Athens Kallithea: Αυτά μπορεί να προσφέρει o 40χρονος Βαλμπουενά

Athens Kallithea: Αυτά μπορεί να προσφέρει o 40χρονος Βαλμπουενά

Βασίλης Μπαλατσός
valbuena

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τι μπορεί να προσφέρει ο 40χρονος Ματιέ Βαλμπουενά στην Athens Kallithea του Μάσιμο Ντονάτι.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η προσθήκη του Ματιέ Βαλμπουενά είναι αυτή που ξεχωρίζει από τις 12 μεταγραφές που έχει κάνει η Athens Kallithea, μέχρι στιγμής, για να γεμίσει τη φαρέτρα του Μάσιμο Ντονάτι ενόψει της σεζόν της επιστροφής στη κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έπειτα από 18 χρόνια. Για την ακρίβεια πρόκειται για, επί χάρτου, μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις των ομάδων κάτω από το Big 5 της Stoiximan Superleague.

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έκανε τη διαφορά την προηγούμενη σεζόν στην Κύπρο με τη φανέλα του Απόλλωνα Λεμεσού, έχοντας 36 εμφανίσεις με οκτώ γκολ και πέντε ασίστ. Μπορεί στις 28 Σεπτεμβρίου να κλείνει τα 40 του χρόνια, όμως είναι ποδοσφαιριστής που ακόμα έχει μπόλικη όρεξη για ποδόσφαιρο και το γεγονός πως θα αγωνίζεται στην αγαπημένη του Αθήνα θα τον βοηθήσει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό.

Άλλωστε αν ήθελε να κόψει το ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός του είχε δώσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία πριν μια διετία, όταν του είχε προσφέρει πόστο στην ερυθρόλευκη ΠΑΕ, όμως ήταν ξεκάθαρος πως ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο. Μια επιθυμία που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.

To Gazzetta καταγράφει τα στοιχεία που μπορεί να προσφέρει στην Athens Kallithea ο Ματιέ Βαλμπουενά.

Εμπειρία και προσωπικότητα

«Δεν παίζω απλά για να παίζω. Παίζω ποδόσφαιρο για συγκεκριμένο λόγο: Για να νικάω». Όπως δήλωσε στη μεγάλη του συνέντευξη στο Gazzetta η νίκη είναι αυτή που του δίνει κίνητρο για να συνεχίσει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και αυτό το πνεύμα είναι που θα πρέπει να μεταδώσει στους συμπαίκτες του.

Η Athens Kallithea είναι μια νέα ομάδα στο πρωτάθλημα της Stoiximan Superleague και θέλει παίκτες με εμπειρία που ξέρουν πως να νικάνε. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει φυσικά ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός, μαζί με τον συνομήλικο του, Αλεΐς Ρομαό είναι οι πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές του ρόστερ της ομάδας του Ντονάτι και θα πρέπει να βοηθήσουν τους συμπαίκτες τους που είναι νεαροί και δεν είναι «ψημένοι» στο επίπεδο του ποδοσφαίρου της πρώτης κατηγορίας.

Με το «winning spirit» του και την... τρέλα που απέδειξε στην τετραετία του στον Ολυμπιακό μπορεί να ηγηθεί της ομάδας της Αττικής τόσο εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου, όσο και στα αποδυτήρια.

Δημιουργία και στατικές φάσεις

Όπως φάνηκε και στο φιλικό με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο η Athens Kallithea είναι ένα σύνολο που έχει δουλέψει πολύ στην ανασταλτική της λειτουργία, όμως με την μπάλα στα πόδια και στο κομμάτι της δημιουργίας θέλει μπόλικη δουλειά. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να «εκτοξεύσει» την ομάδα του ο Βαλμπουενά με την αδιαμβιστήτα «αγέραστη» ποιότητα του.

Ακόμα και στα 39 του χρόνια ο Γάλλος ήταν από τους κορυφαίους δημιουργούς του πρωταθλήματος Κύπρου. Για την ακρίβεια ο 52 φορές διεθνής με τους Τρικολόρ ποδοσφαιριστής ήταν δεύτερος στη λίστα με τις Expected Assist, έχοντας 10.7, με τον πρώτο της λίστας Λουτσιάνο Ναρσίνγκ της Νέας Σαλαμίνας να έχει 11.12 και τον τρίτο Λίπσκι του Εθνικού Άχνας να έχει 7.21.

Ο Βαλμπουενά ξέρει να «τρυπάει» τις αντίπαλες άμυνες όσο λίγοι ποδοσφαιριστές της Stoiximan Superleague. Στο περασμένο πρωτάθλημα Κύπρου ο βραχύσωμος ποδοσφαιριστής ήταν πρώτος στη λίστα με τις deep completions, έχοντας 67 και τον δεύτερο Μουαμέρ Τάνκοβιτς της Πάφου να ακολουθεί με 59. Ο συγκεκριμένος όρος αφορά τις μεταβιβάσεις (εξαιρουμένων των σεντρών) που στοχεύουν σε χώρους με μέγιστη απόσταση τα 20 μέτρα από το αντίπαλο τέρμα.

Εκτός από την ικανότητα του να δημιουργεί απειλή από open play ο Γάλλος είναι και μετρ στις εκτελέσεις στατικών φάσεων. Πρόκειται για ένα μέρος του παιχνιδιού που θα φανεί πολύτιμο για την Athens Kallithea, η οποία έχει υψηλόσωμους παίκτες που μπορούν να γεμίσουν την αντίπαλη περιοχή σε φάουλ και κόρνερ. Βέβαια εκτός από τον Βαλμουενά στο ρόστερ υπάρχει και ο Χαβιέ Ματίγια, ο οποίος επίσης ειδικεύεται στις στημένες μπάλες.

Ο Γάλλος την περασμένη σεζόν με τον Απόλλωνα Λεμεσού σκόραρε με τρεις απευθείας εκτελέσεις φάουλ και ένα πέναλτι, ενώ έδωσε δυο ασίστ από εκτελέσεις στατικών. Εκτός από το να μετουσιώνει αυτές τις φάσεις ο Βαλμπουενά ξέρει και να τα κερδίσει με την εμπειρία του. Τη σεζόν που πέρασε ήταν δεύτερος στον πίνακα των κερδισμένων φάουλ με 72 και τρίτος στο στατιστικό των κερδισμένων φάουλ ανά 90λεπτο, έχοντας 2.97.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα