατά το ταξίδι του στην Αμερική καθώς – μαζί με την οικογένειά του – ήταν συγκάτοικοι με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Βρισκόμενοι στο ίδιο ξενοδοχείο, υπήρξε στιγμές όπου οι δυο τους αντάμωσαν στο ασανσέρ. Ο Ζλάταν δεν συνηθίζει να κοιτάει… δεξιά κι’ αριστερά κι ενώ ο «μικρός» δείλιασε να κάνει το πρώτο βήμα. «Δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο μικρός όσο εκεί, στο ασανσέρ με τον Ζλάταν. Δεν τόλμησα καν να τον χαιρετήσω ή να του ζητήσω μια φωτογραφία». Κι έτσι σκέφτηκε να πάει στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου φορώντας τη φανέλα της εθνικής Σουηδίας με την προσδοκία προσέλκυσης του ενδιαφέροντος του «Ίμπρα». Κι αυτή η ελπίδα εξανεμίστηκε καθώς ο «Ζλάταν» συνέχισε το κολύμπι στην πισίνα του ξενοδοχείου δίχως να ρίξει πλάγιες ματιές.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.