ΑΕΚ: Τι φορ αναζητούσε τελικά...

ΑΕΚ: Τι φορ αναζητούσε τελικά...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Ο Φραντζί Πιερό της Μακάμπι Χάιφα

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την (δικαιολογημένη) κουβέντα που προκαλεί η επιλογή Πιερό και καταθέτει τα δεδομένα των επιθετικών που έψαξαν στην Ένωση για να προκύψει συμπέρασμα.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή σχετικά με το θέμα που έχει απασχολήσει και ταλαιπωρήσει αφάνταστα όλους μας στην ΑΕΚ, την ίδια την ομάδα, τον προπονητή και τους έμπιστούς του στο κομμάτι του αγωνιστικού σχεδιασμού, τη διοίκηση και τον κόσμο: αυτό δεν είναι άλλο από το φορ περιοχής που αναζητούσε εδώ και μήνες, από την ημέρα δηλαδή που παραχώρησε τον Εζεκίελ Πόνσε με περισσότερα από 9 εκατ ευρώ για χάρη του MLS.

Εδώ παρατηρείται και η πρώτη αποτυχία σχετικά με το χρονικό διάστημα: δεν είναι δυνατό να μη δύναται η ομάδα να βρει έναν επιθετικό (και ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται ότι θα αποκτηθεί ο Πιερό) την κατάλληλη εποχή και αφού ο Αργεντινός στράικερ παραχωρήθηκε Ιούνιο. Γεγονός που το πλήρωσε ακριβά η Ένωση, τόσο στην Ευρωπη με αντίπαλο την Νόα, όσο και στην Ελλάδα με την πρώτη εντός έδρας γκέλα της απέναντι στην Λαμία. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν θα τα κατάφερνε και με φορ αλλά αυτό πλέον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Όπως και να 'χει η απόφαση όπως αποδεικνύεται της ΑΕΚ, αφού πάντα τονιζόταν ότι φορ θα αποκτηθεί ότι και να γίνει και όσο μακριά κι αν οδηγηθεί χρονικά η όλη κατάσταση, είχε να κάνει με το να περιμένει περιπτώσεις όπως του Ντάτρο Φοφανά προκειμένου να πάρει ποδοσφαιριστή που ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον ο Ματίας Αλμέιδα και έπειτα αν δεν τα καταφέρει να προχωρήσει με μια πιο βατή και σαν ονοματεπώνυμο, προοπτική λόγω ηλικίας και παραστάσεων, λιγότερο φανταχτερή σαν αυτή του 21χρονου (προς 22) άσου της Τσέλσι. Θαρρώ ότι όλοι συμφωνούμε πως είναι λογικό όταν έχουμε φτάσει πρώτο 10ημερο Σεπτεμβρίου και την προσεχή Τετάρτη ολοκληρώνονται οι μεταγραφές, είναι λογικό κι αναμενόμενο να υπάρξει αρνητική αντίδραση από μέρος του κόσμου, όταν αφού δεν προχωράει του Φοφανά κλείνει η ομάδα τον Πιερό. Υπάρχει διαφορά και ταυτόχρονα με τον κακό σχεδιασμό για τη θέση και τελικά λάθος αφού έπρεπε να είχε αποκτηθεί καιρό τώρα όπως τουλάχιστον έγραφα και έλεγα καθημερινά από αρχές Ιουλίου...

Αξία τούτη την ώρα έχει στο δικό μου κεφάλι να ψάξουμε να δώσουμε μεταξύ μας μια απάντηση σε μια συζήτηση που προκαλείται από τον εκνευρισμό μέρους των φίλων της ΑΕΚ και αφορά το: «τι σχέση έχει ποδοσφαιρικά ο Φοφανά με τον Πιερό; Άλλο τύπου φορ δεν ψάχναμε;» και έχουν δίκιο όπως και ότι δεν έχει πολλά κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τον Λιβάι Γκαρσία. Όμως στ' αλήθεια τι αναζήτησε η Ένωση για τη θέση του φορ και τι είπε με το στόμα του ο Ματίας Αλμέιδα για τον παίκτη που θα έρθει να προκαλέσει και ανταγωνισμό στον αγαπημένο του, για την κορυφή της επίθεσης, διεθνή άσο από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο; Τα γεγονότα πρέπει να καταθέτουμε για να παίρνουμε τις σωστές απαντήσεις και να μην επηρεαζόμαστε από τον εκνευρισμό γιατί (και για μένα) θα ήταν καλύτερα να έρθει ο Φοφανά, όχι με τρελά λεφτά φυσικά, αλλά μου έκανε καλύτερη περίπτωση και δη ελέω ηλικίας και μεταπωλητικής αξίας!

Ο Αλμέιδα και οι Μπαρέιρο, Βινίσιους, Πέτκοβιτς και τελικά Πιερό!

μεσα

Ωστόσο εδώ πρέπει να δούμε λίγο τους φορ, όσους τουλάχιστον προέκυψαν στο κακό καλοκαίρι των υπευθύνων του σχεδιασμού της ΑΕΚ για την θέση του επιθετικού, προκειμένου να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας με ασφάλεια και βασισμένα στα γεγονότα σχετικά με το τι επιθετικό ήθελε ο Αλμέιδα. Διότι είναι λάθος ο εκνευρισμός και η οργή να προκαλεί εντάσεις και ερωτήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Η πρώτη περίπτωση επιθετικού που απασχολήσε έντονα την Ένωση, την οδήγησε να κάνει προσφορά στα 4.5 εκατ ευρώ (επιβεβαιωμένα αυτά κι από Αργεντινή) ήταν ο Άνταμ Μπαρέιρο, ο οποίος τελικά αποφάσισε και έμεινε Αργεντινή και ήταν ακριβώς αντί-Πόνσε όπως ΟΛΟΙ σημείωναν τότε, φορ περιοχής απόλυτα ο συγκεκριμένος. Τον ήθελε πολύ ο Πελάδο, τον είχε αξιώσει από τη διοίκηση, εισηγήθηκε υπέρβαση στα 4.5 εκατ ευρώ για 28χρονο επιθετικό όπως είχε πει στους ανθρώπους της ΑΕΚ χωρίς τελικά όμως να γίνει αφού ο Παραγουανός δεν ήθελε να φύγει από τη χώρα του Τάνγκο.

Έπειτα υπήρξε το σίριαλ του Κορέα, το οποίο από την πρώτη μέρα προσωπικά σημείωνα ότι δεν το καταλαβαίνω, διότι ο Αργεντινός είναι περιφερειακός επιθετικός, παίζει δεύτερος πίσω από τον φορ συνήθως και εκεί η ΑΕΚ είχε ήδη πολλούς. Δεν προχώρησε, τον ήθελε ο Αλμέιδα 100%, αλλά ο συμπατριώτης του δεν ήθελε Ελλάδα (έως και αρχές Αυγούστου που έπαψε να ασχολείται η Ένωση μαζί του) και πήγαμε παρακάτω. Μια επισήμανση: σημειώνω εδώ τις περιπτώσεις που επιβεβαιωμένα ασχολήθηκε η Ένωση και όχι όσοι γράψανε στην Ελλάδα και ας μην απασχόλησαν καν! Έπειτα είχαμε πλην του Φοφανά, κοντά στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Γκαρσία, ο οποίος άρεσε σε όλους από νωρίς το καλοκαίρι έως και τώρα Σεπτέμβριο, όπου σας αποκαλύψαμε ότι η ΑΕΚ κινήθηκε για την απόκτησή του αφού δεν είχε βρει ομάδα (και του Μαρσιάλ, αλλά και του Ορμπάν της Λιόν που οι κιτρινόμαυροι ρώτησαν και άκουσαν τρελές αξιώσεις και προσπέρασαν άμεσα) και επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ μας σε απόλυτο βαθμό, μόνο περιπτώσεις φορ αντίστοιχες με τον Μπαρέιρο. Φορ κοινώς περιοχής: όπως ο Βινίσιους της Φούλαμ για παράδειγμα που εστίασε η ΑΕΚ αλλά επίσης δεν ερχόταν Ελλάδα.

Τη στιγμή που είχε εξετάσει και την υπόθεση του Πέτκοβιτς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ ο οποίος είναι εξίσου φορ που παίζει κουτί και έξω απ' αυτό με το σώμα και το ύψος του, όπως ακριβώς ο Βινίσιους και φυσικά ο Πιερό που φαίνεται πως θα αποκτηθεί (όπως αποκλειστικά ενημερωθήκατε επίσης από το Gazzetta). Επιθετικοί με κορμί δυνατό, ψηλά αγόρια και με ικανότητα στο κουτί και στο γκολ... Άρα είναι πασιφανές πως η ΑΕΚ έψαχνε επιθετικούς δυο κατηγοριών: έναν που θα είναι όπως ο Λιβάι αν κρίνουμε από τον Φοφανά και τον Μαρσιάλ, αλλά και ένα φορ που θα είναι περισσότερο περιοχής αλλά με μια – δυο σημαντικές λεπτομέρειες στο παιχνίδι του αντίστοιχες με του Γκαρσία: δύναμη στο κορμί και ικανότητα στον αέρα, γενικά στην υποδοχή της μπάλας, ανάμεσα σε αντίπαλα στόπερ και δυνατότητα συνδυαστικού ποδοσφαίρου έξω από την εστία. Κάτι που έχουμε δει live ότι μπορεί να κάνει με επιτυχία ο Πιέρο!

Όπως πάντα βέβαια και αυτό έχει στο τέλος της ημέρας σημασία: όλα θα κριθούν στο χορτάρι... Όλα πλην της λανθασμένης τακτικής στον σχεδιασμό για φορ σε χρονικό επίπεδο.

Αλμέιδα

Υγ: Κουβέντα για το φορ είναι και αυτή που λέει: «καλά ρε εσείς δεν λέγατε, ή γράφατε και ο ίδιος ο Αλμέιδα, ότι ψάχνουν φορ κοντά στα χαρακτηριστικά του Λιβάι Γκαρσία;». Μπορεί σε τέτοιο συμπέρασμα να κατέληγε κάποιος, δικαιολογημένα και από μόνος του αποκλειστικά, από την περίπτωση του Φοφανά (έγραψα και παραπάνω πως μόνο ο άσος της Τσέλσι, ο Ορμπάν της Λιόν και άντε να γράψουμε και ο Μαρσιάλ είχαν τα στοιχεία αυτά) και να το έγραφε, ή έλεγε όταν ανέλυε τα δεδομένα. Από 'κει και πέρα βέβαια μη βάζουμε λόγια στο στόμα άλλων ανθρώπων και δη του Ματίας Αλμέιδα που ξεκάθαρα είπε δυο φορές που ρωτήθηκε σχετικά: «θέλουμε ένα 9αρι που να φέρει και ανταγωνισμό στον Λιβάι γιατί στις υπόλοιπες θέσεις είμαστε με δυο και παραπάνω επιλογές». Δεν είπε ποτέ τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το φορ και επαναλαμβάνω αυτό φαίνεται από τις περιπτώσεις που αναφέρω μια προς μια παραπάνω στο blog μου με τις οποίες επιβεβαιωμένα ασχολήθηκε η ΑΕΚ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...