Αντρες Ρόα: Ο «Μικρός Πρίγκιπας» που σκοράρει χωρίς να βλέπει (vid)

Γιώργος Ντυμένος
roa

bet365

Ο Αντρες Ρόα που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα από τον Παναιτωλικό πέτυχε το 2018 ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αργεντινή. Στην Ντεπορτίβο Κάλι τον αποκαλούσαν «Ροαλντίνιο».

Στην ποδοσφαιρική μας «πραγματικότητά» θα μπει άμεσα ο Αντρες Ρόα, καθώς προβάλει ως ζήτημα ωρών να ανακοινωθεί ως νέος παίκτης του Παναιτωλικού και μόλις συμβεί αυτό θα «ντυθεί» στα «κυανοκίτρινα».

Ο διεθνής Κολομβιανός μεσοεπιθετικός διακρίνεται για τις δημιουργικές αλλά και «εκτελεστικές» του ικανότητες, προέρχεται από καλή σεζόν με την Ουρακάν και αυτόματα προβάλει ως μία άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Νew entry λοιπόν, αξίζει να τον γνωρίσουμε μέσω ενός 10λόγου.

1) Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου στην παραθαλάσσια πόλη Σαμπαναλάργκα, οι γονείς του ονομάζονται Κάρλος Ρόα Μερκάντο και Ζαμίρα Εστράντα Μοράλες και έχει δύο αδερφούς.

 

2) Το σπίτι του μεγάλωσε βρίσκεται απέναντι από το «Campo Bolívar», το γήπεδο της περιοχής και εύλογα πιτσιρικάς ήταν εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν είναι τυχαίο πως και τα τρία αγόρια της φαμίλιας ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο και μάλιστα με τον κατά δύο έτη μικρότερο Χουάν Καμίλο Ρόα που πλέον αγωνίζεται στην εκεί Τζαγκουάρες έπαιξε στο παρελθόν πέντε φορές αντίπαλος στην πρώτη κατηγορία της χώρας τους. Για την ιστορία παραμένει αήττητος (3 νίκες-2 ισοπαλίες).

3) Ξεκίνησε από τοπικές ομάδες και έπαιζε πάντα στη μεσοεπιθετική γραμμή. Τον «ανακάλυψε» σε ηλικία 16 ετών ο Αγκουστίν Καριζαμπάλο που εισηγήθηκε στην Ντεπορτίβο Κάλι να τον αποκτήσει. Ο συγκεκριμένος σκάουτερ είναι κάτι σαν «θρύλος» για το ποδόσφαιρο της Κολομβίας και για περίπου 30 χρόνια εργάζονταν στις κορυφαίες ομάδες της πατρίδας τους. Μεταξύ άλλων ήταν αυτός που πήγε τον Λουίς Μουριέλ στην Ντεπορτίβο Κάλι και τον Χουάν Κουαδράδο στη Μεντεγίν, ενώ το 2018 γράφονταν στον εκεί Τύπο πως η αποστολή της Εθνικής Ομάδας της Κολομβίας που συμμετείχε στο τότε Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν κατά το ήμισυ δικό του «δημιούργημα», αφού πολλοί παίκτες πήγαν στους «μεγάλους» μετά από προσωπική του παρότρυνση, όταν και τους είδε πιτσιρικάδες εν δράση.

4) Επειδή η «πολιτική» της Ντεπορτίβο Κάλι είναι να στέλνει τους νεαρούς της δανεικούς ώστε να «ψηθούν», πέρασε τις επόμενες 2-3 σεζόν στις μικρές κατηγορίες όπου και ξεχώρισε. Με την Αουτόνομα για παράδειγμα πανηγύρισε τίτλο και άνοδο και έτσι το 2015 αποφασίστηκε να επιστρέψει στο «Estadio Deportivo Cali» όπου και «μονιμοποιήθηκε». Το ίδιο έτος πήρε το πρωτάθλημα Απερτούρα, ενώ η κατά τεκμήριο κορυφαία του εμφάνιση με το club ήταν στις 12 Απριλίου του 2017, όταν βρήκε δις στόχο στο 3-3 με την «αιώνια αντίπαλο» Αμέρικα ντε Κάλι, στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης.

5) Οι εντός των συνόρων εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών ομάδων από το εξωτερικό. Το 2018 πήγε στην Αργεντινή ως δανεικός στην Ουρακάν και ένα χρόνο μετά στην Ιντεπεντιέντε, η οποία έδωσε αρχικά «ενοίκιο» ύψους 815.000 ευρώ και μερικούς μήνες μετά ενεργοποίησε το buy in του που ανέρχονταν σε περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσε στο 80% των δικαιωμάτων του.

6) Στο club έμεινε μέχρι το 2020, οπότε και συνέχισε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς και ύστερα από ένα εξάμηνο στη Σαουδική Αραβία για λογαριασμό της Αλ Μπατίν, επέστρεψε στην Ουρακάν όπου και ήταν μέχρι και πρότινος.

7) Αθροιστικά μετρά 308 επαγγελματικές συμμετοχές όπου εξ' αυτών οι 35 είναι στις διασυλλογικές διοργανώσεις της Λατινικής Αμερικής (Libertadores, Copa Sudamericana), όπου σημείωσε 32 γκολ και έδωσε 22 ασίστ.

8) Από όλα τα τέρματά του εκείνο που «κλέβει» την παράσταση είναι της 18ης Σεπτεμβρίου του 2018, όταν με τη φανέλα της Ουρακάν βρήκε χωρίς να βλέπει δίχτυα κόντρα στην Μπάνφινλτ! Πιο συγκεκριμένα, στο φινάλε της αναμέτρησης ξεπετάχθηκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, απέφυγε τον συμπατριώτη του πορτιέρε Ιβάν Αρμπολέδα και πλάσαρε εύστοχα, παρότι πριν «εκτελέσει» γύρισε το κεφάλι του σε άλλη κατεύθυνση. Ηταν εύλογο λοιπόν που γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους της ομάδας όπως και τον Τύπο.

Πάντως μακράν το πιο κρίσιμο γκολ του, μέχρι το επόμενο φυσικά, είναι ένα που πέτυχε τον Ιούνιο του 2015 με την Ντεπορτίβο Κάλι, όταν διαμόρφωσε το μετέπειτα final 1-1 απέναντι στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, στον 2ο μεταξύ τους τελικό της λίγκας. Ετσι το club του πήρε τον τίτλο, λόγω του 2-0 που επικράτησε στον 1ο.

9) Ο Ρόα είναι διεθνής με τις «μικρές» Εθνικές της χώρας του και ο Χοσέ Πέκερμαν του έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί και στην Ανδρών. Το 2016 τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της που συμμετείχε στο τότε Κόπα Αμέρικα των ΗΠΑ, όπου με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα κατέκτησε την 3η θέση. Ναι μεν δεν έπαιξε στο τουρνουά αλλά παρέμεινε στις κλήσεις του προπονητή του και τελικά ντεμπουτάρισε το 2018, σε φιλικά που έδωσε τότε η Κολομβία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου όμως δεν συμμετείχε. Παράλληλα ήταν το 2016 με την Ολυμπιακή Ομάδα της χώρας του στους αγώνες του Ρίο, όπου και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

10) Τον φωνάζουν «Μικρό Πρίγκιπα» με αφορμή το «σουλούπι» του και τις ηγετικές του ικανότητες, ενώ όταν ήταν στην Ντεπορτίβο Κάλι πολλοί τον αποκαλούσαν «Ροαλντίνιο» που παραπέμπει στον τεράστιο Ρολαλντίνιο. Ο λόγος; Η πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα