Wyscout - Analysis, Ολυμπιακός: Τι βρίσκουν ξανά οι «ερυθρόλευκοι» με την επιστροφή του Νταβίντ Κάρμο

Wyscout - Analysis, Ολυμπιακός: Τι βρίσκουν ξανά οι «ερυθρόλευκοι» με την επιστροφή του Νταβίντ Κάρμο

καρμο

bet365

Ο Νταβίντ Κάρμο φόρεσε ξανά τα «ερυθρόλευκα» μετά από επιμονή μηνών από τον Ολυμπιακό και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας εξηγεί γιατί ο Μεντιλίμπαρ ήθελε τόσο πολύ τον συγκεκριμένο στόπερ.

«Είμαι χαρούμενος που είμαι τον Ολυμπιακό. Προέρχομαι από μία δύσκολη κατάσταση στην Πορτογαλία και η ομάδα μου έδωσε τη λύση. Πραγματικά το εκτιμώ. Εκτιμώ αυτήν την ευκαιρία», είχε δηλώσει στο Gazzetta ο Νταβίντ Κάρμο μετά την επική πρόκριση κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Ολυμπιακός έκανε τα πάντα για τον κρατήσει μόνιμα στο ρόστερ, όμως ο 25χρονος στόπερ επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στην Πόρτο και να διεκδικήσει μία θέση στο ρόστερ. Τα παιχνίδια πέρασαν, οι Πειραιώτες δεν σταμάτησαν τον διεκδικούν και εν τέλει ο διεθνής αμυντικός αποδέχθηκε την πρόταση και επέστρεψε στο «λιμάνι», αυτή τη φορά ως δανεικός από τη Νότιγχαμ.

ελλάδα
Το heatmap του Κάρμο

«Τον θέλαμε πριν την προετοιμασία, δεν τον είχαμε αλλά το παλέψαμε και τον πήραμε πίσω γιατί μας βοήθησε πολύ πέρσι και ελπίζω το ίδιο και φέτος» παραδέχθηκε μετά το τέλος του αγώνα με την Athens Kallithea ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που έδειξε ευτυχής που έχει ξανά στα χέρια του τον Ανγκολέζο αμυντικό.

Τι είναι αυτό που πέτυχε ο Νταβίντ Κάρμο το περασμένο εξάμηνο και έκανε όλο τον οργανισμό του Ολυμπιακό να παλέψει για εκείνον; Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας δίνει στο... πιάτο τους αριθμούς του ποδοσφαιριστή και μέσα από αυτούς, σας δείχνει γιατί όλα τα παραπάνω, είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Υποστηρίζει το πλάνο του Μεντιλίμπαρ στο build up με άριστο τρόπο

Όταν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέλαβε τον Ολυμπιακό, το Gazzetta σας είχε δώσει τον τρόπο παιχνιδιού του Ισπανού προπονητή, με τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στην ιστορική κατάκτηση του Conference League.

Ο Νταβίντ Κάρμο, λοιπόν, ήταν ο στόπερ που τήρησε άρτια το στυλ παιχνιδιού του έμπειρου τεχνικού. Ένας αμυντικός που ξέρει να χειρίζεται την μπάλα, «έχει» την μακρινή μπαλιά προς την αντίπαλη άμυνα, δεν «χάνεται» όταν δεν έχει που να τη δώσει και το βασικότερο, αποπνέει έναν αέρα... εμπιστοσύνης για κάθε του κίνηση.

Αυτά πηγάζουν μέσα από τους αριθμούς στο κομμάτι του build up. Αρχικά, τα δεδομένα μας είναι μέσα από 20 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και συνολικά 2086 λεπτά συμμετοχής. Με αυτό το κριτήριο και με το γεγονός ότι ο Κάρμο είχε συνολικά σε αυτό το διάστημα που έπαιξε 1445 ενέργειες, με το 72% αυτών να είναι επιτυχημένες (!), ξεκινάμε...

Ο Κάρμο ήταν σχεδόν... τέλειος στις πάσες του, δείχνοντας το πόσο σημαντικό είναι ο κεντρικός αμυντικός να μπορεί να πάρει την μπάλα και να την βγάλει εκείνος προς την επίθεση. Συνολικά έδωσε 969 πάσες στη θητεία του στον Ολυμπιακό και από αυτές, οι 814 ήταν σε συμπαίκτη του. Δηλαδή μιλάμε για ένα ποσοστό κοντά στο 84%, αρκετά υψηλό για κεντρικό αμυντικό, ειδικά από το γεγονός ότι οι 426 πάσες ήταν μπροστά και όχι πίσω.

Πάμε στο κομμάτι της μεγάλης μπαλιάς, όπου ο Μεντιλίμπαρ στηρίζει και τον τρόπο παιχνιδιού του. Δηλαδή να πάει η μπάλα στο τρίτο μισό του αντιπάλου και να μεταφερθεί η πίεση εκεί. Ο Κάρμο είχε συνολικά 194 τέτοιες μπαλιές και το 55% από αυτές ήταν επιτυχημένες, όμως, αν δούμε πιο συγκεκριμένα αυτές τις πάσες, οι 165 ήταν προς το επιθετικό τρίτο του αντιπάλου.

