Τα φαβορί για το πρωτάθλημα

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τα φαβορί για το πρωτάθλημα

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος ρίχνει μια ματιά στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος και κάνει τις εκτιμήσεις του…

Ο Ολυμπιακός είναι σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες (όλες) το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε τέτοιο βαθμό που η δική του απόδοση να είναι πάνω κάτω στο διπλασιασμό των χρημάτων αυτού που θα ποντάρει επάνω του, ενώ η απόδοση της επόμενης ομάδας, της ΑΕΚ δηλαδή αγγίζει τον τετραπλασιασμό των χρημάτων. Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ ακολουθεί με απόδοση περίπου στο 5 και ο Παναθηναϊκός είναι πιο πίσω με αποδόσεις που ξεπερνούν και το 6…

Προφανώς και οι μπουκ ξέρουν τη δουλειά τους. Προφανώς και οι αποδόσεις αυτές δεν βγαίνουν τυχαία και φυσικά το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι το μόνο που ο νυν πρωταθλητής δεν είναι φαβορί και για το επόμενο πρωτάθλημα, όπως πιστεύουν ότι ισχύει αρκετοί.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να αξιολογήσω τους μπουκ λοιπόν, ούτε να τους ερμηνεύσω, αλλά θα δω τα αγωνιστικά στοιχεία των τεσσάρων φαβορί, αφού ο Αρης που ακολουθεί στις εκτιμήσεις φτάνει ακόμη και σε αποδόσεις που ξεπερνούν το 100 για την κατάκτηση του τίτλου… Το γενικό σχόλιο σήμερα 19 Αυγούστου είναι ότι όλοι έχουν ζητήματα και σχεδιασμού και οργάνωσης παιχνιδιού.

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ ήθελε με βάση την επιθυμία του προπονητή του να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές στο ρόστερ. Αν ρωτούσες τον Λουτσέσκου θα σου έλεγε ότι δεν θέλει να φύγει κανείς. Ούτε καν ο Σαμάτα και η ομάδα να έπαιρνε έναν φορ, έναν εξτρέμ τον Καμαρά και τέλος. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη χτυπιέται κάτω για να επιστρέψει ο Μεϊτέ. Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν μπορούσε να συμβεί και μάλιστα τώρα που ήρθε ο αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ πάμε σε μία τελική ευθεία στην οποία ο ΠΑΟΚ θα παραχωρήσει δύο στόπερ (Κουλιεράκη και Εκόνγκ) και ακόμη αναζητεί εξάρι. Και θα δούμε και τι άλλο μπορεί να του φέρει το φινάλε του καλοκαιριού. Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ σοβαρά ζητήματα στην ανασταλτική λειτουργία του. Θα τα λύσουν οι δύο στόπερ και το ένα εξάρι; Όχι από μόνοι τους, αλλά σίγουρα αν είναι οι κατάλληλοι και προσαρμοστούν γρήγορα θα βοηθήσουν. Ο Νάσμπεργκ δεν θα έπρεπε να είναι στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, μένει εδώ και μήνες λόγω της ανασφάλειας του Λουτσέσκου με τα νέα πρόσωπα. Δεν τις μπορεί ρε παιδί μου ο Ρουμάνος τις μεταγραφές, δεν αντέχει τα νέα πρόσωπα. Τρία - τέσσερα έχει σε όλο το ρόστερ του ΠΑΟΚ φέτος και μας είπε και το πιστεύει ακράδαντα, ότι λόγω αυτών των προσώπων η ομάδα χτίζεται από την αρχή. Κι’ ας είναι πρόσωπα που δεδομένα θα βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ περισσότερο από αυτούς που είχε. Πιστεύει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει περισσότερα πράγματα από Τσάλοφ και Τοσουντάλι για παράδειγμα, από όσα πήρε πέρυσι από Σαμάτα και Τόμας; Παρά ταύτα ο Λουτσέσκου δυσκολεύεται αφάνταστα. Θέλει το χρόνο του ο Ρουμάνος, συνεπώς για ΠΑΟΚ με τις τόσες μεταγραφικές εκκρεμότητες θα καταλάβουμε που το πάει από τον Οκτώβριο και μετά.

 

Ο Κυπελλούχος Παναθηναϊκός αλλάζει πολύ. Περισσότερο από κάθε άλλον, κυρίως γιατί έχει νέο προπονητή και είναι ο μόνος που άλλαξε τεχνικό. Ο Αλόνσο θέλει χρόνο όπως κάθε νέος προπονητής. Θέλει χρόνο να μάθει, να τον μάθουν και να μεταφέρει τον τρόπο παιχνιδιού του, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι και αρκετά διαφορετικός. Αυτός ο χρόνος που δεν έχει του κόστισε ήδη 3 βαθμούς. Εμείς ξέραμε τι εστί Αστέρας, ο Αλόνσο όχι, εμείς υποψιαζόμασταν ότι Ζέκα, Μαξίμοβιτς, Βιλένα ως τριάδα στα χαφ δεν θα λειτουργήσει, ο Αλόνσο το διαπίστωσε μέσα στο ματς… Επιπλέον ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει αρκετά και σε πρόσωπα. Μαξ, Ινγκασον, Μαξίμοβιτς, Τετέ και τουλάχιστον ένας ακόμη που θα έρθει θα είναι βασικοί. Νέος προπονητής, νέοι παίκτες οι μισοί της ενδεκάδας, συνεπώς αυτός κι’ αν χρειάζεται χρόνο και μάλιστα περισσότερο από όλους. Τα πρώτα δείγματα στα δικά μου μάτια είναι θετικά και από τους παίκτες που ήρθαν και από τον προπονητή, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται είναι τόσος που λογικά τον αφήνει πίσω στις εκτιμήσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτή η κουβέντα για τον Παναθηναϊκό μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τον Δεκέμβριο και μετά, αν έχει αντέξει ως τότε φυσικά…

Ο ευρωπαίος Ολυμπιακός θεωρείται το μεγάλο φαβορί κι’ ας έχει δύο χρόνια να πάρει πρωτάθλημα. Θα συμφωνούσα ή θα συμφωνήσω αν τελικά δεν χρειαστεί να αλλάξει τόσο πολύ όσο είναι αλλαγμένος σήμερα. Τον Μάιο μπήκε ο στόχος να μείνουν οπωσδήποτε στην ομάδα οι Κάρμο, Ποντένσε, Φορτούνης, Ορτα, Ελ Καμπί. Για την ώρα έχει μείνει μόνο ο τελευταίος. Αν όντως τελικά μείνουν και οι Ποντένσε, Κάρμο, όπως γράφεται εσχάτως η κουβέντα μπορεί να αλλάξει αρκετά. Ο Ολυμπιακός όσο κι’ αν μοιάζει εξαιρετική μεταγραφή ο Βέλντε, έχει μεγάλο μειονέκτημα σε σχέση με την περσινή ομάδα στην δημιουργία. Ας δει κάποιος τα νούμερα των Ποντένσε, Φορτούνη και Ορτα την περσινή σεζόν κι’ ας απαντήσει αν μπορεί να τα καλύψει ο Βέλντε η ο Μαρτίνς που λογικά φέτος θα είναι πολύ καλύτερος… Και στέκομαι στους περσινούς, διότι δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Ο Ολυμπιακός θα πάρει σίγουρα εξτρέμ. Είναι άλλο να πάρει τον Ποντένσε που έρχεται Παρασκευή και Κυριακή παίζει βασικός και είναι άλλο να πάρει κάποιον που θα τον περιμένουμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ή και Νοεμβρίου για να προσαρμοστεί. Πάντως και στα δικά μου μάτια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σήμερα ο Ολυμπιακός θα έμοιαζε φαβορί.

