ΠΑΟΚ: Πώς πας από το Περιστέρι στο Μάντσεστερ…

ΠΑΟΚ: Πώς πας από το Περιστέρι στο Μάντσεστερ…

ΠΑΟΚ: Πώς πας από το Περιστέρι στο Μάντσεστερ…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το φινάλε του καλοκαιριού στον ΠΑΟΚ με το σημαντικό ματς στο Περιστέρι και όσα θα ακολουθήσουν σε επίπεδο δουλειάς μετά τις μεταγραφές.

Πέρσι τέτοιες ημέρες ο ΠΑΟΚ πανηγύριζε για τη θριαμβευτική πορεία στην Ευρώπη και την πρόκριση στους ομίλους του Conference, πήγε για τελευταίο καλοκαιρινό ματς στο Ηράκλειο και… έχασε. Τώρα πάει σε ένα παρόμοιο παιχνίδι στο Περιστέρι.

Ο ΠΑΟΚ δεν πανηγυρίζει επειδή μπήκε στον όμιλο του Europa League αφού ο μεγάλος στόχος ήταν ο… από πάνω όμιλος. Χάθηκε όπως χάθηκε με τον Λουτσέσκου να δηλώνει ότι δεν ήμασταν έτοιμοι, σε κάτι που ισχύει, αλλά αποτελεί μία πολύ μεγάλη κουβέντα η οποία μπορεί να ανοίξει και μετά το δύσκολο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Από την άλλη δεν «κλαίει» και κανείς επειδή θα παίζει στο Europa League και θα τεστάρει τις δυνάμεις του με ένα από τα πιο δημοφιλή club του πλανήτη (Γιουνάιτεντ) την πάμπλουτη Γαλατά από την Κωνσταντινούπολη, την εξαιρετική Σοσιεδάδ και τις άλλες πέντε πολύ καλές ομάδες.

Η κλήρωση των πρωταθλητών Ελλάδας χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

- Ο ΠΑΟΚ θα παίξει με πολλούς πρωταθλητές χωρών. Γαλατασαράι, Στεάουα, RFS Λετονίας και Φερεντσβάρος. Πάντα οι πρωταθλητές έχουν μεγαλύτερη δυναμική και ισχυρή νοοτροπία.

- Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ θα τον φέρει εκτός έδρας να παίζει με τους πιο ισχυρούς, δηλαδή τους Άγγλους, τους Ισπανούς και τους Τούρκους. Αν χάσει (εγώ λέω ότι δεν χάνει από όλους) κανείς δεν του «λέει» τίποτα.

- Στην Τούμπα θα αγωνιστεί με τους πιο βατούς, Πλζεν, Σλάβια, Φερεντσβάρος και Στεάουα.

- Οι ομάδες που «πήρε» από κάθε γκρουπ ήταν από μία-μία, ψηλά και χαμηλά σε ranking, ενώ Στεάουα και RFS ήταν αρκετά χαμηλά στο τελευταίο.

- Ο αντικειμενικός στόχος είναι η θέση στους πρώτους 24. Βάσει όλων των αναλύσεων και προσομοιώσεων, ο στόχος θα επιτευχθεί με 10 τουλάχιστον πόντους.

- Για εμένα το ματς-κλειδί, το παιχνίδι με το πιο μεγάλο «πρέπει» από πάνω του είναι το εκτός έδρας ματς με την RFS στη Ρίγα της Λετονίας. Αν το πάρει αυτό (μακάρι να είναι προς τα πίσω στο πρόγραμμα) θα έχει πιο πολλές ελπίδες πρόκρισης, γιατί θα βρει άλλες δύο νίκες και δύο ισοπαλίες. Αλλιώς… «έσφιξε».

- Επειδή παράλληλος στόχος είναι και το πρωτάθλημα, αξίζει να δούμε το πρόγραμμα και πότε θα έχει ντέρμπι μετά από ευρωπαϊκό ματς την Πέμπτη. Κάτι τέτοιο (και με βάση το πρόγραμμα) ισχύει για μετά την πρώτη, την τέταρτη και την όγδοη αγωνιστική.

Από εκεί και πέρα ο κόσμος θα χαρεί ΠΑΟΚ στο εξωτερικό, σε προορισμούς που θα κατακλυστούν από τα ασπρόμαυρα. Τι άλλο για την κλήρωση; Ας το ζήσουμε…

Ομάδα και μεταγραφές

Όταν ο Λουτσέσκου λέει ότι… «δεν ήμασταν έτοιμοι για το Champions League» εγώ καταλαβαίνω ότι αυτό ισχύει και για την κατάσταση της ομάδας, τακτικά και πνευματικά και όχι μόνο μεταγραφικά. Ας μην τα ξαναλέμε-τα ξαναγράφουμε. Ο ΠΑΟΚ δεν «έφαγε» 30 φάσεις στα πρώτα ματς επειδή δεν έκλεισε ο Μεϊτέ. Είναι αστείο και μειωτικό για όλους. Ο Μεϊτέ ακόμη «λείπει», ο Καμαρά ακόμη…μπαίνει και όμως η ομάδα συγκεντρώθηκε ήδη, ταυτόχρονα προσγειώθηκε, δούλεψε, οι παίκτες τώρα ανεβαίνουν σε ατομικό επίπεδο και ήδη όλο του σύνολο είναι πολύ πιο συμπαγής και σοβαρό, όπως ακριβώς εμφανίζεται εδώ και δύο εβδομάδες. Όπως ακριβώς ΔΕΝ ήταν από την αρχή της προετοιμασίας. Να τα λέμε κι αυτά…

Έτσι λοιπόν και στην Ιρλανδία ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε και με το πολύ ισορροπημένο παιχνίδι του, συμπλήρωσε τρία 90λεπτα όπου ουσιαστικά πέρα από γκολ ΔΕΝ έχει δεχθεί ούτε φάση από τους αντιπάλους του. Το 0-2 ήρθε απολύτως φυσιολογικά και πραγματικά πιστεύω ότι οι ΠΑΟΚτσήδες ένιωσαν περηφάνεια για τον πολύ άνετο τρόπο που η ομάδα έκανε ένα βήμα και από το Conference θα παίξει στο Europa League.

Έτσι πρέπει να συνεχίσει ο ΠΑΟΚ αν και δέχομαι ότι τώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι λίγο δύσκολο να μάθεις να παίζεις χωρίς τον Κουλιεράκη, να ενσωματώσεις δύο άλλα στόπερ και να βάλεις ταυτόχρονα ένα ή δύο χαφ, έχοντας ακόμη σε φάση προσαρμογής τους Τσάλοφ-Τισουντάλι και ενώ από πίσω έχεις να δουλεύεις με τους νεαρούς Σορετίρε-Γκόμεζ και όποιον άλλο έρθει. Αλλά… Λουτσέσκου έχεις και όλοι ξέρουν ότι θα τα καταφέρει.

Για τον Κόλεϊ και τον Μπακαγιόκο ένα πράγμα. Εννοείται ότι δεν ξέρω αν θα «πιάσουν». Ξέρω ότι και στον ΠΑΟΚ, οι μεταγραφές που συνήθως δεν διαφημίζονται και αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, αυτές στο τέλος «πιάνουν» ενώ για κάποιον λόγο που μάλλον σχετίζεται με τη ψυχολογία, οι μεταγραφές αεροδρομίου, σπάνια πετυχαίνουν.

Έναν ακόμη στόπερ θα πάρει ο ΠΑΟΚ για τα δεξιά (υπάρχουν καλές και γρήγορες επιλογές) ενώ με τον απρόβλεπτο Σαββίδη στα τελειώματα των μεταγραφών, όλα πρέπει να τα περιμένουμε και σε άλλες θέσεις.

* Κλείνοντας όπως αρχίσαμε. Το Ατρόμητος-ΠΑΟΚ κλείνει μία μεγάλη περίοδο. Είναι όσο επικίνδυνο το περσινό ΟΦΗ-ΠΑΟΚ. Δεν είναι αγώνας… σφύρα να φύγουμε για τριήμερο. Κρίνει κατά πολύ το κλείσιμο του καλοκαιριού και την αύρα που θα αφήσει για την περίοδο της δουλειάς που ξεκινάει και πάλι από τον κορυφαίο προπονητή με στόχο σε 30-45 μέρες ο νέος ΠΑΟΚ των 6-7 μεταγραφών να παίζει πολύ καλύτερα από τον τωρινό. Και κάπου εκεί να πάμε στο Μάντσεστερ να τα «πούμε» με αυτούς που πιστεύουν ότι θα παίξουν με… λιμά. Έτσι πίστευαν και στην Τότεναμ και στην Αρσεναλ… Εκεί ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ χάνει. Γράψτε από τώρα. Οκ… Έχει και άλλα εφτά ματς που θα κρίνουν τη συνέχεια, αλλά στην Αγγλία ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ χάνει.

* Μαζί με όλα και κάτι προσωπικό. Από Δευτέρα τα λέμε 3-5 στον Flash 99,4 σε κάτι πολύ-πολύ ξεχωριστό επί των ραδιοφωνικών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.