Ολυμπιακός: Οι στροφές του Ελ Κααμπί και η διάθεση του Γιάρεμτσουκ για συνεργασία

Ολυμπιακός: Οι στροφές του Ελ Κααμπί και η διάθεση του Γιάρεμτσουκ για συνεργασία

Ολυμπιακός: Οι στροφές του Ελ Κααμπί και η διάθεση του Γιάρεμτσουκ για συνεργασία

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τον Ολυμπιακό επιθετικά και δη τον Ελ Κααμπί και τον Γιάρεμτσουκ.

Δεν είναι και παράλογο να σκέφτεται κάποιος, μήπως είναι τέτοια η εικόνα του Ολυμπιακού σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν γιατί ο Μεντιλίμπαρ την δουλεύει την ομάδα ώστε να είναι έτοιμη κατ΄αρχάς από τα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε και αρχίζουν αφενός μεν τα πιο δύσκολα παιχνίδια πρωταθλήματος (βλέπε με τον Άρη στο Χαριλάου στις 22) αφετέρου δε οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις (στις 26 η πρεμιέρα στο Γιουρόπα Λιγκ).

Μπορεί όντως να είναι ακόμη πιασμένα τα πόδια από την προετοιμασία και μπορεί ο προγραμματισμός από πλευράς προπονητή να λέει ότι η ομάδα θα φορμαριστεί σε ένα μήνα. Είναι ένα ενδεχόμενο, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε. Αυτό το γνωρίζει μόνο το επιτελείο του Μεντιλίμπαρ, ίσως ούτε καν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού! Μόνο που αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα την οποία βλέπουμε και βάσει της οποίας πρέπει να σχολιάσουμε.

Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι πρέπει να ανεβάσει σημαντικά στροφές ο Ελ Κααμπί. Καλά κάνει και ψάχνει το γκολ σαν σέντερ φορ που είναι, όμως σημασία έχει κι ο τρόπος που το ψάχνεις. Αν περιμένει να σκοράρει με ψαλιδάκι, πρέπει να ξέρει ότι έτσι μπαίνει γκολ μία φορά τον χρόνο…Και σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη επιλογή του όταν στο 74΄του αγώνα με την Καλλιθέα, με το σκορ 1-1, σούταρε απογοητευτικά, ενώ έπρεπε να δώσει αριστερά του στον Μασούρα.

Το ψαλιδάκι

Όσο δεν μπαίνει η μπάλα μέσα και εκβιάζει το γκολ ένας κυνηγός, τόσο σε κακό θα του βγαίνει. Όσο παίζει σωστά, τόσο σε καλό θα του βγαίνει: ο Μαροκινός στο στιγμιότυπο του νικητήριου γκολ μπορεί να μην βρήκε την μπάλα για να την στείλει ο ίδιος στα δίκτυα, σε μία φάση κλασική για Ελ Κααμπί, όμως έτσι όπως μπήκε στη φωτιά αφενός μεν δυσκόλεψε το έργο του γκολκίπερ, αφετέρου δε με το διώξιμο του γκολκίπερ η μπάλα βρήκε στα πόδια του κι έτσι στρώθηκε στον σκόρερ Γιάρεμτσουκ.

Ο φορ του Ολυμπιακού τώρα που δεν του βγαίνουν ακόμη πολλά πράγματα (τον έκοψαν στην περιοχή πάνω στο σουτ, έκανε λάθος κοντρόλ, χάλασε συνεργασία με λάθος πάσα, έδωσε τζάμπα φάουλ έξω από την περιοχή του Τζολάκη, μέχρι που έχασε την μπάλα και στο 90’), πρέπει να κοιτάζει να κάνει τα πιο απλά, αλλά πάντα χρήσιμα-η καλύτερη ευκαιρία της ομάδας στο α΄ ημίχρονο με εξαίρεση το γκολ φυσικά ήταν το άστοχο σουτ του Ζέλσον από αρκετά καλή θέση. Η όλη φάση ξεκίνησε γιατί ο Ελ Κααμπί έκανε τη δουλειά του και πήρε την πρώτη κεφαλιά στη βαθιά πάσα, δίνοντας την μπάλα στον Βέλντε που ξεχύθηκε μπροστά κλπ, κλπ.

Προσπάθησε να κάνει τις σωστές κινήσεις ο Ελ Κααμπί, έσπασε κάποιες μπάλες, πήρε κεφαλιές, βγήκε να βοηθήσει στην ανάπτυξη, όμως για να είμαστε ρεαλιστές το έκανε σε πολύ μικρό βαθμό. Κι έχω την αίσθηση ότι του έδωσε ανάσες η παρουσία στην ενδεκάδα από το 70΄και μετά του Γιάρεμτσουκ, όπως είχε συμβεί και στο Βόλο, όταν ο Ουκρανός είχε μπει στο 81’. Στα μικρά αυτά διαστήματα που βρέθηκαν μαζί, σε ένα καθαρό 4-4-2, μπορεί κάποιος να καταγράψει το γκολ του Γιάρεμτσουκ με την Καλλιθέα, μία σημαντική ευκαιρία χαμένη από τον Ελ Κααμπί στον Βόλο, μία τελική του και με την Καλλιθέα από αρκετά καλή θέση, μία πάσα για γκολ του Γιάρεμτσουκ στον Μασούρα, αλλά και τελικές των Έσε, Μασούρα.

Ο Ουκρανός

Νομίζω μάλιστα ότι ο Γιάρεμτσουκ τον ψάχνει να τον βρει τον Ελ Κααμπί, δεν τον βλέπει ανταγωνιστικά επειδή είναι και οι δύο σέντερ φορ και βρίσκονται στο κυνήγι του γκολ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά δύο φάσεις στις οποίες ο Ουκρανός επιχείρησε με ωραίες πάσες να βγάλει σε θέση βολής τον Μαροκινό. Η μία πέρασε, αλλά ο Ελ Κααμπί καθυστέρησε και δεν σούταρε τελικά (με τον Βόλο) και η άλλη δεν πέρασε (με την Καλλιθέα), αλλά στη συνέχεια οι δυό τους είχαν μία καλή συνεργασία.

Από εκεί και πέρα, να λάβουμε υπόψιν μας, στην εικόνα επιθετικά του Ολυμπιακού, ότι εκτός του Γιάρεμτσουκ κι ο Βέλντε ψάχνει να βρει χημεία με τον φορ και γενικά τους άλλους κυνηγούς, ενώ ακόμη κι ο Ζέλσον πέρυσι, λόγω τραυματισμών, δεν είχε παίξει πολύ και ψάχνει κι αυτός χημεία με τους υπόλοιπους επιθετικούς, ακόμη και τον Ελ Κααμπί, που έλειψε σε όλα τα φιλικά, ε;…

Άσχετο: Η Παρτίζαν πούλησε τον αρχηγό της Μάρκοβιτς στην Βικτόρια Πλίζεν με 1,5 εκ. Ευρώ. Ο Ολυμπιακός δικαιούται το 50% επί του ποσού της μεταγραφής, καθώς με την παραχώρηση του Σέρβου κεντρικού αμυντικού πίσω στην ομάδα του Βελιγραδίου είχε κρατήσει ποσοστό μεταπώλησης 50%.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό του β΄ ημιχρόνου κόντρα στην Καλλιθέα οφείλονταν στην έξοδο του Έσε στο 49’. Κατ΄ αρχάς, ο Αργεντίνος όσο έπαιζε ήταν πολύ χαμηλών τόνων, καμία σχέση με την ολοκληρωτική εμφάνιση του στο παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής στο Πανθεσσαλικό. Όχι ότι ήταν κακός τη Δευτέρα, αφού έκοψε και κυκλοφόρησε μπάλα, αλλά ήταν του 6 με άριστα το 10. Μάλιστα, η Καλλιθέα απείλησε για πρώτη φορά, στο 42’, όταν έκλεψαν την μπάλα οι παίκτες της από τον Αργεντίνο στο ημικύκλιο της σέντρας.

Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό του β΄ημιχρόνου έπαιζαν λες και είχε κολλήσει το μυαλό τους. Δεν μπορώ να εξηγήσω κάπως αλλιώς το γεγονός ότι πέταξαν την μπάλα εφτά φορές σε πλάγιο άουτ ενώ την είχαν στα πόδια τους! Λεπτομέρεια; Καθόλου. Είχαν εφτά φορές τη δυνατότητα να επιτεθούν και έδωσαν εφτά επιθέσεις στην Καλλιθέα…Ο δε Μπιανκόν κι ο Ντόη έδωσαν και πάσες πάνω στους αντίπαλους, κι ο Στάμενιτς έχασε μία άλλη μπάλα…

Ο Τζολάκης

Ήταν μία κατάσταση πραγματικά ανεξήγητη επί πολλά λεπτά, την οποία ήταν αδύνατο να μην εκμεταλλευθεί η Καλλιθέα, έστω μέσα από τη διαδικασία των στατικών φάσεων. Κι αν στο 58’ ο Στάμενιτς ήταν άτυχος-τυχερός (άτυχος γιατί κοντράροντας ένα επικίνδυνο σουτ, η μπάλα στρώθηκε σε αντίπαλο σε καλή θέση και τυχερός γιατί ο παίκτης της Καλλιθέας σούταρε πάνω στον Τζολάκη), δεν συνέβη το ίδιο με τον Ντόη, που έκανε πολύ κακή άμυνα κι αντί να σηκωθεί να διώξει την μπάλα με κεφαλιά, έμεινε καρφωμένος στο έδαφος κι η μπάλα μετά από τη διεκδίκηση με αντίπαλο πήγε στον εν τέλει σκόρερ των φιλοξενούμενων.

Παρεμπιπτόντως, είχε θέματα στο ψηλό παιχνίδι η άμυνα του Ολυμπιακού όταν ο Ιταλός προπονητής της Καλλιθέας πέρασε και τον Λουκίνα (1μ85) δίπλα στον Ουλντρίκις (1μ98). Δύο πολύ υψηλόσωμα και δυνατά φορ, που παίζοντας μαζί σε 4-4-2 στο τελευταίο δεκάλεπτο προκάλεσε δυσκολίες σε Πιρόλα και Ντόη, παρότι έδωσαν μεγάλες μάχες. Να γιατί χρειάζονται τα 198 εκατοστά του Κάρμο!

Και για το τέλος ένα 🤔 που αφορά την πιθανότητα κλήσης του Ορτέγκα στην Εθνική Αργεντινής λόγω τραυματισμού του Ταλιαφίκο!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.