Η εκτός Ευρώπης ΑΕΚ; Εδώ το πράγμα έχει ξεφύγει αρκετά. Από την γκρίνια πήγαμε στην αποθέωση λόγω κάποιων πολύ καλών μεταγραφών και μετά περάσαμε στην απόλυτη απαξίωση. Τρέλα κανονική. Η ΑΕΚ σήμερα μεσοεπιθετικά έχει το ποιοτικότερο και πιο γεμάτο ρόστερ. Με ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό του σέντερ φορ, που δεν έχει δεύτερο καν και ο πρώτος, ο Λιβάι βγάζει για πάνω από ένα χρόνο ασταμάτητα προβλήματα τραυματισμού. Γενικά στην ΑΕΚ νομίζω κυρίως με ευθύνη του Αλμέιδα ο σχεδιασμός δεν ήταν καλός, δεν ήταν ισορροπημένος. Η ΑΕΚ έχει υπερβολικά πολλές λύσεις στην πεντάδα των χαφ και των μεσοεπιθετικών. Και είναι φτωχή σε άλλες θέσεις. Η ανανέωση του Χατζισαφί και του Κάλενς είναι για εμένα αχρείαστες και προβληματικές. Προβληματικές γιατί ο Κάλενς είναι τίμιος, αλλά όχι για να κάνει την διαφορά και ο Χατζισαφί μετέτρεψε την απόλυτη ανάγκη απόκτησης αριστερού μπακ σε «έχουμε δύο αριστερά μπακ θα δούμε στην πορεία…». Επίσης η απόκτηση του Λαμέλα, Περέιρα και Κοιτά, με την ταυτόχρονη παραμονή όλων των μεσοεπιθετικών, δημιούργησε μεγάλο ζήτημα και ανάγκασε τον Αλμέιδα να πει μόλις προχθές, είμαστε πολλοί για ένα ματς την εβδομάδα. Και πώς να μην το πει. Για τις πέντε θέσεις πλην των αμυντικών δηλαδή και του φορ η ΑΕΚ έχει τους εξής 16 παίκτες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 12 απαιτούν να είναι βασικοί και δεν χωράνε καν στην αποστολή κάποιοι. Γιόνσον, Σιμάνσκι, Πινέδα, Λιούμπιτσιτς, Μάνταλος, Περέιρα, Λαμέλα, Κοιτά, Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Ελίασον, Αμραμπάτ είναι 12 πρωτοκλασάτοι παίκτες για πέντε θέσεις, συν οι Γαλανόπουλος, Φερνάντες, Τσιλούλης, Ζίνι. Δεκάεξι ποδοσφαιριστές για πέντε θέσεις (δεν έβαλα καν τον Πιζάρο που ακόμη δεν έχει φύγει) δεν είναι σχεδιασμός, είναι ότι να΄ ναι όταν ταυτόχρονα έχεις έναν φορ σε ολόκληρο το ρόστερ.

Παρά ταύτα η ποιότητα του ρόστερ της ΑΕΚ είναι τόσο μεγάλη που αν έρθει ένας φορ που να μπορεί να καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τον Λιβάι Γκαρσία, η ΑΕΚ όχι απλώς μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια αλλά και φαβορί. Αρκεί ο Αλμέιδα να βρει τρόπο να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση στα αποδυτήρια. Διότι οι… ευχάριστοι πονοκέφαλοι και το θα πέφτουν κορμιά στις προπονήσεις καλά είναι να γράφονται για λαϊκή κατανάλωση. Αλλά αν πέφτουν κορμιά και οι Κοιτά, Λιούμπιτσιτς, Πινέδα τα σπάνε, ας μείνουν για δυο - τρία παιχνίδια ακόμη στον πάγκο οι Λαμέλα και Περέιρα και θα δούμε με τι μούτρα θα κυκλοφορούν.

@Photo credits: INTIME, ΝΙΚΟΣ ΒΗΧΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.