Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ νιώθουν καλά

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ νιώθουν καλά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα στοιχηματικά φαβορί για τον τίτλο και για την ψυχολογική κατάσταση σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό.

Προτού αρχίσει το πρωτάθλημα, όταν έβλεπα τις στοιχηματικές αποδόσεις για την κατάκτηση της Superleague ’25, με πρώτο φαβορί τον Ολυμπιακό, δεύτερο την ΑΕΚ, τρίτο σε απόσταση τον ΠΑΟΚ και τέταρτο τον Παναθηναϊκό σχολίαζα ότι δεν γίνεται να λογίζεται ως τρίτο φαβορί και μακριά, σε πιθανότητες, από το πρώτο ο πρωταθλητής του περασμένου Μαΐου. Έλεγα τότε ότι στα μάτια μου ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν μοιρασμένες πιθανότητες και είναι τα φαβορί, με την ΑΕΚ κοντά τους. Τρεις αγωνιστικές και μερικά ευρωπαϊκά ματς αργότερα, οι αποδόσεις έχουν αλλάξει σήμερα. Πρώτο φαβορί παραμένει ο Ολυμπιακός, με τον ΠΑΟΚ να είναι το δεύτερο σε μικρή απόσταση, και πίσω τους η ΑΕΚ. Σήμερα λοιπόν λέω ότι οι αποδόσεις αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια την πραγματικότητα σχετικά με την δυναμική των ομάδων.

Είναι πάρα πολύ νωρίς όχι μόνο για να “βγάλεις” πρωταθλητή αλλά και για να εκτιμήσεις με ασφάλεια ποια ομάδα θα αναπτύξει τέτοια δυναμική. Διότι ακόμη οι ομάδες αλλάζουν, δεδομένου ότι ενισχύονται αυτές τις μέρες. Δεν είναι όμως νωρίς για μια βασική παρατήρηση: οι ομάδες που νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους είναι δύο: ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο πρωτάθλημα “άφθαρτος”, δηλαδή δίχως την φθορά των περιπετειών στις οποίες μπλέκουν μια ομάδα τα ευρωπαϊκά προκριματικά. Αυτό βεβαίως του έχει κοστίσει σε ρυθμό, αλλά όπως έδειξε στις πρώτες τρεις αγωνιστικές εξακολουθεί να έχει την ατομική ποιότητα που καλύπτει τα ελλείμματα της ομαδικής απόδοσης. Με άλλα λόγια οι ποδοσφαιριστές έχουν κάθε λόγο να εμπιστεύονται τον προπονητή και το σχέδιό του. Και το ίδιο ισχύει για τον κόσμο: δείχνει στον προπονητή που κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικού συλλόγου την εμπιστοσύνη που έχει αγοράσει με αυτή την επιτυχία. Ο Ολυμπιακός νιώθει καλά. Και προς τα μέσα και προς τα έξω. Και το πρόγραμμα του έδωσε τη δυνατότητα να πάρει αποτελέσματα μέχρι να βρει ρυθμό. Δεδομένου ότι πρόκειται να ενισχυθεί στην δημιουργία και την επίθεση, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει πολλούς λόγους για να κάνει αισιόδοξα σχέδια.

Ο ΠΑΟΚ υπέστη την ψυχολογική φθορά του αποκλεισμού από το Champions League. Τόσο ο τρόπος του αποκλεισμού όσο και η μεγάλη του επιθυμία να το ζήσει, το Champions League, για πρώτη φορά του προκάλεσαν σημαντική ζημιά στην ψυχολογία. Για ακόμη μια φορά όμως ο Ραζβάν Λουτσέσκου δικαιολόγησε τη φήμη του προπονητή που ξέρει να βοηθήσει την ομάδα του να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπό πίεση. Έβαλε την ομάδα στην League Phase του Europa League και έκανε το “3 στα 3” στην Superleague. Και επειδή ο ΠΑΟΚ κάνει μεταγραφές και καλύπτει τα κενά που δημιούργησαν οι αποχωρήσεις, την ίδια ώρα που έχει ενισχυθεί σημαντικά στην επίθεση, νιώθει καλά για το μέλλον του. Και προς τα μέσα και προς τα έξω. Δηλαδή και οι ποδοσφαιριστές με τον προπονητή παραμένουν αισιόδοξοι και ανάμεσα στην κοινωνία των οπαδών του γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που σκέφτονται τη σεζόν με θετική νοοτροπία.

Η ΑΕΚ, που είναι η μεγάλη χαμένη του καλοκαιριού, λόγω του σοκαριστικού αποκλεισμού από το Conference League, σε μια στιγμή που ζει το πρώτο στάδιο της ζωής χωρίς τον Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι η ομάδα που δοκιμάζεται περισσότερο αυτό τον καιρό. Η εικόνα της όμως στα ματς του πρωταθλήματος μέχρι εδώ είναι εικόνα μιας ομάδας που προσπαθεί να αντιδράσει και να βγάλει χαρακτήρα. Δεν μπορεί να γίνει μια δημοσκόπηση αισιοδοξίας ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας των οπαδών της και ειδικά αυτών που επισκέπτονται τακτικά τη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως η ποιότητα και το πλήθος των επιλογών σε αρκετές θέσεις και η μαχητικότητα του προπονητή της είναι στοιχεία για να βασίσει πάνω τους την προσδοκία να ξεπεράσει την κρίση που της δημιούργησε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός και να ξανακερδίσει το κοινό της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Άρα κάποιος μπορεί να δει πώς μπορεί να το “γυρίσει” η ΑΕΚ.

Και φτάσαμε στον Παναθηναϊκό. Η πρόκριση επί της Λανς ήταν μεγάλη ώθηση, σε μια στιγμή που την είχε ανάγκη. Η εικόνα του όμως απέναντι στην Καλλιθέα ήταν αποκαρδιωτική. Αυτή η εικόνα σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός στις επόμενες 4 αγωνιστικές, σε φέρνει εύκολα μπροστά στην εκτίμηση ότι μπορεί να συμβούν δύο πράγματα: ή που μετά την ολοκλήρωση της 7ης αγωνιστικής θα έχει βελτιώσει τη θέση του στην κατάταξη των φαβορί για τον τίτλο, ή που θα ψάχνει πάλι να αλλάξει προπονητή. Στη δεδομένη στιγμή ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλά ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω. Διότι εντός της ομάδας είναι ένας προπονητής που το βράδυ της Κυριακής έδειχνε να είναι σε απόγνωση, και βρίσκονται προβληματισμένοι ποδοσφαιριστές, και έξω από την ομάδα υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που την αποδοκιμάζει από τις κερκίδες. Μολονότι έχει μόλις μπει ο Σεπτέμβριος, δεν έχει κανένα στοιχείο υπερβολής η εκτίμηση ότι - στο ψυχολογικό κομμάτι - ο Παναθηναϊκός παίζει στις επόμενες 4 αγωνιστικές όλη του τη χρονιά στο πρωτάθλημα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.