Μία…συζήτηση για τα άκρα του Ολυμπιακού, ιδίως από αριστερά…

Μία…συζήτηση για τα άκρα του Ολυμπιακού, ιδίως από αριστερά…

Μία…συζήτηση για τα άκρα του Ολυμπιακού, ιδίως από αριστερά…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta για τα…άκρα του Ολυμπιακού.

Την στιγμή κατά την οποία πολύς κόσμος του Ολυμπιακού θεωρεί ότι η ομάδα έχει κενό στη θέση του αριστερού μπακ, με τον νεαρό Αποστολόπουλο να είναι η κάλυψη του Ορτέγκα, έρχεται ο Μεντιλίμπαρ και «απαντάει» με το να πάρει στην αποστολή του σημερινού αγώνα με τον Παναιτωλικό τον Αποστολόπουλο-αφήνοντας παράλληλα εκτός 20άδας και τα πέντε παιδιά της Κ21.

Μία ίσως συμβολική κίνηση εκ μέρους του Μεντιλίμπαρ, ακριβώς για να δείξει ότι υπολογίζει πραγματικά τον Αποστολόπουλο, που παρεμπιπτόντως μπορεί να μη φημίζεται για τις δημιουργικές του ικανότητες, αλλά στη διακοπή του πρωταθλήματος έφτιαξε τα δύο από τα τέσσερα γκολ της Εθνικής Κ21 στη νίκη της 4-0 στα Φερόε για τα προκριματικά του ΓΙΟΥΡΟ. Αν και επιτρέψτε μου τον ισχυρισμό ότι η παρουσία του 21χρονου μπακ στην αποστολή για το ματς με το Αγρίνιο αποτελεί και ένα μήνυμα προς τον Ορτέγκα. Σαν να του λέει δηλαδή ο προπονητής, ότι δεν είσαι μόνος σου στη θέση του αριστερού μπακ, είναι κι άλλος.

Δεν ξέρω μάλιστα αν αυτό το «μήνυμα» έχει να κάνει και ειδικά με την εικόνα του Ορτέγκα στο τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού, στη Λαμία, όπου στο α΄ ημίχρονο ειδικά πραγματικά ταλαιπωρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις από τον δραστήριο, δυνατό και γρήγορο Φουρτάδο. Με τον Τζολάκη να κρατάει το 0-0 στα μέσα του α΄ ημιχρόνου, εκεί που ο αντίπαλος εξτρέμ βγήκε πιο γρήγορα στη φάση από τον Αργεντίνο αριστερό μπακ και βρέθηκε φάτσα με το νεαρό τερματοφύλακα.

Ortegka

Ο Ορτέγκα, κατά την προσφιλή του συνήθεια, βελτιώθηκε πολύ, ειδικά ανασταλτικά, στο β΄ ημίχρονο, κι αυτό ήταν καλό, όμως σίγουρα είναι κακό που συχνά δεν μπορεί να βρει τα σωστά βήματα και ζορίζεται με τους αντίπαλους κυνηγούς στα α΄ ημίχρονα. Πρόκειται για ένα κουσούρι που φαίνεται να μην μπορεί να το βγάλει από πάνω του ένας μπακ που κατά τα άλλα σε καλή ημέρα μπορεί να είναι πειστικός. Η «καλή μέρα» για ένα παίκτη, ωστόσο, σημαίνει μία σταθερή απόδοση σε ένα παιχνίδι, κάτι που είναι αλήθεια ότι δεν το βλέπουμε όσο θα θέλαμε από τον 25χρονο άσο.

Για παράδειγμα, το να παίζει ο Ολυμπιακός με τη Λαμία κι ο αριστερός του μπακ να μην δημιουργεί ούτε υποψία ευκαιρίας, καθώς καμία προώθηση του δεν κατέληξε σε επικίνδυνη σέντρα, δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Τουλάχιστον είναι ένα ευχάριστο ότι αρχίζει και συγχρονίζεται με τους κυνηγούς και βγάζει προς αυτούς κάθετες συρτές πάσες, που τις «έχει» και που μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, κι ο έτερος ακραίος μπακ, ο Ρόντινεϊ, χρειάζεται να βγάλει καλύτερη εικόνα. Ουδείς αμφιβάλλει ότι έχει την εξτρά ποιότητα επιθετικά (η δημιουργία εκ μέρους του, του δεύτερου γκολ του Ελ Κααμπί στη Λαμία, ήταν αριστουργηματική), ενώ και σε δύσκολες στιγμές αμυντικά ξέρει να ανταποκρίνεται-π.χ. συνήθως έχει καλή αντίδραση σε πάσες στην καρδιά της άμυνας προς τον εξτρέμ που πρέπει να φυλάει, ενώ και οι καλύψεις που έχει με το κεφάλι δεν είναι καθόλου κακές.

Δεν είναι κακό που βγαίνει συχνά σε θέσεις για σουτ, είναι αρκετά καλές οι συνεργασίες του με τον Ζέλσον, αλλά σίγουρα αναμένουμε από αυτόν να επιστρέψει στις καλές του σέντρες, τις οποίες σχεδόν έχουμε ξεχάσει! Πολλές φορές π.χ. τις βγάζει με μεγάλη δύναμη κι αντί να πάνε στην αντίπαλη περιοχή πάνε στο πλάγιο άουτ απέναντι! Επιπλέον υπάρχει μία επιπολαιότητα στις πάσες του, που προκαλεί έως και απορία.

Ροντινέι

Εάν ο προπονητής αρχίσει και βάλει περισσότερο τον Κοστίνια, νομίζω ότι τόσο θα γίνεται και πιο σοβαρός κι αποτελεσματικός ο Ρόντινεϊ, αν και θα ήθελα να σταθώ περισσότερο σε κάτι άλλο: ο Ορτέγκα ίσως ήταν κι αυτός λίγο καλύτερος επιθετικά, εάν ήταν πιο σταθερός μπροστά του ο Βέλντε, που μπορεί να κάνει παπάδες μπροστά, αλλά με την ίδια ευκολία και να χαθεί μέσα στο παιχνίδι-ενώ αμυντικά μόνο συνεπή δεν μπορείς να τον πεις, σίγουρα δεν αποτελεί και την καλύτερη ιδέα να κάνει φάουλ χωρίς λόγο βάζοντας την αντίπαλη ομάδα στην περιοχή του Τζολάκη.

Δεν είναι κακές οι συνεργασίες του Ορτέγκα με τον Βέλντε από αριστερά, κακές είναι κάποιες αποφάσεις τους. Εκείνη η εκτέλεση φάουλ του Νορβηγού, που αντί να σεντράρει σούταρε πάνω από πέντε μέτρα ψηλά από την εστία της Λαμίας, αποτελεί ένα πολύ καθαρό παράδειγμα.

Άσχετο: Στην προπόνηση της Παρασκευής ο Μεντιλίμπαρ την αφιέρωσε σε ένα μεγάλο βαθμό στις στημένες φάσεις, ειδικά επιθετικά. Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος προβληματίζεται σε αυτό το κομμάτι. Και πολύ λογικά, αφού δεν του βγαίνει με τίποτα μέσα στα παιχνίδια η δουλειά που γίνεται στο Ρέντη. Κι ορθά επικεντρώνει εκεί.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Για όποιον παρακολουθεί έστω λίγο κι επιφανειακά το ρεπορτάζ της Φιορεντίνα, είναι ξεκάθαρο το πόσο έχει επηρεάσει την ιταλική ομάδα η ήττα στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ από τον Ολυμπιακό στη Φιλαδέλφεια. Μόλις προχθές, για παράδειγμα, ο αθλητικός διευθυντής της Φιορεντίνα, ο Ντανιέλε Πράντι, έκανε την εξής δήλωση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου: «Η ήττα στην Αθήνα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση αυτών των χρόνων. Πιστεύαμε ότι θα κερδίσουμε και ένα νοκ άουτ όπως εκείνο αφήνει πάντα μόνιμες ουλές. Αλλά και την απόφαση να αλλάξουμε».
Ελ Καμπί

Μία δήλωση που έφερε τον ίδιο τίτλο σε όλα τα ιταλικά ΜΜΕ, «ο Ολυμπιακός και η επανάσταση της Φιορεντίνα με τις 11 μεταγραφές». Το να κάνει μία ιταλική ομάδα, μέσα στις οκτώ καλύτερες, όπως η Φιορεντίνα, μία τόσο ριζική αλλαγή στο ρόστερ της, δεν είναι και το πλέον σύνηθες. Να όμως που ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ και των παιδιών του την υποχρέωσε τη Φιορεντίνα να κάνει την…επανάσταση της!

Και για το τέλος ένα ιμότζι 😅

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.