ΠΑΟΚ: Το μάθημα του Μπράντον και ο χρήσιμος Πρίγιοβιτς για τα φορ του Λουτσέσκου

ΠΑΟΚ: Το μάθημα του Μπράντον και ο χρήσιμος Πρίγιοβιτς για τα φορ του Λουτσέσκου

ΠΑΟΚ: Το μάθημα του Μπράντον και ο χρήσιμος Πρίγιοβιτς για τα φορ του Λουτσέσκου

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το πολύ ιδιαίτερο θέμα των φορ του ΠΑΟΚ στις ομάδες του Λουτσέσκου και θυμίζει περιπτώσεις από το παρελθόν.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και φυσικά κάτι γίνεται με τα φορ του ΠΑΟΚ όταν στην ομάδα προπονητής είναι ο Λουτσέσκου. Ένα παράξενο, πολύ σύνθετο φαινόμενο που χρήζει ανάλυσης…

Ξεκινάω από το αυτονόητο, για εκείνον που θα βιαστεί να θεωρήσει ότι… ψάχνω πρόβλημα. Όχι… καλοπροαίρετε φίλε. Δεν μπορείς να μιλάς για πρόβλημα στην επίθεση του ΠΑΟΚ όταν η ομάδα σκοράρει 140 γκολ σε μία σεζόν 50 αγώνων, όταν ταυτοχρόνως πετυχαίνει και σημαντικούς στόχους. Απλά υπάρχει ένα ιδιαίτερο ζήτημα, αφού στο ποδόσφαιρο μάθαμε να παίζουν οι ομάδες για τον φορ, ενώ στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου συνηθίζουμε στην ιδέα να παίζουν οι φορ για την υπόλοιπη ομάδα. Δεν δείχνει να είναι πρόβλημα, αλλά είναι κάτι που δεν συνηθίζεται και βασικά είναι αυτό που πρέπει να ακούσουν, να αποδεχθούν και να μάθουν καλά οι παίκτες που έρχονται για να παίξουν στην κορυφή της επίθεσης.

Έρχεται ο κάθε Τσάλοφ, όπως κάποτε ο Πρίγιοβιτς, ο Σφιντέρσκι, ο Άκπομ, ο Τσόλακ, ο Σαμάτα και εκεί που είχαν μάθει να πρωταγωνιστούν σε τελειώματα φάσεων που ετοίμαζαν οι ομάδες τους, εδώ πρέπει να κάνουν πολλά άλλα πράγματα ίσως και με στόχο να σκοράρουν άλλοι ποδοσφαιριστές!

Ήταν Νοέμβριος του 2023 όταν τον ρώτησα ξεκάθαρα σε μία συνέντευξη Τύπου: «Μήπως είστε πολύ απαιτητικός από τα φορ σας και ζητάτε πάρα πολλά από αυτούς και σε φάση άμυνας και στην επίθεση, με αποτέλεσμα στη ροή του αγώνα να μην είναι σε κατάλληλη θέση ή φάση να εκτελέσουν σωστά, έχοντας νωρίτερα καταναλώσει πολλή ενέργεια;»

Είχε απαντήσει ξεκάθαρα: «Ναι, ζητάω πολλά. Να επιστρέψουν, να κλείσουν χώρους και να δώσουν συνοχή, όπως και στην επίθεση, να υποστηρίξουν την πρώτη πάσα και την ανάπτυξη είτε η μπάλα έρχεται από τα πλάι, είτε από το κέντρο. Ο Σαμάτα είναι πολύ καλός παίκτης. Δεν είχε τον χρόνο με κάποιες ατυχίες, αλλά και με την πίεση που υπάρχει γενικότερα στην ομάδα.

Του ζητάω πολλά γιατί είναι ικανός να τα κάνει, όπως και από τον Μπράντον που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί. Ο Σαμάτα είναι και πολύ καλό παιδί και υποστηρίζει την ομάδα, ενδεχομένως να ήταν και παραπάνω υποστηρικτικός σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε». Φοβερό ε;

Ποιος φορ λοιπόν που μπορεί και να ήταν σταρ-πρωταγωνιστής-καλομαθημένος στην περασμένη ομάδα του θα έρθει εδώ και θα αποδεχθεί μέσα του μία τέτοια νέα συνθήκη για την καριέρα του; Από την άλλη και ο ΠΑΟΚ που ξέρει ακριβώς τι θέλει ο προπονητής, γιατί δεν ψάχνει αποκλειστικά, αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;

Λουτσέσκου και φορ στον ΠΑΟΚ

ΠΡΙΓΙΟ

Ο καλύτερος και πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ξεκίνησε φέτος την έκτη του σεζόν στην ομάδα. Σε αυτά τα χρόνια και τις δύο θητείες, έχει συνεργαστεί με περίπου 15 φορ. Με όλους σχεδόν ξεκίνησε προβληματικά τη συνεργασία (ακριβώς για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω) αλλά στο τέλος όλοι σχεδόν οι παίκτες κατάφεραν να βελτιώσουν το παιχνίδι και μαζί την αξία τους.

Το 2017-2018 με Πρίγιοβιτς-Κουλούρη, τότε που άρχισαν οι εντάσεις με τον Σέρβο από τον οποίο τι ήθελε; Τα γνωστά… Να γίνει πιο συμμετοχικός, να βγαίνει από την περιοχή και να παίζει με πλάτη, να πιέζει πολύ περισσότερο σε φάση άμυνας. Ήταν τότε που τον τιμώρησε, έπαιζε ο Κουλούρης ακόμη και σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, μέχρι ο Σέρβος να αρχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προπονητή. Ποια η κατάληξη της συνεργασίας; Ο Πρίγιοβιτς το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του το έπαιξε στον ΠΑΟΚ, έγινε πολύ πιο ολοκληρωμένος φορ και πήρε μεταγραφή 10 εκατομμυρίων στη Σαουδική Αραβία.

Εννοείται ότι και ο Κουλούρης έκανε τα πρώτα καλά του βήματα με τον Λουτσέσκου, αν και περισσότερο έπαιξε σε άλλες ομάδες όπως ο Ατρόμητος.

Το εκπληκτικό 2018-2019, ο Λουτσέσκου πορεύτηκε με τον Πρίγιοβιτς για μισό χρόνο, αλλά και με τους Άκπομ, Σφιντέρσκι, Καρέλη. Εγώ λέω ότι ο Πρίγιοβιτς έκανε όργια στο πρώτο διάστημα, αλλά η ομάδα έπαιξε ακόμη καλύτερα στο δεύτερο μισό με την παρουσία των άλλων παικτών που έκαναν πιο πολύ «βρώμικη» δουλειά. Να προσθέσω ότι και ο Άκπομ και ο Σφιντέρσκι, μετά την παρουσία τους και τη βελτίωσή τους στον ΠΑΟΚ, πήραν μεταγραφή με αρκετά εκατομμύρια.

Ο Λουτσέσκου επέστρεψε το 2021-2022 και επέλεξε νωρίς τον Νέλσον Ολιβέιρα που θεωρούνταν ο ιδανικός για να κάνει τις… 10 δουλειές που αναθέτει στα φορ του ο Ρουμάνος. Ο Πορτογάλος τραυματίστηκε σοβαρά και η ομάδα πορεύτηκε εκ νέου με Άκπομ, Σφιντέρσκι, αλλά στην πορεία και με τον Τσόλακ. Όλοι τελικά έφυγαν από την ομάδα… αναβαθμισμένοι, ενώ δεν ήταν και οι πιο ποιοτικοί επιθετικοί.

Το 2022-2023 συνεργάστηκε με Μπράντον, Ολιβέιρα, Κούτσια, Τζίμα και πέρσι με Μπράντον-Σαμάτα-Τζίμα στο αποκορύφωμα της βρώμικης δουλειάς των φορ ώστε να έρχονται από πίσω άλλοι παίκτες για να σκοράρουν ακατάπαυστα.

Μία μόνο αδυναμία (;) κατά την άποψή μου και έτσι όπως βλέπω το ποδόσφαιρο, όσο και αν πέρσι δεν επιβεβαιώθηκε -ευτυχώς- στο τέλος. Στα πιο μεγάλα και στα δύσκολα ματς, εκεί όπου εξ ορισμού δεν μπορείς να κάνεις πολλές τελικές, εκεί θέλει τον φορ με τον ταλέντο να κάνει γκολ τη… μισή ευκαιρία. Τον παίκτη που στα πολύ δύσκολα θα δημιουργήσει για τον εαυτό του, εκείνον που άκοπα για την ομάδα θα δώσει γκολ και βαθμούς. Χωρίς να δουλέψει τόσο πολύ και τόσο τέλεια όλη η ομάδα στο συνδυαστικό κομμάτι της για να έρθει κάποιος να εκτελέσει από κοντά.

Πέρσι ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε εξαιρετικά, αλλά μετά το τέλος έψαχνε επειγόντως για άλλα φορ ! Κάτι λέει και αυτό! Όπως πολλά λέει και το ότι τελικά αγόρασε με μεταγραφή δύο φορ! Αν ήταν όλοι ικανοποιημένοι θα έψαχναν και θα έπαιρναν δύο άλλα φορ;

Και… πάλι τα ίδια: Ξεκινάει η χρονιά, ο ΠΑΟΚ έχει βάλει 22 γκολ, αλλά τα φορ του μόνο ένα! Τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Κλείνοντας και πολύ-πολύ συγκεκριμένα: Ο Μπράντον Τόμας το έχει καταλάβει το «έργο». Το εμπέδωσε, το αποδέχθηκε. Ξέρει και τις δυνατότητές του, έξυπνος είναι, την κάνει τη δουλειά (τις πολλές δουλειές δηλαδή) όσο καλύτερα μπορεί, έχοντας και διψήφια νούμερα σε γκολ.

Για όλους τους άλλους που ίσως και να μην αντιλαμβάνονται, ίσως και να μην θέλουν να «θυσιαστούν» για την ομάδα, για όλους που αγχώνονται μην τυχόν αλλοιωθεί το επιθετικό και εκτελεστικό τους dna, καλό θα ήταν να μπορούσαν να μιλήσουν με τον Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς! Θα τους έλεγε πολλά. Εκείνος τα έζησε όλα. Και από εκεί που καταριόνταν την ώρα και τη στιγμή που έπρεπε να κάνει 10 άλλα πράγματα ως φορ, αφού έφυγε από τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, ευχαριστούσε τον Θεό για το πόσο καλύτερος-πληρέστερος παίκτης είχε γίνει…

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διέψευσε όσους λένε ότι είναι απρόσωπη και απόμακρη από τον κόσμο της ομάδας, αφουγκράστηκε τα προβλήματα της Τούμπας, πήρε τα μηνύματα και από όλα τα κείμενα και την κριτική που ασκήθηκε καλοπροαίρετα για την κατάσταση του γηπέδου και γρήγορα-γρήγορα λαμβάνει μέτρα για παιδικά εισιτήρια, μεταβίβαση εισιτηρίων και απελευθέρωση θέσεων από κατόχους διαρκείας που δεν πάνε στο γήπεδο. Όλα γίνονται όπως πρέπει, αρκεί να υπάρχει επικοινωνία, καλή διάθεση κατανόηση, επαφή με τον κόσμο και άνθρωποι που προέρχονται από αυτόν τον κόσμο και το σέβονται.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.