Ο μεταγραφικός σχεδιασμός και ο νέος Παναθηναϊκός!

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός και ο νέος Παναθηναϊκός!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο μεταγραφικός σχεδιασμός και ο νέος Παναθηναϊκός!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις κινήσεις του Παναθηναϊκού στο μεταγραφικό παζάρι σε ένα καλοκαίρι από άλλες εποχές και παρουσιάζει το depth chart του πιο ακριβού Τριφυλλιού της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Τούτη η γωνιά, πιστή στις ποδοσφαιρικές της αρχές και παρά το γεγονός πως θα πρέπει να επιβιώνει σε ένα περιβάλλον όπου σε σημαντικό βαθμό ζητά... αίμα, ισοπέδωση και καταστροφή ως αποτέλεσμα της τρομακτικής ξηρασίας τίτλων στον Παναθηναϊκό(το γνωστό 0/14 και 2/28), θα κάνει σήμερα την δεύτερη αξιολόγηση του μεταγραφικού σχεδιασμού του Τριφυλλιού.

Το… ταμείο. Σήμερα. Στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου οι κινήσεις του κλαμπ έχουν ολοκληρωθεί. Όχι στις 20 Ιουνίου. Η πρώτη έγινε πριν τα προκριματικά του Europa League, η δεύτερη έρχεται σήμερα που δηλώθηκε η ευρωπαϊκή λίστα για το Conference League και η τρίτη θα γίνει στην ολοκλήρωση της σεζόν, όταν θα γνωρίζουμε τι έχουν δώσει όλα τα καινούρια πρόσωπα στον σύλλογο.

Τώρα, λοιπόν, που το παζλ είναι μπροστά μας, αξίζει να σταθούμε στα εξής:

1) Αυτή η μεταγραφική περίοδος ήταν η πιο δαπανηρή στην σύγχρονη ιστορία του κλαμπ. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, προχώρησε σε μία τεράστια επένδυση, θέλοντας να φτάσει εκεί που δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι και σήμερα. Στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, βάζοντας τέλος στα χρόνια της υπομονής. Ο Παναθηναϊκός έκανε κινήσεις που όμοιες της έχουμε να συναντήσουμε από το 2009, από το δεύτερο καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας.

 

Ο σύλλογος δαπάνησε 3.5 εκατομμύρια ευρώ για τον Ίνγκασον, 1.5 για τον Ντραγκόφκσι, 1 για τον Γεντβάι, 1.5 για τον Μαξ, 7 για τον Τετέ, 6 για τον Πελίστρι, 0.5 για τον δανεισμό του Ουναχί. Συνολικά 21 εκατομμύρια ευρώ μόνο σε ομάδες, μόνο για αγορές!

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε οτι μέσα στο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός αγόρασε και το 100% των δικαιωμάτων του Φώτη Ιωαννίδη από τον Λεβαδειακό, δαπανώντας και εκεί ένα αξιοσέβαστο ποσό!

Ταυτόχρονα το μπάτζετ των ετήσιων συμβολαίων... ανέβηκε στον Θεό. 2.7 στον Τετέ, 1.6 στον Πελίστρι, 2 στον Ουναχί, 1.3 στον Ίνγκασον, κοντά στο εκατομμύριο και οι Γεντβάι, Ντραγκόφκσι, στα 2 εκατομμύρια το συμβόλαιο του Μαξίμοβιτς που ήρθε ως ελεύθερος από την Χετάφε, όταν από τον Γενάρη είχε προστεθεί το 1.6 του Μπακασέτα και έρχεται και το... βασιλικό συμβόλαιο του Φώτη. Το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου είναι το πιο ακριβό της τελευταίας δεκαπενταετίας.

2) Ο τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Παπαδημητρίου, όντας σε άμεση συνεργασία με τον προπονητή, Ντιέγκο Αλόνσο, κινήθηκαν από την αρχή μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, έχοντας κάποια συγκεκριμένα κριτήρια στις επιλογές τους για την ενίσχυση της ομάδας. Αυτά τα κριτήρια δεν άλλαξαν, δεν διαφοροποιήθηκαν. Η απόφαση ήταν να δημιουργηθεί ένα σύνολο πιο γρήγορο, με μεγαλύτερη ένταση, πιο άμεσο κι επιθετικό, έχοντας ως ατομικές μονάδες παίκτες που θα είναι γρήγοροι, ταχυδυναμικοί και προφανώς ποιοτικοί στις ενέργειές τους με την μπάλα.

Τέτοιοι ποδοσφαιριστές κατά κύριο λόγο αποκτήθηκαν.

Ο Παπαδημητρίου έχοντας να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μπάτζετ που είχε ποτέ τεχνικός διευθυντής στο κλαμπ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, κατάφερε να ικανοποιήσει τα ''θέλω'' του προπονητή και να ολοκληρώσει κάποιες δύσκολες μεταγραφικές υποθέσεις, έχοντας και την βοήθεια του Αλόνσο, όπως στη πλέον δύσκολη επιχείριση του καλοκαιριού, στη μεταγραφή του Πελίστρι.

