Ιβάν Σαββίδης: Δώδεκα χρόνια από τη μέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ!

Ιβάν Σαββίδης: Δώδεκα χρόνια από τη μέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ!

Ο Ιβάν Σαββίδης στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης ξεφυλλίζει τις σελίδες της διαδρομής του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την επίδρασή του και τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελέστηκαν μέσα σε μια δωδεκαετία.

Μια… ντουζίνα χρόνια συμπληρώνει ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ! Μια δωδεκαετία όπου ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Σάντα της Γεωργίας ήρθε (ξανά) στα μέρη μας και άλλαξε το ρου της ιστορίας των Πρωταθλητών Ελλάδας.

Η 10η Αυγούστου θα είναι πάντοτε μια σημαδιακή ημερομηνία στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Σήμερα συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από την στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε και επίσημα τα ηνία του συλλόγου, αλλάζοντας το ρου της ιστορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να ακριβολογούμε πριν από δώδεκα χρόνια, ακριβώς, γράφτηκε ιστορία!

Ο ΠΑΟΚ των χιλίων προβλημάτων και της απαξίωσης, άλλαξε οριστικά σελίδα. Δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Και είδε ένα ελπιδοφόρο μέλλον να ανατέλλει! Με την υπογραφή ενός ανθρώπου: Ιβάν Σαββίδης.

«Σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω για να φτιάξω των ΠΑΟΚ, όπως τον επιθυμείτε. Και θέλω να σας ακούσω για να κάνω τα λιγότερα δυνατά λάθη. Ήρθα εδώ και ήρθα για να μείνω καιρό», ήταν τα πρώτα λόγια ενός ανθρώπου που αποφάσιζε να μπει δυναμικά στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των επιχειρήσεων έτοιμος να επενδύσει και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ομογενής επιχειρηματίας, αρέσει, δεν αρέσει, έχει πετύχει σπουδαία πράγματα σε όποιον στίβο κι αν μπήκε για να αγωνιστεί. Στον αθλητικό δημιούργησε έναν πανίσχυρο ΠΑΟΚ, που έφτασε με το σπαθί του στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και τεσσάρων κυπέλλων, στο επιχειρηματικό επένδυσε εκατομμύρια σε κύρια πόστα συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας,

Ιβάν Σαββίδης: Το χρονικό

Ο Ιβάν Σαββίδης

Ήταν 10 Αυγούστου 2012, όταν η Διοίκηση του Ερασιτέχνη με επικεφαλής τον Θανάση Κατσαρή, συναντήθηκε με τους εκπρόσωπους του Ιβάν Σαββίδη, στο PAOK Sports Arena, με σκοπό να μπουν οι «χρυσές» υπογραφές για την αλλαγή ιδιοκτησίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Πόντιος επιχειρηματίας, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα και απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές στη Χαλκιδική, εκείνη τη σημαδιακή μέρα άκουγε το ένστικτο και σε συνδυασμό με την αγάπη για την πατρίδα, έκανε το μεγάλο βήμα αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

Εκείνο το μεσημέρι μπήκαν τα πρώτα 9.951.000 Ευρώ, που ισοδυναμούσαν στην εξαγορά του 51% των μετοχών της ΠΑΕ, με το συνολικό ποσό της επένδυσης του Σαββίδη στον σύλλογο να αγγίζει, κατά πολλούς έχει ξεπεράσει, τα 200 εκατομμύρια Ευρώ!

Στις 15.20 δόθηκε η εντολή για την καταβολή του ποσού που ισοδυναμούσε στην εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας. Οι άνθρωποι του Σαββίδη είχαν φροντίσει να υπάρχει υπάλληλος στην κυπριακή τράπεζα, πέραν του ωραρίου, που θα φρόντιζε για τη μεταφορά του εμβάσματος στην ελληνική τράπεζα και στο λογαριασμό της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

Η τελευταία πράξη της εξαγοράς έγινε γνωστή από τους στενούς συνεργάτες του ομογενή επιχειρηματία λίγες ώρες αργότερα όταν το έμβασμα και τα χρήματα, ενώ αναμενόταν να «φανούν τη Δευτέρα», εμφανίστηκαν το ίδιο βράδυ στο λογαριασμό της εταιρίας και ο Σαββίδης ολοκλήρωνε στην πράξη μια υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του και στους φίλους του «Δικεφάλου», λέγοντας με πάσα βεβαιότητα πως «μέχρι το Δεκαπενταύγουστο ο ΠΑΟΚ θα είναι δικός μου»!

Ιβάν Σαββίδης – Η διαδρομή

Ο Ιβάν Σαββίδης

Ο Πόντιος από το Ροστόφ έκανε πράξη το όνειρό του: Εκανε τον ΠΑΟΚ δικό του! Η οικονομική δύναμη και κυρίως η αγάπη για τον τόπο του αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον μεγαλύτερο σύλλογο της Μακεδονίας και η αφορμή να αφήσει πίσω του το προβληματικό παρελθόν. Καλώς ή κακώς τα όνειρα των απανταχού ΠΑΟΚτσήδων για ένα ευοίωνο μέλλον, που θα έφερνε τίτλους στην Τούμπα, αυτή τη φορά αποκτούσαν ονοματεπώνυμο.

Τα… χαρμόσυνα νέα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν μέρες πριν στη Θεσσαλονίκη, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι άγνωστοι μέχρι τότε στενοί συνεργάτες του ομογενή επιχειρηματία, έχοντας μια συγκεκριμένη αποστολή: Να τελειώσουν όλες τις διαδικασίες δίχως χρονοτριβή. Ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του Σαββίδη ήταν και η Μαρία Γκοντσαρόβα, η οποία έκτοτε δεν έφυγε ποτέ από τη Θεσσαλονίκη και μέσα σ’ αυτή τη δωδεκαετία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ και σήμερα είναι αντιπρόεδρος και CEO, μετά την αποχώρηση του Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε έναν ΠΑΟΚ στο χείλος του γκρεμού, σχεδόν υπό διάλυση στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία της Ελλάδας. Όχι, μόνο κατόρθωσε να τον βγάλει απ’ την εντατική, αλλά τον επανάφερε στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τον έκανε Πρωταθλητή!

Σ’ αυτή τη δωδεκαετία ο «Δικέφαλος» επέστρεψε στους τίτλους, κατακτώντας τα τελευταία χρόνια ένα αήττητο πρωτάθλημα (2019), το πιο συναρπαστικό, ίσως, πρωτάθλημα (2024) στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και τέσσερα κύπελλα (2017, 2018, 2019, 2021), περισσότερα απ' ότι είχε κατακτήσει τα προηγούμενα 94 χρόνια!

@Photo credits: eurokinissi, PAOK FC, ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.