Σαλσέδο: Το wonderkid των 9 εκατομμυρίων ευρώ που ψάχνει το «μπαμ» στον ΟΦΗ

Σαλσέδο: Το wonderkid των 9 εκατομμυρίων ευρώ που ψάχνει το «μπαμ» στον ΟΦΗ

Βασίλης Μπαλατσός
Salcedo

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ του Έντι Σαλσέδο, ο οποίος έδειξε με το «καλησπέρα» έτοιμος να κάνει τη διαφορά στη γραμμή κρούσης του ΟΦΗ.

Ο Τραϊανός Δέλλας έχει αρκετούς λόγους για να «τρίβει» τα χέρια του έπειτα από την επικράτηση του ΟΦΗ επί του Άρη στο Ηράκλειο με 3-2. Πρώτη νίκη της σεζόν στο «Γεντί Κουλέ», δεύτερο διαδοχικό τρίποντο μετά το «διπλό» στο Πανθεσσαλικό, ο εξαιρετικός Φίλιπ Μπαΐνοβιτς δείχνει απόλυτα έτοιμος να καλύψει το κενό του Φελίπε Γκαγέγος στη μεσαία γραμμή, ο finisher Άντριου Γιουνγκ βρήκε δίχτυα σε back to back ματς, ο εξαιρετικός Λέβαν Σενγκέλια έδωσε δυο ασίστ και φυσικά το ιδανικό ντεμπούτο του Έντι Σαλσέδο.

Ο νεαρός Ιταλός επιθετικός με καταγωγή από την Κολομβία μπήκε στην αποστολή τρεις μέρες μετά την πρώτη του προπόνηση στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο και ο Δέλλας τον έβαλε στο 73ο λεπτό αντί του Τιάγκο Νους, με τον 22χρονο να δείχνει σαν έτοιμος από καιρό. Χρειάστηκε εννέα λεπτά για να «κεραυνοβολήσει» τον Χουλιάν Κουέστα και να πετύχει το πρώτο του γκολ με τα ασπρόμαυρα, το οποίο επί της ουσίας «κλείδωσε» το τρίποντο της ομάδας του, με τη μοναδική τελική που έκανε στο παιχνίδι.

Ο ΟΦΗ έδωσε μεγάλη μάχη για να φέρει στην Κρήτη τον Σαλσέδο, ως αντι-Ισέκα, με τη μορφή μονοετούς δανεισμού και τα κατάφερε μετά από πολλές ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Ίντερ, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι τις τελευταίες ώρες της deadline της μεταγραφικής περιόδου στην ελληνική αγορά. Ο Ιταλός φορ συστήθηκε στον κόσμο των Κρητικών με τον καλύτερο τρόπο και άφησε μεγάλες προσδοκίες για το άμεσο μέλλον.

Ο Κολομβιανός από τη Γένοβα που «γυάλισε» στην Ίντερ

Ο Σαλσέδο θα κλείσει σε δυο εβδομάδες τα 23 του χρόνια. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 2001 στο Σέστρι Πονέντε της Γένοβας από Κολομβιανούς γονείς. Είναι κάτοχος διπλού διαβατηρίου, όμως επέλεξε να αγωνιστεί με την ομάδα Νέων της Ιταλίας. Με πιο απλά λόγια έχει στο... αίμα του τη λατινοαμερικάνικη ποδοσφαιρική «αλητεία» αλλά έχει μάθει τα μυστικά του παιχνιδιού στο «σχολείο» της Ιταλίας.

Από μικρή ηλικία είχε σχέση αγάπης με την μπάλα. Στα παιδικά του χρόνια εντάχθηκε στο ερασιτεχνικό σωματείο του Μερλίνο. Πρόκειται για ιταλικό δήμο στην επαρχία του Λόντι, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ποδοσφαιρικά «μάτια» της περιοχής και η Τζένοα τον... τσίμπησε και τον ενέταξε στις ακαδημίες της.

Τη σεζόν 2017-18 μέτρησε με την U19 των Γενοβέζων 30 εμφανίσεις με 9 γκολ και 2 ασίστ. Τα πεπραγμένα του στα τμήματα υποδομής των Ροσομπλού μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν. Ο νεαρός επιθετικός «κέρδισε» τους ανθρώπους της Ίντερ, οι οποίοι κινήθηκαν για την απόκτηση του.

To 2018 οι Νερατζούρι πήραν τον Σαλσέδο με τη μορφή δανεισμού από την Τζένοα, δίνοντας ενοίκιο της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ και ο 17χρονος τότε striker τράβηξε την ευκαιρία του από τα... μαλλιά! Εντάχθηκε στην U19 της Ίντερ και σε 31 εμφανίσεις σκόραρε 13 γκολ και έδωσε τέσσερις ασίστ. Με τη δουλειά και το ταλέντο του έπεισε τους Μιλανέζους να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα του, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και να τον κάνουν δικό τους.

Με την Ίντερ δεν κατάφερε να κάνει ποτέ εμφάνιση με την πρώτη ομάδα σε επίσημο ματς παρά μόνο σε φιλικούς αγώνες. Πάντως είναι σημαντικό πως έχει δουλέψει με δυο μεγάλα ονόματα της προπονητικής όπως ο Σιμόνε Ιντζάγκι και ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, ενώ ως φορ έχει συνυπάρξει σε επίπεδο προπονήσεων και φιλικών με world class ποδοσφαιριστές, όπως ο αρχηγός του Βελγίου Ρομέλου Λουκάκου και ο αρχηγός των Νερατζούρι και πρωταθλητής κόσμου με την Αργεντινή, Λαουτάρο Μαρτίνες.

Έκανε ντεμπούτο στη Serie A στα 15, άνοιξε λογαριασμό στα 18 και εντυπωσίασε τον Μαντσίνι

Ο Σαλσέδο υπήρξε ένα από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά project της Τζένοα. Με όρους Football Manager ένα... wonderkid που οι φίλοι του δημοφιλούς παιχνιδιού δεν άκουσαν το όνομα του πρώτη φορά όταν «συνδέθηκε» με τον ΟΦΗ.

Αξιοσημείωτο είναι πως πριν καν δοκιμαστεί στην U19 της Ίντερ είχε πάρει ήδη το βάπτισμα του πυρός στη Serie A. Στις 20 Αυγούστου του 2017 η Τζένοα αντιμετώπισε τη Σασουόλο στο «Mapei Stadium», ο νεαρός επιθετικός είχε ταξιδέψει στην αποστολή της ανδρικής ομάδας και στο 81' ο Ιβάν Τζούριστις τον έβαλε στο παιχνίδι σε ηλικία 15 ετών, 10 μηνών και 20 ημερών!

Προφανώς εκείνη τη χρονιά δεν αγωνίστηκε μικρότερος ποδοσφαιριστής στο ιταλικό πρωτάθλημα, με τον Σαλσέδο να είναι ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Τζένοα που έκανε εμφάνιση στη Serie A και ο όγδοος νεαρότερος που έχει πάρει χρόνο συμμετοχής στο Καμπιονάτο.

Δημοσιεύματα τον χαρακτήριζαν από τους παίκτες που θα αποτελούσαν το μέλλον της Σκουάντρα Ατζούρα και υποστήριζαν πως είχε εντυπωσιάσει τον τότε Ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαντσίνι. Όσον αφορά τις εμφανίσεις του με το εθνόσημο ο Σαλσέδο έκανε 19 με τη U19, με πέντε γκολ, δυο ασίστ και συμμετείχε στο αντίστοιχο EURO του 2019, ενώ έκανε μια συμμετοχή με την U20 και δυο με την U21.

Στην Ίντερ ήταν εμφανές πως δεν θα έβρισκε τον χώρο του στην πρώτη ομάδα και προτιμήθηκε να παραχωρηθεί σε κάποια άλλη ομάδα της Serie A, ως δανεικός, για να πάρει χρόνο συμμετοχής στα πόδια του και να ψηθεί. Το κλαμπ που του έδωσε την ευκαιρία του ήταν η Βερόνα.

Στους Τζιαλομπλού «ξανάσμιξε» με τον κόουτς του στη Τζένοα και ποδοσφαιρικό του «πατέρα», Ιβάν Τζούρισιτις, συνεπώς ήξερε πως θα είχε την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Στις 3 Νοεμβρίου του 2019 η Βερόνα νίκησε εντός έδρας με τον 18χρονο Σαλσέδο να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ σε ανδρικό επίπεδο, με κεφαλιά για το 1-0. Αυτό ήταν το μοναδικό γκολ που πέτυχε εκείνη τη χρονιά σε 17 συμμετοχές. Παρέμεινε στη Βερόνα του Τζούρισιτς και την επόμενη σεζόν (2020-21), στην οποία είχε τρία γκολ και δυο ασίστ σε 23 εμφανίσεις.

Η επιστροφή στο σπίτι του και η άνοδος

Το 2021 πήγε στη Σπέτσια, στην οποία είχε την ευκαιρία να δουλέψει από τον τότε ανερχόμενο προπονητή, Τιάγκο Μότα, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Γιουβέντους. Εκείνη τη χρονιά ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έκανε μόλις 12 συμμετοχές.

Ο Σαλσέδο κατάλαβε πως έπρεπε να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω για να... πάρει φόρα και να μπορέσει να πάει πιο μπροστά. Το 2022 αγωνίστηκε για δεύτερη φορά στη δεύτερη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Στο πρώτο μισό της σεζόν έπαιξε στην Μπάρι (16 συμ. - 2 γκολ - 1 ασίστ) και στο δεύτερο του δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να γυρίσει στο σπίτι του.

Η Τζένοα που είχε υποβιβαστεί στη Serie B τον απέκτησε τον Γενάρη ως δανεικό από την Ίντερ, η οποία της είχε δώσει συνολικά εννέα εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει και ο Σαλσέδο έγινε μέλος της ομάδας που πανηγύρισε την επάνοδο στη Serie A. Ένα επίτευγμα που είναι ξεχωριστό στην καρδιά του, καθώς βοήθησε την ομάδα της πόλης του και την ποδοσφαιρική του οικογένεια να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Σε οκτώ εμφανίσεις από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο σκόραρε δις.

Αυτή είναι η ευκαιρία του

Είναι προφανές πως ο Ιταλό-Κολομβιανός επιθετικός δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει την πορεία που διαφαινόταν όταν βρισκόταν σε νεαρότερη ηλικία. Την περασμένη σεζόν είχε δυο ανεπιτυχείς δανεισμούς. Αρχικά στην Έλντενσε της La Liga 2 (12 συμ. - 2 γκολ - 1 ασίστ) και στη συνέχεια στη Λέκο της Serie B (10 συμ,).

Ο Σαλσέδο γνωρίζει πως πρέπει να κάνει τη σεζόν της «έκρηξης» του, η οποία δεν έχει έρθει ακόμα και θεώρησε τον ΟΦΗ και το ελληνικό πρωτάθλημα την ιδανική ευκαιρία για να βάλει ξανά την καριέρα του σε ανοδική τροχιά. Φυσικά το αν θα το καταφέρει είναι στα... πόδια του, όμως από το ντεμπούτο του έδειξε τις διαθέσεις του.

Το δεδομένο είναι πως ο 22χρονος επιθετικός... λάμπει από τη χαρά του που βρίσκεται στους Κρητικούς. Το πλατύ χαμόγελο του στις δηλώσεις του στην Cosmote TV «μιλούσε» από μόνο του. Άλλωστε και ο ίδιος ήθελε πολύ να συνεχίσει την καριέρα του στον ΟΦΗ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που πέτυχα το πρώτο μου γκολ και βρίσκομαι σε μια ομάδα που με έχουν αγκαλιάσει όλοι από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ. Μου αρέσει πάρα πολύ εδώ, είναι ένα υπέροχο γήπεδο και οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι πολύ θετικές.

Μίλησα με τον προπονητή μου και αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο μου και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Δούλεψα πάρα πολύ για να βρίσκομαι εδώ», είπε μεταξύ άλλων μετά τη νίκη επί του Άρη.

Τι μπορεί να δώσει στον ΟΦΗ ο Σαλσέδο

Πάμε όμως να δούμε και λίγο αγωνιστικά τι μπορεί να προσφέρει ο Έντι Σαλσέδο στο παιχνίδι της ομάδας του Τραϊανού Δέλλα. Ο Ιταλός είναι αντικαταστάτης του γρήγορου και κινητικού Άαρον Ισέκα, με τον νεαρό επιθετικό να είναι συμβατός με αυτά τα χαρακτηριστικά και να «συμπληρώνει» τον έτερο φορ του ρόστερ, Γιουνγκ που είναι «9αρι»... κουτιού.

Εκτός από την κορυφή ο Σαλσέδο αγωνίζεται και ως περιφερειακός επιθετικός αλλά και ως αριστερός εξτρέμ, όπου και χρησιμοποιήθηκε από τον Κολοσσό κόντρα στον Άρη. Πάντα είναι χρήσιμο για έναν προπονητή να έχει στη διάθεση του ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν σε πάνω από μια θέση.

Είναι δεξιοπόδαρος, όμως μπορεί να χρησιμοποιεί και το αριστερό, ενώ παρόλο που δεν είναι ο πιο ψηλός φορ (1,78μ.) είναι καλός και με το κεφάλι. Το δυνατό του στοιχείο είναι η ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός, ενώ είναι ιδιαίτερα εκρηκτικός. Δεδομένα θα προσφέρει πολλά στον ΟΦΗ εάν βρει χώρους.

Σε συνδυασμό με την άμεση προσαρμογή των Φούντα, Νους, Σενγκέλια και το «ανερχόμενο άστρο» του Αποστολάκη αναμένεται να δούμε πολύ όμορφα πράγματα από τον ΟΦΗ από τη μέση και μπροστά στα επόμενα παιχνίδια.

Τα υπόλοιπα στο χορτάρι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα