Το κόστος της γνωριμίας με το καινούργιο και οι εγνωσμένες αδυναμίες του ΠΑΟΚ

Το κόστος της γνωριμίας με το καινούργιο και οι εγνωσμένες αδυναμίες του ΠΑΟΚ

Ο Σόλα Σορετίρε στην πρώτη συμμετοχή με την φανέλα του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τη μέχρι τώρα εικόνα του (νέου) ΠΑΟΚ και έχει αρκετές σημειώσεις για τα ανοικτά μεταγραφικά ζητήματα των Πρωταθλητών Ελλάδας

Δυο-τρεις νίκες, στη σειρά, πάντοτε βοηθούν. Σαν αυτές με την Σάμροκ και με τον Παναιτωλικό. Ένα παλούκι μες στη μέση πάλι, σαν κι αυτό με τη Μάλμε, όχι. Ο ΠΑΟΚ «τρέχει» ένα σερί τριών νικών, δείχνει να αφήνει πίσω τον πικρό αποκλεισμό από την συνέχεια του Champions League, αρχίζει να πείθει μεγάλο κομμάτι του κοινού, ότι μαζί με τον Ολυμπιακό είναι τα δύο φαβορί για τον τίτλο.

Σε σύγκριση με την (παραδομένη στην παράκρουση) ΑΕΚ, τον προβληματικό Παναθηναϊκό (που μόνο η πρόκριση στην Ευρώπη θα τον ηρεμήσει), ο Πρωταθλητής Ελλάδας, ΠΑΟΚ, έχει το συγκριτικό και αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα ότι λειτουργεί. Δεν υπολειτουργεί. Ποδοσφαιρικά. Είν' εύκολο να διακρίνει κανείς ότι στο ποδοσφαιρικό τμήμα υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική στην κατανομή του χρόνου συμμετοχής. Με την υπογραφή του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ υστερεί σε άλλα. Στην απήχηση, στον ίδιο τον κόσμο του. Κυρίως, στο κομμάτι της ενίσχυσης. Στην επικοινωνία των μεταγραφών (που σημαίνει) στη νοοτροπία και την εκπαίδευση του κοινού του. Στο χρόνο που, ενδεχομένως, σπαταλά για να δίνει εξηγήσεις και στο ότι «χάνει τη σειρά του» αφήνοντας στην άκρη την ποδοσφαιρική κουβέντα και πηγαίνοντας, άθελα του πολλές φορές, την συζήτηση σε εξαγωνιστικά θέματα. Απ' όλο το, σύνηθες, ρεπερτόριο που η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν οδηγεί, ποτέ, πουθενά.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Τα αγωνιστικά άλλωστε, ανέκαθεν το πίστευα, είναι αυτά που φτιάχνουν στις ομάδες πιο εύκολα απ' οτιδήποτε άλλο. Τα δύσκολα, να επιδιορθωθούν, είναι τα εξωαγωνιστικά. Π.χ., οι νοοτροπίες. «Θα πρέπει λογικά να καλυφθούν τα κενά. Αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που ασχολούνται με αυτά τα θέματα», αναγκάστηκε να πει χθες ο προπονητής, που είμαστε 100% σίγουροι ότι θα ένοιωθε πολύ καλύτερα, αν είχε τον Τισουντάλι και τον Σορετίρε μαζί του στην Ολλανδία κα δούλευαν στο κομβικό διάστημα της προετοιμασίας. Τώρα, εν μέσω αγώνων, αυτό δύσκολα επιτυγχάνεται. Χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο. Όμως, έτσι είναι πάντοτε οι μεταγραφές. Πλάνα που ανοίγονται, κλείνουν, ξεδιπλώνονται και μαζεύονται σε χρόνο «dt». Στο άψε-σβήσε.

Παρένθεση. Αναγκαία και επιβεβλημένη. Ο μικρός από το Μάντσεστερ έδειξε στα λίγα λεπτά συμμετοχής ότι είναι ικανός με την μπάλα στα πόδια, μπαίνει στα μεσοδιαστήματα, αντιλαμβάνεται το ρόλο του στην ομάδα αυτή την εποχή. Ο Σόλα Σορετίρε είναι παίκτης προοπτικής, το ακριβό «διαμάντι» του τμήματος σκάουτινγκ του «Δικεφάλου», που εντόπισε την ευκαιρία και κυρίως έπεισε έναν 20χρονο διεθνή με τις μικρές ομάδες της Αγγλίας, έχοντας προλάβει να φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να έρθει στην Ελλάδα. Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για τον Τζόναθαν Γκόμεζ. Μια περίπτωση παίκτη προοπτικής. Κλείνει η παρένθεση.

