Ολυμπιακός: Οι δύο επιλογές του Βέλντε και οι δύο «ατυχίες» του Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Οι δύο επιλογές του Βέλντε και οι δύο «ατυχίες» του Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Οι δύο επιλογές του Βέλντε και οι δύο «ατυχίες» του Ορτέγκα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για το άχαρο, αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός δίνει λοιπόν απόψε το μοναδικό του φιλικό στο Καραϊσκάκη και δη με τη Νότιγχαμ Φόρεστ από την Πρέμιερ Λιγκ. Ένα παιχνίδι με εορταστικό χαρακτήρα, με την ομάδα να φοράει για πρώτη φορά τη νέα φανέλα της και φυσικά με τα τρόπαια του Κόνφερενς Λιγκ και του Γιούθ Λιγκ στο γήπεδο!

Ένα από τα πιο δυνατά τεστ των «ερυθρόλευκων», μαζί με εκείνα κόντρα στη Ρόμα, τον Άγιαξ, θα έλεγα σε ένα βαθμό και εναντίον της αραβικής ομάδας του Μίτσελ. Με τον Βέλντε, τον Γιάρεμτσουκ, τον Κοστίνια, τον Πιρόλα και τον Στάμενιτς να πατάνε για πρώτη φορά το πόδι τους στο σπίτι του Ολυμπιακού. Όπως φυσικά και τα παιδιά της Κ19, υπό την έννοια ότι θα παίξουν για πρώτη φορά εκεί με την πρώτη ομάδα-παρεμπιπτόντως, έχουν όλα τα παιδιά δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό του Διηπειρωτικού με την Φλαμένγκο στο Μαρακανά, αλλά ήδη έχουν πάρει μεταγραφή ως δανεικοί οι Κουτσογούλας, Κώστας Κωστούλας κι ο γκολκίπερ Σίνα, του οποίου η μετακίνηση στη Ρίο Άβε τελικά προχώρησε, αφού δεν θα ήταν ωραίο να έμενε εδώ απλά ως γκολκίπερ της λίστας Β στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ θα υπήρχαν μπροστά του άλλοι τρεις τερματοφύλακες (Τζολάκης, Πασχαλάκης και Αναγνωστόπουλος).

Θα έλεγα ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα ήθελα να δω σήμερα είναι η καλύτερη ανταπόκριση της ομάδας στο αμυντικό κομμάτι, ειδικά σε σχέση με τον περιορισμό των προσωπικών λαθών, αλλά και αφενός μεν τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξουν όλοι οι παίκτες ανασταλτικά, αφετέρου δε με τις επιστροφές τους, τόσο των επιθετικογενών (ιδίως αυτών), όσο και των αμυντικογενών. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα τέσσερα γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα στην προετοιμασία της είναι από μεγάλα λάθη των Ντόη, Άμπι και (δύο φορές του) Ορτέγκα. Όπως και ότι περνάνε πολλές σέντρες από τα ακραία μπακ, όταν αυτοί είναι οι βασικοί, ο Ρόντινεϊ με τον Ορτέγκα, γιατί μαρκάρουν από μακριά κι όχι από κοντά…

Δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό το πιο άχαρο, σε σχέση με το επιθετικό, κομμάτι πολύ απλά γιατί είναι τέτοιος ο τρόπος του παιχνιδιού τον ζητάει ο Μεντιλίμπαρ, που αν δεν υπάρχει αμυντική συνέπεια, ο κίνδυνος να πάει στράφι όλη η προσπάθεια και το πλάνο, είναι τεράστιος.

 

Για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τη Ρόμα ο Ολυμπιακός στο α΄ ημίχρονο απειλήθηκε μόνο δύο φορές. Μία στο 32’, όταν ο Τσικίνιο με τον Βέλντε μάρκαραν με τα…μάτια και οι Ιταλοί πάτησαν επικίνδυνα στην περιοχή του Τζολάκη και μάλλον χάρη στην καλή τύχη δεν σκόραραν. Και μία στη φάση του πέναλτι, όπου υπήρξε μία τραγική αντίδραση, που ξεκίνησε και τελείωσε από τον Ορτέγκα, με άλλους τρεις συμπαίκτες του ενδιάμεσα να κάθονται και να βλέπουν τον αντίπαλο αριστερό μπακ να μπουκάρει.

Ορτέγα

Ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού ήταν αυτός που έδιωξε την μπάλα από την περιοχή του Τζολάκη στο ξεκίνημα της φάσης της Ρόμα-μόνο που αντί να την στείλει μακριά, την έδιωξε λίγο έξω από το «κουτί», με συνέπεια να δώσει ξανά στους Ιταλούς τη δυνατότητα να επιτεθούν. Στην δε κατάληξη της φάσης ο ίδιος ο Ορτέγκα έκανε πέναλτι η, τέλος πάντων με την αντίδραση του έδωσε το δικαίωμα στον διαιτητή να σφυρίξει πέναλτι.

Αφού θυμίσω και τη δεύτερη «ατυχία» του Ορτέγκα, ότι από αδυναμία του να κάνει μία απλή άμυνα ο Ολυμπιακός είχε φάει και το δεύτερο γκολ από τους Άραβες του Μίτσελ, να προχωρήσω με την επισήμανση ότι στην προσωπική ενέργεια του αριστερού μπακ τη Ρόμα και ο Μπιέλ και ο Τσικίνιο και ο Μπακούλας δεν έκαναν τίποτα για να τον σταματήσουν, αντί να πάνε πάνω του και να τον μαρκάρουν ασφυκτικά, έστω να τον παρεμποδίσουν. Όπως, άλλωστε, είχε συμβεί και στο ξεκίνημα του δεύτερου γκολ των Αράβων, με τον Μπιέλ και τον Ντόη να αποδεικνύονται εύκολη λεία για τον Κινόνες και την ατομική του ενέργεια, την οποία ολοκλήρωσε με την αλλαγή παιχνιδιού προς τον σκόρερ Ομπαμεγιάνγκ.

Βέλντε

Κι αφού η αναφορά στον Ισπανό, ο Μπιέλ ενίοτε μου δίνει την αίσθηση ότι δεν κάνει παραπάνω προσπάθεια σε φάση είτε να προλάβει μία πάσα, είτε να σταματήσει έναν αντίπαλο, λες και φοβάται μήπως πάθει καμιά ζημιά, θλάση η, κάτι τέτοιο. Γενικά ο Ισπανός ενώ το παλεύει, δεν αφήνει πίσω τις γνωστές αδυναμίες του παιχνιδιού του. Λόγου χάρη σε μία στιγμή έχασε εύκολα την μπάλα και η Ρόμα έβγαλε αντεπίθεση. Εκεί, ενήργησε άψογα ο Βέλντε, έχοντας υποδειγματική επιστροφή και κόβοντας. Ο ίδιος Βέλντε που στο 32’ μάρκαρε με τα μάτια και το γκολ δεν το έβαλαν οι Ιταλοί από ατυχία…

Είναι αυτό που κατέγραψα παραπάνω: για να λειτουργήσει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού στον Ολυμπιακό, πρέπει όλοι οι παίκτες να έχουν αμυντική συνείδηση. Ειδάλλως, πολύ απλά ο Τζολάκης θα είναι συχνά εκτεθειμένος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπαγεται…

Άσχετο: Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε, αλλά ο Μεντιλίμπαρ έχει πει δημοσίως ότι θέλει να δουλέψει με ρόστερ 22-23 παικτών μάξιμουμ, συν δύο-τρία από τα παιδιά της Κ19. Αυτή την στιγμή λοιπόν ο Ολυμπιακός έχει ρόστερ 22 παικτών, περιμένοντας και την εξέλιξη του θέματος Ποντένσε, ενώ έχει κι έξι παιδιά από την Κ19, μαζί με τον γκολκίπερ Μπότη…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Τσικίνιο είναι ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που φαίνεται να επιλέγει να αλλάξει αριθμό φανέλας ενόψει της νέας σεζόν και να πάρει το 6, αντί για το 22. Γράφω «φαίνεται» γιατί σε όλα τα προηγούμενα φιλικά είχε πάρει το «6», αλλά στο τελευταίο ξαναγύρισε στο 22!

Βέλντε

Από τα νέα πρόσωπα, ο Βέλντε, όπως και στη Λεχ Πόζναν, πήρε το 11 (του Ελ Αραμπί), ο Γιάρεμτσουκ το 17 (του Καμπράλ), ο Κοστίνια το 20 (του Καρβάλιο), ο Πιρόλα το 5 (του Όρτα) κι ο Αναγνωστόπουλος το 99.

Κι από τους μικρούς, ο Παπακανέλλος έχει το 64, ο Κουτσίδης το 67, ο Κωστούλας το 84 κι ο Μουζακίτης το 96, ενώ ο Μπακούλας πήρε το 29 (του Ναβάρο).

Εν αναμονή και των επιλογών του Στάμενιτς και του Γκαρθία, ακόμη δεν έχει πάρει κανείς το 2, το 4 (του Μαντί), το 7 (του Φορτούνη) και το 8 (του Ιμπόρα). Το τελευταίο 2 του Ολυμπιακού ήταν, αρκετά χρόνια πίσω, ο Μανιάτης, από το 2011 έως το 2015! Έκτοτε, απλά περιστασιακά το πήραν ο Ιγκόρ Σίλβα, ο Σουντανί, ο Κινκουέ κι ο Ραμόν...

Παρεμπιπτόντως, η Χόφενχαϊμ φέρεται να έκανε προσφορά 7 εκατομμύρια Ευρώ στη Χάβρη για να αγοράσει τον Κινκουέ!

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.