Παναθηναϊκός: Aντίδραση, βελτίωση και πάνω από όλα νίκες!

Παναθηναϊκός: Aντίδραση, βελτίωση και πάνω από όλα νίκες!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Aντίδραση, βελτίωση και πάνω από όλα νίκες!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό και όσα εκείνος αναζητά στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, αρχής γενομένης από το ντέρμπι της Κυριακής στη Τούμπα.

Τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων ολοκληρώθηκαν, με την λάμψη του Φώτη Ιωαννίδη κατά κύριο λόγο και του Τάσου Μπακασέτα αλλά και του Αζεντίν Ουναϊ κατά δεύτερο να αποτελούν καλά μαντάτα και ο Παναθηναϊκός παίζει το βράδυ της Κυριακής στη Τούμπα ένα παιχνίδι... τελικό. Υπάρχουν τελικοί από την 4η αγωνιστική;

Όταν αντί για εννιά πόντους σε τρια εντός έδρας ματς με Αστέρα, Λεβαδειακό και Καλλιθέα, έχεις μαζέψει τέσσερις και είσαι με το... καλημέρα στο -5, κινδυνεύοντας για -7 και -8, προφανώς και υπάρχουν. Το Τριφύλλι όπως έστρωσε έτσι πρέπει να κοιμηθεί και να επιστρέψει τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Αθήνα, έχοντας το «τρίποντο» στις αποσκευές του. Ούτε και η ισοπαλία του κάνει, δεν μπορεί να λογιστεί ως ένα θετικό αποτέλεσμα με τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να είναι καταστροφική.

Αυτά που περιμένουμε να δούμε από την ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο στην επανεκκίνηση της Super League, είναι τρία πράγματα:

1) Aντίδραση. Πνευματική και ποδοσφαιρική. Μετά την γκέλα και την εμφάνιση απέναντι στη Καλλιθέα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να δείξει μετάλλο πρωταθλητισμού και να διαχειριστεί την μεγάλη πίεση που ο ίδιος έβαλε στον εαυτό του. Η Τούμπα είναι μόνο η αρχή, καθώς ακολουθεί ο Πανσερραϊκός και ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Τα προηγούμενα χρόνια, οι εκδόσεις των «πρασίνων» σε αντίστοιχες καταστάσεις, απαντούσαν με σερί. Και για αυτό έμειναν μέχρι τέλους στη μάχη του τίτλου. Το να συμβεί αυτό και φέτος, αποτελεί μονόδρομο.

2) Βελτίωση. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του στα ευρωπαϊκά και όχι στα ελληνικά του στάνταρ. Το σύνολο πρέπει να βρει ισορροπία ανάμεσα σε καλή και κακή εικόνα, μα πάνω από όλα πρέπει να βρει ισορροπία μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ειδικά απέναντι στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, το να προσφέρει τόσους χώρους όπως έκανε στα τρία πρώτα ματς, θα είναι... αυτοκτονικό ποδοσφαιρικά. Ο Ρουμάνος τεχνικός δημιουργεί ομάδες οι οποίες ζουν και αναπνέουν για επιθετικό transition, τον έχει «πληγώσει» πολλές φορές έτσι τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, οι «πράσινοι» πρέπει να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα στην ανάπτυξή τους, στη κυκλοφορία της μπάλας, να μην είναι τόσο άμεσοι στο build up, να μην «φοβηθούν» να παίξουν και σε χαμηλά μέτρα με την μπάλα.

3) Νίκες. Βαθμούς. Ουσία. Η βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας δεν φτάνει. Θα είναι σίγουρα κάτι θετικό αλλά όπως είναι η κατάσταση, στο τέλος της ημέρας οι πόντοι είναι εκείνοι που δίνουν ηρεμία, καθαρό μυαλό για την συνέχεια και πάνω από όλα, επαφή με την κορυφή. Στα τέσσερα ματς που έρχονται μέχρι την επόμενη διακοπή για τα ματς των Εθνικών, ο Παναθηναϊκός πρέπει να βάλει στο σακούλι του από εννιά πόντους και πάνω. Εύκολο δεν είναι αλλά εδώ μιλάμε για ένα κλαμπ που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα και για ένα κλαμπ που φέτος δαπάνησε τα περισσότερα λεφτά για μεταγραφές και έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ στη κατηγορία μαζί με τον Ολυμπιακό.