Όλες οι επιλογές είχαν ποδοσφαιρική λογική από πίσω, το αν θα αλλάξουν την ζωή ή όχι του Παναθηναϊκού, θα το ξέρουμε στο τέλος της σεζόν. Σε θεωρητικό επίπεδο και βάσει του πρότερου ποδοσφαιρικού βίου και των χαρακτηριστικών των παικτών που ήρθαν, το κλαμπ έκανε μία πολύ μεγάλη αναβάθμιση στο ρόστερ του. Έφερε παίκτες από τα τοπ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που ήταν βασικοί στις ομάδες του, έφερε διεθνείς ποδοσφαιριστές, έφερε παίκτες σημαντικής αξίας μα πάνω από όλα απέκτησε παίκτες συμβατούς με το αγωνιστικό σχέδιο του προπονητή και την νέα αγωνιστική ταυτότητα.

3) Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές εδώ κατά το παρελθόν, στη σημασία του να αποκτά ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιριστές σε ένα εύρος ηλικίας από 22 έως 26, ώστε μέσα από την ατομική και ομαδική πρόοδο, να δημιουργεί υπεραξίες, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες δυνατών πωλήσεων στο μέλλον. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος ανάπτυξης με ασφάλεια. Αγοράζεις στα 4 και στα 5 εκατομμύρια ευρώ, εξελίσσεις ποδοσφαιριστές, βάζεις στα ταμεία διπλάσια και τριπλάσια ποσά της αρχικής επένδυσης και σιγά σιγά αλλάζεις πίστα.

Ο σύλλογος έβαλε κάποια εξαιρετικά προφίλ στο ρόστερ του, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τον Τετέ, τον Πελίστρι, τον Ουναχί που μπορεί να τον αγοράσει το επόμενο καλοκαίρι, τον Ντραγκόφσκι. Έχοντας παράλληλα και τους Ιωαννίδη, Βαγιαννίδη και Τσέριν, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως ο Παναθηναϊκός διαθέτει τουλάχιστον επτά πολύ σημαντικά έμψυχα περιουσιακά στοιχεία για το παρόν και το μέλλον.

4) Σίγουρα θα έπρεπε να έχει αποκτηθεί νωρίτερα αριστερός μπακ, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα προκριματικά, προφανώς έπρεπε να έρθει πιο νωρίς αριστερός εξτρέμ από το πάνω ράφι. Σε αυτό υπάρχει η δικαιολογία, η υπαρκτή δικαιολογία, της επιμονής του προπονητή και της πίστης του ότι μπορεί να πείσει τον Φακούντο Πελίστρι. Δικαιώθηκε, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον ερχομό ενός 22χρονου, βασικού στην Εθνική του ομάδα, παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για τις αποχωρήσεις και την εύρεση ομάδων σε εκείνους που δεν υπολογίζονται ''ταμείο'' θα κάνουμε στο τέλος του μήνα, όταν θα έχουν κλείσει όλες οι διαθέσιμες αγορές.

Το depth chart του Παναθηναϊκού 2024/2025

Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει στα χέρια του να διαχειριστεί το εξής ρόστερ, έχοντας παράλληλα την μεγάλη ευθύνη, με αυτά τα ακριβά υλικά να φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα που θα φτάσει στην επίτευξη των εγχώριων και ευρωπαϊκών της στόχων.

Σε κάθε θέση υπάρχουν δύο ισάξιες λύσεις, εύρος επιλογών από τον πάγκο και το μόνο που θα μπορούσε να πάει καλύτερα, θα ήταν τα χαρακτηριστικά στο ''9''. Ο Παναθηναϊκός θα ήθελε και προσπάθησε να πάρει παίκτη με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτούς που έχει, ωστόσο, δεν αποχώρησε ένας εκ των Σπόραρ ή Γερεμέγεφ.

Κάτω από τα δοκάρια: Ντραγκόφσκι, Λοντίγκιν, Λίλο

Αριστερός μπακ: Μλαντένοβιτς, Μαξ

Δεξιός μπακ: Βαγιαννίδης, Κώτσιρας, Μπάλντοκ

Κεντρικοί αμυντικοί: Ίνγκασον, Γεντβάι, Σένκεφελντ, Πάλμερ, Μάγκνουσον

Κεντρικοί μέσοι: Μαξίμοβιτς, Αράο, Τσέριν, Ζέκα, Ρούμπεν

Επιτελικοί μέσοι: Ουναχί, Μπακασέτας

Εξτρέμ: Τετέ, Πελίστρι, Μαντσίνι, Τζούρισιτς, Λημνιός

Σέντερ φορ: Ιωαννίδης, Γερεμέγεφ, Σπόραρ.

fff

fff

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.