ΑΕΚ: Πολυτέλεια, ή μεταγραφάρα ο Μαρσιάλ; Αλλού είναι η ουσία!

ΑΕΚ: Πολυτέλεια, ή μεταγραφάρα ο Μαρσιάλ; Αλλού είναι η ουσία!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Μαρσιάλ

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στην προσθήκη του 28χρονου Γάλλου σταρ από την ΑΕΚ, επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτηματικά που προκύπτουν και έχει υστερόγραφα...

Αναμενόμενα η υποδοχή του Αντονί Μαρσιάλ ήταν πρώτο θέμα στην ελληνική ειδησεογραφία και φυσικά απασχόλησε σχεδόν όλα τα media του πλανήτη, δεν είναι κάποιος τυχαίος και δεν βρίσκεται σε ηλικία τελευταίων ενσήμων, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλος ντόρος γύρω από τη μετακίνησή του στην ΑΕΚ. Απόλυτα δικαιολογημένη και η μαζική παρουσία του κόσμου της ομάδας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο ενθουσιασμός τους για τη συγκεκριμένη μεταγραφή μιας και τα δεδομένα είναι τέτοια που δεν γίνεται να αφήσουν αδιάφορο το φίλαθλο – οπαδικό κοινό. Πρόκειται για τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στο ελληνικό πρωτάθλημα, για το μεγαλύτερο συμβόλαιο που 'χει δώσει ποτέ η Ένωση σε επαγγελματία και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της στο ίδιο καλοκαίρι μετά το deal του Έρικ Λαμέλα. Σε εκπληκτική ηλικία, αφού ο Γάλλος σταρ διανύει το 28ο έτος της ηλικίας του και με απίστευτο βιογραφικό στην κατοχή του και νούμερα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League.

Όλα τα παραπάνω ήταν κάτι παραπάνω από αρκετά για να οδηγήσουν περισσότερους από 3.000 φίλους της ΑΕΚ στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας για να υποδεχτούν τον Μαρσιάλ που έφτασε στη χώρα μας από την Γαλλία και το Παρίσι, όπως αρμόζει σε ένα σταρ, με ιδιωτική πτήση, προκειμένου σήμερα (ή αύριο το αργότερο) να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του στην Ένωση. Ένα ακόμη υπερβατικό deal από τον Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος για τη θέση του φορ είχε δαπανήσει λίγες μόλις μέρες πριν το ποσό των 3 και άνω εκατ ευρώ, για να φέρει στην ομάδα τον Φραντζί Πιερό, ο οποίος είναι επίσης φορ και στην ίδια θέση υπήρχε ήδη ο Λιβάι Γκαρσία. Αν μη τι άλλο το να φέρεις μόλις μερικές μέρες μετά τον Πιερό στην ομάδα τον Μαρσιάλ με ετήσιο συμβόλαιο 3.5 εκατ ευρώ αποτελεί μια τεράστια υπερβατική κίνηση και προκαλείς με τούτη την επιλογή εξωφρενική αναβάθμιση στην γραμμή κρούσης όπως υπήρχαν οι Πόνσε και Φαν Βέερτ και τώρα έχεις με Λιβάι του Μαρσιάλ και Πιερό!

Από κει και πέρα πολλά τα ερωτήματα που θέτουν, είτε φίλοι της ΑΕΚ, είτε ...εχθροί της, είτε τα ίδια τα media και όλα απόλυτα δικαιολογημένα. Όπως το «πού θα χωρέσουν να παίξουν όλοι αυτοί και πότε δίχως Ευρώπη μάλιστα;», ή το «πότε θα είναι έτοιμος ο Μαρσιάλ και στο 100% για τον Αλμέιδα;», αλλά και η βασική απορία των τρίτων (μεταξύ πολλών άλλων): «πολυτέλεια, ή μεταγραφάρα ο Μαρσιάλ;»... Στο τελευταίο ερώτημα οφείλω να απαντήσω ότι αλλού είναι η ουσία στο κεφάλαιο που θα ανοίξει με την ανακοίνωση της συνεργασίας του Δικέφαλου με τον 28χρονο Γάλλο σταρ: αν είναι αποφασισμένος για το restart στην καριέρα του με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό... Εδώ κρύβεται όλη η ουσία της προσθήκης Μαρσιάλ στους «κιτρινόμαυρους» κατά τη προσωπική μου άποψη. Αν όντως έχει εμπεδώσει όπως δήλωσε σε συνέντευξή του πως «για ότι κακό έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα στην καριέρα μου ευθύνομαι αποκλειστικά και μόνο εγώ», τότε η ΑΕΚ έχει κάνει σούπερ deal και συγκλονιστική μεταγραφή!

Ο Αλμέιδα και η άποψή του και η εγκεφαλική επανεκκίνηση του Μαρσιάλ!

ΑΛΜΕΙΔΑ

Αυτά όμως θα αποδειχθούν στο χορτάρι. Για αρχή ο κόσμος της ΑΕΚ και οι ποδοσφαιρόφιλοι που αναγνωρίζουν τη σημασία (εφόσον ανταποκριθεί) της προσθήκης Μαρσιάλ στην ομάδα του Αλμέιδα, οφείλουν να έχουν υπομονή έως θαρρώ και τα τέλη Νοεμβρίου (μακάρι και νωρίτερα), προκειμένου να φτάσει -εφόσον τελειώσει και τυπικά η απόκτησή του από την Ένωση- σε εκείνον τον βαθμό ετοιμότητας που θα επιτρέπει στον Πελάδο να τον χρησιμοποιήσει. Είναι ανενεργός από τα μέσα του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εννιά μήνες κοινώς, δεν έβγαλε κάποιο βασικό στάδιο προετοιμασίας ομάδας, χρειάζεται πολλή δουλειά για να αρχίσει να φτάνει σε καλό βαθμό ετοιμότητας και άλλο τόσο έπειτα (κανά μήνα) για να βρει τον ρυθμό που δεν θα 'χει αφού θα φτάσει να είναι σχεδόν ένα χρόνο ανενεργός ποδοσφαιρικά! Άρα πρέπει να έχουν υπομονή και οι φίλοι της ΑΕΚ επαναλαμβάνω αλλά και όσοι τον έφεραν στην ομάδα για να μη χαλάσουν το μυαλό κανενός...

Ωστόσο επειδή πολλοί το αναφέρουν ξανά και ξανά αυτό το θέμα (του πότε θα είναι έτοιμος), κυρίως φίλοι αντίπαλων ομάδων με σκοπό να απαξιώσουν τη μεταγραφή αυτή, να θυμίσω ότι αποκτήθηκε για τρία χρόνια και όχι για φέτος μόνο, όπως ότι πρόκειται για μια θέση όπως σημειώνεται παραπάνω, στην οποία η Ένωση διαθέτει ήδη δυο ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής (Λιβάι Γκαρσία και Πιερό υπενθυμίζω). Προσωπικά επαναλαμβάνω αυτό που 'χει μεγαλύτερη αξία, από το αγωνιστικό restart που επιδιώκει να πετύχει στην Αθήνα και την ΑΕΚ ο Αντονί Μαρσιάλ, είναι να 'χει ήδη επιτευχθεί η εγκεφαλική επανεκκίνηση από τον ίδιο. Αν έχει συμβεί αυτό τότε είναι δεδομένο ότι οι «κιτρινόμαυροι» πρόσθεσαν στο ρόστερ τους έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος αν βγάλει στον αγωνιστικό χώρο το 60 με 70% των ικανοτήτων του τότε θα κάνει για πλάκα τη διαφορά στο πρωτάθλημά μας και όχι μόνο από την επόμενη σεζόν και έπειτα (μιας και φέτος Ευρώπη δυστυχώς δεν...)!

Ένα σημαντικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε από το κοινό και έχει ουσιαστική σημασία, ωστόσο εκτιμώ ότι πάντα πρέπει να το απαντάει ο ίδιος, είναι αν «ο Αλμέιδα γνώριζε για τον Μαρσιάλ μιας και έγινε από άτομα έξω από το μεταγραφικό team της ΑΕΚ και έδωσε την έγκρισή του;». Πολύ σωστή ερώτηση – παρατήρηση την οποία πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο Πελάδο (θα του την θέσουν φαντάζομαι στις καθιερωμένες δηλώσεις πριν το ματς με την Καλλιθέα) και όχι να βάλουμε λόγια εμείς στο στόμα του και ας έχουμε μάθει, ή ακούσει κάτι σχετικά, από το ρεπορτάζ. Ωστόσο εδώ να θυμίσω και νομίζω ότι είναι αρκετό για να καταλάβουμε την άποψη του Αργεντινού τεχνικού, ότι για τον Φοφανά είχε δώσει τη συγκατάθεσή του προ ημερών και αφού είχε αποκτηθεί ο Πιερό, άρα φαντάζομαι αυτό απαντάει από μόνο του το συγκεκριμένο ερώτημα. Ωστόσο επαναλαμβάνω να περιμένουμε να μάθουμε από τα χείλη του, δεν είναι σωστό το ανάποδο, ότι κι αν ακούει, ή μαθαίνει κανείς...

lanua

Υγ: Αυτά που έγιναν με την αντικατάσταση του Μαρέσκα από τον Λανουά έπειτα από το ντου που έγινε και το μπούλινγκ για την επιλογή του να βάλει τον Ιταλό διαιτητή στο ματς που έρχεται το Σάββατο μεταξύ Άρη και Ολυμπιακού δεν έχουν προηγούμενο και επόμενο. Μετά το... μασάζ από media και φαντάζομαι όχι μόνο ο Γάλλος αρχιδιαιτητής αλλά και άλλοι από την επιτροπή της ΚΕΔ, αποφάσισαν να τον αλλάξουν σε διάστημα λίγων ωρών, με αστεία προφανώς δικαιολογία και με τις ευλογίες ίσως της ΕΠΟ. Μιλάμε για σκάνδαλο το οποίο πέρασε από παντού δίχως να αναδειχθεί όπως θα έπρεπε από οποιοδήποτε Μέσο, θαρρείς και έπεσε εντολή, μα στ' αλήθεια από πού; Και γιατί; Ποιος; Ρητορικά τα ερωτήματα φυσικά... Είναι πασιφανές ότι όλο αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια από τον έναν εκ των δυο συμμάχων να απαξιωθεί και να φαγωθεί ο Γάλλος αρχιδιαιτητής (δεν μας απασχολεί ας κάνουν ότι θέλουν αυτοί που έχουν από κοινού τα κουμάντα ντε), ενώ ακόμη περιμένουμε εξηγήσεις για τους πίνακες διαιτησίας απ' όλους! Γι' αυτό και η συστηματική επίθεση στην ΑΕΚ για τα ματς με Λεβαδειακό και Βόλο, όπου ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν υπήρξε κανένα σπρώξιμο μα μόνο τήρηση των κανονισμών (αντίθετα με τον Βόλο ήταν ξεκάθαρο το πρόβλημα του Φωτιά στον πειθαρχικό έλεγχο των αντιπάλων). Η επίθεση και το λέγε – λέγε για να μείνει κάτι, γίνεται για τα επόμενα ματς και στιγμές αντίστοιχες με πέρυσι, όταν δεν έδιναν πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, την Κηφισιά, τον Παναιτωλικό και σφύριζαν σε βάρος της μαϊμούδες βιάζοντας κανονισμούς (όπως το χέρι του Βίντα στο «Βικελίδης»)!

Υγ2: Η ερώτηση έρχεται από παντού με την ίδια λύσσα: «Ρε Τσακ θα 'χει και γλυκό;;; Πάμε και για στόπερ; Έτσι λένε οι ίδιοι», ειδικά χθες στο αεροδρόμιο και φυσικά στα προφίλ που διατηρώ στα social media! Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακούστει φήμες για Ράμος, Κιάερ ακόμη και Ματίπ και προφανώς έτσι δημιουργείται και η απορία αν η ΑΕΚ κινείται στην αγορά των ελεύθερων και για στόπερ και μάλιστα του βεληνεκούς των παραπάνω ονομάτων. Δεν ξέρω αν όντως το λένε οι άνθρωποι και δεν γίνεται να βάζουμε στα χείλη κανενός λόγια. Προφανώς και αυτοί που ρωτάνε εννοούν τους ανθρώπους που λειτουργούν για την ΑΕΚ εκτός γραφείων ΠΑΕ και που έκαναν τη δουλειά για Μαρσιάλ (και επιχείρησαν και του Φοφανά για δανεισμό), κοινώς για τον εξάδερφο του Μάριου Ηλιόπουλου και τον Ρέφικ Τζιμπούρ. Έχουμε ακόμη δέκα μέρες να δούμε τι ισχύει και τι όχι, αλλά η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν άκουσα να λένε τίποτα τέτοιο, ούτε χθες στο αεροδρόμιο, οπότε υπομονή και βλέπουμε.

Υγ3: Παράπονα μπορεί να 'χει πάντα ένας ποδοσφαιριστής (Πισάρο) και να βγάζει μετά χολή, καλά κάνει αν νιώθει έτσι, απλά απαιτείται και μία αυτοκριτική για να αποκτάει αξία μετά η κριτική του. Δεν είπε γιατί είναι... μαφία (όχι μόνο η ΑΕΚ όπως σκόπιμα το πέρασαν τα ΜΜΕ) όλοι στην Ελλάδα και δεν αναφέρθηκε στο αν πληρώθηκε όσα συμφώνησε (τα πήρε όλα) και αν ανταποκρίθηκε ο ίδιος στις προσδοκίες και επειδή ανέφερε τον Αλμέιδα δεν εστίασε στην απογοήτευση του Πελάδο για την επιλογή του, την οποία χαρακτήριζε απόλυτα αποτυχημένη από τα μισά της περσινής σεζόν (η πρώτη προσωπική του Ματίας που απέτυχε απόλυτα η αλήθεια είναι)... Κάνε μια αναφορά στον εαυτό σου, τη ζωή που έκανες στην Ελλάδα και αν ήταν επαγγελματική (ειδικά όταν ερχόταν στη χώρα και ο αδερφός του με τους φίλους του) και προφανώς θα απογειωθεί η αξία των λεγόμενών σου για την Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και την ίδια την ΑΕΚ.

Υγ4: Καλά όλα με Μαρσιάλ και εφόσον αποκτηθεί αλλά στην Ένωση υπάρχει ματς φωτιά μπροστά και υπάρχουν παράλληλα πολλά προβλήματα. Ευτυχώς θα 'χει περισσότερο χρόνο ο Πιερό στο ματς με Καλλιθέα αφού είναι εκτός με θλάση ο Λιβάι Γκαρσία και φυσικά παραμένει να προστατεύεται ο Λαμέλα και μπορεί να είναι στα πιτς και ο Άμραμπατ (συν τους Γκατσίνοβιτς και Οντουμπάτζο). Αλλά το θέμα είναι και ενόψει Παναθηναϊκού, οπότε καλά όλα όσα αφορούν τον Μαρσιάλ, αλλά στην ουσία και στο άμεσο πρέπει να δούμε αυτούς που είναι διαθέσιμοι και πρέπει να ανταποκριθούν για να διατηρηθεί η ΑΕΚ στην κορυφή έχοντας ματς με μια αποδεδειγμένα καλή και δύσκολη ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...