Ολυμπιακός: Μελαγχολώντας για τον Χάμες Ροντρίγκες…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ολυμπιακός: Μελαγχολώντας για τον Χάμες Ροντρίγκες…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα για τον Χάμες, με αφορμή μία ερώτηση..

Με είδε ένας φίλος και μου είπε: «Κώστα, με έχει πιάσει μελαγχολία, βλέποντας εδώ και καιρό τον Χάμες να κάνει θαύματα με την Εθνική Κολομβίας. Κι ο παικταράς αυτός ήταν δικός μας. Γιατί να μην μπορέσουμε να τον αφομοιώσουμε στην ομάδα και να τον κρατήσουμε δύο τρία χρόνια;».

Με αφορμή αυτή σκέφτηκα να γράψω πέντε πράγματα. Γιατί όντως ο Κολομβιανός τόσο στο Κόπα Αμέρικα, όσο και τώρα στα προκριματικά του Μουντιάλ έχει κάνει «μαγικά»-εξ ου άλλωστε προέκυψε και η μεταγραφή του στο ισπανικό πρωτάθλημα, έστω στη μικρομεσαία Ράγιο Βαγεκάνο. Παρεμπιπτόντως, να ξέρετε ότι από τότε που ήταν στον Ολυμπιακό το κυνηγούσε να γυρίσει στην Ισπανία και δη στη Μαδρίτη. Θυμάμαι ότι είχε δώσει μία συνέντευξη στο εξωτερικό και το είχε πει, ότι θα έβλεπε ως επόμενο προορισμό του την Ισπανία, όπου είχε παίξει με ολόκληρη Ρεάλ Μαδρίτης, ε;

Τελικά γύρισε στην αγαπημένη του Μαδρίτη μετά από παρουσία άνω του ενός έτους στην Βραζιλία, σε μία μεγάλη ομάδα όπως η Σάο Πάουλο, στην οποία δεν έκανε τίποτα, άντε να πούμε σχεδόν τίποτα. Μόλις 22 παιχνίδια στα πόδια του, με δύο γκολ και τέσσερις ασίστ-11 παιχνίδια τραυματίας και πάνω από 30 ακόμη στα οποία δεν αγωνίστηκε για διάφορους λόγους. Είδαν κι έπαθαν οι Βραζιλιάνοι για να σπάσουν το συμβόλαιο του, ώστε να γλιτώσουν τουλάχιστον κάποια λεφτά.

Κοιτάξτε, θα σας πω ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα του Χάμες, για τον οποίο ουδείς αμφιβάλλει ότι είναι παίκτης χαρισματικός, δυσεύρετος αριστεροπόδαρος, τεράστιας κλάσης πλέι μέϊκερ.

 

Ένα ότι είναι «γυάλινος». Τραυματίζεται εύκολα. Κι όταν τραυματίζεται δεν γυρνάει εύκολα. Φοβάται τις υποτροπές και το πάει λάου λάου. Και τραυματίζεται εύκολα, γιατί δεν προπονείται τόσο καλά όσο πρέπει και δεν προσέχει στη ζωή του όπως πρέπει.

Χάμες

Δύο ότι η φυσική του κατάσταση είναι πολύ κάτω από το μέσο επίπεδο που χρειάζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Λόγω των τραυματισμών και της αποφυγής δυνατής προπόνησης, έχει πολύ μέτρια τρεξίματα, σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεται δύο παίκτες γύρω του να τρέχουν και γι΄ αυτόν. Κάτι που συμβαίνει π.χ. στην Εθνική Κολομβίας, όπου αντιμετωπίζεται ως Θεός.

Τρία ότι ο Χάμες έχει μία δική του ποδοσφαιροθεωρία. Δεν «βλέπει» καμία ομάδα. Θεωρεί ότι ο ίδιος είναι πάνω από κάθε άλλη ομάδα. Παίζοντας στον Ολυμπιακό, στη Σάο Πάουλο η, στην Αραβία και στην Έβερτον, για να καταγράψουμε μόνο τις τελευταίες μετακινήσεις του, ο Κολομβιάνος άσος θεωρούσε ξεκάθαρα τον εαυτό του πάνω από τις ομάδες αυτές. Εδώ με το ζόρι κρατιόταν και δεν έκανε πολλές (γιατί έκανε…) «ιστορίες» στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπάγερν Μονάχου, τι να συζητάμε τώρα.

Εδώ πήγε μία φορά να το πει κάτι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ως γενικός αρχηγός, να του υπενθυμίσει ότι πάνω απ΄όλα είναι το κλαμπ και ότι το κάθε άτομο, και ο Χάμες δεν σταμάτησε να λέει και να φωνάζει, καλύτερα ας μην γράψω τι ακριβώς είπε ο στόμας του-γι΄ αυτό είχε σκοράρει σε ένα ματς και πανηγύριζε βρίζοντας!... Το παιδί δεν μπορεί να «μπει» σε αυτό που λέμε ομάδα. Τον κάνεις αλλαγή και πετάει πράγματα στον πάγκο! Τι να λέμε. Δεν δέχεται τίποτα άλλο ως σωστό, παρά αυτό που ο ίδιος πιστεύει ως σωστό. Το λέει, εξάλλου, ευθέως: «Εγώ έχω παίξει στη Ρεάλ και στην Μπάγερν, εσείς που έχετε παίξει. Εγώ ξέρω»…

Χάμες

Γι΄ αυτό, όσοι Ολυμπιακοί μελαγχολούν τον πραγματικά υπέροχο αυτό παίκτη, ας ξέρουν την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να «αφομοιωθεί» ο Χάμες σε μία ομάδα-κι αν αυτό συμβεί θα είναι μεγάλη εξαίρεση σε μεγάλο κανόνα. Γι αυτό, εξάλλου, και έχει αλλάξει δέκα ομάδες στην καριέρα του, στα 33 χρόνια του. Στον Ολυμπιακό είχαν κάνει μεγάλη υπομονή, επί μήνες, με τον Χάμες, αλλά όταν κάποια στιγμή άρχισε να το ξεφτιλίζει, δεν μπορούσαν να κάνουν κι άλλα βήματα πίσω.

Δεν μπορείς να διαλύσεις τα αποδυτήρια σου για κανένα παίκτη. Όπως είχε συμβεί π.χ. και με τον Ζάχοβιτς στο παρελθόν..

Άσχετο:

Είχε ακουστεί από τις αρχές του καλοκαιριού το όνομα του Έσε (και) για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αλλά δεν είναι η ισπανική ομάδα που έκανε επίσημες προτάσεις στον Ολυμπιακό, ύψους 15 και 18 εκατομμυρίων Ευρώ. Μία ιταλική είναι. Και τις είχε κάνει μάλιστα από τον Ιούνιο.

Εσε

Με αρνητικές απαντήσεις από πλευράς του Μαρινάκη, ο οποίος το συζητούσε μόνο για πάνω από 25 εκατομμύρια, είτε γιατί δεν ήθελε στην πραγματικότητα να τον δώσει, είτε γιατί έκρινε πώς αυτό ήταν το σωστό νούμερο, εάν επρόκειτο να δώσει έναν παίκτη που τον είχε στην ομάδα του μόνο ένα χρόνο.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Έχουν ένα κοινό σημείο οι δύο τελευταίες μεταγραφές του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, ο Ολιβέϊρα κι ο Λόβρεν-και οι δύο έχουν να παίξουν πάρα πολύ καιρό σε επίσημο παιχνίδι με τις ομάδες τους. Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός από τις 26 Ιανουαρίου κι ο Πορτογάλος κεντρικός χαφ από τις 29 Φεβρουαρίου.

Ραφίνια

Αυτό είναι το δυσάρεστο. Το ευχάριστο είναι ότι δεν απουσίασαν λόγω τραυματισμών, αλλά επειδή δεν υπολογίζονταν από τους προπονητές τους. Κι είναι πολύ σημαντικό να μην έχουν τραυματισμούς τέτοιοι παίκτες, που είναι και κάποιας ηλικίας, ο Ολιβεϊρα 32 και πόσω δε μάλλον ο Λόβρεν στα 35.

Παρεμπιπτόντως κάτι ακούω για τον Ντεσπόντοφ, ότι ο Βούλγαρος «ψάχνεται»...

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.