Σε επίπεδο προσώπων, όπως όλα δείχνουν θα δούμε για πρώτη φορά μαζί τον Μαξίμοβιτς με τον Αράο στη μεσαία γραμμή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ειδικά με τα σημάδια ανισορροπίας στον άξονα που έχει δείξει ο Παναθηναϊκός, ο Βραζιλιάνος με τον Σέρβο, θεωρητικά πάντα, μπορούν να εγγυηθούν μεγαλύτερη ασφάλεια, έχοντας μπροστά τους είτε τον ανεβασμένο Μπακασέτα είτε τον Ουναϊ που θα είναι έκπληξη αν ξεκινήσει, με μία-δύο προπονήσεις.

Ο Ιωαννίδης επέστρεψε σε κατάσταση... on fire, έχοντας ξεπεράσει πλήρως το θέμα στον ώμο, με ρυθμό, με γκολ, με αυτοπεποίθηση. Τετέ και Πελίστρι δεν βγαίνουν από τα «φτερά», όπως και ο Ντραγκόφσκι από το τέρμα. Δεξιά κάποια στιγμή θα πρέπει να ανταμειφθεί ο Βαγιαννίδης για την εικόνα του μέχρι τώρα ενώ Γεντβάι-Ίνγκασον αναμένεται να είναι οι δύο στόπερ, με Μαξ και Μλαντένοβιτς να διεκδικούν την φανέλα του αριστερού μπακ.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς του πρωταθλήματος(χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία), ο Αλόνσο με το επιτελείο του είχαν πολύ χρόνο να δουλέψουν πάνω σε αυτό το παιχνίδι, να αναλύσουν τον αντίπαλο, να δουλέψουν στη διακοπή με κάποιους από τους βασικούς και ειδικά με εκείνους της αμυντικής τετράδας που δεν έφυγαν για τις Εθνικές τους(Γεντβάι, Ίνγκασον, Κώτσιρας, Μαξ, Μλαντένοβιτς).

Όπως δούλεψε και αρκετά το Μαξίμοβιτς-Αράο στον άξονα του κέντρου. Οπότε, υπάρχει η απαίτηση μεσοαμυντικά, η εικόνα της ομάδας να είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το χάλι που αντικρίσαμε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές.

Υ.Γ1: Μικρέ Γιαννάκη, ψυχούλα μας, βασικά ψυχάρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μακάρι να σταθείς γρήγορα στα πόδια σου. Μπράβο στον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη που στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό αυτού του παιδιού, κάνοντας τα πάντα για την υγεία του.


Y.Γ.2: Ξέχωρα από την πρόσληψη του νέου τεχνικού διευθυντή στην ακαδημία, ο Παναθηναϊκός που μετά την επέκταση του «Γεώργιος Καλαφάτης» διαθέτει έξι γήπεδα, θα πρέπει να χαράξει συγκεκριμένη φιλοσοφία στα τμήματα υποδομής, να «χτίσει» αυτό που του λείπει τα τελευταία χρόνια, ένα ξεκάθαρο «μονοπάτι» αξιοποίησης των ταλέντων που παράγει.

Αυτό το πέρασμα από την Κ19 προς την πρώτη ομάδα, είτε προς ευεργετικούς δανεισμούς. Το πρότζεκτ της δεύτερης ομάδας απέτυχε, ο Παναθηναϊκός Β' διαλύθηκε, γιατί ποτέ δεν λειτούργησε σωστά. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω αλλά μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο «δάσκαλο» για το παρόν και το μέλλον.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.