Stoiximan Superleague: Μία ενδεκάδα με Free Agents που μπορούν να κάνουν την διαφορά και οι «αναπληρωματικοί»

Stoiximan Superleague: Μία ενδεκάδα με Free Agents που μπορούν να κάνουν την διαφορά και οι «αναπληρωματικοί»

bet365

Οι ποιοτικοί ελεύθεροι που παραμένουν στην αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικές επιλογές για όλες τις ομάδες.

Γράφουν οι: Ανδρέας Σουλάι, Σωτήρης Μυκονίου, Βασίλης Μπαλατσός

Η μεταγραφική περίοδος στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε κι έδωσε την θέση της στην αγορά των ελεύθερων στην οποία υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για όλα τα «πορτοφόλια».

Από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 του ίδιου μήνα οι ομάδες της Stoiximan Superleague θα έχουν την δυνατότητα να υπογράψουν όποιον ποδοσφαιριστή θέλουν, με μόνο αστερίσκο πως εκείνος θα πρέπει να έχει μείνει ελεύθερος από την πρώην ομάδα του μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πιθανό κάποιος από τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου να κάνει μία κίνηση από την αγορά αυτή, αν ωστόσο τελικά εκείνοι αλλάξουν γνώμη θα δουν πως υπάρχει μία πλειάδα ποιοτικών επιλογών.

Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις πιο αξιόλογες από τις περιπτώσεις αυτές με την μορφή μίας κανονικής αποστολής ομάδας, δηλαδή βάζοντας μία ενδεκάδα κι έχοντας και κάποιους παίκτες ως αναπληρωματικούς.

Κάποιοι απ' αυτούς έχουν συνδεθεί είτε στο παρελθόν είτε φέτος με ελληνικές ομάδες ενώ ένας εξ' αυτών έχει περάσει και από την χώρα μας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις περιπτώσεις αυτές.

Κέιλορ Νάβας

Κέιλορ Νάβας

Ζοέλ Μάτιπ

Ζοέλ Μάτιπ

Σίμον Κιάερ

Σίμον Κιάερ

Σέρχιο Ράμος

Σέρχιο Ράμος

Σερτζ Οριέ

Σερτζ Οριέ

Αντριέν Ραμπιό

Αντριέν Ραμπιό

Μιραλέμ Πιάνιτς

Μιραλέμ Πιάνιτς

Ιβάν Πέρισιτς

Ιβάν Πέρισιτς

Γουισάμ Μπεν Γεντέρ

Γουισάμ Μπεν Γεντέρ

Έρικ-Μαξίμ Τσούπο-Μοτίνγκ 

Έρικ-Μαξίμ Τσούπο-Μοτίνγκ 

Αντονί Μαρσιάλ

Αντονί Μαρσιάλ

Οι... άλλοι

Οι... άλλοι

Ο «δήμιος» της Εθνικής Ελλάδος από το Μουντιάλ του 2014 πέρασε την περσινή σεζόν στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά κατόρθωσε να παίξει μόλις έξι παιχνίδια μένοντας στην... σκιά του Ντοναρούμα. Πλέον έχει φτάσει 37 ετών και αναζητεί ίσως το τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του όντας σε καλή κατάσταση και θέλοντας να παραμείνει σε όσο υψηλότερο επίπεδο γίνεται. Άλλωστε για έναν παίκτη που έχει φορέσει φανέλες, όπως της Ρεάλ Μαδρίτης, της Παρί Σεν Ζερμέν και της Νότιγχαμ Φόρεστ δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Οκτώ χρόνια μετά την άφιξή του στο Λίβερπουλ, ο Ζοέλ Μάτιπ ολοκλήρωσε την παρουσία του στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ και αναζητεί την επόμενη «περιπέτεια» της καριέρας του.

Ο 33χρονος Καμερουνέζος κεντρικός αμυντικός κατέγραψε μόλις 14 συμμετοχές την περσινή σεζόν με τους «Reds» λόγω της ρήξης χιαστού που υπέστη. Παραμένει ελεύθερος από τις αρχές Ιουλίου, παρ' ότι υπήρξαν αρκετές ομάδες που έδειξαν ενδιαφέρον για την περίπτωσή του.

Ο 35χρονος Δανός κεντρικός αμυντικός έμεινε ελεύθερος στις αρχές Ιουλίου από την Μίλαν, μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στους «Ροσονέρι». Την περασμένη σεζόν πραγματοποίησε συνολικά 25 εμφανίσεις συμμετέχοντας στο ροτέισον της ιταλικής ομάδας, αντιμετωπίζοντας βέβαια και δύο προβλήματα τραυματισμών, που του στέρησαν 2-3 μήνες συνολικά.

Στην καριέρα του έχει φορέσει την φανέλα κι άλλων σημαντικών ομάδων, όπως οι Μίντιλαντ, Παλέρμο, Βόλφσμπουργκ, Ρόμα, Λιλ, Φενέρμπαχτσε, Σεβίλλη και Αταλάντα.

Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος σταρ ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που παραμένουν ελεύθεροι. Πολλά ακούστηκαν μετά την λήξη του συμβολαίου του με την Σεβίλλη σχετικά με μία πιθανή μεταγραφή του στην Σαουδική Αραβία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

O 38χρονος Ισπανός κεντρικός με την σπουδαία και γεμάτη τίτλους καριέρα στην Σεβίλλη, την Ρεάλ Μαδρίτης, την Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και την εθνική Ισπανίας ψάχνει την επόμενη (ίσως και τελευταία) πρόκληση της καριέρας του, μετά την εκπλήρωση της υπόσχεσης προς τον παππού του και την επιστροφή του στην Σεβίλλη για έναν χρόνο.

Έχοντας αγωνιστεί στην Premier League με τις Τότεναμ και Νότιγχαμ Φόρεστ και στην Ligue 1 κυρίως με την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Σερτζ Οριέ αποτελεί έναν εκ των πιο σημαντικών ονομάτων που παραμένουν ελεύθεροι στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Στα 32 του χρόνια πλέον, ο Ιβοριανός δεξιός μπακ ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του με στόχο να συνεχίσει να αγωνίζεται στο υψηλό επίπεδο. Την περασμένη σεζόν ο Οριέ αγωνίστηκε στο πρώτο μισό με τη φανέλα της Νότιγχαμ με την οποία είχε 13 συμμετοχές και 2 ασίστ, πριν μετακομίσει στην Τουρκία τον Γενάρη για λογαριασμό της Γαλατάσαραϊ με την οποία μέτρησε μόλις 4 συμμετοχές λόγω πολλών θεμάτων που αντιμετώπισε με τραυματισμούς.

Ίσως το πιο «βαρύ» όνομα των free agents τη δεδομένη στιγμή, βάσει ηλικίας και επιπέδου. Ο Γάλλος χαφ που έμεινε ελεύθερος από τη Γιουβέντους δεν έχει καταφέρει ακόμα να υπογράψει συμβόλαιο με κάποια ομάδα, παρότι έχει δεχτεί πολλές προτάσεις, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ραμπιό που βρίσκεται ακόμα σε εξαιρετική ηλικία, όντας 29 ετών, επιθυμεί να συνεχίσει στην Ευρώπη και στο κορυφαίο επίπεδο, απορρίπτοντας τα... πετροδόλαρα των Σαουδάραβων, όμως αναζητεί ένα οικονομικά τεράστιο συμβόλαιο. Στο EURO ήταν ένας εκ των πιο αξιόπιστων ποδοσφαιριστών που είχε η Γαλλία του Ντεσάν. Τα τελευταία 24ωρα έχει «συνδεθεί» έντονα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Μιραλέμ Πιάνιτς αποτελεί επίσης έναν από τους free agents που διαθέτει πλούσιο και βαρύ βιογραφικό. Στα 34 του χρόνια πλέον και έχοντας μείνει ελεύθερος από τη Σαρίγια, ο Πιάνιτς ψάχνει ένα από τα τελευταία του συμβόλαια.

Ο Βόσνιος έφτιαξε το όνομα του στη Λυών και στη Ρόμα, προτού μετακομίσει στο Τορίνο για χάρη της Γιουβέντους όπου έφτασε στο peak του. Στην Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να βρει πρωταγωνιστικό ρόλο με αποτέλεσμα να μετακομίζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Πιάνιτς αποτελεί μια επιλογή που θα μπορούσε να βοηθήσει πολλές ομάδες με την εμπειρία και την ποιότητα που διαθέτει.

Tο γεγονός πως κυκλοφορεί στην αγορά των ελεύθερων είναι μια... ευγενική χορηγία του Τζενάρο Γκατούζο. Ο Ιβάν Πέρισιτς επέστρεψε το καλοκαίρι στη Χάιντουκ, στην οποία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, έκανε και τέσσερις επίσημες εμφανίσεις με το κλαμπ του Σπλιτ, όμως μετά από περίπου 1,5 μήνα αποχώρησε ως ελεύθερος μετά από ρήξη που είχε με τον Ιταλό τεχνικό των Κροατών.

Ο 35χρονος εξτρέμ που αγωνίζεται σε όλη την αριστερή πλευρά αναζητεί το νέο σταθμό της σπουδαίας του καριέρας. Μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί σε Ντόρτμουντ, Βόλφσμπουργκ, Ίντερ, Μπάγερν και Τότεναμ, ενώ με τη Χρβάτσκα έκανε 136 εμφανίσεις και σημείωσε 33 γκολ.

Προφανώς ένας σέντερ φορ με 259 γκολ σε 513 εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο δεν γίνεται να περνάει απαρατήρητος στην αγορά. Ο λόγος για τον Γουισάμ Μπεν Γεντέρ. Ο 34χρονος βραχύσωμος επιθετικός ξεχωρίζει για την ταχύτητα του και τη σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα.

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Μονακό αποχώρησε από το Πριγκιπάτο ύστερα από μια πενταετία με 118 γκολ σε 201 συμμετοχές, ενώ στο παρελθόν έχει παίξει σε Τουλούζ (174 εμφ. - 71 γκολ) και Σεβίλλη (138 εμφ. - 70 γκολ). Την προηγούμενη σεζόν ο 19 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας σκόραρε 20 τέρματα σε 34 παιχνίδια.

Μπορεί να μην υπήρξε «πρώτο βιολί» στις μεγάλες ομάδες που έπαιξε, όμως πάντα ήταν ένας ικανότατος... ρολίστας που έδινε λύσεις. Χαρακτηριστικό πως τα τελευταία έξι χρόνια ο Έρικ-Μαξίμ Τσούπο-Μοτίνγκ αγωνιζόταν σε Παρί Σεν Ζερμέν (2018-20) και Μπάγερν Μονάχου (2020-24).

Από εκεί και πέρα έχει παίξει σε Αμβούργο, Μάιντς, Σάλκε και Στόουκ. Με την εθνική ομάδα του Καμερούν έχει 20 γκολ σε 73 εμφανίσεις. Ο Αφρικανός επιθετικός αγωνίζεται κυρίως στο «9», ενώ έχει την ευχέρεια να παίξει τόσο στα άκρα όσο και περιφερειακά πίσω από τον φορ. Την περασμένη σεζόν έκανε 34 συμμετοχές στην Μπάγερν, ως αναπληρωματικός του Χάρι Κέιν και είχε τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Επίσης «δυνατό» όνομα της λίστας. Ο Αντονί Μαρσιάλ εντυπωσίασε σε νεαρή ηλικία με τη φανέλα της Μονακό, υποχρεώνοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2015 να δαπανήσει το φοβερό ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο Γάλλος ήταν μόλις 19 ετών.

Μάλιστα, οι «κόκκινοι διάβολοι» πίστευαν τόσο στις δυνατότητες του Γάλλου που δέχτηκαν να τοποθετηθεί και μπόνους κατάκτησης Χρυσής Μπάλας στη συμφωνία με τους Μονεγάσκους. Η καριέρα του δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε και τελικά αποχώρησε ως ελεύθερος το καλοκαίρι, ψάχνοντας πλέον τον νέο σταθμό της καριέρας του.

Να σημειωθεί πως η ΑΕΚ κινήθηκε για την απόκτησή του το φετινό καλοκαίρι, όμως τελικά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αίσιο τέλος.

Φυσικά η λίστα των ελεύθερων είναι μακρά και δεν γίνεται να τους «βολέψουμε» όλους απλά σε μια ενδεκάδα για αυτό θα δούμε και μερικούς... αναπληρωματικούς από το «πάνω ράφι». Χαρακτηριστική περίπτωση του Ντάβι Κλάασεν, ο οποίος το καλοκαίρι αποχώρησε από την Ίντερ ως πρωταθλητής Ιταλίας. Παρόλο που δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους Νερατζούρι, κατάφερε να βρει θέση στο rotation του Ιντζάγκι και να δώσει πολύτιμες λύσεις στον άξονα. Ο 31χρονος Ολλανδός χαφ είχε μια μεστή σεζόν, πραγματοποιώντας 20 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των Μιλανέζων.

Για το «10» υπάρχουν οι περιπτώσεις των Γιουσούφ Γιαζίτσι και Ντέλε Άλι. Ο διεθνής Τούρκος προέρχεται από γεμάτη χρονιά στη Λιλ με 12 γκολ και 4 ασίστ σε 42 εμφανίσεις. Από την άλλη πλευρά ο Άγγλος την περασμένη σεζόν δεν έκανε ούτε συμμετοχή με την Έβερτον και ψάχνει μια ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία για το restart στην καριέρα του που έχει φτάσει σε τέλμα.

Για το αριστερό άκρο της άμυνας ο Λαϊβίν Κιρζαβά κυκλοφορεί στην αγορά των ελεύθερων μετά από εννέα χρόνια στην Παρί Σεν Ζερμέν, έχοντας και έναν ενδιάμεσο δανεισμό στη Φούλαμ τη σεζόν 2022-23. Για τα εξτρέμ είναι free agent ο εκ των αρχηγών της εθνικής ομάδας του Ιράν, Αλιρέζα Τζάχανμπανκς, ο οποίος την προηγούμενη τριετία ήταν στη Φέγενορντ (ενδιαφέρθηκε πέρυσι για κείνον ο Παναθηναϊκός) και έχει εμπειρία και από την Premier League, με τη φανέλα της Μπράιτον (2018-21).

Τέλος για τα χαφ είναι διαθέσιμος, ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιαχ, ο οποίος έχει περάσει ξανά από τη χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΚ για ένα δίμηνο. Την προηγούμενη διετία έπαιζε στη Σαουδική Αραβία, αρχικά για την Αλ Σαμπάμπ και εν συνεχεία για την Άμπχα.