O ΠΑΟΚ κι αυτός που ξέρει πώς κερδίζονται τα καλοκαιρινά προκριματικά…

O ΠΑΟΚ κι αυτός που ξέρει πώς κερδίζονται τα καλοκαιρινά προκριματικά…

O ΠΑΟΚ κι αυτός που ξέρει πώς κερδίζονται τα καλοκαιρινά προκριματικά…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου καταγράφει αντιδράσεις μετά τις πρόσφατες αποτυχίες των ελληνικών ομάδων και επιμένει στον ΠΑΟΚ που ξεκινάει το πρωτάθλημα και «βλέπει» το Europa league.

Πολλοί οι καλοκαιρινοί αποκλεισμοί φέτος για τις ελληνικές ομάδες και… να οι κρίσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το χαμηλό του επίπεδο…

Πέρσι που πέρασαν όλοι και πραγματοποίησαν «εξαιρετικό καλοκαίρι» ήξεραν να προετοιμαστούν ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός και φέτος είναι όλοι άσχετοι; Για άλλη μία φορά ποδόσφαιρο και αναλύσεις με βάση το «δοκάρι και μέσα, δοκάρι κι έξω».

Ρωτάω: Ο ΠΑΟΚ πέρσι που έκανε τρεις προκρίσεις ήξερε και τα είχε κάνει όλα καλά και τέλεια στην αγωνιστική και μεταγραφική του προετοιμασία; Σας διαβεβαιώ ότι το περσινό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ ήταν πολύ-πολύ-πολύ χειρότερο από το φετινό σε επίπεδο κλίματος, οργάνωσης και μεταγραφών. Πέρσι αποθεώθηκαν όλοι επειδή τρεις φορές η Χάιντουκ (ίδιο επίπεδο με τη φετινή Μάλμε) είχε… δοκάρι κι έξω, ενώ φέτος όλα έγιναν «στραβά» επειδή οι Σουηδοί το έβαλαν στο 90+6. Ε, δεν είναι έτσι…

Πέρσι ο Παναθηναϊκός αποθεώθηκε και ήταν… τέλειος επειδή πέρασε τη Μαρσέιγ στα πέναλτι (κι ενώ στο ματς μπορούσε να χάσει 4-0) φέτος το ακριβώς αντίθετο επειδή αποκλείστηκε στα πέναλτι από τον Άγιαξ, στην χειρότερη κλήρωση που θα μπορούσε να έχει. (Ας μη θυμίσω τώρα τι έλεγαν πράσινοι, κίτρινοι, κόκκινοι όταν καταριόμασταν την τύχη μας για τις αλλεπάλληλες κληρώσεις με Άγιαξ και Μπενφίκα και ενώ υπήρχαν τόσοι άλλες πιο βατές ομάδες).

 

Παρεμπιπτόντως, τι κατάντια της κοινωνίας είναι αυτή με την τεράστια ανάγκη να βρεθεί οπωσδήποτε ο ένας «φταίχτης» για να κρεμαστεί όπου μπορεί να «στηθεί κρεμάλα». Τι κακία; Τι μένος για τον έναν (πχ Ντεσπόντοφ, ή Βιλένα ή Στρακόσια).

Προκρίσεις και μεταγραφές

lucescu_intime

Προσέξτε και άλλη αντίφαση: Όλοι μα όλοι οι ποδοσφαιράνθρωποι που έχουν ζήσει αυτή την πολύ ιδιαίτερη δοκιμασία των καλοκαιρινών προκριματικών, στην οποία όσο πιο πολλά ματς παίζεις τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχεις να πετύχεις, έχουν καταλήξει στο ότι… αν ένα μυστικό υπάρχει, αυτό έχει να κάνει με τις ΛΙΓΕΣ αλλαγές του ρόστερ που τελείωσε την περασμένη χρονιά. Κι όμως… Ενώ όλοι το αποδέχονται, μετά από κάθε αποκλεισμό το βασικό επιχείρημα που «εξηγεί» την αποτυχία είναι… «οι μεταγραφές που δεν έγιναν». Λες και οι μεταγραφές μπορούν να μπουν αμέσως στο σύνολο, να λύσουν τα προβλήματα και να εγγυηθούν τις προκρίσεις. (Έχε πλάκα να μου γράψει κανείς για τον Εμπαπέ και το πώς μπήκε στη Ρεάλ…).

Κι εδώ ισχύει ότι η έλλειψη γνώσης για το τι είναι ποδόσφαιρο και πόσοι παράγοντες επηρεάζουν την σωστή λειτουργία μίας ομάδας, μας οδηγούν να σκεφτόμαστε ότι… «η εύκολη ή η μοναδική λύση για όλα τα προβλήματα είναι οι μεταγραφές».

Πάμε πάλι…

Συμβόλαιο με τη νίκη και την επιτυχία δεν υπογράφει κανείς. Πολύ περισσότερο, ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει τον σίγουρο τρόπο επιτυχίας στα καλοκαιρινά προκριματικά της όποιας διοργάνωσης, δηλαδή στο απόλυτο ξεκίνημα της σεζόν. Το έχουμε βιώσει τόσες και τόσες φορές. Αυτοί οι καλοκαιρινοί αγώνες είναι τρομερά δύσκολοι γιατί παίζεις πάρα πολλά (αγωνιστικά, ψυχολογικά, οικονομικά) στο ξεκίνημα, όπου αποκλείεται να είσαι πανέτοιμος και να πιάσεις την απόδοση που θα έχεις τον Νοέμβριο ή τον Φεβρουάριο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πετύχεις σε αυτά, είναι να ΜΗΝ παίξεις και να κερδίσεις απευθείας το ευρωπαϊκό εισιτήριο, κάτι που η UEFA έχει φροντίσει για τους «μεγάλους» της Ευρώπης, τους οποίους αν τους άφηνε να παίζουν και το καλοκαίρι, θα είχαμε πολλά γέλια και κλάματα με το ποιοι θα συμμετείχαν μετέπειτα στους ομίλους.

Ένα ακόμη δεδομένο για τα προκριματικά: Τρεις σερί προκρίσεις σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ διοργάνωση, είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ δύσκολο να πετύχει η οποιαδήποτε ομάδα. Όποιος πάει για τρεις προκρίσεις είναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ αουτσάιντερ, είτε συμμετέχει στους ισχυρούς των κληρώσεων είτε στους αδύναμους. Είναι ποδόσφαιρο, είναι ρεαλισμός, είναι και μαθηματικά με πιθανότητες.

Από εκεί και πέρα, καλώς ή κακώς τα καλοκαιρινά παιχνίδια φέρνουν τις ομάδες πιο κοντά αφού οι διαφορές τους δεν μπορούν να γίνουν ευδιάκριτες από τόσο νωρίς. Σε ένα ποσοστό 70-80% οι αγώνες και οι προκρίσεις κρίνονται στις λεπτομέρειες, ανεξάρτητα από το ranking των αντιπάλων.

Δεν έχει καμία μα καμία σχέση το πρωτάθλημα και η πορεία μίας ομάδας όπου λίγο ή πολύ θα πάρει ό τι της αξίζει σε 30-36 ματς, από τις λεπτομέρειες που κρίνουν καλοκαιρινές αναμετρήσεις, όπου οι περισσότεροι (εκτός των βορείων) είναι εκ των πραγμάτων ανέτοιμοι και ανήμποροι να φθάσουν στο επίπεδο που ορίζει το ταβάνι τους και θα βρίσκονται μετά από 2-3-4 μήνες δράσης.

Πως αυξάνεις τις πιθανότητες

Άρα… Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ τα έκανε όλα «καλά» πέρσι που πέτυχε τρεις προκρίσεις και δεν τα κάνει όλα στραβά φέτος που έχει έναν αποκλεισμό και έχασε τον μεγάλο του στόχο. Ο Παναθηναϊκός τα ίδια. Στην ΑΕΚ υπάρχει σαφώς μία καθαρά ποδοσφαιρική κρίση εδώ και μήνες και εκτιμώ ότι δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Καταλήγω και με βάση την εμπειρία χρόνων σε αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι των προκριματικών, συμπεραίνω:

- Ό τι και αν κάνεις σε αυτά τα καλοκαιρινά ματς, το έργο σου είναι εξ ορισμού δύσκολο, ειδικά αν έχεις στόχο που επιβάλει τρεις προκρίσεις.

- Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει σε απόλυτο βαθμό, αλλά είσαι υποχρεωμένος σε αυτά τα ματς να εμφανιστείς με ΛΙΓΕΣ αλλαγές σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

- Είναι μάταιο να πιστεύεις ότι οι μεταγραφές θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε αυτά τα ματς και ανόητο να θεωρείς ότι όσο πιο πολλές μεταγραφές κάνεις, τόσο πιο πολλές ελπίδες επιτυχίας έχεις

- Εννοείται ότι και σε αυτή τη διαδικασία εκπονείς ένα πλάνο με διάφορες κινήσεις που πρέπει να πραγματοποιήσεις μέσα στα πλαίσια σεβασμού του ποδοσφαίρου και των αρχών του, με τι στόχο; Όχι να διασφαλίσεις την πρόκριση, αλλά για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου.

