Το καλοκαίρι της μεγάλης ελληνικής «χυλόπιτας»!

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Το καλοκαίρι της μεγάλης ελληνικής «χυλόπιτας»!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις.... μαζικές αρνήσεις των ελληνικών ομάδων σε προτάσεις ξένων συλλόγων για σημαντικούς παίκτες τους και αναρωτιέται αν τελικά έπραξαν σωστά - απάντηση δεν έχει.

Υπήρχαν καλοκαίρια, πολλά καλοκαίρια, στα οποία οι ελληνικοί σύλλογοι σχεδόν... πανηγύριζαν για τις περίφημες «περήφανες πωλήσεις» τους. Και ορθώς πανηγύριζαν! Ειδικά ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του απίστευτα deals. Mιλάμε για το club που έχει πουλήσει με 15 εκατ. Ευρώ τον Καστίγιο, τον Μιλοβόγεβιτς, τον Μανωλά, με 13 τον «Τσίμι», με 12 τον Ιντέγε, με 17 εκατ. ευρώ τον 19χρονο τότε, Παναγιώτη Ρέτσο στη Λεβερκούζεν! Μιλάμε για εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα πωλήσεις! Κι αυτές είναι μόνο οι απόλυτα... ενδεικτικές των Ερυθρόλευκων, οι οποίοι απείχαν έτη φωτός από όλους τους υπόλοιπους. Μέχρι που εμφανίστηκε ο ΠΑΟΚ...

O Δικέφαλος άρχισε δειλά – δειλά να μπαίνει στην αγορά με πωλήσεις ξένων παικτών το καλοκαίρι του 2016, όταν είχε δώσει τον Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατάσαραϊ, τον Ρόμπερτ Μακ στη Ζενίτ και τον Ρόμπιν Ολσεν στην Κοπεγχάγη. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια την καλύτερη δουλειά στην Ακαδημία του με συνέπεια και σταθερότητα. Είχαν (πολύ) καλά «διαστήματα» και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός σ΄ αυτή την περίοδο, όμως ο ΠΑΟΚ τη δουλειά την έκανε καλύτερα.

Και μαζί με την ανάδειξη των πιτσιρικάδων ήρθαν και οι πωλήσεις Ελλήνων που είχε αποκτήσει σε μικρή ηλικία, όπως ο Γιαννούλης και ο Λημνιός. Και μετά... ήρθαν οι μέλισσες! Ο Τζόλης, ο «Ντέλιας», ο Κουλιεράκης, ο Κούτσιας, ο Τζίμας... Πούλησε τους περισσότερους κι ενώ ήδη είχαν φύγει με καλές συμφωνίες ουκ ολίγοι ξένοι τα προηγούμενα χρόνια. Από τον Πρίγιοβιτς, τον Σφιντέρσκι, τον Ακπομ και τον Ντάγκλας Αουγκούστο μέχρι τον Ινγκασον, τον Τσόλακ και τον Νάρεϊ τα τελευταία χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ εφέτος είπε «όχι» στα 17 εκατ. της Ζάλτσμπουργκ για τον Κωνσταντέλια. Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε περίπου 30 εκατ. Ευρώ από τους Αγγλους της Premier League για τον Φώτη. Το λέμε, το γράφουμε και ορισμένες φορές δεν το πιστεύουμε! Κι όμως, είναι αληθές. Η ΑΕΚ αρνήθηκε 25 εκατ. Ευρώ από τους Ρώσους για τον Λιβάι που... «φέρνει» για δεύτερη σερί προσφορές των +20 εκατ . Ευρώ! Και δεν είναι μόνο αυτοί!

Ο Ολυμπιακός «απέκρουσε» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τον Εσε, είπε «όχι» για τον Ροντινέι. Οπως και ο Παναθηναϊκός για τον Βαγιαννίδη, τον Αράο, τον Σπόραρ, η ΑΕΚ για τον Πινέδα και τον Ελίασον, ο ΠΑΟΚ για τον Κοτάρσκι, τον Μπάμπα, τον Ντεσπόντοφ, τον Μπράντον Τόμας, ο Αρης για τον Μορόν. Κι όλα αυτά είναι τα «σίγουρα». Τα δεδομένα. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες προτάσεις για περισσότερους παίκτες, τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Εκαναν σωστά που αρνήθηκαν;

Κάθε περίπτωση είναι, προφανώς, διαφορετική. Παίζει ρόλο το timimg, το ποσό της προσφοράς, οι πωλήσεις που έχουν ήδη γίνει από το club στο ίδιο καλοκαίρι, περισσότερο απ' όλα το ειδικό βάρος κάθε παίκτη στην ομάδα. Ο Ιωαννίδης, ο Λιβάι, ο Ντέλιας, ο Εσε, ο Μορόν έχουν τεράστιο ειδικό βάρος στις ομάδες τους. Για διαφορετικούς, λιγότερους ή περισσότερους λόγους ο καθένας. Θα μπορούσαν οι σύλλογοι να αξιοποιήσουν φανταστικά τα εκατομμύρια που θα έπαιρναν αν τους είχαν πουλήσει και να αναβαθμίσουν μ' αυτά τα χρήματα την ποιότητα του ρόστερ τους; Βεβαίως κατά τη γνώμη μας. Αποφάσισαν όλοι να τους κρατήσουν στη σεζόν των... «όχι» από τις ελληνικές ομάδες.

Το μέλλον θα δείξει αν έπραξαν σωστά. Το μέλλον θα δείξει αν «έπρεπε» να τους είχαν πουλήσει. Ομως το γεγονός ότι στην ίδια μεταγραφική σεζόν προέκυψαν τόσες πολλές αρνήσεις από διαφορετικές ομάδες για πραγματικά πολύ καλούς παίκτες, ίσως κάτι δείχνει και για το επίπεδο που ανεβαίνει ξανά, τουλάχιστον στον υψηλότερο όροφο της πολυκατοικίας της Stoiximan Superleague.


Υ.Γ.1: «Είχαμε ένα σχέδιο για έτοιμο παίκτη που τελικά δεν πήραμε. Μιλήσατε ακόμη και για αποτυχία και είναι αλήθεια. Το ότι δεν πήραμε τον Ιωαννίδη είναι αποτυχία. Δεν τον πήραμε και κινηθήκαμε για άλλο παίκτη, που δεν είναι το ίδιο έτοιμος (ο 19χρονος Χάρντερ). Δεν θέλουμε έναν δεύτερο Γιόκερες, αλλά κάποιον με παρόμοια χαρακτηριστικά, ώστε εάν συμβεί κάτι στον Γιόκερες, η ομάδα να μην χρειαστεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της στην επίθεση. O Iωαννίδης είναι ένας παίκτης που φοβάμαι ότι μπορεί να έχει χαθεί για πάντα»: αυτά δεν... λέγονται κάθε μέρα. Τα είπε ο προπονητής που ήθελε επί δύο μήνες η Λίβερπουλ ως πρώτη επιλογή μετά το «αντίο» του Κλοπ. Ο Νο 1 ανερχόμενος κόουτς στην Ευρώπη, ο προπονητής που «έριξε» το δίπολο Μπενφίκα – Πόρτο και πήρε εύκολα και εντυπωσιακά πέρυσι το πρωτάθλημα με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.

Ποιος ξέρει... Ισως μελλοντικά, από τον πάγκο κάποιου άλλου, μεγαλύτερου club, να ξαναχτυπήσει την πόρτα του Παναθηναϊκού. Εχει συμβεί δεκάδες φορές με δεκάδες προπονητές: κρατούν έναν... απολεσθέντα μεταγραφικό στόχο σε μια άκρη του μυαλού τους και κάνουν την κίνησή τους με κάποια από τις επόμενες ομάδες τους. Και ο Αμορίμ, αν φύγει κάποια στιγμή από τη Σπόρτινγκ, έχει χτίσει σπουδαία κληρονομιά για να πάει σε σημαντικότερο σύλλογο.

@Photo credits: eurokinissi, ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...