Άρης: Πλέον νιώθει ασφαλής στην… πονεμένη ιστορία της αριστερής πλευράς της άμυνας

Άρης: Πλέον νιώθει ασφαλής στην… πονεμένη ιστορία της αριστερής πλευράς της άμυνας

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Χουάνκαρ

bet365

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Μάρτιν Φρίντεκ σε συνδυασμό με την πρόσφατη προσθήκη του Ισπανού Χουάνκαρ οδηγούν στην εκτίμηση ότι φέτος ο Άρης δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τακτικές αλχημείες στην αριστερή πλευρά η οποία τόσο τον πλήγωσε στα προηγούμενα χρόνια.

Κάθε διαπίστωση θα αξιολογηθεί προϊόντος του χρόνου, αναλόγως της προσφοράς του καθενός, όμως μια πρώτη ματιά οδηγεί στην εκτίμηση ότι φέτος δεν θα χρειαστεί να επιστρατευτεί κανένας μέσος, στόπερ ή επιθετικός χαφ για να καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας του Άρη. Κι αυτό έχει τη σημασία του αν υπολογίσει κανείς ότι την περασμένη αγωνιστική περίοδο και παρά την παρουσία δύο αριστερών full back χρειάστηκε η αλλαγή ρόλου του Μάρτιν Μοντόγια για να «μπαλώσει» τη ζημιά. Τούτο ήταν ολίγον άδικο για τον Ισπανό ο οποίος σε κάθε περίσταση υπενθύμιζε σε όλους ότι… «εγώ είμαι δεξί μπακ και όχι αριστερό» σε μια προσπάθεια υπεράσπισης του εαυτού του έπειτα από τη δριμεία κριτική για κάθε λάθος. Από την άλλη πλευρά όμως, ήταν υποχρεωμένος να συμβιβαστεί με την ανάγκη και την αλλαγή του αγωνιστικού ρόλου του.

Δίχως να έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας – αυτό υπολογίζεται ότι βρίσκεται περίπου στο 60-65 τοις εκατό με συνέπεια να μην είναι σε θέση να βγάλει ολόκληρα παιχνίδια – ο Μάρτιν Φρίντεκ έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις. Η αμυντική προσήλωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό για τον Τσέχο από τον οποίον υπάρχει η απαίτηση για εντονότερη συμμετοχή στην επιθετική έκφραση της ομάδας και κατ’ επέκταση περισσότερα ανεβάσματα. Για τον δε Χουάνκαρ υπάρχει διαμορφωμένη άποψη περί της ικανότητάς του μέσα από την τετραετή παρουσία του στον Παναθηναϊκό και μένει να φανεί το διάστημα που θα χρειαστεί για να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας. Με αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές υπάρχει η αίσθηση ότι ο Άρης είναι «καλυμμένος» στο αριστερό άκρο της άμυνας, εκεί δηλαδή όπου, διαχρονικά, εμφανίζεται αδύναμος.

Ο Φρίντεκ

Ξεκινώντας από τη σεζόν 2018-19, ο Άρης μπήκε στον μαραθώνιο του Πρωταθλήματος έχοντας τους Γιώργο Βαλεριάνο, Άλεξ Μενέντεθ αλλά τον Γενάρη του 2019 αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απόκτηση του Μιχάι Κόρχουτ. Ο Ούγγρος εξελίχθηκε σε λίρα εκατό. Καθώς ο Μενέντεθ αποδείχθηκε ανεπαρκής, σε κάθε απουσία του Κόρχουτ… έτρεμε το φυλλοκάρδι. Για την ακρίβεια, ο Ούγγρος απουσίασε από έξι αγώνες τη σεζόν 2019-20 και αντικαταστάθηκε τρεις φορές από τον Λούκας Σάσα (αμυντικός χαφ), δύο φορές από τους στόπερ Ροζ, Σόουζα και μία από τον Μπακούτση.

Ο Γκάνεα

Στο τέλος της σεζόν 2019-20, ο Κόρχουτ αποφάσισε την αποχώρησή του από την ομάδα και αντ’ αυτού αποκτήθηκε ο Κριστιάν Γκάνεα. Στην πρώτη σεζόν του, ο Ρουμάνος ήταν… μία κρύο, μία ζέστη κι έτσι επιστρατεύτηκε ο απόλυτα αμυντικογενής Εμάνουελ Σάκιτς ο οποίος μέχρι εκείνο το διάστημα είχε αγωνιστεί στο αριστερό άκρο της άμυνας μόλις τέσσερις φορές στην καριέρα του! Στο ρόστερ της ίδιας χρονιάς ήταν και οι αριστεροί μπακ, Μαρτίνης, Σενγκέργκης. Κι έτσι τον Γενάρη του 2021 αποκτήθηκε ο Κύπριος διεθνής, Νικόλας Ιωάννου, ο οποίος όμως επίσης δεν έπεισε με την απόδοσή του και κυρίως για την αμυντική ικανότητά του.

Στο ξεκίνημα της περιόδου 2021-22 οι «κίτρινοι» ένιωσαν ασφαλείς στο αριστερό άκρο έχοντας την προσδοκία της βελτιωμένης εικόνας του Κριστιάν Γκάνεα, κυρίως όμως προχώρησαν σε επένδυση με την απόκτηση των δικαιωμάτων του Γκανέζου Λούμορ. Ο τελευταίος δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο του κι έτσι στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις επιδόσεις του Γκάνεα. Την αμέσως επόμενη χρονιά άλλαξε εκ νέου η αριστερή πλευρά με την απόκτηση του Μπράντλεϊ Μαζικού και Μάρβιν Πίρσμαν ο οποίος την προηγούμενη σεζόν ήταν εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ του Πρωταθλήματος με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Αμφότεροι παραχωρήθηκαν στο τέλος της περιόδου (2022-23) και η αλήθεια είναι ότι «πόνεσε» μόνο η αποχώρηση του πρώτου.

Πέρυσι και πάλι άλλαξε η αριστερή πλευρά αλλά κανείς εκ των Ρόναλντ Ματαρίτα, Φράνκο Φεράρι δεν πρόσφερε ασφάλεια. Ο πρώτος έπαιξε σε μόλις πέντε παιχνίδια και συνολικά 233 αγωνιστικά λεπτά και ο δε Αργεντίνος έχασε τη θέση του στη διάρκεια της χρονιάς καθώς εκτιμήθηκε ότι ο Μάρτιν Μοντόγια ήταν πιο ουσιαστικός στα αμυντικά καθήκοντά του. Ο Ισπανός τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο αριστερό άκρο της άμυνας στο παραδοσιακό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι έπαιξε σ’ αυτή τη θέση έπειτα από πέντε χρόνια. Συνολικά στην καριέρα του αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ σε 47 παιχνίδια εκ των 21 με τη φανέλα του Άρη!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα