Ολυμπιακός: Το κλικ του «9,5» Βέλντε για ακόμη πιο υψηλό επίπεδο και το 13-13 (!) των Ερυθρόλευκων στα δύο τελευταία φιλικά

Ολυμπιακός: Το κλικ του «9,5» Βέλντε για ακόμη πιο υψηλό επίπεδο και το 13-13 (!) των Ερυθρόλευκων στα δύο τελευταία φιλικά

Ολυμπιακός: Το κλικ του «9,5» Βέλντε για ακόμη πιο υψηλό επίπεδο και το 13-13 (!) των Ερυθρόλευκων στα δύο τελευταία φιλικά

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta πολλά και διάφορα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι.

Όταν μία ομάδα στα δύο τελευταία της φιλικά φέρνει συνολικό σκορ 7-6 (3-4 από τη Νότιγχαμ στο Καραϊσκάκη και 4-2 επί του Άρη Λεμεσού στην Κύπρο), μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για την εικόνα της.

Ο Ολυμπιακός σε αυτά τα δύο παιχνίδια, τόσο με αντίπαλο από την φανταχτερή Πρέμιερ Λιγκ, όσο και με αντίπαλο από το φτωχικό κυπριακό πρωτάθλημα, όχι απλά έβαλε εφτά γκολ, αλλά έχασε άλλα έξι! Κι όχι απλά έφαγε έξι γκολ, αλλά δέχθηκε άλλες εφτά ευκαιρίες για γκολ! Δηλαδή, μιλάμε για 13 ευκαιρίες υπέρ του και 13 ευκαιρίες εις βάρος του! Από τη μία εξαιρετικά καλή παραγωγή φάσεων για τον ίδιο, από την άλλη υπερβολικά μεγάλος αριθμός φάσεων για τους αντιπάλους του.

Εστιάζοντας περισσότερο στο χθεσινό παιχνίδι, το οποίο παρακολούθησαν αρκετές χιλιάδες Ολυμπιακοί από κοντά, μπορούμε να σταθούμε σε κυρίως δύο πράγματα.

Πρώτον, στο εκπληκτικό ξέσπασμα της ομάδας του Μεντιλίμπαρ, με τα τρία γκολ μέσα σε εφτά λεπτά, από το 16’ έως το 23’! Και κανονικά πρέπει να επεκτείνουμε το χρόνο σπουδαίας επιθετικής δουλειάς της για την ακρίβεια σε 15 λεπτά, από το 11΄έως το 26’, καθώς σε αυτό το διάστημα εκτός των δύο τερμάτων είχε και δύο τεράστιες ευκαιρίες για γκολ σε τετ α τετ των Βέλντε και Μπιέλ.

Δεύτερον, στην τραγική εικόνα της αμυντικά από το 60ο λεπτό (όχι ότι ήταν καλή νωρίτερα) έως και το τελευταίο σφύριγμα της λήξης, με αποκορύφωμα τα δύο γκολ που έφαγε μέσα σε έξι λεπτά, στο 78’ και στο 84’. Αν προσθέσουμε άλλες τέσσερις σπουδαίες ευκαιρίες της κυπριακής ομάδας σε αυτό το τελευταίο ημίωρο του αγώνα, καταλαβαίνουμε τον χαρακτηρισμό «τραγική εικόνα».

Μόνο η πρώτη φορά δεν είναι, και επί Μεντιλίμπαρ εννοώ, που έχουμε δει τον Ολυμπιακό τόσο κακό αμυντικά, αλλά χθες ήταν πραγματικά θλιβερό να βλέπεις κάθε τρεις και λίγο τους γρήγορους επιθετικούς του Άρη να βγαίνουν συνεχώς τετ α τετ με τον άτυχο-τυχερό Αναγνωστόπουλο: άτυχο γιατί είναι ό,τι το χειρότερο αυτή τη συνθήκη, τετ α τετ, για ένα γκολκίπερ, τυχερό γιατί οι παίκτες της κυπριακής ομάδας έχασαν τα περισσότερα και γλίτωσε την καταγραφή ενός πολύ αρνητικού ρεκόρ παθητικού καριέρας μέσα σε ένα ημίχρονο.

