Παναθηναϊκός: Μία απαράδεκτη εικόνα, το πρόβλημα, οι δύο παίκτες κλάσης και η τιμωρία για το άκυρο γκολ
Δεδομένο πρώτο: Από την ανακοίνωση της ενδεκάδας, η τριπλέτα της μεσαίας γραμμής για το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, μία ομάδα που έχει άριστη οργάνωση πίσω από την μπάλα και περιμένει «χαμηλά» για να καταστρέψει παιχνίδι και να παίξει στο χώρο, δημιούργησε το ερωτηματικό για το αν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε αυτό το ματς. Ζέκα στο 6, Μαξίμοβιτς στο 8, Βιλένα στο 10. Η ίδια τριπλέτα κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή στο διάστημα που έπαιξε στην Johan Cruyff Arena απέναντι στον Άγιαξ αλλά εκείνο το παιχνίδι είχε εντελώς διαφορετική μορφή με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Μία μορφή που τους ταίριαζε, μία μορφή που ζητούσε άλλα πράγματα. Έχοντας δύο παίκτες πάνω κάτω ''ίδιους'', με τα δημιουργικά τους χαρίσματα να μην είναι αναπτυγμένα(Ζέκα και Μαξίμοβιτς) και τον Βιλένα σε πολύ κακό βράδυ(κανόνας και όχι εξαίρεση πλέον), ο Παναθηναϊκός λειτούργησε με μεγάλα προβλήματα στον άξονα, δεν πήρε τίποτα παραγωγικά και στο αμυντικό transition είχε ζητήματα. Δεν ήταν λάθος οι εννιά αλλαγές από τον Ντιέγκο Αλόνσο. Εξάλλου αυτοί που έριξε στο χορτάρι είναι σημαντικά κομμάτια της ομάδας. Ο Λοντίγκιν, ο Μαξ, ο Τετέ, ο Μαξίμοβιτς, ο Σένκεφελντ. Δεν έβαλε τον Κάτρη, τον Φικάι και τον Νταμπίζα στο αρχικό σχήμα. Τούτο που δεν του βγήκε καθόλου του Ουρουγουανού τεχνικού ήταν η σύνθεση στη μεσαία γραμμή.
Δεδομένο δεύτερο: Η εικόνα του Παναθηναϊκού με εξαίρεση το μικρό διάστημα από το 30' μέχρι και το 45', ήταν απαράδεκτη. Απογοητευτική. Σοκαριστική. Στα προηγούμενα τέσσερα επίσημα παιχνίδια το Τριφύλλι δεν είχε δείξει τέτοια δείγματα. Δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει. Καμία. Όταν έχεις να πάρεις 14 χρόνια το πρωτάθλημα, όταν ξεκινάς τις υποχρεώσεις σου στον μεγάλο σου στόχο(αυτοσκοπό), δεν είναι δυνατόν να μην είσαι πνευματικά «εκεί». Όπου και αν είσαι, είτε στο Άμστερνταμ, είτε στο Λανς, είτε να έχεις επηρεαστεί από το άδειο ΟΑΚΑ. Δεν υπήρξε κανείς, πραγματικά κανείς, με εξαίρεση τον Τετέ, που να διασώθηκε με την απόδοσή του σε ατομικό επίπεδο. Κανείς.
Δεδομένο τρίτο: Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο δεν άκουσε τα «καμπανάκια» από τις αμυντικές του μεταβάσεις και τα δεδομένα άλλαξαν ολοκληρωτικά στη φάση του 51'. Ο Ζέκα έκανε ένα λάθος ανεπίτρεπτο για την εμπειρία του. Το μοναδικό που δεν πρέπει να κάνεις εκεί είναι να αποβληθείς. Ο Κρεσπί είναι, στη τελική άστον να πλασάρει τον Λοντίγκιν. Και ας το βάλει στη χειρότερη. Άλλο το 11vs11 και άλλο το 10vs11, που για να... πληρωθεί στο φουλ το λάθος, ο Κρεσπί ευστόχησε στην εκτέλεση του φάουλ. Ο Σένκεφελντ αντί να βάλει το κεφάλι του ή έστω το σώμα του, προσπαθεί να... αποφύγει την μπάλα, ο Λοντίγκιν δεν έχει την καλύτερη δυνατή αντίδραση και από το πουθενά: αριθμητικό μειονέκτημα και πίσω στο σκορ.
