Ο ΠΑΟΚ του Σορετίρε κόντρα στα στόπερ και τη λίστα

Ο ΠΑΟΚ του Σορετίρε κόντρα στα στόπερ και τη λίστα

Ο ΠΑΟΚ του Σορετίρε κόντρα στα στόπερ και τη λίστα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο blog του στο gazzetta για το πόσο εξαιρετική δείχνει να είναι η μεταγραφή Σορετίρε και ο τρόπος που υλοποιήθηκε, σε αντίθεση με το αυτογκόλ του ΠΑΟΚ στα στόπερ σε σχέση ακόμη και με την ευρωπαϊκή λίστα.

Σήμερα τελειώνει η μία μεταγραφική περίοδος (με την προθεσμία από UEFA για τη λίστα) και την άλλη Τετάρτη τελειώνουν τα πάντα αφού με τους ελεύθερους σπάνια ασχολούνται οι μεγάλες ομάδες. Μια που αναφέρθηκα σε μεγάλες ομάδες, καλύτερα από όλους στο ξεκίνημα της σεζόν παίζει η Λίβερπουλ, η οποία «έτυχε» να είναι και η μοναδική που δεν έκανε μεταγραφές!

Και επειδή πάντα θα βρεθεί αυτός που θα το «τραβήξει» και θα κάνει ότι δεν κατάλαβε… δεν αποθεώνω τη Λίβερπουλ που δεν έκανε μεταγραφές, απλά θυμίζω ότι στο ξεκίνημα της σεζόν το πιο μεγάλο μυστικό είναι να κρατάς τον ίδιο κορμό. Μετά αλλάζουν τα δεδομένα.

Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις που πρέπει να αναφέρονται. Όλες όμως και όχι μόνο οι καλές ή μόνος οι αρνητικές. Το γνωρίζουμε ότι τα αρνητικά «πουλάνε» κυρίως, αλλά όποιος μένει μόνο στα προβλήματα και αποκρύπτει τα θετικά, τότε χαρακτηρίζεται εμπαθής και τελικά δεν λαμβάνεται σοβαρά η άποψή του.

Το θαύμα Σορετίρε

Από την πρώτη μέρα που ο ΠΑΟΚ απέκτησε… νεαρό παίκτη από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, χαρακτηρίζω τη κίνηση ως ένα… ποδοσφαιρικό θαύμα. Θαύμα είναι να προλάβεις εσύ η ελληνική ομάδα και να πείσεις ένα ταλέντο που μένει ελεύθερο από τη Γιουνάιτεντ, να έρθει να παίξει στη χώρα μας και όχι σε άλλες 5-10-20 επιλογές υψηλού επιπέδου που θα είχε στο ίδιο χρονικό διάστημα. Πώς όμως έγινε κάτι τέτοιο;

Ο ΠΑΟΚ ασχολήθηκε με τον Σορετίρε για πάνω από έξι μήνες και κατάφερε να πετύχει τον ορισμό της πετυχημένης μεταγραφής. Ανέλυσε όλα τα δεδομένα, τον έψαξε από όλες τις πλευρές, τον προσέγγισε από νωρίς, τον δελέασε, ζύγισε τα πάντα και τελικά απέκτησε έναν νεαρό που βγάζει ποιότητα, ωριμότητα, παιδεία ποδοσφαιρική μαζί με το μεγάλο αναμφισβήτητο ταλέντο του. Τα πέτυχε όλα στον μέγιστο βαθμό γιατί έκανε κάτι με πολύ καλή οργάνωση και πλάνο. Με όσα βλέπουμε και κυρίως όσα μαθαίνουμε, είναι πολύ πιθανό ο ΠΑΟΚ με τον Σορετίρε να έκανε την μεταγραφή της δεκαετίας! Οκ, θα δούμε γιατί είναι νωρίς ακόμη…

Κι ενώ με τον Σορετίρε όλος ο μηχανισμός του ΠΑΟΚ δούλεψε εξαιρετικά και κάπως έτσι έφερε αποτέλεσμα, στις θέσεις των στόπερ έχουν μπει απίστευτα αυτογκόλ… Βασικά δεν υπάρχει οτιδήποτε να δικαιολογεί το ότι όλοι στην ομάδα ήξεραν πώς ο Κουλιεράκης θα φύγει τον Αύγουστο, ενώ στόχος ήταν να παραχωρηθεί κι ο Εκόνγκ. Παρά το ότι γνώριζαν δεν έκαναν τίποτα για να είναι έτοιμοι αναφορικά με την αντικατάστασή τους, γεγονός που φέρνει τον ΠΑΟΚ αρχές Σεπτεμβρίου να διαθέτει τρία μόνο στόπερ και να ψάχνει βιαστικά για έναν ακόμη παίκτη, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει πέντε.

Η απόλυτη επιτυχία με τον Σορετίρε, ένα απίστευτο αυτογκόλ με τον στόπερ. Και όλα αυτά από τον ίδιο οργανισμό στην ίδια χρονική περίοδο! ΠΑΟΚ είσαι…

Για τον στόπερ, αλλά και τον νεαρό Άγγλο, υπάρχει και άλλη παράμετρος που συνδέει τα δύο ζητήματα. Η ευρωπαϊκή λίστα. Ο Σορετίρε θα είναι μέσα σε αυτή 1000% και οι λόγοι είναι… ευκόλως εννοούμενοι. Αν ο ΠΑΟΚ αποκτήσει σήμερα ξένο στόπερ με σκοπό να προλάβει και να τον βάλει στη λίστα, τότε ο Λουτσέσκου μαζί με πολλά ηρεμιστικά θα επιχειρήσει να κόψει ΤΕΣΣΕΡΙΣ ξένους πέρα από τον Σαμάτα! Αν δεν πάρει ξένο στόπερ, τότε θα πάει στο δύσκολο Europa League με τρία στόπερ!

- Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να κόβεις από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια τέσσερις παίκτες που πρέπει να τους υπολογίζεις και να τους «πάρεις» πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα; Πάρα πολλές ομάδες έχασαν ψυχικά αυτούς τους κομμένους μετά από μία τέτοια διαδικασία.

- Καταλαβαίνετε από την άλλη τι θα σημαίνει ευρωπαϊκή πορεία με τρία μόλις στόπερ και με τον κίνδυνο του… Μέρφι να παραμονεύει, αφού πάντα το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί εκεί που δε το σέβεσαι και το υποτιμάς;

Όσο καλά πήγαν οι μεταγραφές μπροστά με αποκορύφωμα αυτή του Σορετίρε, άλλο τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα πίσω όπου εδώ που φθάσαμε στο… παρά ένα, χρειάζεται και πολλή τύχη για να μην γίνουν λάθος επιλογές.

* Πόσο δύσκολη είναι η εξίσωση στόπερ την τελευταία ημέρα που έχουν οι ομάδες να δηλώσουν λίστα φανερώνει το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αν αποδεχθεί για παράδειγμα να πάρει τον Πολωνό Βιετέσκα της Κάλιαρι, τότε από τη μία θα πρέπει να του βάλει υποχρεωτική οψιόν αγοράς όπως θέλουν οι Ιταλοί βλέποντας τον ΠΑΟΚ να πιέζεται και από την άλλη να βρει και να δηλώσει από το ρόστερ του τέσσερις ξένους για να μείνουν εκτός Ευρώπης, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζεται ο Σαμάτα.

* Ο κ. Λανουά αρχίζει να τα μπερδεύει. Δεν με ενδιαφέρουν προς το παρόν οι ομάδες. Μένω σε φάσεις και όσα ανακάλυψε προχθές στο χέρι Μουκουντί, επιχειρήματα που ούτε η ομάδα που ευνοήθηκε δεν τόλμησε να ξεστομίσει! To… «βρήκε στο μηρό» είναι αδιανόητο να λέγεται από επίσημα χείλη. Όταν αρχίζει να ξημερώνει και ο άλλος πάει να σε πείσει ότι εκείνη την ώρα ο ήλιος μόλις δύει, τότε στο μυαλό μπαίνουν άλλα… περίεργα πράγματα. Όσον αφορά στη φάση Μουκουντί, ας πουν οι διαιτητές τι τους λένε στα σεμινάρια για την απόκρουση μπροστά από τη γραμμή, ή τέλος πάντων τρελοί δεν θα βγούμε με την ξεκάθαρη κίνηση του αμυνόμενου προς τα δεξιά (φυσικά και προς την μπάλα) που επέφερε ακόμη και την πτώση του στην ίδια πλευρά. Όλα αυτά δεν μπορούν να περιγράφονται από επίσημα χείλη με τόσες ανακρίβειες, όπως επίσης δεν μπορεί για παρατεταμένα κρατήματα τύπου Λαμέλα, άλλο να ισχύει για τον Λανουά στη Λιβαδειά και άλλο στην Τούμπα. Αν "μεγάλος" δεν κέρδισε αυτό το πέναλτι, σήμερα στην Ελλάδα θα είχε ξεσπάσει πολιτική κρίση! Ο Λεβαδειακός καλά έκανε και τους αποστόμωσε με χιούμορ.

Ο ΠΑΟΚ ήθελε να κριθούν τα πέντε ανάποδα σφυρίγματα Ζαμπάλα με πλεονεκτήματα που κόπηκαν με πολύ περίεργο τρόπο και με αποτέλεσμα να προλάβει ο διαιτητής τον VAR. Ούτε αυτό το έκανε ο Λανουά που κινδυνεύει με αυτή την αδιαφορία, να υιοθετήσει νέα μόδα από διαιτητές που θα έχουν σκοπό να παρεμβαίνουν στα παιχνίδια ΜΗ δίνοντας δικαίωμα κρίσης της φάσης από τον VAR.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.