Είναι παράλογο να “παίζεται” η θέση του Αλόνσο στον Παναθηναϊκό

Είναι παράλογο να “παίζεται” η θέση του Αλόνσο στον Παναθηναϊκό

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Είναι παράλογο να “παίζεται” η θέση του Αλόνσο στον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πλάνο προγραμματισμού του Ντιέγκο Αλόνσο για την ωρίμανση του δικού του μοντέλου παιχνιδιού του Παναθηναϊκού σταδιακά από τον Οκτώβριο.

Προσεγγίζοντας το ζήτημα με την απλή, την κοινή λογική σκέφτεσαι ότι ο Παναθηναϊκός τον “έψαξε” τον Ντιέγκο Αλόνσο προτού τον προσλάβει. Δηλαδή γνώρισε το μοντέλο παιχνιδιού που πρεσβεύει ο Ουρουγουανός προπονητής και το έκρινε ως συμβατό με την ιδέα που έχει η διοίκηση σχετικά με το τρόπο μέσα από τον οποίο ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προφανώς ο Παναθηναϊκός αντιλήφθηκε ότι στο “περσινό” ρόστερ του δεν υπήρχαν πολλοί ποδοσφαιριστές με τα χαρακτηριστικά που αναζητεί ο Αλόνσο στους παίκτες ανά θέση. Δηλαδή ήξερε ο Παναθηναϊκός ότι για να δει την ομάδα να εκφράζει το κάθετο ποδόσφαιρο στην ανάπτυξη και την επιθετικότητα με ένταση κατά την αμυντική λειτουργία που έχει στο μυαλό του ο Ουρουγουανός θα έπρεπε να του έχει δώσει προηγουμένως τους παίκτες.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΗ SUPERLEAGUE

Είναι κουραστικό να διηγηθεί κανείς όλη την μεταγραφική ιστορία του καλοκαιριού για τον Παναθηναϊκό, οπότε ας συνοψίσουμε προκειμένου να πάμε παρακάτω. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν στο μοντέλο παιχνιδιού του Αλόνσο, αλλά το έκανε αργά - δηλαδή μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Υπό τις δεδομένες συνθήκες ο Ουρουγουανός, ο οποίος δουλεύει με αυστηρό προγραμματισμό, εξήγησε στον Παναθηναϊκό ότι η “ομάδα του” θα αρχίσει να εμφανίζεται τον Οκτώβριο. Και φυσικά αυτό δεν ήταν κάτι παράλογο, διότι μια ομάδα δεν χτίζεται ψηφιακά - χτίζεται μέσα από την επανάληψη της δουλειάς σε προπονήσεις και αγώνες.

Βεβαίως ο Αλόνσο μπορούσε να υποθέσει ότι οι μεταγραφές δεν θα ολοκληρώνονταν τον Ιούλιο ή στις αρχές Αυγούστου. Δεν είναι χθεσινός στο ποδόσφαιρο. Συνεπώς μπορούσε να υποθέσει ότι θα καθυστερήσει η διαδικασία της ωρίμανσης του μοντέλου παιχνιδιού στο μυαλό του. Πώς λοιπόν συμφώνησε να αναλάβει την ευθύνη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος; Συμφώνησε μέσα από έναν συλλογισμό που έχει ρεαλισμό: να αλλάξει τον τρόπο του παιχνιδιού του κατά το αρχικό διάστημα, δηλαδή να προσαρμοστεί στις συνθήκες και τα δεδομένα και να θυσιάσει κάποιες από τις αρχές του προκειμένου να πάρει αποτελέσματα και να κερδίσει χρόνο μέχρι να ωριμάσουν, μέσα από την καθημερινή δουλειά, οι συνθήκες για να εμφανιστεί στο τερέν η ομάδα που έχει στο μυαλό του.

Τις μοιράστηκε όλες αυτές τις σκέψεις εκ των προτέρων με την διοίκηση; Ναι, λέει το ρεπορτάζ.

Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε στην περίοδο που ο Αλόνσο προσπαθεί να βάλει την ομάδα του να παίξει με τον τρόπο που εκείνος θέλει. Όμως αυτό το προσπάθησε, ή πιο σωστά το σχεδίασε και στο αγωνιστικό πλάνο για το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ήθελε να χτίσει επιθέσεις από το δικό του μισό. Και πιο ειδικά, ήθελε μέσα από τις τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών του κατά το πρώτο στάδιο επιθετικής ανάπτυξης να “ανοίξει” στο πλάτος την άμυνα του ΠΑΟΚ και να βρει χώρους στον κεντρικό άξονα για να επιτεθεί. Μόνο που στις πρώτες επιθέσεις, στην Τούμπα, οι ποδοσφαιριστές του δυσκολεύτηκαν πολύ από το πρέσινγκ του ΠΑΟΚ ψηλά στο τερέν. Ο Αλόνσο αφουγκράστηκε την ανασφάλεια των ποδοσφαιριστών του, και συναίνεσε στην αλλαγή με τις άμεσες επιθέσεις από τα γεμίσματα του Ντραγκόφσκι και των στόπερ του.

Αυτό που είδαμε στην Τούμπα μπορεί να το ξαναδούμε και την επόμενη αγωνιστική στη Νέα Φιλαδέλφεια, αν ο Αλόνσο αντιληφθεί ότι οι ποδοσφαιριστές του δεν νιώθουν ασφαλείς με όσα θα προσπαθήσουν να κάνουν για να εφαρμόσουν το νέο πλάνο παιχνιδιού. Αυτό λοιπόν δεν θα σημαίνει ότι ο Αλόνσο “θέλει” να παίζει όσο “βαρετά” έπαιξε απέναντι στην Λάνς για ένα ημίχρονο στο ΟΑΚΑ ή απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για ένα ημίχρονο και βάλε. Ο Αλόνσο θα το “αλλάξει”, αλλά προσπαθεί να το κάνει με το μικρότερο δυνατό ρίσκο σε σχέση με τα αποτελέσματα των αγώνων. Διότι ξέρει ότι έχει ανάγκη από τους βαθμούς μετά τις γκέλες στο πρωτάθλημα. Και όλα αυτά η διοίκηση του Παναθηναϊκού, η οποία υπέγραψε μαζί του πολυετές (2ετες ή 3ετίες) συμβόλαιο, τα γνώριζε εκ των προτέρων. Για όλα αυτά μου φαίνεται παράλογο να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Αλόνσο “παίζει τη θέση του” στα ματς που ακολουθούν μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.