Εάν ήμουν στη θέση του Βάσκου δεν θα χαιρόμουν και για ένα ακόμη κομμάτι: την επιπολαιότητα των παικτών του Ολυμπιακού και στο επιθετικό κομμάτι-με μία σοβαρή (γιατί καλή, δημιουργικά, ήταν) εμφάνιση θα είχαμε ένα πραγματικά εντυπωσιακό σκορ.

Θετικός πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού, ξανά, ο Βέλντε. Και μόνο ο απολογισμός του παίζοντας σε τέσσερα φιλικά, στα δύο βασικός (90 και 60 λεπτά) και στα δύο αλλαγή (20λεπτα), τα λέει όλα για κυνηγό: τρία γκολ, τρία δοκάρια (από το ένα προέκυψε τελικά γκολ), ένα κερδισμένο πέναλτι, δύο χαμένες ευκαιρίες και μία ασίστ που δεν έγινε γκολ!!!

ΝΤΑΡΚΟ ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ

Αυτό που λέμε, τι άλλο να ζητήσεις από έναν ακραίο επιθετικό. Κι όμως, μπορείς να ζητήσεις: αν ο προπονητής, με τους Κοβάσεβιτς και Καρεμπέ, μπορέσουν να πείσουν τον Βέλντε για ένα πράγμα, δεδομένα θα ανέβει αγωνιστικά ένα ακόμη επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομάδα και τον ίδιο. Ένα κλικ είναι η διαφορά του επιπέδου που βλέπουμε, από το ακόμη πιο υψηλό επίπεδο. Εννοώ ότι πρέπει να σταματήσει να…παιδεύει την μπάλα, όπως συχνά κάνει με κατάχρηση κατοχής-ντρίμπλας και να γίνει πιο ομαδικός, να μοιράσει την σκέψη του στο γκολ και την ασίστ κι όχι να κάνει τόσο πολύ focus στο πώς θα τελειώνει ο ίδιος τις φάσεις.

Υπήρξε χθες ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, με τον Νορβηγό άσο να βγαίνει στην επίθεση σε θέση για γκολ και να έχει δύο επιλογές: την προφανή, να βγάλει πάσα για γκολ στον παντελώς μόνο του αριστερά Παπακανέλλο και την δεύτερη, να συνεχίσει ο ίδιος, ανενόχλητος από αντιπάλους, και να σουτάρει με το αριστερό. Επέλεξε την τρίτη, μη αποδεκτή, επιλογή, πήγε να μπει στην περιοχή από εκεί που υπήρχαν αντίπαλοι, για να σουτάρει με το δεξί-και κόπηκε εύκολα.

Γιαρεμστσουκ

Πρόκειται για στιγμιότυπο που δεν μπορεί να υπάρχει σε ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Και δη από ένα παίκτη τόσο χαρισματικό. Και φάνηκε στο ίδιο το παιχνίδι με τον Άρη, πόσο μπορεί ο Βέλντε να βοηθήσει και δημιουργικά, με τις τρεις πάσες για γκολ που πέρασε στον Μπιέλ και στον Γιάρεμτσουκ, με τον Ισπανό να αστοχεί για ελάχιστα από ιδανική θέση να σκοράρει και τον Ουκρανό αρχικά να πέφτει ζητώντας πέναλτι αντί να σουτάρει από πολύ καλή θέση και στη συνέχεια να βγαίνει τετ α τετ με τον γκολκίπερ, ο οποίος όμως τον νίκησε-ο επόπτης υπέδειξε οφσάιντ, αλλά λανθασμένα. Επρόκειτο για ιδιοφυείς πάσες, η τελευταία με απίστευτο τακουνάκι.

Παλιά αλεπού ο Μεντιλίμπαρ του άλλαξε θέση του Βέλντε και για πρώτη φορά τον έβαλε όχι στα πλάγια της επίθεσης, αλλά πίσω από τον σέντερ φορ, όπως έκανε πέρυσι κάποιες φορές με τον Γιόβετιτς. Σε ρόλο…9,5ο Βέλντε και έβαζε (είχε γκολάρα και δοκάρι) και έφτιαχνε (τρεις ασίστ άσχετα αν δεν έγιναν γκολ), ενώ πήρε πάλι ουκ ολίγα φάουλ σε καλές θέσεις, καθώς οι αντίπαλοι του δύσκολα μπορεί να τον ανακόψουν αλλιώς. Ίσως δε ο Νορβηγός δώσει και μία καλύτερη λύση στις εκτελέσεις στημένων φάσεων, καθώς δεν ήταν κακές.

