Ολυμπιακός: Η διαφορά νοοτροπίας σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη…
Θέλω να πιστεύω ότι στον Ολυμπιακό δεν θα φανούν αφελείς σήμερα και θα δώσουν στο παιχνίδι με την Καλλιθέα τη σημασία που του αρμόζει.
Βλέπουμε, άλλωστε, ότι οι δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, οι αυγουστιάτικες, έκρυβαν για όλους τους ισχυρούς μεγάλες παγίδες, παρότι μάλιστα έπαιζαν εντός έδρας: η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 88’ τη Λαμία μέσα στη Φιλαδέλφεια, ο Παναθηναϊκός μέσα στο ΟΑΚΑ έχασε από τον Αστέρα Τρίπολης και νίκησε τον Λεβαδειακό με γκολ στο 96’, ο δε ΠΑΟΚ στην Τούμπα με το ζόρι (βλέπε ανύπαρκτο πέναλτι) κέρδισε 3-2 τον Πανσερραϊκό, ενώ και στο χθεσινό 2-0 με τον Παναιτωλικό το σκορ ήταν στο εύθραυστο 1-0 έως το 79ο λεπτό.
Αλλά για για να μην πηγαίνουμε…μακριά: ο ίδιος ο Ολυμπιακός παίζοντας στον Βόλο με παίκτη παραπάνω από το 32ο λεπτό κλείδωσε το τρίποντο στο Πανθεσσαλικό μπροστά σε 6.000 οπαδούς του με ένα δεύτερο γκολ στο 73’, κάνοντας μία εμφάνιση που έκανε πολλές φορές στη διάρκεια του αγώνα τον Μεντιλίμπαρ να βγει από τα ρούχα του με τα διαδοχικά λάθη των παικτών του.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ολυμπιακός καλείται με την απόδοση του να κάνει εύκολο το αποψινό παιχνίδι με τη νεοφώτιστη Καλλιθέα κι όχι να το δυσκολέψει παραπάνω. Και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό να μπει δυνατά και ει δυνατόν να καταφέρει να ανοίξει το σκορ, όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Έτσι, εξάλλου, κέρδισε και στο Βόλο, με το γκολ του Ρόντινεϊ από το 13’, παρότι δεν έπαιξε καλά.
Γενικά ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που το έχει ανάγκη το γρήγορο γκολ-και θα έλεγα ακόμη πιο ειδικά ο Μεντιλίμπαρ είναι προπονητής που το χρειάζεται! Να σας θυμίσω ότι στον δρόμο για την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ, οι δύο νίκες επί της Άστον Βίλα ξεκίνησαν με γκολ στο 16΄(το 4-2) και στο 10΄(το 2-0), το 3-2 επί της Φενέρμπαχτσε με γκολ στο 8’ και το 6-1 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ με γκολ στο 10΄!
Αντιθέτως, ήταν ένα από τα θέματα του περσινού Ολυμπιακού, από την αρχή της σεζόν κι όχι μόνο με τον Βάσκο στον πάγκο, ότι σε πολύ λίγα παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε μπει δυναμικά και είχε προηγηθεί γρήγορα. Μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού: στα δύο παιχνίδια με τον ΟΦΗ με πρώτο γκολ στο 10’ (στο 2-0) και στο 6΄(στο 4-0), στα δύο παιχνίδια με τον Άρη με πρώτο γκολ στο 6’ (στο 3-0) και στο 17΄(στο 2-1), στο 3-2 στην Κηφισιά με γκολ στο 11’, στο 3-0 στα Γιάννινα με γκολ στο 17’ και στο 4-0 με τη Λαμία με γκολ στο 17’.
Μιλάμε για μόλις εφτά παιχνίδια σε ένα σύνολο 36 αγωνιστικών πρωταθλήματος, στα οποία ο Ολυμπιακός άνοιξε γρήγορα το σκορ. Μπορούμε να δούμε τη διαφορά με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς πέραν των τεσσάρων με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι και επί Μαρτίνεθ είχαν νικήσει 1-0 την Γκενκ με γκολ στο 1’ και είχαν ανοίξει το σκορ στο 3’ με την Τσουκάριτσκι (3-1) και στο 6’ με την Τόπολα (2-2). Δηλαδή, σε συνολικά εφτά ευρωπαϊκά παιχνίδια τους, από τα συνολικά 19, είχαν αυτό που λέμε γρήγορο γκολ.
Κι εδώ έρχεται η σοβαρή διαπίστωση: ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει όπως πρέπει να μπει στα παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα (άνοιξε γρήγορα το σκορ σε εφτά από τα 36), ενώ είναι πιο σοβαρός στο συγκεκριμένο κομμάτι στα παιχνίδια του στην Ευρώπη (άνοιξε γρήγορα το σκορ σε επίσης εφτά από τα 19). Κοινώς, αντί να μπαίνει πιο δυνατά και να τα καθαρίζει τα παιχνίδια πρωταθλήματος, το κάνει πιο καλά αυτό στα ευρωπαϊκά, που είναι αντικειμενικά πιο δύσκολα. Κάτι που δείχνει εμφανές πρόβλημα στη νοοτροπία: στην Ευρώπη είμαστε πιο σοβαροί και στο πρωτάθλημα είμαστε πιο χαλαροί…
Αν, όμως, δούμε τα νούμερα, διαπιστώνουμε ότι στα 15 παιχνίδια του (14 περσινά και το φετινό στο Βόλο) στα οποία ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ από το πρώτο τέταρτο, κέρδισε τα 14 και έφερε ισοπαλία μόνο σε ένα, ισοφαριζόμενος στο 90’ κι ενώ έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 70’ (βλέπε το 2-2 στην Τόπολα).
Άρα, είναι καταλυτικός παράγοντας για τους «ερυθρόλευκους» το γρήγορο γκολ. Κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο, θα έλεγα εγώ, όταν αναφερόμαστε στα παιχνίδια πρωταθλήματος.
Άσχετο: Επειδή λέγονται πολλά και διάφορα για τη μεταγραφή του Κάρμο από την Πόρτο στον Ολυμπιακό μέσω Νότιγχαμ, να ξέρετε ότι το πράγμα είναι πολύ απλό-τον αγόρασε η Φόρεστ και τον έδωσε δανεικό έως το καλοκαίρι του 2025 στον Ολυμπιακό, που θα καλύπτει το συμβόλαιο του Πορτογάλου. Ούτε ενοίκιο θα δίνει ο Ολυμπιακός στη Νότιγχαμ, ούτε τίποτα.
Παρεμπιπτόντως, κι επειδή πράγματι του χρόνου ο Κάρμο μπορεί να πάει στη Νότιγχαμ (όχι δεδομένα, γιατί κανείς δεν ξέρει, αλλά μπορεί να πάει, αν π.χ. πωληθεί ο αριστεροπόδαρος στόπερ Μουρίγιο), καθότι όντως στη Νότιγχαμ ανήκει, ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο καλό ερώτημα…
Αν ο Κάρμο αγοράζονταν από τον Ολυμπιακό κι όχι από τη Νότιγχαμ, και έπαιζε φέτος καλά στον Ολυμπιακό, όπως είχε παίξει και πέρυσι, πόσες πιθανότητες υπήρχαν να έμενε στον Ολυμπιακό και μετά το καλοκαίρι του 2025; Οι πιθανότητες δεν θα ήταν να πωλούνταν σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, άρα και πάλι να μην έπαιζε στον Ολυμπιακό;
Γι΄ αυτό, ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Κάρμο φέτος με τα «ερυθρόλευκα» και βλέπουμε τι θα γίνει το άλλο καλοκαίρι.
Η φωτογραφία της ημέρας:
Μία άλλη παράμετρος, που πέρασε απαρατήρητη, αναφορικά με τον τελικό του Διηπειρωτικού, έχει να κάνει με τη διαφορά ηλικίας των δύο ομάδων. Η μεν Φλαμένγκο είχε μέσο όρο ηλικίας της αρχικής της ενδεκάδας τα 19,2 χρόνια, ο δε Ολυμπιακός μ.ο. της δικής του ενδεκάδας τα 18,5 χρόνια. Και αυτή η διαφορά, η μεγαλύτερη του μισού έτους (σχεδόν εφτά μήνες), δεν είναι καθόλου αμελητέα όταν αναφερόμαστε σε τέτοιες ηλικίες. Ασφαλώς και είχαν πλεονέκτημα και σε αυτό το κομμάτι, πλην του παράγοντα έδρα, οι Βραζιλιάνοι. Ο Ολυμπιακός είχε στην ενδεκάδα του τον Κωστούλα 17 ετών και τους Μουζακίτη και Λιατσικούρα 17,5 ετών, ενώ η Φλαμένγκο είχε μόνο έναν παικτη κάτω των 18 ετών, τον Ζοάο Βίκτορ στα 17,5.
Όπως πρέπει να ξέρουμε και το άλλο-ο Ματέους Γκονσάλβες, ο 19χρονος καλύτερος παίκτης της ενδεκάδας της Φλαμένγκο, παίζει στην πρώτη ομάδα εδώ και δύο χρόνια! Έχει 28 παιχνίδια στα πόδια του, μεταξύ άλλων δε δύο στο Κόπα Λιμπερταδόρες και ένα στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Κι επιστρατεύθηκε από την πρώτη ομάδα στην Κ19 για να την βοηθήσει στον τελικό στο Μαρακανά. Την στιγμή κατά την οποία από τους 11 «ερυθρόλευκους» ο μοναδικός με συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι της πρώτης ομάδας είναι ο Κωστούλας, αυτό το α΄ ημίχρονο στο Βόλο.
Και για το τέλος ένα ιμότζι
Μόνο μπράβο για αυτά τα παιδιά 👏🏼
— 𝐃𝐢𝐧𝐨𝐬 𝐑𝐞𝐝 (@Dinos_Red) August 24, 2024
Γράψατε το όνομα σας με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Θρύλου!
Εσείς και οι "μεγάλοι" κάνατε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει για τον Olympiacos 🙌🏼#OlympiacosFC pic.twitter.com/BSEt2io4P2
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.