Ολυμπιακός: Ποιος είναι καλύτερος, ο Όρτα ή ο Ολιβέϊρα;

Ολυμπιακός: Ποιος είναι καλύτερος, ο Όρτα ή ο Ολιβέϊρα;

Ολυμπιακός: Ποιος είναι καλύτερος, ο Όρτα ή ο Ολιβέϊρα;
Ο Κ. Νικολακόπουλος παραθέτει τα δεδομένα μέσα από το blog του στο Gazzetta για τους δύο Πορτογάλους κεντρικούς χαφ, τον Ολιβέϊρα και τον Όρτα.

Αντί προλόγου: Ο Κάρμο κι ο Ολιβέϊρα, στην επιστροφή τους στο Ντραγκάο, με τα «ερυθρόλευκα» πλέον, μπορεί να αποδειχθούν μεγάλα όπλα του Ολυμπαικού στον αγώνα του με την Πόρτο για το Γιουρόπα Λιγκ…

Με την προσθήκη του Ολιβέϊρα, που υπέγραψε για 2+1 χρόνια χθες βράδυ, ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί κατά βάση να καλύψει το κενό του Όρτα, αλλά και να «γεμίσει» περισσότερο τη μεσαία γραμμή του, με έναν παίκτη που αν μη τι άλλο έχει ποιότητα και εμπειρία.

Άραγε, θα είναι καλύτερος ο Ολιβέϊρα για τον Ολυμπιακό η, θα ήταν καλύτερος ο άλλος Πορτογάλος, ο Όρτα; Ας καταθέσουμε τα δεδομένα της κάθε μίας περίπτωσης, μήπως μπορέσουμε να βγάλουμε ένα, θεωρητικό συμπέρασμα, καθώς μόνο μέσα στο γήπεδο θα αποτυπωθεί η πραγματικότητα.

Τα υπέρ της παραμονής του Όρτα…

Ένα η χημεία. Ο Πορτογάλος είχε «ταιριάξει» στον Ολυμπιακό απ΄όταν έφτασε τον περασμένο Γενάρη και αν έμενε θα συνέχιζε από την καλή περσινή σεζόν, ξέροντας την ομάδα και τον τρόπο παιχνιδιού του Μεντιλίμπαρ. Ο Ολιβέϊρα όπως κι αν έχει θα χρειαστεί λίγο χρόνο προσαρμογής.

Δύο η ηλικία. Ο Όρτα είναι τέσσερα χρόνια μικρότερος από τον συμπατριώτη του (28 ο ένας, 32 ο άλλος), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού, με τον Ολιβέϊρα, από την άλλη, να δίνει την εμπειρία, σημαντικός παράγοντας για ομάδες που θέλουν να έχουν υψηλούς στόχους.

Τρία η ετοιμότητα. Ο Πορτογάλος έκανε κανονικά προετοιμασία με την Μπράγκα και είχε παίξει σε φιλικά, ενώ με το που πήγε εκεί ο Καρβαλιάλ παίζει βασικός. Ο Ολιβέϊρα έκανε προετοιμασία με τη Γαλατασαράι, αλλά έχει να παίξει καιρό και έχει ανάγκη από δουλειά και κάποιο χρόνο για να φτάσει στο 100%.

Ορτα

Τα υπέρ της μεταγραφής του Ολιβέϊρα…

Ένα η κλάση. Καλός παίκτης ο Όρτα, όμως άλλη «κατηγορία» ο Ολιβέϊρα. Εξ ου κι ο μεν δεν έπαιξε ποτέ στην Εθνική Πορτογαλίας και κατά βάση έχει παίξει στην Μπράγκα, ο δε έχει 13 συμμετοχές στην Εθνική Πορτογαλίας και κατά βάση έχει παίξει στην Πόρτο.

Δύο οι παραστάσεις. Ο Ολιβέϊρα πέραν της παρουσίας του (28 παιχνίδια) στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει εμπειρίες κι από το ιταλικό (Ρόμα) κι από το γαλλικό (Ναντ) κι από το τούρκικο (Γαλατασαράι) πρωτάθλημα. Οι άλλες παραστάσεις του Όρτα περιορίζονται στο MLS, στους Λος Άντζελες.

Τρία ο πρωταθλητισμός και γενικά οι τίτλοι. Ο Ολιβέϊρα έχει πάρει έξι πρωταθλήματα σε Πόρτο, Γαλατασαράι και ΠΑΟΚ, οι δε συνολικοί τίτλοι του είναι 14 (!), μεταξύ των οποίων και το Κόνφερενς Λιγκ με τη Ρόμα του Μουρίνιο. Ο Όρτα, με εξαίρεση το Κόνφερενς Λιγκ που πήρε με τον Ολυμπιακό, είχε πάρει ένα νταμπλ παίζοντας στα νιάτα του για λίγο στην Μπενφίκα.

Καταλαβαίνω ότι αρκετός κόσμος θα έχει την άποψη ότι με τον Όρτα «ξέραμε τι θα είχαμε», ενώ με τον Ολιβέϊρα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Έτσι είναι. Από την άλλη, ο καλός Ολιβέϊρα είναι δεδομένα καλύτερος ποδοσφαιριστής από τον Όρτα. Τρέχει υπέροχα την μπάλα, την κρατάει, ντριμπλάρει, έχει τεχνική σε υψηλό βαθμό, πασάρει εξαιρετικά, σκοράρει σε καλά ποσοστά για χαφ, ακόμη και με απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Ολιβέιρα

Παρεμπιπτόντως, ας καταγράψουμε ότι μέχρι τον τραυματισμό του στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο Ολιβέϊρα ήταν βασικός η, αν θέλετε μέσα στους 13-14 βασικούς στην Γαλατασαράι όχι για μικρό διάστημα, αλλά για μιάμιση σεζόν. Εκείνος ο τραυματισμός τον άφησε έξω για δύο μήνες, με συνέπεια να χάσει τη θέση του στα πλάνα του προπονητή, να τσακωθεί μαζί του και να φτάσει στην αποχώρηση του.

Και τέλος πάντων, ότι τον είχε ο Μουρίνιο βασικό (22 παιχνίδια) στη Ρόμα, στο εξάμηνο πριν πάει στην Τουρκία, κάτι πρέπει να μας λέει.

Άσχετο: Όντως, ο Ολυμπιακός έδωσε στον Γουίλιαν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δώσει ποτέ σε παίκτη του, σχεδόν 4 εκ. Ευρώ!!! Ας έχουμε, όμως, υπόψιν μας, ότι αυτά τα χρήματα θα τα καρπωθεί ο Βραζιλιάνος εφόσον παίξει σε ένα μεγάλο αριθμό αγώνων. Έχει ένα μεγάλο σταθερό ποσό λαμβάνειν, αλλά για να φτάσει σε ένα τόσο υψηλό νούμερο, πρέπει να καταγράψει πολλές συμμετοχές. Πρέπει να τα δουλέψει δηλαδή τα παραπάνω λεφτά.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ουκ ολίγους δανεικούς έχει και φέτος ο Ολυμπιακός, εν αναμονή και της έκβασης της μεταγραφής του Βέζο στην τούρκικη Εγιούπσπορ, κατά πάσα πιθανότητα επίσης με την μορφή δανεισμού.

Στο εξωτερικό τους Μπιέλ (Σάρλοτ MLS), Άμπι (Σουόνσι), Λάϊτνερ (Ζυρίχη), Ραμόν (Κουϊάμπα Βραζιλία), Μπρίνιτς (Τσέλιε Σλοβενία), Κωστούλα και Σίνα (Ρίο Άβε Κ23).

Ελ Καμπί

Και στο εσωτερικό τους Καλογερόπουλο (Βόλο), Λιάτσο (Χανιά), Κουτσογούλα (Πανσερραϊκό), ενώ έχει κρατήσει δικαιώματα και για τον Σγουρό (μεταγραφή στη Λάρισα).

Λιγότερους, πάντως, από όλες τις άλλες σεζόν!

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.