Ο Ταρίκ Τισουντάλι

Όπως και να 'ναι, τα πράγματα ήρθαν έτσι, που ο Λουτσέσκου ναι μεν έχει στηριχθεί στον περσινό κορμό, αφετέρου δε έχει χρησιμοποιήσει κιόλας, σε συνθήκες αληθινής πίεσης, τους καινούργιους της ομάδας. Αρχίζει να γνωρίζει, πάνω-κάτω, τι να περιμένει. Από κάθε παίκτη. Από τον Καμαρά. Από τον Τσάλοφ. Από τον («εγώ τον βλέπω σέντερ φορ) Τισουντάλι. Από τον Σορετίρε.

Όλοι τους από τη μέση και μπροστά. Εκεί όπου στη φετινή έκδοσή του ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ μοιάζει να είναι ενισχυμένος και αλλαγμένος προς το καλύτερο, με τις σαφείς αναθέσεις ρόλων και τις πρόθυμες αλληλοκαλύψεις, δείχνει να τα βολεύει. Έως... μια χαρά.

Ποσοτικά και ποιοτικά στο δεύτερο μισό του γηπέδου ο «Δικέφαλος» διαθέτει εννιά ποδοσφαιριστές που μας δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Καμαρά, Κωνσταντέλιας, Τάισον, Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ, Τισουντάλι, Τσάλοφ, Μπράντον, Σορετίρε. Όλοι αυτοί δείχνουν ικανοί να «εξολοθρεύσουν» κάθε αντίπαλη άμυνα. Προϋπόθεση; Οι παίκτες να έχουν εμπεδώσει (και εδώ παίζει κρίσιμο ρόλο το καθετί, το παραμικρό, της καθημερινότητάς τους στην ομάδα) ότι ανήκουν σε μεγάλο κλαμπ.

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι τώρα είναι που μπαίνει, στο τραπέζι του Ιβάν Σαββίδη και όσων ασχολούνται με τις μεταγραφές, το μεγάλο στοίχημα. Η πρόκληση, ν' αποδείξουν ότι έχουν τον τρόπο να ενισχύσουν την ομάδα εκεί που «πονάει».

Ο Ταρίκ Τισουντάλι

Ο ΠΑΟΚ είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Ομάρ Κόλεϊ. Ο ένας από τους δύο στόπερ που θέλει να φέρει στην Τούμπα. Στα 32 του ο Γκαμπονέζος αμυντικός της Μπεσίκτας είναι η πρώτη επιλογή για να καλύψει το κενό που αφήνει ο Κουλιεράκης. Έμπειρος. Ασιτεροπόδαρος. Με «γεμάτες» χρονιές στη Serie A (μέτρησε 136 συμμετοχές με την Σαμπντόρια), στο Βέλγιο (Γκενκ), βασικός και στην Μπεσίκτας μέχρι και τώρα.

Ο δεύτερος που θα πρέπει να φέρει στην Τούμπα προκειμένου να δώσει ανάσες στον Κεντζιόρα είναι ο συμπατριώτης του, Ματέους Βιετέσκα, ο οποίος πέρσι έπαιξε μαζί με τον δικό μας, Παντελή Χατζηδιάκο, σε τριάδα στην άμυνα της Κάλιαρι, που φαίνεται διατεθειμένη να τον παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού.

Γίνεται αντιληπτό ότι από την κουβέντα έχει βγει ο Σάμουέλ Ζιγκό, καθώς η Μαρσέιγ επιμένει ακόμα και τώρα να έχει απαιτήσεις κάνοντας πολύ δύσκολη την περίπτωσή του Γάλλου στόπερ.

Και πάμε στα χαφ. Εκεί, όπου ο Λουτσέσκου υπολογίζει ως πέμπτο τον Θυμιάνη, αλλά σίγουρα «καίγεται» για την προσθήκη ενός ποιοτικού ποδοσφαιριστή στη θέση «έξι». Ο ΠΑΟΚ έχασε τσάμπα τον χρόνο του με τον Μεϊτέ και τώρα θα πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ημέρες, αν θα κάνει την τελική κίνηση για τον Τιεμουέ Μπακαγιόκο της Λοριάν ή θα πάει σε κάτι διαφορετικό με μια – δύο περιπτώσεις που τρέχει παράλληλα.

ΥΓ: Για υστερόγραφο θα αφήσω εδώ το λινκ και το video με τον Τάισον να παίζει μπάλα μαζί με το γιο του στο χορτάρι της Τούμπας, μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναιτωλικό, είναι από τις ωραίες στιγμές και από τις εικόνες που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αλήθεια, πόσο τυχεροί και ευλογημένοι είναι στον ΠΑΟΚ που έχουν αυτή την προσωπικότητα στις τάξεις τους...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.