Στον αέρα δεν έχει αντίπαλο, ελάχιστα φάουλ και «η μπάλα μπροστά»

Ένα από τα χαρακτηριστικά που αποτελούν... εξώφυλλο του Κάρμο είναι οι μονομαχίες στον αέρα. Το υψός του (1,96 μ.) τον βοηθάει, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για έναν δυνατό στόπερ που έχει την τεχνική και τον τρόπο να κερδίζει με κάθε τρόπο τον αντίπαλο του, ακόμα και αν σωματικά είναι πιο δυνατός ή ογκώδης.

Συνολικά έδωσε 298 μονομαχίες στο εξάμηνο που έπαιξε στον Ολυμπιακό και από αυτές, βγήκε νικητής στο 64%, δηλαδή στις 190 ενώ ανέκτησε την μπάλα 280 φορές. Από την άλλη, όσον αφορά τον αέρα, ο Κάρμο μέτρησε 134 τέτοιες μονομαχίες, βγαίνοντας νικητής στο εντυπωσιακό ποσοστό του 77% με 103 στιγμές να κερδίζει τους αντιπάλους.

Παράλληλα είχε 280 ανακτήσεις αλλά και 72 επεμβάσεις στο διάστημα που έπαιξε με τα «ερυθρόλευκα». Για έναν τέτοιο αμυντικό, τα φάουλ και οι κίτρινες είναι αρκετά πιθανές, όμως για τον Κάρμο δεν ισχύει κάτι. Είχε μόλις 26 φάουλ στα 20 ματς που έπαιξε (!), έχοντας 7 παιχνίδια χωρίς κανένα φάουλ ενώ δέχθηκε μόνο πέντε κίτρινες κάρτες.

ελλάδα
Οι πάσες του Κάρμο στον τελικό του Conference League

Το ρεσιτάλ στον τελικό του Conference League και το ιστορικό «μπλοκ» στο 120'!

Καλοί οι αριθμοί στα 20 παιχνίδια του εξαμήνου που έπαιξε ο Νταβίντ Κάρμο στον Ολυμπιακό, όμως το ματς της χρονιάς αλλά και της ιστορίας της ομάδας, ήταν αυτό της 29ης Μαϊου στην OPAP Arena κόντρα στη Φιορεντίνα για τον τελικό του Conference League. Και εκεί ο 25χρονος στόπερ ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο μεγάλο ραντεβού.

Ο διεθνής αμυντικός έπαιξε για 133 λεπτά σε αυτό το παιχνίδι και δεν ξέχασε τη... τέχνη του. Στον αέρα ο Κάρμο ήταν σχεδόν ανίκητος. Άγγιξε το 100% σε ποσοστό καθώς βγήκε νικητής στις 14 από τις 17 μονομαχίες που έδωσε με τους αντίπαλους επιθετικούς ενώ στο 1 με 1 είχε 5/6 ως νικητής, έχοντας εξαιρετικά ποσοστά στον αμυντικό τομέα αν βάλουμε στην εξίσωση και τις 2 επεμβάσεις με τις 26 ανακτήσεις της μπάλας.

Από εκεί και πέρα, μέτρησε 33 σωστές πάσες από τις 49 συνολικά που επιχείρησε, έστειλε την μπάλα στο τρίτο μισό του γηπέδου συνολικά 12 φορές ενώ είχε 3 στις 17 μεγάλες μπαλιές προς την επίθεση. Άξιο αναφοράς είναι ότι είχε 9 στις 24 πάσες στην επίθεση αλλά και 7/7 προς τα πίσω.

ελλάδα
Η στιγμή που ο Κάρμο έκοψε τον Ικονέ

Ωστόσο, όλα αυτά μπαίνουν στην άκρη μπροστά σε αυτό που συνέβη 31" μετά την συμπλήρωση των 120 λεπτών. Όπως ο Ελ Καμπί δεν ήταν καλός στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και πέτυχε το... χρυσό γκολ έτσι και ο Κάρμο, παρότι έκανε γεμάτο ματς, έμεινε στην ιστορία για το «μπλοκ» σε εκείνο το λεπτό.

ελλάδα
Οι μονομαχίες του Κάρμο στον τελικό του Conference League

Η Φιορεντίνα κυκλοφόρησε εντυπωσιακά την μπάλα γύρω από την περιοχή του Ολυμπιακού, ο Ικονέ βρέθηκε «φάτσα» με τον Τζολάκη και ο Κάρμο σαν... από μηχανής θεός έβαλε το πόδι και μπλόκαρε το σουτ μπροστά από τον Έλληνα πορτιέρε. Μία επέμβαση που ήταν μισός... τίτλος για τους «ερυθρόλευκους» στο χρονικό σημείο που έγινε που ήταν και η τελευταία μεγάλη φάση του τελικού.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα