Stoiximan Superleague: Οι ελεύθεροι Έλληνες του εξωτερικού και οι «Σουπερλιγκάτοι» που ξεχωρίζουν

Newsroom
Οι ελεύθεροι Έλληνες του εξωτερικού και «Σουπερλιγκάτοι» που ξεχωρίζουν

bet365

Η κανονική μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε, η αγορά των ελεύθερων για τους ελληνικούς συλλόγους παραμένει όμως ανοιχτή και το Gazzetta σας παρουσιάζει τις καλύτερες επιλογές που υπάρχουν ανά θέση εξετάζοντας Έλληνες του εξωτερικού και παίκτες που αγωνίζονταν στη χώρα μας.

Γράφουν οι: Βασίλης Μπαλατσός, Σωτήρης Μυκονίου, Ανδρέας Σουλάι

Μετά από 2,5 περίπου μήνες το μεταγραφικό «παράθυρο» στην Ελλάδα, όσον αφορά την απόκτηση ποδοσφαιριστών που ανήκουν σε σύλλογο, έφτασε στο τέλος του και πλέον οι ελληνικές ομάδες μπορούν να αποκτήσουν μόνο ελεύθερους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μάλιστα είχαν πάρει την «ελευθέρα» τους μέχρι και τα μεσάνυχτα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μπορεί στην πλειονότητά τους οι ομάδες της Stoiximan Superleague να έχουν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους, ωστόσο η αγορά αυτή των ελεύθερων παικτών προσφέρει πάντα ευκαιρίες για κάποιες βελτιωτικές «κινήσεις» ή για την κάλυψη αναγκών που δεν έχουν καταφέρει να διευθετήσουν νωρίτερα τα κλαμπ ή προέκυψαν αργότερα. Το χρονικό διάστημα που υπάρχει μπροστά τους είναι ικανοποιητικό, αφού η δυνατότητα μεταγραφής ελεύθερου ποδοσφαιριστή θα υπάρχει και μέχρι και τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Σ' αυτήν την αγορά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών τόσο Ελλήνων, όπου υπάρχουν διαθέσιμα μεγάλα ονόματα, όπως του Μανωλά, του Σιόβα ή του Σταφυλίδη όσο γενικότερα παικτών που την περασμένη σεζόν αγωνίζονταν στο πρωτάθλημά μας και αφότου ολοκλήρωσαν τις συνεργασίες με τις ομάδες τους, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους παραμένοντας διαθέσιμοι.

Πάμε, λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες από τις περιπτώσεις αυτές.

Περιορισμένες οι αξιόπιστες λύσεις στους τερματοφύλακες

anestis_intime

Τρεις καλές και δοκιμασμένες λύσεις ξεχωρίζουν στην αγορά των τερματοφυλάκων αυτή τη στιγμή, με τους δύο να έχουν δοκιμαστεί ξανά σε επίπεδο Superleague και τον έναν, παρ' ότι Έλληνας, να μην έχει αγωνιστεί ξανά στα πάτρια εδάφη.

Ο λόγος για τον Κώστα Λάμπρου. Ο 32χρονος πορτιέρε έμεινε ελεύθερος το φετινό καλοκαίρι από την Φέγενορντ, αφότου κατέκτησε το πρωτάθλημα Ολλανδίας. Μπορεί να μην αγωνίστηκε καθόλου, ωστόσο αποτελούσε μέλος της τριάδας των κίπερ της ομάδας του Ρότερνταμ. Έχει περάσει όλη του την καριέρα στην χώρα της... τουλίπας και είναι πολύ πιθανό να εξαντλήσει τις πιθανότητες για να συνεχίσει σε κάποια ομάδα εκεί.

Έπειτα έχουμε τον Γιάννη Ανέστη πέρασε την περσινή χρονιά στην Κύπρο, στην Καρμιώτισσα το πρώτο μισό της σεζόν και στην ΑΕΛ το δεύτερο, όπου έκανε αντίστοιχα 13 και 12 συμμετοχές. Πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος και πρόκειται για έναν τερματοφύλακα με μεγάλη εμπειρία στα γήπεδα της Stoiximan Superleague, αφού έχει αγωνιστεί 87 φορές σ' αυτά με τους Πανιώνιο, ΑΕΚ και Παναιτωλικό.

Τέλος έχουμε τον Μπόρις Κλέιμαν. Ο 33χρονος Ισραηλινός κίπερ ανήκε στον ΠΑΣ Γιάννινα την περσινή σεζόν. Στο πρώτο κομμάτι της ενίσχυσε τις προσπάθειες των Ηπειρωτών για παραμονή και στην συνέχεια παραχωρήθηκε δανεικός στα Χανιά για το δεύτερο μισό της σεζόν. Το φετινό καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και αναζητεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, που δεν είναι απίθανο να είναι ξανά στα μέρη μας.

Λύσεις υψηλού επιπέδου για το κέντρο της άμυνας

μανωλάς

Παρά το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, η αγορά των ελεύθερων περιέχει ακόμη πολύ καλές επιλογές για τις θέσεις των κεντρικών αμυντικών.

Σίγουρα η περίπτωση που ξεχωρίζει, είναι αυτή του Κώστα Μανωλά, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Σαλερνιτάνα (πήγε τον Φλεβάρη κι έπαιξε οκτώ ματς) και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός διέψευσε τα σενάρια περί επιστροφής στην Ρόμα ενώ για να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να μην κάνει μόνο ατομικό πρόγραμμα, προπονείται με τον τοπικό Πανναξιακό. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο εξωτερικό ή θα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, αλλά για έναν παίκτη του επιπέδου του, που έχει στο βιογραφικό του 13 χρόνια παρουσίας στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού (Νάπολι, Ρόμα), αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου (ΑΕΚ, Ολυμπιακός) όλα είναι δυνατά.

Αμέσως μετά τον Μανωλά, έρχεται ο καλός του φίλος, Δημήτρης Σιόβας. Στα 35 του έμεινε ελεύθερος από την Φορτούνα Σιτάρντ, στην οποία αγωνιζόταν τα τελευταία 2,5 χρόνια (65 συμ. 2 γκολ). Τα τελευταία 9,5 χρόνια αγωνίζεται στο εξωτερικό (έχει παίξει ακόμη σε Λεγκανιές και Ουέσκα) και μένει να φανεί αν ήρθε πλέον η ώρα να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη ή θα συνεχίσει για μία νέα... περιπέτεια στα ξένα.

Μία αντίστοιχη περίπτωση διαφορετικού επιπέδου είναι ο Σπύρος Ρισβάνης. Τον περασμένο Ιούλιο ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Σλόβαν Μπρατισλάβας έπειτα από 2,5 χρόνια (34 συμμετοχές, 2 γκολ). Νωρίτερα είχε φορέσει της Ντουνάισκα Στρέντα και της Ανόρθωσης όντας στο εξωτερικό από τον Γενάρη του 2021 και την αποχώρησή του από τον Ατρόμητο. Ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο σενάριο για το μέλλον του, ωστόσο η επιστροφή του στην Ελλάδα είναι αρκετά πιθανή.

Πάμε τώρα σε μία περίπτωση από το ελληνικό πρωτάθλημα. Μετά από μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή στα «κυανοκίτρινα» (113 συμμετοχές, 3 γκολ και 2 ασίστ) ο Αλέξανδρος Μαλής έμεινε ελεύθερος από τον Παναιτωλικό, την ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά. Ο 27χρονος Έλληνας κεντρικός αμυντικός ψάχνει το επόμενο βήμα της καριέρας του, το οποίο πιθανότατα θα είναι εκτός συνόρων. Ωστόσο όσο δεν κλείνει κάπου, ποτέ δεν μπορείς να λες ποτέ στις μεταγραφές.

Τελευταία περίπτωση είναι εκείνη του Πάπε Αμπού Σισέ. Πέρυσι αγωνίστηκε στην Τουρκία με τα χρώματα της Άντανα Ντεμίρσπορ (στην οποία παραχωρήθηκε από τον Ολυμπιακό) και είχε 13 εμφανίσεις. Τον Ιούλιο έμεινε ελεύθερος από το τουρκικό κλαμπ, έφτασε δύο φορές κοντά στο να επιστρέψει στην Ελλάδα, πρώτα στην ΑΕΚ και έπειτα στον Άρη, όμως καμία από τις δύο υποθέσεις αυτές δεν τελεσφόρησαν. Μένει να δούμε που θα καταλήξει τελικά ο Σενεγαλέζος στόπερ.

Πλειάδα επιλογών στους ακραίους μπακ

kescrida_intime

Τέσσερις είναι οι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Ελλήνων, αλλά και παικτών που αγωνίζονταν πέρυσι στο ελληνικό πρωτάθλημα και παραμένουν ελεύθεροι. Η πρώτη είναι αυτή του Κώστα Σταφυλίδη. Ο 30χρονος Έλληνας αριστερός μπακ είχε μείνει το περσινό καλοκαίρι χωρίς ομάδα και τελικά εντάχθηκε στην Χάνσα Ροστόκ τον Φλεβάρη (11 συμ. 1 ασίστ στην Bundesliga 2), με την συνεργασία τους να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι που μας πέρασε. Έντεκα χρόνια βρίσκεται στο εξωτερικό (Φούλαμ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Άουγκσμπουργκ, Στόουκ, Χόφενχαϊμ, Μπόχουμ), τα τελευταία έξι αποκλειστικά στην Γερμανία, έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την επόμενη επιλογή του.

Πάμε τώρα στην περίπτωση του Κώστα Αποστολάκη. Πέρυσι ο 25χρονος δεξιός μπακ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε χώρα του εξωτερικού, που δεν είναι η Κύπρος (είχε ένα πέρασμα από το ΑΠΟΕΛ), πηγαίνοντας στην μακρινή Μολδαβία και την Σέριφ Τίρασπολ. Εκεί έκανε μία καλή σεζόν (27 συμ. 2 ασίστ), όμως το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών και τώρα ψάχνει την επόμενη ομάδα του. Αποτελεί μία ελκυστική περίπτωση για αρκετές μικρομεσαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως δεν είναι απίθανο να τον δούμε να μένει και στο εξωτερικό.

Οι επόμενες δύο περιπτώσεις αφορούν ξένους παίκτες. Πρώτα έχουμε τον Νταβίντ Καρμόνα, τον 27χρονο Ισπανό παίκτη, που την τελευταία τριετία υπερασπιζόταν το δεξί άκρο της άμυνας του Αστέρα Τρίπολης με επιτυχία (69 συμ. 1 γκολ και 5 ασίστ). Το αποτύπωμα που έχει αφήσει η παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι θετικό, η ηλικία του καλή, όμως κανείς δεν ξέρει το που θα κάτσει η... μπίλια αναφορικά με το μέλλον του.

Έπειτα, έχουμε τον Γουατζί Κεσχρίντα. Ο 28χρονος Τυνήσιος δεξιός μπακ αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ατρομήτου και όλοι περίμεναν πως θα είχε πουληθεί προτού εκπνεύσει το συμβόλαιό του, λόγω και του ενδιαφέροντος που υπήρχε για κείνον, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Τον Ιούλιο έμεινε ελεύθερος από την ομάδα του Περιστερίου μετά από δύο χρόνια (51 συμ. 1 γκολ και 3 ασίστ) και προς έκπληξη πολλών ακόμη δεν έχει βρει τη νέα του ποδοσφαιρική στέγη.

