Ο ΠΑΟΚ (του Λουτσέσκου) είναι με αποδείξεις η ομάδα που εμπιστεύεται τους νέους

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Γιάννη Κωνσταντέλια

bet365

Ο ΠΑΟΚ είναι η ελληνική ομάδα που έχει δώσει το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής σε ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών μέσα στην τριετία 2021-2024.

Το κάθε πλάνο ανάπτυξης των ακαδημιών κρίνεται επιτυχημένο, ακριβώς όταν έχει την κεφαλαιώδη σημασία να εκπονηθεί η λογική ρότα προς τα εμπρός. Ο ΠΑΟΚ χρόνια τώρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και δείχνει στις άλλες ομάδες το δρόμο.

Γι’ αυτό και η τελευταία έρευνα από το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES Football Observatory) σχετικά με τους ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών, που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ομάδες από τις 58 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA, δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη.

Παλαιά το ταλέντο ξεπηδούσε στον δρόμο, στη γειτονιά, στην αλάνα, τώρα, το ταλέντο δεν ξεφυτρώνει. Εκτρέφεται. Παράγεται. Κι αυτό κάνουν στον ΠΑΟΚ, παράλληλα με την προώθηση ποδοσφαιριστών από την ακαδημία, που μέσω των πωλήσεων έχει φέρει πολλά εκατομμύρια στα ταμεία του συλλόγου.

Η έρευνα του CIES αφορά τον χρόνο συμμετοχής των παικτών που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και χρησιμοποιήθηκαν στο διάστημα 9/9/2021 – 9/9/2024 σε αγώνες εγχώριων πρωταθλημάτων. Διάστημα κατά το οποίο στον πάγκο του «Δικεφάλου» βρίσκεται ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που έχει ακούσει πολλές φορές να «κατηγορείται» για την έλλειψη εμπιστοσύνης στους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 7,3%. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2024) έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής έξι ποδοσφαιριστές (Κωνσταντέλιας, Κούτσιας, Κουλιεράκης, Τζίμας, Σελιμάι και Σορετίρε).

Σε απόλυτο αριθμό παικτών ο Αστέρας Τρίπολης (12) είναι στην πρώτη θέση, με τον Ολυμπιακό (10) τον Βόλο (9) και τον Πανσερραϊκό (8) να ακολουθούν, ωστόσο ο ΠΑΟΚ προηγείται στον χρόνο συμμετοχής που έχει δώσει σε παίκτες κάτω των 21 ετών. Ακολουθούν οι «ερυθρόλευκοι» με 6,3%

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πολύ πιο κάτω με ποσοστό 1,5%, ακόμα πιο πίσω είναι ο Άρης με 1,1% και στην τελευταία θέση συναντάμε την ΑΕΚ με το απίστευτο ποσοστό 0,1%.

Η Μπαρτσελόνα ηγείται των ομάδων των big-5 πρωταθλημάτων, έχοντας δώσει το 22,6% των λεπτών συμμετοχής σε παίκτες U21), ενώ η ουκρανική Ρουκχ Λβιβ είναι ο σύλλογος που ποντάρει περισσότερο στους νέους παίκτες με το εντυπωσιακό 41,1%, λίγο πιο πάνω από το 40,7% της Νόρτζελαντ από τη Δανία και το 39,9% της Ολυμπίκ από το Ουζμπεκιστάν.

Η έρευνα του CIES για τους νέους παίκτες στην Ελλάδα

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα