Το δικαίωμα του κλειστού κύκλου και οι μεταγραφές που έρχονται για τον ΠΑΟΚ

Το δικαίωμα του κλειστού κύκλου και οι μεταγραφές που έρχονται για τον ΠΑΟΚ

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Το δικαίωμα του κλειστού κύκλου και οι μεταγραφές που έρχονται για τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα της αύρας που του έδωσε ο περσινός τίτλος, έχει ποιοτικές λύσεις και βάθος στο ρόστερ του, αλλά ο Λουτσέσκου επιμένει στους «παλιούς» μέχρι οι «νέοι» να γίνουν μέρος του γκρουπ. Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει...

Υπάρχουν ουκ ολίγες ομάδες αυτού του μάταιου ποδοσφαιρικού κόσμου, που δεν φημίζονται για το ότι ξέρουν να δίνουν χρόνο. Υπάρχουν ουκ ολίγες ομάδες, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από τα παλαιά. Αλλάζουν τα πάντα και τα αλλάζουν βιαίως. Ολόκληρο το ποδοσφαιρικό μικροσύμπαν τους. Αλλάζουν σχεδόν όλο το ρόστερ.

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: To milestone του «Ζίλε» και οι κορυφαίες στιγμές του με τον ΠΑΟΚ (infographic)

Ο πιο πετυχημένος προπονητής που έχει περάσει από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, απεχθάνεται την συγκεκριμένη ποδοσφαιρική κοσμοθεωρία. Γι’ αυτό και το βράδυ της Κυριακής στο χορτάρι της Τούμπας παρατάχθηκε μια ομάδα, που κατά 10/11 ήταν ολόιδια με την περσινή έκδοσή της. Γι’ αυτό και μετά την ολοκλήρωση του ισόπαλου 0-0 με τον Παναθηναϊκό, ο άνθρωπος που κάθεται στην άκρη του πάγκου από το 2021, μάλλον ανακουφισμένος, έλεγε «επιτέλους τελείωσαν οι μεταγραφές»!

Ο Λουτσέσκου είναι ένας προπονητής που λατρεύει το γκρουπ του. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι μια ομάδα γεμάτη αισιοδοξία, πειθαρχία, τάξη, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, συντροφικότητα. Ένα μπλοκ. Ένα γκρουπ που έχει μάθει να νικά.

«Θα μάθουμε σε λίγο καιρό, αν η ισοπαλία στην Τούμπα ήταν καλό αποτέλεσμα για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό»

Ο προπονητής αντιλαμβάνεται ότι όλο αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται μαγικά. Είναι κομμάτι της δουλειάς του. Έρχεται μέσα από τις συζητήσεις, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Το καλοκαίρι στην Ολλανδία έλεγε πως «είμαστε σε μία διαδικασία εξέλιξης και όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν το μυαλό, όλα είναι πιο δύσκολα και θέλουν περισσότερο χρόνο. Συνεπώς πρέπει να έχουμε υπομονή, να δώσουμε αυτοπεποίθηση σε αυτούς τους παίκτες, να νιώσουν ότι είναι στο σωστό δρόμο».

Παρότι οι «ασπρόμαυροι» άλλαξαν σχεδόν το 40% του περσινού ρόστερ που τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, έκαναν μεταγραφές ουσίας, φέρνοντας στην Τούμπα παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις, όπως οι Καμαρά, Τισουντάλι, Τσάλοφ, Μπακαγιόκο, Κόλεϊ, Λόβρεν, ο Ρουμάνος προπονητής επιμένει να χρησιμοποιεί την περσινή εκδοχή της ομάδας.

Ο Λουτσέσκου, δεν είναι ακριβώς παράξενο ούτε φυσικά πρωτοφανές, στελέχωσε «κατά γράμμα» μια «ενδεκάδα Μαΐου» (δίχως μόνο τον Τόμας). Καμία είδηση! Ο Λουτσέσκου έχει σταθερό κριτήριο. Ελεύθερα εκτεθειμένο στην κριτική, σταθερό πάντως. Οχι μία έτσι, μία αλλιώς, ανάλογα με το κατά πού φυσάει κάθε φορά ο άνεμος της συγκυρίας.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό ο ΠΑΟΚ έκανε ένα γεμάτο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο φανέρωσε κάθε αδυναμία των «πράσινων», αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει, έχοντας στο χορτάρι μόλις μια από τις καλοκαιρινές μεταγραφές του. Ο μοναδικός «νέος» , που ξεκίνησε στο βασικό σχήμα, ήταν ο Τσάλοφ μένοντας στο γήπεδο για σχεδόν 70 λεπτά. Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως κι ο Ρώσος επιθετικός θα έμενε στον πάγκο, αν ο Μπράντον ήταν διαθέσιμος και δεν έβλεπε το ντέρμπι από την κερκίδα, λόγω ενός τραυματισμού.

Σ’ ότι αφορά τις υπόλοιπες μεταγραφές ο Καμαρά πέρασε ως αλλαγή στο 76ο λεπτό και ο Σορετίρε στο 88ο λεπτό. Ο Μπακαγιόκο με τον Κόλεϊ έμειναν στον πάγκο και απλώς πήραν το βάπτισμα του πυρός σε αποστολή και έζησαν την ατμόσφαιρα της Τούμπας. «Τον Μπακαγιόκο ίσως να μην τον είχαμε στην αποστολή. Είδα όμως κάποια στοιχεία στην τελευταία προπόνηση που με έπεισαν να τον χρησιμοποιήσω στην αποστολή», παραδέχθηκε στην συνέντευξη Τύπου ο Λουτσέσκου.

«Πρέπει να έχετε υπομονή», ενημέρωσε ο προπονητής τους δημοσιογράφους και τους φίλους της ομάδας. «Είναι θέμα προσαρμογής για κάθε παίκτη που ήρθε. Ο Κόλεϊ προπονήθηκε για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη. Θα δούμε πως θα παίξει σταδιακά με την ομάδα. Είναι πάντως παίκτες με προσωπικότητα και ποιότητα», συμπλήρωσε και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι στο εκτός έδρας ματς με τον Βόλο το ερχόμενο Σάββατο (21/9), ίσως, κάποιοι από τις μεταγραφές να πάρουν λεπτά συμμετοχής.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.