Παίκτες με εμπειρία για το «6» και το «8»

ρουπ

Ο Λούκας Ρουπ, ο οποίος παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη για 1,5 χρόνο φορώντας τα κίτρινα του Άρη κι έχοντας συνολικό απολογισμό 19 συμμετοχές, κυκλοφορεί ακόμη ως ελεύθερος. Την περασμένη σεζόν ο 33χρονος Γερμανός κεντρικός μέσος αγωνίστηκε σε μόλις 11 παιχνίδια, καθώς δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στα Play Off της Stoiximan Superleague. Η εμπειρία του θα μπορούσε να «παίξει» καταλυτικό ρόλο στην ενδεχόμενη ενίσχυση κάποιας ελληνικής ομάδας στον άξονα.

Στη λίστα των... Σουπερλιγκάτων ελεύθερων μέσων βρίσκεται και ο Καλέμπ Στάνκο. Ο Αμερικανός αμυντικός χαφ έμεινε ελεύθερος στο τέλος της περασμένης σεζόν από τη Λαμία, έχοντας μια γεμάτη σεζόν στην εκπληκτική πορεία της ομάδας της Φθιώτιδας. Ο 31χρονος μέτρησε συνολικά 28 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Έχει εμπειρία από Superleague καθώς βρίσκεται στη χώρα μας από τον Γενάρη του 2022, όταν μετακόμισε στα Γιάννενα για λογαριασμό του ΠΑΣ. Ενδιάμεσα φόρεσε και τη φανέλα του Αστέρα πριν γίνει κάτοικος Λαμίας με την οποία συνολικά είχε περισσότερες από 40 συμμετοχές.

Ο Πιέρ Κούντε είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στη συγκεκριμένη λίστα. Ο Καμερουνέζος χαφ έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα όσο αγωνίστηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Την περασμένη σεζόν ο Κούντε αγωνίστηκε ως δανεικός στον Ατρόμητο, διανύοντας μια γεμάτη χρονιά με 30 συμμετοχές και 4 ασίστ στην ομάδα του Περιστερίου. Στα 29 του, ο διεθνής Καμερουνέζος μέσος θα μπορούσε να αποτελέσει μια ποιοτική επιλογή για πολλές ομάδες της Stoiximan Superleague που ψάχνουν να ενισχυθούν στον άξονα στην ελεύθερη αγορά.

Έπειτα από δύο γεμάτες χρονιές στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο ο Σάμουελ Φριντζόνσον αποχώρησε ως ελεύθερος. Ο Ισλανδός χαφ αποτελεί επίσης μια επιλογή ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες λύσεις στον χώρο του άξονα σε πολλές ομάδες της Stoiximan Superleague. Στον Ατρόμητο ο Φριντζόνσον αγωνίστηκε συνολικά σε 53 επίσημα παιχνίδια, πετυχαίνοντας και τρία γκολ σε αυτό το διάστημα. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο ο Ισλανδός μέτρησε 22 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Kύπελλο ενώ κατάφερε να πετύχει και ένα γκολ. Ο 28χρονος βρίσκεται ελεύθερος στην αγορά και περιμένει την κατάλληλη πρόταση για να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ο ντελικάτος Χουάνπι, ο «αειθαλής» Νίνης και η τετράδα των εξτρέμ

Χουάνπι

Ας δούμε και τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές της ελληνικής αγοράς που κυκλοφορούν ελεύθεροι και αγωνίζονται από τη μέση και μπροστά. Στο «10» o Χουάνπι έμεινε ελεύθερος από τον Παναιτωλικό μετά από 1,5 χρόνο. Με τα «Καναρίνια» ο Βενεζουελάνος είχε τρία γκολ και έξι ασίστ σε 42 εμφανίσεις και αν μη τι άλλο ξεχώρισε με την ποιοτικές στιγμές που είχε κατά διαστήματα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει και η περίπτωση του 34χρονου Σωτήρη Νίνη, ο οποίος την περασμένη σεζόν είχε ένα γκολ σε εννέα εμφανίσεις με την Κηφισιά και η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, μετά και τον υποβιβασμό της ομάδας των βορείων προαστίων.

Στη λίστα των εξτρέμ υπάρχουν ακόμα δυο ποδοσφαιριστές που έπαιζαν την προηγούμενη σεζόν στην ομάδα της Κηφισιάς και μάλιστα αμφότεροι πήγαν στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ο λόγος για τον Βίκτωρα Κλωναρίδη και τον Τζόναθαν Μενέντες.

Ο Ελληνοβέλγος 32χρονος winger, που έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ατρόμητο, την προηγούμενη σεζόν ξεκίνησε στην Τουρκία για λογαριασμό της Ουμρανίγεσπορ και την ολοκλήρωσε στην Κηφισιά, με την οποία έκανε 12 εμφανίσεις και έδωσε μια ασίστ. Από την πλευρά του ο Αργεντινός ήρθε στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι για τον Άρη (22 εμφ., 1 γκολ, 1 ασίστ) και τον Γενάρη πήγε στην ομάδα των Βορείων Προαστίων, με την οποία μέτρησε 13 συμμετοχές και έδωσε δυο ασίστ.

Από εκεί και πέρα στη λίστα των ελεύθερων εξτρέμ υπάρχουν ο Έλληνας Κοσμάς Τσιλιανίδης και ο Σέρβος Ζόραν Τόσιτς, οι οποίοι αποχώρησαν από τη Λαμία με την λήξη του συμβολαίου τους. Ο πρώτος στα 30 είναι άριστος γνώστης του πρωταθλήματος μας, έχοντας περάσει από Ηρακλή, Αστέρα AKTOR και ΟΦΗ, ενώ ο πολύπειρος 37χρονος ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Λαμίας τον προηγούμενο 1,5 χρόνο.

Τρία «εννιάρια» με το καθένα να έχει τη δική του... ιστορία

αραούχο

Στο «9» υπάρχουν τρεις... πρωτοκλασάτοι ξένοι που αποχώρησαν ως ελεύθεροι από ομάδες του Big-5.

Καταρχάς έχουμε τον μέχρι πρότινος αρχηγό της ΑΕΚ, Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος αποχώρησε οριστικά την «Ένωση», έχοντας σε όλες του τις θητείες συνολικά 179 εμφανίσεις, 48 γκολ και 25 ασίστ. Ο Αργεντινός δεν αποκλείεται να μην απομακρυνθεί τελικά πολύ από την πρότερη κατοικία του και να παραμείνει στο πρωτάθλημα μας, καθώς βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Άρη και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την διοίκηση της ομάδας να πείσει τον Αραούχο να υπογράψει, από την στιγμή που δεν έχει βρει μέχρι στιγμής και το συμβόλαιο που έψαχνε.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται το όνομα του διεθνή Μαυροβούνιο επιθετικού Στέφαν Γιόβετιτς στη σπουδαία του καριέρα έχει παίξει σε Παρτιζάν, Φιορεντίνα, Μάντσεστερ Σίτι, Ίντερ, Σεβίλλη, Μονακό, Χέρτα και την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Με τους «Ερυθρόλευκους» μέτρησε 34 συμμετοχές, με οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ, ενώ είχε κομβικό ρόλο στην πορεία της ομάδας του προς την κατάκτηση του Conference League.

Τέλος στην αγορά των ελεύθερων κυκλοφορεί και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο παίκτης που παρ' ολίγον πέρυσι να κρίνει την έκβαση του πρωταθλήματος με την τρομερή ευκαιρία στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού του Άρη με τον ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική των Play Off της Stoiximan Superleague. Ο 34χρονος διεθνής Ιρανός φορ έχει μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο πρωτοήρθε το 2015 για λογαριασμό του Πανιωνίου και έκτοτε πέρασε από Ολυμπιακό, ΑΕΚ και στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν είχε ένα γκολ και μια ασίστ σε 14 παιχνίδια με τον Άρη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα