Ωφελημένος ο Παναθηναϊκός, φοβήθηκαν και οι δυο την ήττα

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ωφελημένος ο Παναθηναϊκός, φοβήθηκαν και οι δυο την ήττα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, την... ήττα του Ολυμπιακού και την αποφυγή ρίσκου από Λουτσέσκου και Αλόνσο σε ματς που θα μπορούσαν να πάρουν και οι δυο αντίπαλοι.

Ενας φίλος του ΠΑΟΚ δικαιούται να ισχυρίζεται ότι βάσει της εικόνας του Παναθηναϊκού στο α' ημίχρονο και της ισοπαλίας του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό, αυτό το 0-0 ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τον πρωταθλητή. Ενας φίλος του Παναθηναϊκού δικαιούται να λέει ότι βάσει των τριών μεγάλων ευκαιριών της ομάδας του (Πελίστρι, Τετέ, Ιωαννίδης) και του ότι ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στην πραγματικότητα... χωρίς φορ επί 90 λεπτά (εξαφανισμένοι Τσάλοφ – Σαμάτα), ήταν πολύ μεγαλύτερη η ευκαιρία του Τριφυλλιού να «αρπάξει» τη νίκη και να πετύχει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: στο – 2 από τον ΠΑΟΚ, στο -3 από τον Ολυμπιακό (και την ΑΕΚ, αν νικήσει τον Βόλο).

Αν εξετάσουμε ποιος ήταν περισσότερο κερδισμένος από το ντέρμπι της Τούμπας, θα λέγαμε ότι αυτός ήταν ο «εύθραυστος» ψυχολογικά και πιεσμένος Παναθηναϊκός. Ωφελημένος και λόγω εμφάνισης στο β' μέρος και λόγω αποτελέσματος στην έδρα του πρωταθλητή, αλλά και βαθμολογικά βάσει προγράμματος, καθώς «πέταξε» ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια του στον α' γύρο. Ουπς, ανοησία! Πέντε βαθμούς πέταξε με Αστέρα και Athens Kallithea, δυο πέταξε χθες ο Ολυμπιακός με τον Παναιτωλικό, δύο και η ΑΕΚ εναντίον της Λαμίας. Αρα... όλα δύσκολα! Μόνο ο ΠΑΟΚ δεν έχει «γκελάρει» κι ας βρισκόμαστε μόλις στην 4η αγωνιστική! Ομως η αλήθεια είναι ότι οι Πράσινοι κυρίως λόγω μαχητικότητας, συγκέντρωσης και πιο αποδοτικής τακτικής έκαναν ένα βήμα μπροστά χθες. Ο ΠΑΟΚ μάλλον έμεινε στάσιμος, για να μην πούμε ότι στο β' ημίχρονο, χωρίς τον Μπράντον Τόμας και τον Τισουντάλι, με τον Σορετίρε καθηλωμένο στον πάγκο και τον Ντεσπόντοφ να μπαίνει μόνο για 20 λεπτά (θα μπορούσε να παίξει περισσότερο με τόσο κακή απόδοση του Τάισον) έκανε κι ένα μικρό πισωγύρισμα. Είχε μια μεγάλη ατυχία, την απουσία του Μπράντον που συνήθως κάνει άνω - κάτω την άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη σοβαρή, αλλά πολύ «ρηχή» δημιουργικά εικόνα του β' ημιχρόνου.

Ηταν ματς λεπτομερειών, το οποίο προφανώς διαμόρφωσαν οι αλάνθαστοι χθες, κίπερς. Αν είχε σκοράρει ο Σβαμπ στο 10', ακριβώς πάνω στη φούρια του ΠΑΟΚ και στην «τρικυμία» του Παναθηναϊκού, δύσκολα θα απέφευγαν την ήττα οι Πράσινοι. Αν είχε προηγηθεί ο φιλοξενούμενος στο 45΄ με τον Πελίστρι (όταν ο Ιωαννίδης έκανε τον... Κριστιάνο με Σβαμπ – Κεντζιόρα) ή στο 67' με τον Τετέ, το ματς θα του ταίριαζε πάρα μα πάρα πολύ για «διπλό»! Διότι την Τούμπα χθες δεν την έλεγες και... καυτή έδρα! Και διότι το ντεπόζιτο του ΠΑΟΚ, ειδικά στη μεσαία γραμμή του, έδειχνε άδειο στο β' μέρος.

Θα μπορούσε κάλλιστα ο Λουτσέσκου να κάνει νωρίτερα τις αλλαγές. Επέλεξε να μη ρισκάρει. Θα μπορούσε ο Αλόνσο (σίγουρα!) να βάλει νωρίτερα τον Ουνάχι και να μην κάνει τις αλλαγές των εξτρέμ του στο 78'. Δεν ρίσκαρε, ίσως διότι έβλεπε πως η ομάδα του στο β' ημίχρονο δεν απειλούνταν. Ομως στο γήπεδο κέρδισε μέτρα με τις αλλαγές του, μετά το 78', Οχι τόσο πολύ πριν απ' αυτές.

Σε τελική ανάλυση, ναι, είχε δίκιο ο Ουρουγουανός που μίλησε για «δίκαιο αποτέλεσμα». Διότι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ ανώτερος στα πρώτα 30 λεπτά της αναμέτρησης, αλλά ο Παναθηναϊκός τελικά είχε περισσότερες καθαρές και μεγάλες φάσεις, χωρίς μάλιστα να απειληθεί ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Αν θα μπορέσει, όμως και να «χτίσει» σ' αυτό το αποτέλεσμα, όπως είπε ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν θα φανεί μόνο στα... μεθεπόμενα ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, αλλά πρωτίστως την Κυριακή εναντίον του ουραγού Πανσερραϊκού. Οχι για το... τρίποντο (αλίμονο αν δεν το πάρει στο ΟΑΚΑ!), αλλά για το πόσο πειστική θα είναι η απόδοσή του.

Κάπως... έτσι μοναδικός «ηττημένος» χθες ήταν ο Ολυμπιακός που γεύτηκε την πίκρα που είχαν δοκιμάσει από Λαμία, Αστέρα και Athens Kallithea η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Ενας Ολυμπιακός ο οποίος με Στάμενιτς – Τσικίνιο βασικούς εναντίον ομάδων βεληνεκούς Παναιτωλικού, θα έχει περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. Πιθανότατα θα το αλλάξει αυτό ο Μεντιλίμπαρ με την ακατανόητη εμμονή στο Νεοζηλανδό χαφ, όταν είναι απόλυτα έτοιμος ο Γουίλιαν...

Υ.Γ. 1: Οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ πρέπει να κατάλαβαν χθες τι εστί «πέφτω για να πάρω φάουλ και δεν μου το δίνει». Υπερέβαλε κάπως ο Βίντσιτς που «άφησε» τρία – τέσσερα καθαρά φάουλ (κυρίως στον Ιωαννίδη), έκανε δυο λάθη που κόστισαν δυο κίτρινες σε παίκτες του Παναθηναϊκού για διαμαρτυρία (Ιωαννίδης - Γεντβάι), όμως σε γενικές γραμμές έδειξε πώς ένας ρέφερι μπορεί να επιτρέπει τις δυναμικές μονομαχίες - όχι τα σκληρά μαρκαρίσματα. Το... κακό είναι ότι αυτοί οι ίδιοι παίκτες έχουν συνηθίσει να τους σφυρίζουν διαφορετικά οι Ελληνες διαιτητές. Και ότι οι Ελληνες διαιτητές πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν για να μην γίνει τελικά το ποδόσφαιρο... μπάσκετ.

Υ.Γ. 2: Αμυντικά είναι «άλλη» ομάδα ο Παναθηναϊκός παρόντος του Ινγκασον που απουσίαζε στα τρία πρώτα ματς πρωταθλήματος. Δεν είναι ο Φαν Ντάικ, δεν είναι ο καλύτερος στο build up, μερικές φορές δεν... στρίβει εύκολα, αλλά είναι πολύ συγκεντρωμένος και πολύ tough ο μπαγάσας! Και του έλειπε του Τριφυλλιού τέτοιου είδους στόπερ πάρα πολλά χρόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...