Ολυμπιακός: Όταν ο αντίπαλος δεξιός μπακ κάνει πάρτι μπροστά και οι τρεις κεντρικοί χαφ είναι έτσι…

Ολυμπιακός: Όταν ο αντίπαλος δεξιός μπακ κάνει πάρτι μπροστά και οι τρεις κεντρικοί χαφ είναι έτσι…

Ολυμπιακός: Όταν ο αντίπαλος δεξιός μπακ κάνει πάρτι μπροστά και οι τρεις κεντρικοί χαφ είναι έτσι…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta δύο «συνθήκες» που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Αντί προλόγου: Καλό είναι να τα κάνουν και οι άλλοι κάποια στιγμή, αυτά που κάνει χρόνια ο Ολυμπιακός, φέρνοντας π.χ. σημαντικά ονόματα. Με τον κίνδυνο, ασφαλώς, να την πατήσουν κάποιες φορές, όπως την έχει πατήσει κι ο Ολυμπιακός…

Μία συνθήκη που υπήρχε στον περσινό Ολυμπιακό αφορούσε την παρουσία στα πλάγια της επίθεσης των Φορτούνη και Ποντένσε, με την γνωστή ικανότητα τους δημιουργικά-επιθετικά, αλλά και την γνωστή αδυναμία τους να ανταποκριθούν, επαρκώς, ανασταλτικά.

Τη θέση τους στην ενδεκάδα του φετινού Ολυμπιακού, τουλάχιστον σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, έχουν πάρει ο Ζέλσον με τον Βέλντε, κι εναλλακτικά τον Μασούρα (μέχρι που τραυματίστηκε) και τον Γουίλιαν (μόλις άρχισε να παίζει). Μέχρι στιγμής, η επιθετική δραστηριότητα του Νορβηγού και του Πορτογάλου είναι από ένα γκολ ο καθένας, με τον δεύτερο να έχει δημιουργήσει κι άλλα δύο. Τη λες μία νορμάλ δραστηριότητα, ούτε πολύ καλή, ούτε και κακή όμως.

Τι γίνεται με το κομμάτι το ανασταλτικό; Τα αποτελέσματα δεν τα λες και τα καλύτερα, εδώ. Βλέπουμε πάλι τα μπακ του Ολυμπιακού να μένουν πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι μόνα τους, χωρίς στήριξη από τους εξτρέμ και να παίζουν ένας εναντίον δύο. Ο Ζέλσον γυρίζει περισσότερο, αλλά μέχρι εκεί-ο Βέλντε τελευταία έχει κι αυτός αρχίσει να έχει καλύτερες επιστροφές, ωστόσο είναι αναποτελεσματικός, συνήθως εντελώς.

Το ότι ακόμη δεν έχει κοστίσει στον Ολυμπιακό αυτή η συνθήκη είναι καθαρά συγκυριακό και έχει να κάνει και με την ποιότητα των αντιπάλων του-όμως τώρα έρχονται παιχνίδια με καλύτερες ομάδες, άρα και καλύτερους αντίπαλους παίκτες. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Το τελευταίο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ήταν αποκαλυπτικό σε αυτό τον τομέα.

οσφπ

Η ομάδα του Αγρινίου έκανε τρεις ευκαιρίες στο α΄ ημίχρονο, και τις τρεις με τον Βέλντε να μην κάνει τη δουλειά του αμυντικά. Θυμηθείτε τα δύο φαρμακερά σουτ του Μαυρία, του αντίπαλου δηλαδή παίκτη του Βέλντε, ο οποίος δεν μπόρεσε να τον μαρκάρει σωστά. Θυμηθείτε και την κεφαλιά του Μπουζούκη από το σημείο του πέναλτι, σε μια φάση στην οποία πολύ σωστά έσπευσε να τον καλύψει ο Βέλντε, αλλά αναποτελεσματικά. Ακριβώς δε στην ίδια φάση παρατηρούμε ότι τη σέντρα την έκανε ο έτερος μπακ του Παναιτωλικού, ο Τορεχόν, με τον Ζέλσον να τον παρακολουθεί από τα 20 μέτρα και τον Ρόντινεϊ να έχει βρεθεί ανάμεσα στον Τορεχόν και τον Μπελεβώνη.

Για όποιον δεν το έχει προσέξει, σχεδόν σε κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού ο αντίπαλος δεξιός μπακ γίνεται ο πιο επικίνδυνος παίκτης! Με τον Βόλο νομίζαμε ότι ο Μύγας ήταν ο..Χακίμι! Με την Καλλιθέα ο Μανθάτης είχε βγάλει στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου σε θέση γκολ τον σέντερ φορ του. Τώρα ο Μαυρίας…

Προσέξτε: Δεν λέω ότι δεν τους κάνει πλάκες κι ο Βέλντε-αυτό έλειπε, καλός κυνηγός είναι. Λέω, όμως, ότι δεν μπορεί να κάνουν…πάρτι μπροστά τα δεξιά μπακ. Κάτι θα πρέπει να γίνει. Είτε να πειστούν ο Βέλντε με τον Ζέλσον να βοηθάνε περισσότερο, είτε να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός που θα δίνει περισσότερες βοήθειες, π.χ. με τους Έσε και Στάμενιτς να βγαίνουν ενίοτε πιο πλάγια, είτε ένας συνδυασμός.

Και κάτι άλλο για τους δύο πλάγιους κυνηγούς του Ολυμπιακού, που δεν έκαναν μία καλή σέντρα από τις 10 που συνολικά επιχείρησαν: πρέπει να γίνουν πιο ομαδικοί-ο Βέλντε την Κυριακή στα πρώτα λεπτά είχε πάσα σε δύο συμπαίκτες του, αλλά επέλεξε να κάνει ένα ακίνδυνο σουτ. Κι αυτό απλά είναι ένα παράδειγμα. Ο Ζέλσον σε ένα προηγούμενο ματς έπρεπε να την δώσει στον Ελ Κααμπί και είχε προτιμήσει να σουτάρει χαμηλά στην κλειστή γωνία του γκολκίπερ, χωρίς κανένα όφελος, φυσικά.

α

Ειδικά για τον Βέλντε μπορώ να πω ότι με έχει προβληματίσει η πτώση που έχει σε κάθε β΄ ημίχρονο. Τουλάχιστον στα α΄ημίχρονα, συνήθως, είναι κινητικός, ανεξαρτήτως καλής η, μέτριας απόδοσης. Αλλά στα β΄ ημίχρονα χάνεται. Κατανοούμε όλοι ότι θέλει τον χρόνο του κι αυτός, όμως το να βγαίνει η ομάδα σε αντεπίθεση και να μην κάνει μία απλά καλή πάσα, δεν βγάζει νόημα.

Άσχετο: Ο μεσιέ Λανουά καλά κάνει, από την πλευρά του, και τα βλέπει όλα καλά, αφού θέλει να δείξει, λογικά, ότι η διαιτησία, της οποίας προίσταται, πάει καλά. Εγώ, από τη μεριά μου, ρωτάω κάτι πολύ απλό. Αν στο ΑΕΚ-Βόλος, την ίδια σπρωξιά που έκανε ο φορ Πιερό στον αμυντικό Μύγα, την έκανε στην ίδια ακριβώς φάση ο Μύγας στον Πιερό, ο διαιτητής Φωτιάς και ο VAR Παπαδόπουλος θα άφηναν το παιχνίδι να εξελιχθεί η, θα έδιναν πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ; Έτσι, για να μην κοροϊδευόμαστε κιόλας μεταξύ μας.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Ανδρούτσος έχει αποφασίσει να μην παίξει πια δεξί μπακ στην καριέρα του. Και που έψαχνε ομάδα το καλοκαίρι, έψαχνε για ομάδα που ήθελε κεντρικό χαφ. Είδε μετά και την παρουσία του στη Γερμανία, στην Όσναμπρικ, ότι δεν πρέπει να επιμείνει σε θέση δεξιού μπακ, όπως του έλεγαν ο Πέδρο Μαρτίνς και πολλοί ακόμη.

Κατά την γνώμη μου, είναι μία σωστή απόφαση του Ανδρούτσου, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να μάθει να μαρκάρει. Από την άλλη, βέβαια, μπαίνοντας πολύ καθυστερημένα στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας είναι τελευταίος στην ιεραρχία των κεντρικών χαφ. Πίσω κι από τον Μπακούλα και τον Μουζακίτη, οι οποίοι προηγούνται έχοντας κάνει όλη την προετοιμασία.

Παρεμπιπτόντως και κάτι για τον Στάμενιτς, αφού έπιασα τους κεντρικούς χαφ. Πρέπει κάποια στιγμή κι αυτός να ανεβάσει στροφές. Όταν παίζεις 62 λεπτά κόντρα στον Παναιτωλικό δεν μπορεί να είναι αρκετά δύο πραγματικά καλές αμυντικές προσπάθειες, δύο έξυπνες πασούλες και δύο σουτ. Πολύ απλά δεν γίνεται.

α

Και για να μην λέμε μόνο για τον Στάμενιτς, δεν ήταν εικόνα αυτή του Έσε, να χάνει δύο φορές την μπάλα στο τελευταίο πεντάλεπτο του α΄ ημιχρόνου, δημιουργώντας προβλήματα για την περιοχή του Τζολάκη, ούτε να μην μπορεί να βοηθήσει επιθετικά παρά μόνο κάνοντας δύο πάσες στον Ελ Κααμπί και δύο σουτ χωρίς τύχη σε ένα ολόκληρο 90λεπτο. Ο δε Τσικίνιο ήταν ακόμη πιο κάτω σε απόδοση από τον Έσε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με τους τρεις κεντρικούς μέσους τόσο υποτονικούς, πώς να μην μπλοκαριστεί η ομάδα; Εδώ μπήκε ο Ολιβέϊρα, έχοντας να παίξει μπάλα σε επίσημο παιχνίδι από τον περασμένο Φεβρουάριο (εφτά μήνες πίσω, ε;) και φαινόταν καλύτερος απ΄όλους.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.