- Επαγγελματική, προσωπική προετοιμασία των αθλητών ακόμη και πριν την προετοιμασία της ομάδας

- Πείνα και λύσσα για κάθε στόχο χωρίς εφησυχασμούς

- Εξειδικευμένη προετοιμασία στο σώμα, στην τακτική και στο μυαλό όλης της ομάδας

- Οργάνωση, συνεννόηση και κοινή συμπόρευση ιδιοκτησίας- διοίκησης- τεχνικής ηγεσίας-παικτών για τον στόχο και τον δρόμο προς αυτόν

- Λίγες και στοχευμένες μεταγραφές όσο γίνεται πιο νωρίς, εκεί που πονάει η ομάδα με στόχο να ανεβάσει το ταβάνι της

- Καλό κλίμα, καθαρό μυαλό κυρίως από τον προπονητή που συνδέεται άμεσα με όλους και θετική αύρα μέσα και γύρω από το γκρουπ, κάτι που θα βοηθήσει μεταξύ άλλων ώστε οι στιγμές στους αγώνες να έρθουν προς τα εσένα με βάση τις αποφάσεις που θα πάρουν οι πρωταγωνιστές. Στον πάγκο και στον αγωνιστικό χώρο.

-Εννοείται ότι χρειάζεται και λίγη τύχη στις κληρώσεις είτε είσαι στους δυνατούς, είτε στους αδύναμους, έτσι ώστε ο αντίπαλος που θα πέσεις να σου αφήνει όσο γίνεται πιο πολλά περιθώρια για να κάνεις το παιχνίδι σου και να έχεις αρκετές ελπίδες.

Τα «παλεύεις» όλα αυτά και κάπως έτσι αυξάνεις τις πιθανότητες να πάρεις τα ματς της μίας βραδιάς.

* Όπως έγραψα και προχθές για τον ΠΑΟΚ νιώθω ότι σε πολλά από τα παραπάνω δεν τα κατάφερε όσο καλύτερα μπορούσε και έτσι δεν δημιούργησε τις περισσότερες δυνατές προοπτικές απέναντι σε μία ομάδα που δυστυχώς ήταν πολύ πιο έτοιμη και τελικά εμφανίστηκε καλύτερη στα δύο παιχνίδια. Άρα… Ακόμη και αν ο ΠΑΟΚ περνούσε στο τέλος, προφανώς τα ίδια θα ίσχυαν με τις αδυναμίες και τις παραλείψεις του Οργανισμού πριν τους αγώνες. Απλά θα καλύπτονταν, θα κέρδιζε χρόνο η ομάδα και πιθανώς να εμφανίζονταν καλύτερη στη συνέχεια όπως ακριβώς έγινε και πέρσι.

paok_intime_5.

Το πρωτάθλημα και οι αντοχές

Από σήμερα οι ομάδες μπαίνουν και στην μάχη πρωταθλήματος εκεί όπου έχουμε μερικά δεδομένα.

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει από σήμερα, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξεπεράσουν ένα σοκ, η ΑΕΚ είναι στα χαμένα… Το ότι οι τέσσερις ξεκινούν τον Αύγουστο σε αυτές τις συνθήκες, μας δείχνει πολλά και για το πώς θα τελειώσουν; Δύσκολα… (Είναι εντελώς ανόητο και δείχνει τεράστια αμπαλοσύνη, να πιστεύεις ότι αυτό που έδειξε μία ομάδα τον Ιούλιο θα την χαρακτηρίζει σε όλη τη χρονιά).

Είναι 36 αγώνες! Μεγάλη διάρκεια και όλοι θα κριθούν στα καλά, στα πολλά και στις κρίσεις. Ποιος θα αντέξει; Θυμάστε πόσες διακυμάνσεις σημειώθηκαν πέρσι και πόσο μεγάλο αουτσάιντερ ήταν ο ΠΑΟΚ από τον Οκτώβριο μέχρι και τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε; Στο τέλος όμως είχε τόσο μεγάλη δύναμη στο μυαλό. Για να δούμε και φέτος όπου μάλλον θα παίξει στο πιο δύσκολο Europa League. Εκεί που -αν περάσει- θα μετρηθεί καλύτερα και θα δει πιο καθαρά τις αδυναμίες του για να κάνει βήματα προς το πιο υψηλό επίπεδο. Ας το δούμε κι αυτό ως ένα κέρδος…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.