Με τον Βέλντε σε αυτό το ρόλο, τον πιο κεντρικό κι όχι στα πλάγια, ο Ολυμπιακός σίγουρα μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος σε ένα μεγάλο αριθμό αγώνων-με τους οπαδούς του ήδη να φτιάχνονται με μία τριάδα Ζέλσον, Βέλντε, Ποντένσε πίσω από τον Ελ Κααμπί!

Άσχετο:

Ολοκληρώθηκαν τα οκτώ φιλικά του Ολυμπιακού κι ο Πασχαλάκης πήρε τον ίδιο χρόνο (τρία ημίχρονα) με τον Μπότη κι ένα ημίχρονο λιγότερο από τον Αναγνωστόπουλο.

ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ

Εν τέλει, ο Μπότης είχε το καλύτερο παθητικό, ένα γκολ! Ο Πασχαλάκης έφαγε δύο γκολ, ο Αναγνωστόπουλος άλλα δύο κι ο Τζολάκης πέντε παίζοντας όμως περισσότερο απ΄ όλους και δη στα δύο πιο δύσκολα φιλικά, με Ρόμα και Νότιγχαμ.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Έκαναν πολλά καλά πράγματα χθες ο Μπιανκόν κι ο Άμπι. Κατ΄αρχάς, είχαν σωτήριες επεμβάσεις, ενώ ο Γάλλος έβγαζε συνεχώς πολύ καλές πάσες για ανάπτυξη, κάθετες, πλάγιες και μακρινές (!) ο δε Άγγλος πέτυχε γκολ.

Και οι δύο όμως είχαν άλλα τόσα απογοητευτικά πράγματα. Με ένα στιγμιότυπο να τρελαίνει, όπως είδαμε, τον προπονητή, καθώς σε βολέ του αντίπαλου γκολκίπερ πήγαν και οι δύο στη σέντρα, στο ημικύκλιο προς την περιοχή του Άρη (!), για να πηδήσουν για κεφαλιά, αφήνοντας άδεια όλη την περιοχή του κέντρου της άμυνας του Ολυμπιακού! Μάλιστα, ο Άμπι έχασε τελικά την κεφαλιά και καθαρά από θέμα τύχης δεν προέκυψε τετ α τετ με τον Πασχαλάκη, γιατί η μπάλα πήγε στον έξω δεξιά της κυπριακής ομάδας που ήταν οφσάιντ κι όχι στον σέντερ φορ που καλύπτονταν από τον Ρόντινεϊ. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς, να σηκώνεις τα χέρια ψηλά, για το πώς ενήργησαν έτσι οι δύο στόπερ του Ολυμπιακού.

μουζακίτης

Ατυχώς οι δυο τους είχαν τραγική συνεργασία και σε μία σέντρα από τα αριστερά, με τον Άμπι να παίρνει κακή θέση και τον Μπιανκόν να χάνει τον αντίπαλο κυνηγό, ενώ τον μάρκαρε σωστά-εδώ το γκολ δεν μπήκε επειδή το τελείωμα του φορ δεν ήταν τόσο καλό για να νικήσει τον Πασχαλάκη. Κι άλλη φάση βγήκε για τον Άρη με κάθετη, αυτή τη φορά, πάσα ανάμεσα τους, αλλά ο κυνηγός αστόχησε.

Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο Μπιανκόν έδωσε πάσα σε αντίπαλο στα πέντε μέτρα, με τον Άμπι να σώζει την εστία προ της γραμμής και μετά από τέσσερα λεπτά τον προπονητή να κάνει αλλαγή τον Γάλλο με τον Κουτσίδη. Κι εμείς να αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν δύο παίκτες, ειδικά θα έλεγα ο Μπιανκόν, να μπορούν να κάνουν τόσα πολλά πολύ καλά και πολύ άσχημα σε ένα παιχνίδι.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.