Ολυμπιακός: Ο δύσκολος Αύγουστος στην επαρχία, η αμυντική συνείδηση και οι Ζέλσον, Βέλντε σε θέσεις Φορτούνη, Ποντένσε

Ολυμπιακός: Ο δύσκολος Αύγουστος στην επαρχία, η αμυντική συνείδηση και οι Ζέλσον, Βέλντε σε θέσεις Φορτούνη, Ποντένσε

Ολυμπιακός: Ο δύσκολος Αύγουστος στην επαρχία, η αμυντική συνείδηση και οι Ζέλσον, Βέλντε σε θέσεις Φορτούνη, Ποντένσε

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πολλά και διάφορα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το αποψινό παιχνίδι στη Λαμία.

Αντί προλόγου: Έχει γούστο ότι το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ είναι το ίδιο με της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ κατά 50%! Παίζουν και οι δύο εντός έδρας με τις Ρέϊντζερς και Τβέντε, και εκτός έδρας με τις Πόρτο και Στεάουα!

Όλος ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του στο μεταγραφικό φινάλε του Ολυμπιακού-στο οποίο παρεμπιπτόντως νομίζω ότι θα πάρει και «Ποντένσε» και «Όρτα». Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, «καίγομαι» για το αποψινό παιχνίδι στη Λαμία! Διότι, στο ποδόσφαιρο πάνω απ΄ όλα μετράνε τα αποτελέσματα. Όταν αυτά στραβώνουν, υπάρχουν τα αληθινά προβλήματα.

Επιπλέον ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που παραδοσιακά τον Αύγουστο, ειδικά όταν παίζει στην επαρχία, συνήθως δεν πατάει γερά στα πόδια του. Και, προσέξτε, αυτό γίνεται όχι μόνο όταν παίζει και προκριματικά στην Ευρώπη, αλλά και όταν δεν έχει καλοκαιρινές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Όπως κι αν έχει, είναι μία…συνήθεια, που δεν της λες και την…καλύτερη! Τα σχετικά αποτελέσματα, εδώ αλλά κι ο τρόπος που ήρθαν, αναδεικνύουν την πραγματικότητα…

30.8.2009 Λάρισα-Ολυμπιακός 0-2

28.8.2010 Ηρακλής-Ολυμπιακός 2-1

26.8.2012 Βέροια -Ολυμπιακός 1-2

30.8.2014 Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 1-1

29.8.2022 Αστέρας-Ολυμπιακός 0-0

17.8.2024 Βόλος-Ολυμπιακός 0-2

Μιλάμε για τρία διπλά, για δύο ισοπαλίες-γκέλες και για μία ήττα. Δηλαδή, 50% νίκες και 50% αποτυχίες.

Βέλντε

Ειδικά για το αποψινό παιχνίδι γνώμη μου είναι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει πρωτίστως να είναι λειτουργικός αμυντικά! Γιατί από την καλή λειτουργία της ομάδας ανασταλτικά ξεκινάνε και τα υπόλοιπα. Δυστυχώς δε, ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση στους «ερυθρόλευκους» ακριβώς αυτό το πράγμα. Έβλεπα για παράδειγμα τον Βέλντε, στην ευκαιρία της Καλλιθέας με το που άρχισε το β΄ημίχρονο, να μαρκάρει με τα…μάτια τον αντίπαλο μπακ, τον Μανθάτη. Συγνώμη, αλλά δεν γίνεται έτσι. Στο Βόλο ο Μύγας, πάλι από την πλευρά του Βέλντε, έγινε…Χακίμι!

Ο Βέλντε είναι καλός κυνηγός, το βλέπουμε όλοι αυτό, έστω με αστερίσκους-βλέπε π.χ. την παράμετρο αστάθεια, αφού στον Βόλο τον ψάχναμε, ενώ με την Καλλιθέα στο α΄ ημίχρονο έπαιζε μόνος του όλη την άμυνα της και στο β΄ ημίχρονο πάλι τον ψάχναμε. Όμως, δεν έχει νόημα στις πέντε επιστροφές που πρέπει να κάνει, να το κάνει σωστά δύο φορές, κι από τις δύο να κόβει τη μία. Ατυχώς δε, δεν είναι ο μόνος.

Προς το τέλος του αγώνα με την Καλλιθέα υπάρχει μία φάση στο 88’, στην οποία γίνεται σέντρα από αριστερά, ο Ορτέγκα χάνει, λογικά, την κεφαλιά από τον δίμετρο αντίπαλο φορ και οι φιλοξενούμενοι δεν σκοράρουν καθαρά από θέμα τύχης, με την μπάλα να πηγαίνει στα χέρια του Τζολάκη και όχι στον ευρισκόμενο μόνο του στην περιοχή σε θέση μέσα δεξιά Μανθάτη. Ο Μασούρας, που είχε στο μεταξύ μπει στο παιχνίδι, και έπρεπε να τον μαρκάρει, τον έβλεπε από τα 10 μέτρα μακριά…

Μασούρας

Ο Ζέλσον, ο άλλος παίκτης που παίζει από τα πλάγια, ουσιαστικά είναι μία από τα ίδια. Βγάζει μία διάθεση, που γενικά την βγάζει κι ο Μασούρας, αλλά είναι ελάχιστα αποτελεσματικός στο ανασταλτικό κομμάτι, χάνει τις κόντρες κλπ. Επιπλέον πρέπει να προσέχει περισσότερο, γιατί χάνει αρκετά εύκολα μπάλες και δίνει προϋποθέσεις για δημιουργία αντεπιθέσεων από τον αντίπαλο. Από μία κακή δική του πάσα ξεκίνησε στο ματς της Δευτέρας η ευκαιρία της Καλλιθέας, την οποία μνημόνευσα παραπάνω.

