Ολυμπιακός: Η σημασία της επιστροφής του Ελ Κααμπί και του Έσε

Ολυμπιακός: Η σημασία της επιστροφής του Ελ Κααμπί και του Έσε

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τη σημασία της επιστροφής δύο πολύ βασικών άσων στον Ολυμπιακό.

Ο Ελ Κααμπί κι ο Έσε ήταν κατά την περασμένη σεζόν δύο από τους μακράν πιο βασικούς παίκτες στον Ολυμπιακό, παίζοντας ο καθένας από 50 παιχνίδια και δη 39 και 46 αντίστοιχα σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας.

Η επιστροφή τους λοιπόν την περασμένη εβδομάδα, του Μαροκινού στο φιλικό με τον Άρη Λεμεσού και του Αργεντίνου στο φιλικό με τη Νότιγχαμ, αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για την ομάδα, άσχετα αν δεν προβλήθηκε ανάλογα, λόγω της εύλογης επικέντρωσης του Τύπου στα νέα πρόσωπα, σε συνδυασμό και με τη μεταγραφολογία της εποχής.

Ο Έσε, που ήταν με την Εθνική Κ23 της Αργεντινής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχασε σχεδόν όλη την προετοιμασία των «ερυθρόλευκων», αλλά με το που γύρισε από το Παρίσι ο Μεντιλίμπαρ τον έβαλε αμέσως κόντρα στη Φόρεστ και μάλιστα σε ολόκληρο το 90λεπτο. Άλλωστε, δεν είχε πρόβλημα ρυθμού, αφού έπαιζε με την Αργεντινή, και τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού τον ξέρει.

Η εικόνα του σε γενικές γραμμές ήταν καλή-μέχρι εκεί, όμως, όχι παραπάνω. Θα έλεγα ότι το καινούριο που είδαμε ήταν μία αυτοπεποίθηση και μία ψυχραιμία μεγαλύτερη στο θέμα της κατοχής της μπάλας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού, ίσως εξαιτίας της συμμετοχής του με την Εθνική ομάδα της χώρας του, καθώς, μην ξεχνάμε, ότι μπορεί να μιλάμε για την Κ23, αλλά έπαιξε μαζί με ονόματα όπως οι Οταμέντι της Μπενφίκα, Άλβαρες της Ατλέτικο Μαδρίτης πλέον, Σιμεόνε επίσης της Ατλέτικο, Ρούλι της Μαρσέιγ πιά, Μπελτράν της Φιορεντίνα.

 
ΕΣΕ

Κατά τα άλλα, είδαμε τον Έσε που ξέραμε, να έχει ανακτήσεις, να κόβει και να βοηθάει τους στόπερ, αλλά και να περνάει πάσες μπροστά, να σουτάρει, να πλαγιοκοπεί, έστω κι αν τα έκανε σε ένα βαθμό πιο χαμηλό από αυτόν είχαμε συνηθίσει. Επιπλέον είχε ορισμένα σοβαρά λάθη και ήταν τυχερός που δεν τα πλήρωσε, ειδικά σε μία περίπτωση κακού κοντρόλ και απώλειας της μπάλας, γιατί σφυρίχτηκε φάουλ υπέρ του Ρέτσου, ειδάλλως οι Άγγλοι θα έφευγαν μόνοι τους στην επίθεση. Σε άλλη μία περίπτωση είχε λάθος μπαλιά και έτρεξε να το καλύψει κάνοντας φάουλ και δεχόμενος κίτρινη κάρτα, ενώ σε μία τρίτη φάση έκανε τζάμπα φάουλ βάζοντας τη Φόρεστ στην περιοχή του Τζολάκη. Νομίζω ότι το επίπεδο συγκέντρωσης του δεν ήταν όσο υψηλό έπρεπε.

Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η παρουσία του Ελ Κααμπί έστω για περίπου 22 λεπτά στο φιλικό στην Κύπρο, υπό την έννοια ότι ήταν το πρώτο του διάστημα παιχνιδιού από τότε που γύρισε για να ενταχθεί πάλι στην ομάδα, αλλά εμφάνισε το πρόβλημα τραυματισμού του.

Το καλό είναι πρωτίστως αυτό ακριβώς, ότι…έπαιξε, αφού επί σχεδόν ένα μήνα ήταν συνεχώς στα πιτς. Επίσης καλό ότι μπήκε στις φάσεις-δύο φορές βρέθηκε κοντά στο γκολ, και στη δεύτερη του έγινε ξεκάθαρα πέναλτι στο 92΄, με τον Κύπριο διαιτητή να ενεργεί πατριωτικά και να κάνει πως δεν το βλέπει προφανώς γιατί δεν ήθελε να πάρει το σκορ διαστάσεις συντριβής για την κυπριακή ομάδα. Επιπλέον πρέσαρε όπως ξέρουμε ότι κάνει, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως δεν το έχει ο Γιάρεμτσουκ.

ελ κααμπι

Το κακό είναι ότι έδειξε ακόμη βαρύς σε κάποιες κινήσεις του, κάτι καθόλου παράλογο, υπό την έννοια ότι είχε να παίξει από τις 11 Ιουνίου, με την Εθνική Μαρόκου. Και σίγουρα είχε πολύ κακό τελείωμα σε πραγματικά καλή ευκαιρία, από αυτές που περιμένεις γκολ από σέντερ φορ 30+ γκολ την περασμένη σεζόν. Αλλά το πλασέ του ήταν όχι απλά άστοχο, αλλά πολύ κακό, από εξαιρετική θέση για να σκοράρει, κάτι που ασφαλώς θα του έδινε κι άλλη ψυχολογία για τη συνέχεια.

Όπως κι αν έχει, η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι η επιστροφή τόσο του Ελ Κααμπί, όσο και του Έσε θα βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό. Μην ξεχνάμε ότι στην προετοιμασία, χωρίς αυτούς, αλλά και τους Φορτούνη, Ποντένσε, Όρτα, Κάρμο, Ιμπόρα, Γιόβετιτς, η ομάδα είχε μόλις τους έξι (Τζολάκη, Ρόντινεϊ, Ορτέγκα, Ρέτσο, Τσικίνιο, Μασούρα) από τους 14 πιο σημαντικούς παίκτες του περσινού κορμού της…

Άσχετο: Θα μπορούσε να είναι η (πολύ πλούσια) ομάδα του Κούλη Δουρέκα στη Σαουδική Αραβία, η Νέομ, η επόμενη του Φορτούνη; Πάρα πολύ δύσκολα. Όπως κι αν έχει, πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά τι θα γίνει με την ομάδα του Δώνη και τον Έλληνα άσο. Κι αυτό πλέον δεν θα αργήσει.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο ΠΑΟΚ παίζει απόψε την πρόκριση του στα πλέι οφ και νομίζω ότι αν δεν περάσει ούτε τώρα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα περάσει ποτέ! Όχι ότι είναι αντίπαλος της πλάκας η Μάλμε, αλλά και δεν είναι πολύ δυνατή ομάδα και αρκεί στον ΠΑΟΚ μία οποιαδήποτε νίκη μέσα στην Τούμπα, ακόμη και στα πέναλτι!

Άμα βάλεις κάτω ότι η Μάλμε κατά καιρούς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ έχει αποκλειστεί από αντιπάλους όπως η Ζαλγκίρις, η Φέχερβαρ, η Βαρντάρ και η Τουν, κατανοείς ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να περάσει τη συγκεκριμένη ομάδα, έχοντας πάρει και το 2-2 στη Σουηδία.

Ότι χρειάζεται προσοχή, μεγάλη, χρειάζεται, π.χ. γιατί οι Σουηδοί έχουν τρεις φορές μέσα στη δεκαετία πάρει προκρίσεις έχοντας φέρει ισοπαλίες στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι. Στη ρεβάνς, δηλαδή, έκαναν διπλό. Το 2014 παίζοντας με τη Βέντσπιλς, το 2015 παίζοντας ξανά με τη Ζαλγκίρις και το 2018 κόντρα στη Μίντιλαντ. Και στις τρεις περιπτώσεις η Μάλμε κέρδισε στον επαναληπτικό χωρίς να φάει γκολ, 0-1, 0-1 και 0-2. Αλλά οι αντίπαλοι της δεν ήταν δυνατοί.

ΤΑΙΣΟΝ

Κι είναι αλήθεια ότι η Μάλμε έχει τρεις παρουσίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω της διαδικασίας των καλοκαιρινών προκριματικών, ενώ ο ΠΑΟΚ καμία. Με τελευταία φορά των Σουηδών το 2021, αποκλείοντας εκτός των άλλων τη Ρέϊντζερς και τη Λούντογκορετς, πρώτα όμως κερδίζοντας τους αντιπάλους τους εντός έδρας.

Νομίζω ότι θα έχει και καλή διαιτησία ο ΠΑΟΚ απόψε, οπότε, έχοντας την έδρα και το καλό σκορ του πρώτου αγώνα, όλα καλά, αρκεί φυσικά να παίξει, όχι σούπερ, αλλά όπως πρέπει. Διαφορετικά, με βάση όσα είδαμε στο πρώτο παιχνίδι, πολύ απλά θα αποκλειστεί. Να θυμίσω ότι σε ένα παιχνίδι στο οποίο τα τρία από τα τέσσερα γκολ είχαν μπει από κόρνερ (!), οι Σουηδοί ήταν πολύ πιο επικίνδυνοι, είχαν και δοκάρι και άξιζαν τη νίκη, έχοντας μάλιστα στα πρώτα μόλις 12 λεπτά τρεις ευκαιρίες,

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.