Δεδομένο τέταρτο: Χωρίς καμία διάθεση να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη εικόνα του Παναθηναϊκού, το γκολ αυτό δεν έπρεπε να μετρήσει. Με την εμφάνιση του Τριφυλλιού, το πιο πιθανό είναι να το δεχόταν αργότερα, αλλά ας ήταν με γκολ κανονικό. Ο Σιδηρόπουλος αγνοεί τον κανονισμό για την απόσταση ενός μέτρου στο τείχος, ο Άνταμ έχει ''κολλήσει'' πάνω στον Σένκεφελντ. Θα έπρεπε να είναι στο ένα μέτρο. Δεν ήταν. Έμμεσο υπέρ του Παναθηναϊκού λέει ο κανονισμός. Αντί αυτού είχαμε γκολ για τον Αστέρα. Ο Τσαγκαράκης στο VAR δεν τον ειδοποίησε, αν και όπως προέκυψε το VAR σε εκείνο το σημείο ήταν εκτός λειτουργίας. Καλή σεζόν να έχουμε. Ξεκινήσαμε τα... περίεργα με το καλημέρα και ενώ σε ένα άλλο γήπεδο, στη Τούμπα, ο ΠΑΟΚ πήρε δύο πέναλτι μέσω του VAR, το ένα πιο αμφισβητούμενο από το άλλο. Για να είμαστε ευγενικοί. Αν αυτά τα πέναλτι τα είχε πάρει ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός(πριν την συμμαχία), αυτά που θα διαβάζαμε δεν θα είχαν προηγούμενο. Τώρα ήταν απλά η... καρδιά του πρωταθλητή. Για να μπούμε και την ουσία: Η πολυδιαφημισμένη made in France ΚΕΔ θα πρέπει να τιμωρήσει παραδειγματικά και τον Σιδηρόπουλο και τον Τσαγκαράκη για την αλλοίωση της εικόνας του παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η χρονιά θα έχει ξεκινήσει με το χειρότερο δυνατό δείγμα γραφής...
Δεδομένο πέμπτο: Πίσω στα δικά μας τα ποδοσφαιρικά. Ο Παναθηναϊκός δεν γκέλαρε κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης επειδή δεν έχει πάρει ακόμη αριστερό εξτρέμ, αλλά ο Αλόνσο θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του, εδώ και πολύ καιρό, παίκτη τοπ στη θέση αυτή. Να έχει γεμάτο το «οπλοστάσιο». Φτάσαμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και σε μία θέση που ο σύλλογος ήξερε από τον Ιανουάριο πως θα χάσει τον Μπερνάρντ, έναν υψηλότατου επιπέδου παίκτη, δεν έχει φέρει ακόμη τον αντικαταστάτη του. Έπαιξε και θα παίξει σε όλα τα προκριματικά της Ευρώπης χωρίς μεταγραφή στη θέση αυτή και ενώ ήταν απόλυτη προτεραιότητα. Αν εκτός από τον Τετέ, είχε έρθει ένας «Μπερνάρντ», οι «πράσινοι» θα είχαν λίγες πιθανότητες παραπάνω να περάσουν τον Άγιαξ, λίγες πιθανότητες παραπάνω να περάσουν το εμπόδιο της Λανς.
Από κει και πέρα, το έχω αναφέρει στο ραδιόφωνο, να το γράψουμε κι εδώ, προφανώς. Ο Παναθηναϊκός όσον αφορά τις λύσεις στο «8» βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν και πέρσι, στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Έψαχνε κάποιον εκεί που θα του κάνει την διαφορά, κάποιον με ταχύτητα, ένταση, δημιουργία. Πήρε τον Βιλένα. Θεωρητικά μία πολύ καλή κίνηση. Αν βρείτε έστω κι έναν να «κράζει» εκείνη την εποχή, θα σας βγάλω το καπέλο. Μην ψάχνετε, δεν θα βρείτε. Η θεωρεία, όμως, από την πράξη, απέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο Βιλένα όχι μόνο δεν έκανε την διαφορά στο Τριφύλλι αλλά είναι απογοητευτικός. Όπως και χθες. Μακριά από τις γραφικότητες και τις ανθρωποφαγίες, ο Ολλανδός δεν είναι αυτός που είχε ανάγκη η ομάδα. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να βοηθήσει, όποιο και αν είναι το πρόβλημα. Είτε ποδοσφαιρικό είτε ψυχολογικό.
Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από έναν «Πινέδα», από έναν «Τσικίνιο», από κάποιον που δεν θα έχει ως μέλημα να πασάρει δίπλα, να καλύψει χώρους, να κάνει τα απαραίτητα. Εκεί θέλει κάποιον που θα τρέξει με την μπάλα, θα δώσει ταχύτητα, θα πατήσει στην αντίπαλη περιοχή, θα σκοράρει, θα δημιουργήσει. Δεν έχει τέτοιο ποδοσφαιριστή στο «8». Ο Μαξίμοβιτς δεν είναι «8», ο Αράο δεν είναι, ο Ζέκα επίσης, ο Τσέριν είναι «8» απόλυτα αναγκαίος αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που αναφέραμε παραπάνω.
Δεδομένο έκτο: Ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος, απαράδεκτος, απογοητευτικός. Το πρωτάθλημα, όμως, τώρα ξεκίνησε και αυτό το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Ακολουθούν τα παιχνίδια με την Λανς, την Καλλιθέα και τον Λεβαδειακό. Η πρόκριση και το 2/2 είναι μονόδρομος για το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο. Το ξεκίνημα με το... αριστερό στο πρωτάθλημα δεν φέρνει το τέλος του κόσμου στις 20 Αυγούστου. Η εικόνα, όμως, ήταν ένα δυνατό «καμπανάκι», το οποίο άπαντες εντός του οργανισμού θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.