Για να είμαστε ρεαλιστές, είναι υποχρεωμένοι να ανεβάσουν στροφές γενικά όλοι οι «ερυθρόλευκοι». Είδαμε τον Τσικίνιο, πώς χάλασε μία αντεπίθεση του Ολυμπιακού, αλλά και πόσο απογοητευτική ήταν μία εκτέλεση φάουλ από εξαιρετικά καλή θέση, πλάγια, σε φάουλ που κέρδισε ο Βέλντε, παρεμπιπτόντως ένας παίκτης που σε καλή ημέρα δύσκολα κόβεται με άλλο τρόπο εκτός φάουλ. Είδαμε τον Ρόντινεϊ, που έβγαλε πέντε σέντρες, τη μία πιο ακίνδυνη από την άλλη, ενώ μία φορά που μπούκαρε στην αντίπαλη περιοχή για να γίνει απειλητικός, κόπηκε υπερβολικά εύκολα. Ελάχιστες, από την άλλη πλευρά, οι σέντρες του Ορτέγκα, με τον Αργεντίνο τουλάχιστον να πασάρει έξυπνα, κάθετα στον Βέλντε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, εκ των οποίων η μία έφερε το γκολ.

Η εικόνα στο ματς με την Καλλιθέα, με τις τελικές εντός περιοχής να είναι 7-6 (…) και τον Ολυμπιακό στο τέλος να κάνει ψιλοκαθυστερήσεις για να κρατήσει το υπέρ του σκορ, ελπίζουμε να αναλύθηκε όπως έπρεπε στο Ρέντη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Άσχετο:

Τελείωσαν οι μεταγραφές στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κι ο Έσε έμεινε στον Ολυμπιακό. Πολύ σημαντικό.

Έσε

Από την Ιταλία κι όχι από την Αγγλία υπήρξε το πιο σοβαρό κι έμπρακτο ενδιαφέρον. Έφτασαν στα 15 και στα 18 εκ. Ευρώ οι προσφορές από το Καμπιονάτο, με τον Μαρινάκη να τις αρνείται.

Κατά τα άλλα, όπως αποδείχθηκε, όταν ήρθαν τα πολλά λεφτά από την Αραβία, όλοι έφυγαν. Ο Φορτούνης με 2,5 εκ. Ευρώ και διετές συμβόλαιο υπέγραψε στην Αλ Καλέτζ κι ο Ποντένσε είναι έτοιμος να υπογράψει στην Αλ Σαμπάμπ με 4,5 εκ. Ευρώ και τετραετές συμβόλαιο.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Ζέλσον ήταν εύκολα ο καλύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού στα φιλικά-πέντε γκολ σε 400 λεπτά φιλικών δεν τα λες και λίγα. Στο πρωτάθλημα ακόμη δεν έχει ανοίξει λογαριασμό, όμως το ψάχνει το γκολ και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να το βάλει. Με τη διαφορά ότι όταν πρέπει να κάνει την πάσα, να την κάνει κι όχι να επιδιώκει να σκοράρει ο ίδιος έχοντας περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας, όπως σε μία φάση στον Βόλο, όπου προτίμησε να σουτάρει στην κλειστή γωνία του γκολκίπερ, παρά να πασάρει στον Ελ Κααμπί, που είχε πλασαριστεί καλά στο πρώτο δοκάρι.

Ο Πορτογάλος συνεργάζεται αρκετά καλά με τον Τσικίνιο και με τον Ρόντινεϊ και γενικά είναι σημαντικός παίκτης στο φετινό Ολυμπιακό-παίζει, άλλωστε, στη θέση του Φορτούνη, όπως ο Βέλντε παίζει στη θέση του Ποντένσε. Και ο Μεντιλίμπαρ του ζητάει να κάνει και τις κινήσεις του Φορτούνη. Λ.χ. να φεύγει από δεξιά και να πηγαίνει από αριστερά κάνοντας υπεραριθμίες από εκεί μαζί με τον Βέλντε, τον οποίο έψαξε καλά μία-δύο φορές.

Zέσον

Απλά μου σχηματίστηκε κάποιες στιγμές η εντύπωση ότι συμπαίκτες του Ζέλσον, όπως ο Βέλντε κι ο Ρόντινεϊ, σαν να μην καταλάβαιναν τις πάσες που ήθελε να τους βγάλει. Παρεμπιπτόντως, κι ο Πορτογάλος είναι κυνηγός που κερδίζει αρκετά φάουλ, αλλά και κόρνερ όταν μπουκάρει. Κι είναι κρίμα πώς ακόμη ο Ολυμπιακός δεν έχει βρει μία λύση στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων. Εδώ με την Καλλιθέα είδαμε μία στιγμή τους Βέλντε και Ζέλσον να μην μπορούν να συνεννοηθούν σε μία κομπίνα κόρνερ και να χάνεται εύκολα η στατική αυτή φάση.

Και για το τέλος ένα ιμότζι☹️

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.