Ο Ολυμπιακός και η πραγματική διάσταση της χρηματιστηριακής αξίας του ρόστερ

Ο Ολυμπιακός και η πραγματική διάσταση της χρηματιστηριακής αξίας του ρόστερ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το blog του στο Gazzetta πέντε πράγματα περί χρηματιστηριακής αξίας και ρόστερ του Ολυμπιακού.

Ακούω ότι ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά δεν θα έχει ρόστερ με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (βλέπε transfermarkt) στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι ότι ο Παναθηναϊκός με τις μεταγραφές που έκανε, τον προσπέρασε κλπ.

Κατ΄αρχάς, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αντιδράσει. Είναι παραδοσιακά ο δεύτερος μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος και έχει να πάρει πρωτάθλημα 15 ολόκληρα χρόνια, από το 2010, επί πολυμετοχικότητας, όταν μάλιστα για να το πάρει ξόδεψε του κόσμου τα εκατομμύρια. Ήταν υποχρεωμένος λοιπόν κάτι να κάνει. Και έδωσε κάποια, σημαντικά, λεφτά, προσπαθώντας να ενισχυθεί. Προς το παρόν, μετά από τρεις μόλις αγωνιστικές είναι πέντε πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό, αλλά ας μην τα παίρνουμε όλα αυτά τοις μετρητοίς, αφού ακόμη είναι πολύ νωρίς.

Κατά δεύτερον, μην δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία απ΄ότι πρέπει στη λεγόμενη χρηματιστηριακή αξία. Ο Ολυμπιακός τόσα χρόνια δεν ήταν πρώτος στα σχετικά πινακάκια του transfermarkt; Κάνω λάθος; Αλλά τα δύο προηγούμενα χρόνια το πρωτάθλημα το πήραν η ΑΕΚ (2023) κι ο ΠΑΟΚ (2024). Όπως, οι δύο αυτές ομάδες, με την ίδια σειρά, είχαν πάρει και τα πρωταθλήματα το 2018 και το 2019.

Επιπλέον ας έχουμε υπόψιν μας, ότι το transfermarkt ολοκληρώνει την χρηματιστηριακή αξία των συλλόγων όταν τελειώσει η σεζόν, καθώς υπολογίζει όλους τους παίκτες που έχει κάθε κλαμπ στη δούλεψη του. Θέλω να πω ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη διάρκεια της περιόδου. Να σας υπενθυμίσω ότι ο Ολυμπιακός βλέποντας τα σκούρα, τον περασμένο Γενάρη είχε φέρει εφτά παίκτες, τους Κάρμο, Τσικίνιο, Όρτα, Ναβάρο, Καμπράλ, Βέζο και Άμπι!!!

Πάνω απ΄όλα, όμως, ο Ολυμπιακός σε τούτη τη σεζόν, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, επέλεξε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη στρατηγική: να πάει με δύο ενδεκάδες και με πέντε παιδιά της Κ19. Αυτή ήταν η επιλογή, σε συνεργασία διοίκησης-προπονητή, με τον προπονητή να είναι ξεκάθαρος ότι δεν χρειάζεται άλλους, περισσότερους, παίκτες.

Πάντως, έχει λίγο γούστο ότι τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός είχε πάρει πρωτάθλημα, το 2010, είχε ρόστερ με μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από τον Ολυμπιακό.

ξνω

Κατά τα άλλα, για να μην μπλέξουμε, μην πάμε σε διάφορες…λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι η χρηματιστηριακή αξία του Ρόντινεϊ είναι…1.500.000 Ευρώ και του Ντάνι Γκαρθία μεγαλύτερη…Η, ότι του Ρέτσου είναι 2.500.000 Ευρώ και του Μπιανκόν υψηλότερη...

Άσχετο:

Είναι αλήθεια ότι ο Μεντιλίμπαρ τηλεφώνησε στον συμπατριώτη του προπονητή Μαρθελίνιο και τον ρώτησε, μεταξύ άλλων, και για τον χαρακτήρα του Ουνάχι και ότι ο Ισπανός, που τον είχε παίκτη στη Μαρσέιγ, δεν τον…εκθείασε κιόλας τον 24χρονο Μαροκινό σε αυτό το κομμάτι;

Ο Μαρθελίνο έμεινε στην Ολιμπίκ μόλις στα εφτά πρώτα παιχνίδια της στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν. Μάλιστα και στα τρία πρώτα είχε βασικό τον Ουνάχι, αλλά μετά το τρίτο (συμπτωματικά ήταν το Μαρσέιγ-ΠΑΟ 2-1) δεν τον ξαναέβαλε ούτε λεπτό στα άλλα τέσσερα, κρατώντας τον στον πάγκο.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Όταν ακόμη ο Ολυμπιακός έψαχνε σέντερ φορ, πριν πάρει δηλαδή τον Γιάρεμτσουκ, είχε ψαχτεί για τη λύση Πιερό, που ήταν περίπου στα ίδια λεφτά, παρεμπιπτόντως, με τον Ουκρανό, γύρω στα 2.000.000 Ευρώ. Ο κυνηγός της Μακάμπι Χάιφα δεν προκρίθηκε, προφανώς με το σκεπτικό ότι ναι μεν είναι γκολτζής, αλλά περισσότερο είναι παίκτης περιοχής, όχι τόσο συμμετοχικός στο παιχνίδι, όπως θέλει τον φορ του ο Μεντιλίμπαρ.

Μανωλας

Ο Πιερό, πάντως, έχει έναν καλό, για τον ίδιο, λόγο να θυμάται τον Ολυμπιακό, αφού ήταν η πρώτη ομάδα εναντίον της οποίας σκόραρε με τη φανέλα της Μακάμπι, σε εκείνο το πολύ πικρό για τους Πειραιώτες 0-4 μέσα στο Καραϊσκάκη για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον φορ από την Αϊτή μάλιστα να έχει βάλει δύο γκολ.

Με τον Πιερό η ΑΕΚ θα έχει τρεις πλέον παίκτες να κάνουν τα μακρινά ταξίδια στην κεντρική Αμερική, μετά τους Πινέδα και Λιβάϊ, αλλά αυτά τα έχουν τέτοιες μεταγραφές. Όπως ο Ολυμπιακός πήρε τον Στάμενιτς, που πρέπει να πηγαίνει στη Νέα Ζηλανδία. Η, ο Παναθηναϊκός που έχει τον Πελίστρι με ταξίδια στην Ουρουγουάη, όπως και τον Αμερικάνο Πάλμερ Μπράουν. Για τον ΠΑΟΚ μακάρι να κάνω λάθος, αλλά θα μετανιώσει που ο Μαντί Καμαρά επέστρεψε στην Εθνική Γουϊνέας…

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.