Panathinaikos: Να η ευκαιρία!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Panathinaikos: Να η ευκαιρία!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την κλήρωση του Παναθηναϊκού στο Conference League και την μεγάλη ευρωπαϊκή υποχρέωση του Τριφυλλιού για το παρόν και το μέλλον.

Η αλήθεια είναι πως όταν από το πρώτο γκρουπ του έτυχε του Παναθηναϊκού η Τσέλσι, στα επόμενα θα περίμενε κανείς την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μάνστσεστερ Σίτι ή έστω την... μικτή κόσμου. Μετά τον Άγιαξ και την Λανς, οι ''μπλε'' του Λονδίνου. Το ίδιο καλοκαίρι. Στο Europa και στο Conference, όλοι αυτοί. Όχι στο Champions League. Η συνέχεια, όμως στη κλήρωση της Παρασκευής, για να είμαστε δίκαιοι, ήταν ιδανική.

Τζουργκάρντεν, Νιού Σαίντς, Μπόρατς εκτός, Τσέλσι, Ελσίνκι, Ντινάμο Μινσκ εντός. Η κληρωτίδα της UEFA ήταν σαν να φωνάζει, ''Panathinaikos να η ευκαιρία σου''! Ευκαιρία για ποια πράγματα; Ας τα πάρουμε ένα-ένα...

Ο Παναθηναϊκός στο φετινό League phase θα μπει για να παίξει το παρόν του στη διοργάνωση, να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί αλλά πάνω από όλα θα μπει να παίξει για το μέλλον του.

Για τα καλοκαίρια του. Για να επιστρέψει και πάλι στα γκρουπ των ισχυρών, να φύγει από το τελευταίο pot, να σταματήσει να κινδυνεύει να παίζει κάθε καλοκαίρι με συλλόγους που θα μειώνουν τις πιθανότητες να βρεθεί εκείνος σε League phase. Η επιστροφή στους ισχυρούς είναι ο μόνος δρόμος για να παίξει και πάλι στην διοργάνωση που την ξέρει καλύτερα από τον καθένα στην Ελλάδα. Στο Champions League.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το Τριφύλλι να κάνει νίκες. Προσοχή: Το κλαμπ έχει φύγει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια από την χαμηλή τοποθέτηση του πήχη σε όλες τις διοργανώσεις. Φέτος μιλάμε για έναν Παναθηναϊκό που έχει ξοδέψει 21 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, που το μπάτζετ των συμβολαίων ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, έναν Παναθηναϊκό που απέκλεισε την Λανς, πέρσι την Μαρσέιγ, έναν Παναθηναϊκό που λειτουργεί και κρίνεται ως ο κανονικός. Έναν Παναθηναϊκό, ο οποίος στη διοργάνωση έχει την τέταρτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο ρόστερ σύμφωνα με το TransferMarkt. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο στόχος της ομάδας του Ντιέγκο Αλόνσο θα πρέπει να είναι ένας και ξεκάθαρος.

Να καταφέρει σε αυτή την σειρά των έξι αγώνων, να μαζέψει τους βαθμούς εκείνους που θα τον φέρουν στην πρώτη οκτάδα της ενιαίας κατάταξης. Άρα και απευθείας στην φάση των 16. Όταν για παράδειγμα πέρσι υπήρχε η απαίτηση ή έστω γεννήθηκε η προσδοκία να περάσει ο Παναθηναϊκός τον όμιλο του Europa League με Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα, απέναντι σε Τζουργκάρντεν, Νιού Σαίντς, Μπόρατς, Ελσίνκι και Ντινάμο Μινσκ, δεν μπορεί ο στόχος να είναι μικρότερος.

Πόσους βαθμούς θα χρειαστεί για την επίτευξη του στόχου; Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο από σοβαρές εταιρίες του χώρου, οι 12 βαθμοί σου εξασφαλίζουν θέση από το 1 έως το 8. Οι 7 βαθμοί σε περνάνε στα play-offs, δηλαδή σε τοποθετούν από το 9 μέχρι και το 24.

Με βάση τα εντός και τα εκτός του Παναθηναϊκού, ας δημιουργήσουμε ένα σενάριο για να δούμε αν είναι εφικτός ο στόχος ή όχι. Πάντα, προφανώς, με την προϋπόθεση ότι σε αυτά τα παιχνίδια θα εμφανιστεί ο Παναθηναϊκός που πέταξε εκτός την Λανς, ο Παναθηναϊκός που ήταν απόλυτα σοβαρός με την Μπότεφ και την πέρασε με σκορ 6-1, η ομάδα εκείνη που έφτασε μια ανάσα, ένα πέναλτι μακριά, από το να αποκλείσει τον Άγιαξ.

Με εξαίρεση την Τσέλσι, καμία ομάδα από αυτές που θα αντιμετωπίσει στη League phase το Τριφύλλι, δεν πλησιάζουν καν στην ποιότητα και στο ποδοσφαιρικό στάτους των Ολλανδών και των Γάλλων και οι περισσότεροι βρίσκονται στο επίπεδο των Βούλγαρων.

Το παιχνίδι με την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ θα είναι μία μεγάλη γιορτή, ένα ποδοσφαιρικό event που θα θυμίσει σε όλους εποχές Champions League. Μπορούν να συμβούν τα πάντα σε αυτό το ματς. Οπότε ας το αφήσουμε εκτός συζήτησης.

Οι Αθηναίοι, λοιπόν, θα πρέπει να υποτάξουν στην έδρα τους την Ελσίνκι και την Ντινάμο Μινσκ. Νορμάλ πράγματα. Πάμε και στα εκτός. Με έξι πόντους στο σακούλι, ο Παναθηναϊκός θα ψάχνει ακόμη έξι. Το ταξίδι στην Ουαλία θα είναι... εξωτικό, το Τριφύλλι θα παίξει σε ένα γήπεδο 3.000 θεατών και αλίμονό του αν δεν νικήσει τους Νιού Σαίντς. Εδώ δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Με όλο τον σεβασμό στους συμπαθείς και με ωραίο σήμα, Ουαλούς. Οπότε αν απλά συμβούν τα φυσιολογικά, ο σύλλογος θα αναζητά μία νίκη είτε μέσα στη Σουηδία είτε μέσα στη Βοσνία.

Η διοίκηση, ο κόσμος, ο προπονητής, οι παίκτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το κάθε παιχνίδι από αυτά ως τελικούς. Όπως ήταν εκείνο με την Λανς. Γιατί επαναλαμβάνουμε, σε αυτά τα ματς, ο Παναθηναϊκός δεν παίζει την διάκρισή του. Παίζει το μέλλον του. Μπαίνει σε μια διαδικασία που θα σβήσει μια και καλή την μαύρη επταετία χωρίς συμμετοχή στην Ευρώπη, τα χρόνια εκείνα που τον έριξαν στον πάτο της ειδικής βαθμολογίας.

Είναι μεγάλη ευκαιρία, την οποία ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσει να πάει χαμένη. Και μετά βλέπουμε, όσον αφορά το Conference League. Ας φτιάξει πρώτα το μέλλον του στη League phase και έπειτα όπως είναι δομημένη η διοργάνωση και με τις ομάδες που συμμετέχουν, τα όνειρα και το όραμα είναι πάντα πράγματα που σε βοηθούν αρκεί να πατάς παράλληλα και σταθερά στο έδαφος.

Υ.Γ1: Έναν φορ και ίσως χαφ. Πάντα περιπτώσεις που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Όπως όλοι όσοι αποκτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι.

Υ.Γ2: Το βράδυ της Κυριακής η Λεωφόρος πρέπει να είναι γεμάτη. Εντός έδρας-επί της ουσίας- παίζει ο Παναθηναϊκός, μετά από μία πολύ μεγάλη πρόκριση. Είναι δυνατόν να μην εξαντληθούν τα 10.000 εισιτήρια που πήρε η ΠΑΕ από την Καλλιθέα; Όπως και το κάνουμε ο πρώτος και μεγάλος στόχος ήταν, είναι και θα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.